Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

5 čudotvornih zdravstvenih koristi koje ima lišće masline

BLAGOTVORNA GRANČICA

Sjajan učinak maslinovog ulja na naše zdravlje odavno je poznat, ali retki znaju da je i lišće masline lekovito. Zahvaljujući jednom posebnom sastojku, listovi masline pokazuju svoje lekovite osobine.

 

Većina nas uživa u konzumaciji maslinovog ulja i upoznati smo s njegovom lekovitošću, ali obično ne znamo da i list masline ima razna lekovita svojstva.

lišće masline

Upravo je lišće masline tradicionalni lek koji se vekovima koristi u terapeutske svrhe. Referencu o njegovoj lekovitosti moguće je pronaći čak i u Bibliji.

Jedan od primarnih sastojaka u listu masline zove se oleuropein i sadrži antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Neka istraživanja pokazala su da snižava krvni pritisak i šećer, a u sebi sadrži više antioksidanta od zelenog čaja.

Danas se u terapeutske svrhe najčešće koristi ekstrakt lista masline ili se iz lišća kuva čaj.

Lišće masline leči i pomaže kod nekoliko boljki i zdravstvenih problema.

1. Pomaže kod osteoporoze

Oleuropein podstiče razvoj ćelija koje su zaslužne za razvoj kostiju te na taj način pomaže u prevenciji i lečenju osteoporoze.

2. Leči bakterijske i virusne infekcije

Mikroorganizmi poput bakterija i virusa nemoćni su pred oleuropeinom. On u njima zaustavlja reprodukciju materija koje im pomažu u širenju organizmom.

3. Sprečava starenje

Slobodni radikali štete koži, a lišće masline bogato je fenolima i antioksidantima koji neutrališu slobodne radikale i revitalizuju našu kožu.

4. Snižava krvni pritisak

Stručnjaci su dokazali da oleuropein poboljšava cirkulaciju, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i snižava krvni pritisak.

5. Bori se protiv holesterola

Brojne supstance u lišću masline sprečavaju formiranje lošeg holesterola u našem organizmu.

Izvor: Zadovoljna.hr

Ostavite komentar

Ostavite komentar