RATNA LUTKA

Jedna joj je lutka bila posebno draga i nosila ju je svuda sa sobom. Plava iskrzana kosa, plave oči koje se sklapaju kada lutka legne. Pravila joj je frizure, oblačila je.

 

Čovjek ne bira gdje će se i kada roditi. Tako ni ona – djevojka rođena krajem osamdesetih godina na periferiji jednog malog grada u Bosni. Pričali su joj da se lijepo živjelo tada. Ali ona se nije sjećala.

ratna lutka

Njena su prva sjećanja vezana za rat i nisu joj bila baš draga. Iako je bila dijete i nije shvatala šta ta riječ znači, znala je da joj uzima mnogo toga što voli. Silazak cijele porodice u podrum i čekanje da prestane pucnjava, da prelete helikopteri, da se začuje tišina – bili su svakodnevna pojava. Sjedeći u polumraku, između nekoliko tegli zimnice, nešto krompira i luka, čekali su. Ona je čekala da joj kažu da može da ide napolje, ili bar u kuću. Šta su oni čekali – otac, majka, baka, djed, šta je u njihovim glavama bilo – mogla je tek da nasluti. Nikad niko ni kasnije nije o tome pričao. Bar ne pred njom.

Dolazak jednog čovjeka u njihovu kuću bio joj je naročito mrzak. Čim bi ga vidjela kako otvara kapiju na dvorištu počinjala je neutješno da plače. Flekava zelena uniforma, razvezane vojničke čizme, puška koja je nehajno visila na ramenu, svaki njegov korak bliže njihovoj kući budili su u njoj mržnju, bijes, bespomoćnost. Milovao ju je po kosi, smijao se. Uzalud – jer njoj je njegovo milovanje ličilo na čupanje, smijeh na kreveljenje, podsmijeh. Majka bi je uvijek negdje sklanjala dok on ne bi otišao. A dolazio je da joj uzme nešto što voli. Poslije svakog njegovog dolaska njen otac je odlazio na jednu od borbenih linija. Niko nikad nije znao da joj kaže kad će se vratiti kući. Vraćao se ipak.

Tog čovjeka, koji je za nju tad bio neko ko joj odvodi sigurnost i toplinu, ne voli da sretne ni danas. Mrzak joj je – iako sad zna da nije ništa kriv.

Sve lutke koje je tad imala bile su one koje joj je otac donosio kad se vraćao s ratišta. Za tih nekoliko godina mogle su se izbrojati na prste dvije ruke. Bile su lijepe, ali nisu bile nove. Nije znala gdje ih je pronalazio. Znala je da nije imao novca da joj ih kupi. Možda po napuštenim kućama, možda negdje usput, na nekom putu kojim su prošle izbjeglice. Na nekom putu na kome je neka djevojčica slična njoj zaspala i ispustila iz naručja lutku – svoju, ili je i njena bila tuđa.

Jedna joj je lutka bila posebno draga i nosila ju je svuda sa sobom. Plava iskrzana kosa, plave oči koje se sklapaju kada lutka legne. Pravila joj je frizure, oblačila je. Dječija posla. Krenuli su jednom u obližnje mjesto kod rodbine. U kući su rekli da će ona i majka tamo biti sigurnije, da nema pucnjave, da neće morati da poklapa dlanovima uši. Ali nije bilo tako i ubrzo su se vratile kući. Ona je negdje usput izgubila svoju lutku. Možda ju je opet našao nečiji tata.

Dani su prolazi jednolični, sa osjećanjem iščekivanja koje je stalno lebdjelo u vazduhu. Svi su oko nje žurili nekuda, a nisu išli nikuda. Pitala se kuda žure, i zašto niko nema vremena za pravljenje kula u pijesku. Šta rade? Trčkarala je za njima tražeći da i njoj daju nešto da radi. Djeca vole da se osjećaju korisnom. Vukla je po bašti malu motiku, sadila nešto s bakom. Brala po livadi travu i uzimala od mame mali lončić u kome je kuvala ručak s kojim nije znala šta će kad bi bio gotov. Najviše je ipak voljela da bude sa djedom, majstorom zlatnih ruku. Stalno je nešto ni iz čega pravio. Čekić, kliješta i ekseri su se u džepu njegovog starog mantila mogli naći uvijek. Ona bi, kad god je nešto radio, dobijala daščicu i male eksere koje je zakucavala i vadila. Smetala mu je u poslu, postavljala bezbroj pitanja, ali je njen djed bio oličenje strpljivosti i ljubavi prema djeci. Čovjek koji je sa četiri razreda osnovne škole znao više priča i pjesama nego iko koga je poznavala. Da li ih je znao ili izmišljao? Mora da ih je naučio od svog djeda. Pričao je tako lijepo da joj se činio kao živa enciklopedija, kao čovjek koji je pročitao sve knjige na svijetu. A nije. Bukvar, i možda još ponešto uz stado krava i ovaca i težak rad. I on je, kao i ona, rođen malo prije početka rata – Drugog svjetskog rata, ali s jednom velikom razlikom – ostao je bez majke kad je imao tri godine. Kasnije se uvijek pitala kako je sve mogao, htio, umio. Velika je šteta što nije imao priliku da se školuje. Da je imao priliku – bio bi akademik, razmišljala je mnogo godina kasnije. Za nju je tada i bio.

Ponekad bi stigao paket iz Crvenog krsta. Nije se radovala tim paketima jer u njima nije bilo ništa za djecu. Ulje, so, brašno, šećer, tjestenina. Sve joj to nije donosilo radost jer nije znala da je to i za nju. Nikad u svojoj kući nije čula da neko priča da nečega nema, da nešto nedostaje. Nije čula, ili se ne sjeća da je čula. Čula je nekad naveče da majka plače. Možda baš zbog paketa iz Crvenog krsta. Možda i zato što je imala samo jednu knjigu bajki koje joj je svako veče pred spavanje čitala. Znala je tih nekoliko bajki napamet i ispravljala je majku ako bi nešto preskočila, ljutila se. Ona se vraćala da joj ponovo pročita. A bila je umorna i spavalo joj se. Umorna od rada, od života, od straha. Ko zna gdje su joj misli bile. Možda s mužem na ratištu, možda u pripremi sutrašnjih oskudnih obroka. Ali djevojčica je bila uporna, morala je da čuje svaku riječ. Zašto se nije pretvarala da je sve pročitala kad je već sve napamet znala? Ne zna to ni danas, mnogo godina poslije rata. Ali majke podnesu sve sa osmijehom. Osmijehom koji crta bore na licu.

Da li se dobro sjeća? Sjećanja su često varljiva – dodaju i oduzimaju.

Izvor: Knjizevnicasopis.com

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.