ULJE OD KOKOSA

Šta je kokosovo ulje i kako se koristi kao narodni lek. Da li je zdravo ulje od kokosa za ishranu i za lečenje. Koje su zdravstvene vrednosti kokosovog ulja i zbog čega. Zašto je kokos postao tako popularan dodatak ishrani

 

Kokosovo ulje ili kokosova mast se poslednjih godina nametnulo kao univerzalni lek. Ono je uobičajena namirnica u narodnoj medicini među azijskim i pacifičkim stanovništvom. Kod Tokelaua, kokos je jedna od glavnih prehrambenih namirnica. Oni unose više od 60 % kalorija iz kokosa, najveći su potrošači zasićenih masnoća u svetu i izvrsnog su zdravlja. U naše delove sveta ulje od kokosa se proširilo tek poslednjih desetak godina.

Kokos i Kokosovo ulje i koje su zdravstvene vrednosti kokosovog ulja coconut-oil

Kokosovo ulje je jestivo ulje ekstrahovano iz ljuske ili mesa zrelih kokosa od kokosove palme (Cocos nucifera). Preko 90% kokosovog ulja čine zasićene masne kiseline, 6% mononezasićene i 2% polinezasićene masne kiseline. Kokosovo ulje je bele boje do 300°C, tada postaje bezbojno. Tačka topljenja kokosovog ulja je 250°C, što znači da je ispod ove temperature u čvrstom stanju. Medicinski strućnjaci savetuju minimalni unos kokosovog ulja zbog velike koncentracije zasićenih kiselina koje mogu da izazovu srčane probleme. Kokosovo ulje takođe sadrži vitamine i polifenole prisutne u malim količinama. Ove supstance takođe imaju bitnu ulogu u poboljšanju zdravlja čoveka.

Osnovni sastojak kokosovog ulja je laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje te nas tako štiti od mnogih bolesti.

Drugi je sastojak kaprilna kiselina koja podstiče razvoj „dobrih“ bakterija. Ona pozitivno deluje na lečenje kandide i uništava parazite. Prednost kokosovog ulja su i srednjelančane masne kiseline, koje se u ljudskom organizmu lako  apsorbiraju.Ove masne kiseline direktno odlaze u jetru, gde se pretvaraju u energiju.

Ulje kokosa može se upotrebljavati  u različite svrhe

  • Njegova jedinstvena kombinacija masnih kiselinamože imati pozitivne efekte na zdravlje. To uključuje gubitak masnoće, bolju funkciju mozga i razne druge prednosti. Kokosovo ulje jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masnih kiselina. One idu ravno u jetru iz probavnog trakta, gdje se koriste kao brzi izvor energije, što može imati terapeutski učinak na bolesti mozga poput epilepsije i Alzheimerove bolesti
  • Kokosovo ulje povećava potrošnju energije i pomaže sagorevanje više masti

Srednji trigliceridi koje ulje kokosa ima mogu povećati potrošnju energije za čak 5%, što dovodi do značajnog gubitka težine u dužem periodu.

  • Laurinska kiselina u kokosovom ulju ubija bakterije, viruse i gljivice; potencijalno pomaže u sprečavanju infekcija. Gotovo 50% masnih kiselina u kokosovom ulju čini laurinska kiselina. Dokazano je da ubija bakterije  Staphylococcus aureus i  kvasac  Candida albicans,  čest izvor gljivičnih infekcija. Pored toga ima i antikancerogeno delovanje.
  • Može smanjiti apetit i pomaže u mršavljenju

To može biti povezano s načinom na koji se masne kiseline u telu razgrađuju jer ketonska tela mogu imati uticaj na smanjenje apetita. Upravo zbog energije koju dobija iz kokosovog ulja, telo duže zadržava osećaj sitosti. Zbog toga je izvrstan izbor  za one koji se bore s viškom kilograma. U dužem periodu, može doći  do značajnog gubitka težine.

  • Masne kiselina u kokosovom ulju se pretvaraju u ketone, što može smanjiti napade epilepsije
  • Snižava nivo holesterola u krvi i može smanjiti rizik od bolesti srca

Kokosovo ulje je puno  zasićenih masti, koje zapravo ne štete profilu masnoća u krvi. Zasićene masti povećavaju dobar holesterol u telu i smanjuju količinu lošeg. Takođe, poboljšava faktor koagulacije krvi i antioksidativni status.

BioLiver kapi za masnu jetru

  • Kokosovo ulje blagotvorno deluje na kosu i kožu

Mnogi ljudi ga koriste u kozmetičke svrhe jer značajno utiče  na izgled kože, kose i noktiju, koje prirodno hrani i neguje. Može poboljšati lipidni sadržaj vlage u koži. Takođe može biti izvanredna zaštita protiv oštećenja kose, a ima i efekat  kreme za sunčanje. Ono blokira oko 20 % ultraljubičastih zraka iz sunčevih zraka.

  • Može  se koristiti  za ispiranje usta i usne šupljine.

Osim što može ubiti neke od bakterija u ustima, poboljšava zdravlje i smanjuje loš zadah. Ispiranje usne šupljine kokosovim uljem naziva se još i “oil pulling” metodom.

  • Masne kiseline iz kokosovog ulja mogu povećati funkciju mozga obolelima od Alzheimerove bolesti koja je najčešći uzrok demencije u svetu i primarno se javlja kod starijih osoba. Tu postoji smanjena sposobnost korišćenja glukoze za stvaranje energije u određenim delovima mozga. Ketoni mogu osigurati alternativni izvor energije i smanjiti simptome
  • Može pomoći u gubljenju sala i opasne masnoće u trbušnoj šupljini

Ulje kokosa može da smanji apetit, poveća sagorevanje masti i utiče na gubitak težine. Ono je posebno efikasno u smanjenju abdominalne masnoće. To je najopasnija masnoća i povezana je s mnogim bolestima. Redovno korišćenje kokosovog ulja doprinosi održavanju zdravlja creva i normalizovanju metabolizma.

  • U masaži udova i zglobova, kokosovo ulje ima protivupalno delovanje. Pomaže kod gihta, artritisa, reume, bolova u zglobovima.
  • Kokosovo ulje se koristi kao pomoć pri lečenju niza oboljenja: kožnih bolesti i rana, bolesti desni, dijabetesa, oslabljenog imuniteta, hroničnog umora, migrene, depresija, oslabljene koncentracije i pamćenja, Parkinsonove, Crohnove bolesti.

 Milan Popović