Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kultura

Zoran Plećević: Stara kuja

STARA KUJA

Pošao sam prema njoj da se uverim da je dobro, da je pomilujem, da prekinemo neprijateljstvo. Sada je ona opasno režala, sakupila je svu snagu i pokazala ona tri kriva zuba.

 

Magla se tog jutra spustila do same zemlje i više sam nazirao put nego što sam mogao da vidim. Prolazio sam pored gomile drva koja samo što se nije preturila. Požurio sam da što pre prođem ne primećujući staru kuju koja je bogtepita zbog čega jutros bila odvezana i na ulici.

stara kuja

Bila mi je iza leđa i nisam je primetio sve dok nisam osetio bol u listu. Strah je u trenutku nadvladao bol jer to i nije bio onaj pravi ugriz, koji kida meso.

Ujela me je lenjo, tek tako, kao da joj je to bio zadatak koji mora da se otalja ovog jutra. Bez povoda, bez upozorenja, bez zalaganja, sa par preostalih zuba. Skočio sam uspaničeno i pre nego što sam ponovo dotakao zemlju šutnuo sam je iz sve snage volejčinom preko njuške i oboje uhvatismo tutanj.

Kuja je cvilela, ja sam režao. Neprijateljski, ja sa iskeženim zubima, ona je pokušavala to isto, ali joj nije baš najbolje išlo. Gledali smo se dok smo uzmicali, korak po korak, svako na svoju stranu.

Nije me previše bolelo, ipak, kada sam bio na pristojnoj udaljenosti, i od nje i od drva zavrnuo sam nogavicu i pogledao. Očekivao sam krv, ali ničega nije bilo, zavrnuo sam nogavicu do kolena. Tada sam ugledao, tri nepravilna otiska, jedva vidljiva.

Zar ima samo tri zuba? Zar je toliko stara? Zar su je pustili da negde odluta i skonča? Samo tri zuba i možda su joj i ta tri sada ispala. Jako sam je udario. Prejako i više nisam strahovao za sebe već za nju.

Izgledalo je kao da jedva stoji na nogama. Pošao sam prema njoj da se uverim da je dobro, da je pomilujem, da prekinemo neprijateljstvo. Sada je ona opasno režala, sakupila je svu snagu i pokazala ona tri kriva zuba.

Odustao sam. To je u redu, to je sasvim u redu. Ona treba da reži, a ja treba da odem. Zbogom, stara kujo.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280