KETONI ZA GLAVU

Kako se slažu Keto dijeta i Parkinsonova bolest. Efekti Ketogene dijete na bolesnike sa Parkinsonovom bolešću. Kako ketogena ishrana pomaže kod Parkinsa. Kako se pravi Bulletproof kafa

 

Novinar Bil Kurtis (Bill Curtis) dobio je Parkinsonovu bolest 2001 godine. Doktor mu je rekao: „Bile, proći će oko deset godina dok se tvoja bolest stvarno ne pogorša“.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta, nazvana po lekaru iz Londona Jamesu Parkinsonu, koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti. Poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina, i to u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalne ganglije).

U bazalnim ganglijima (crna jezgra) prisutan je manjak broja ćelija koje proizvode hormon dopamin. Nažalost, uzrok propadanja tih ćelija  nije još poznat. Kao posledica hemijskog deficita u delu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti. Katkad je prisutan tzv. višak pokreta poput tremora, koji se ne može kontrolisati, a nekada ‘nedostatak pokreta’, odnosno otežano započinjanje pokreta i  opšta ukočenost.

Bulletproof kafa Keto dijeta i Parkinsonova bolest - ketogena ishrana kod Parkinsa

Bulletproof kafa – kafa, maslac i kokosovo ulje (kokosova mast) i prirodni zasladjivač po želji

Zaista, posle deset godina, Bil je dobio otkaz, a i simptomi Parkinsona su se ozbiljno pogoršali. Život mu je krenuo nizbrdo. Dobio je bradikineziju (usporen i slab hod), skratio mu se korak i bio je „uključen“ oko jedan sat dnevno. Kada bi bio „isključen“, imao bi distoniju (grčenje i nevoljni, ponovljeni pokreti). Termine „uključen“ i „isključen“ („on“ i „off“) koriste oboleli od Parkinsonove bolesti da opišu vreme u kojem lekovi na njihov organizam imaju nekakvo dejstvo, koje u nekom trenutku prestaje („isključenost“), iz nepoznatog razloga. Noge bi mu se stezale, bio je rigidan, imao je inkontinenciju, a gubio je pažnju i sećanje mu je bilo sve jadnije. Morao je da stavlja silikone između prstiju na nogama, da bi uopšte mogao da hoda. Započeo bi da piše rečenicu, a onda ne bi znao kako da je nastavi.

Bil je najpre počeo da vežba, ujutro, na prazan stomak. To mu je popravilo i snagu i izdržljivost. Međutim, kada bi uzeo G2, preparat za dodatni unos ugljenih hidrata, stanje bi mu se ozbiljno pogoršalo. „Šta se dešava sa tvojim magičnim izlečenjem?“, pitala ga je supruga. Bil je shvatio da mu ugljeni hidrati kvare zdravstveno stanje i počeo da ih izbegava.

Na osnovu svojih ranijih novinarskih kontakata, stupio je u kontakt sa doktorom Ričardom Vičem (Richard Veech) koji mu je preporučio da ujutru, na prazan stomak, pije „Bulletproof“ kafu, tj. kafu sa puterom i stevijom i kokosovim uljem, što mu je podizalo iznos ketona u organizmu. Izgubio je drhtavicu i bradikineziju. Pošto je u to vreme u toku dana bivao „uključen“ oko jedan sat, sada se takvo pozitivno stanje produžilo i iznosilo i po celi dan.

Kako se pravi Bulletproof kafa: 

Potrebni sastojci za Bulletproof kafu su: 1 šolja kafe (domaća ili espreso, nikako ne instant Nes kafu), 1 kašika maslaca i 2 kašike kokosovog ulja  + začini, vanila, čokolada i (isključivo samo) prirodni zaslađivač po želji. Neko stavlja i čili papriku.

Vrela kafa, maslac i kokosovo ulje se stavi u blender i izblendira se za minut dok se ne dobije pena. Dodajte zasladjivač i začine po želji. Bulletproof kafa je smoothy od kafe i ulja. Prijatnog je ukusa. Zamenjuje doručak. 

Osoba koja ga je posavetovala, Ričard Vič, čuveni američki lekar istraživač, jedan je od najboljih učenika doktora Hansa Krebsa (Hans Adolf Krebs) koji je ušao u istoriju, jer je prvi opisao metabolički ciklus proizvodnje energije u ćeliji, danas poznat kao „Krebsov ciklus“.

Bil Kurtis je primenio fizičko vežbanje sa tegovima, uzdržavao se od jela u večernjim satima i izjutra pio kafu sa puterom i kokosovim uljem, a ishranu sasvim oslonio na masti (oko 80% energije poreklom od masti) i tako započeo vrlo revnosnu ketogenu dijetu. Zbog kontakta sa Doktorom Vičom, počeo je da pije i ketonske estre, kao suplement koji pojačava blagotvorno stanje ketoze.

Danas, sedamnaest godina posle dijagnoze, Bil se odlično drži, pomalo se ukoči, ali kaže da je, za razliku od prošlih stanja, sada uglavnom slobodan od bilo kakvih simptoma.

Ketogena dijeta je izbalansirana ali redukciona dijeta sa malim unosom ugljenih hidrata, a visokim unosom prirodnih masnoća. Skoro 70 do 80% hrane i kalorija treba da dolazi iz zasićenih i nezasićenih masti, dok ne više od 10% treba da budu kalorije od ugljenih hidrata. Tako drastična redukcija ugljenih hidrata u ishrani dovodi vaše telo u metaboličko stanje koje se zove ketoza, razvijaju se ketoni ili ketonska tela u jetri, koji obezbedjuju energiju za mozak umesto glikogena (ugljeni hidrat).

U prilogu ga vidimo u intervjuu sa kanadskim popularizatorom zdravog života i ketogene dijete, Majkom Mucelom (Mike Mutzel).

Mihailo Jojić

FB profil autora