ZLATNI ZAČIN

Saveti za koje bolesti se koristi kurkuma u lečenju? Primena kurkume kod raznih bolesti? Koja su osnovna svojstva i kako nam pomaže ovaj indijski začin?

Savremena nauka kao i tradicionalna medicina, visoko ceni ovu lekovitu biljku. Zuti alkaloid kurkumin jeste glavni aktivni sastojak biljke. Lekovitost kurkume objasnjava se time sto ljut ukus ove biljke ubija klice i parazite, unistava naslage masti, lepljive toksine, podstice krvotok i kompletan metabolizam. Indijska medicina kurkumu smatra jednim od najmocnijih prirodnih lekova a naucna istrazivanja potvrdjuju da je kurkuma pravo prirodno cudo, korisno u lecenju raznih zdravstvenih problema i to vrlo ozbiljnih, kao sto su rak i Alzheimerova bolest. Gorak ukus je najbolje sredstvo protiv trovanja, groznice, upala, bolesti krvi i kože.

Za koje bolesti se koristi kurkuma u lečenju curcuma

Kurkuma (lat. Curcuma longa) je višegodišnja zeljasta biljka koja potiče iz tropske Južne Azije. Pripada familiji đumbira (Zingiberaceae) i upotrebljava se kao poznati začin kome se pridaju lekovita svojstva. Indijski začin Kari je mešavina kurkume i drugih začina.

Kurkumin, supstanca izolovana iz kurkume, obeležena je kao prehrambeni aditiv znakom E100. Njena uloga je da zaštiti prehrambrene produkte od sunca. U kombinaciji sa E160b, kurkumin se koristi pri bojenju sira, jogurta, salata, nekih putera i margarina. Takođe se koristi da daje žutu boju pripremljenim senfovima, konzerviranoj piletini i drugoj jeftinijoj hrani.

Kurkuma i voda sa kurkumom imaju jaka anti-upalna dejstva. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, ima snažno protivupalno dejstvo, Kurkumin je čak efikasniji od uobičajenih protivupalnih lekova. On uspešno blokira NF-kB, molekul koji putuje do jezgra ćelija i koji, kako se veruje, igra bitnu ulogu u brojnim hroničnim zapaljenjima. Tajna je u bioaktivnoj supstanci koja se bori sa zapaljenjem na nivou molekula.

Kurkuma drži dijabetes pod kontrolom

Kurkuma značajno smanjuje otpornost na insulin i sprečava dijabetes tipa 2. Pre upotrebe kurkume treba se posavetovati sa lekarom, jer upotreba nekih jakih lekova u kombinaciji sa kurkumom može da dovede do niskog šećera u krvi ili hipoglikemije

Kurkuma i artritis

Redovna upotreba kurkume kod reumatoidnog artritisa pruža značajno olakšanje od bolova u zglobovima i smiruje upalu zglobova. Zbog svoje jake antioksidativne moći, efektno uklanja štetne slobodne radikale koji oštećuju ćelije u telu. Reumatoidni artritis je veoma rašireno oboljenje, koje se ispoljava u nekoliko različitih tipova, čija je zajednička crta – upala zglobova. Istraživanja koja su obuhvatila osobe koje boluju od reumatoidnog artritisa – pokazala su daje kurkumin u svim kombinacijama efikasniji od regularnog leka.

Kurkuma sprečava bolesti srca

Brojna istraživanja su pokazala da kurkumin sprečava nakupljanje naslaga koje začepljuju arterije i uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući moždani i srčani udar. Sprečava bolesti srca tako što poboljšava funkciju endotela, glavne obloge krvnih sudova. Poznato je da je disfunkcija endotela glavni vodič ka oboljenju srca, te da sprečava regulisanje krvnog pritiska i zgrušavanje krvi. Jedna studija je dokazala da on deluje kao lek atorvastatin, koji se koristi za snižavanje lošeg holesterola u krvi. Kurkumin takode je takođe snažan prirodni antioksidans, što takođe pozitivno deluje na srce.

Golden Sweden bitter i kurkuma

Golden Sweden Bitter je eliksir dugovečnosti koji u sebi sadrži kurkumu. Originalni Šveden Biter sadrži niz skupih i kvalitetnih sastojaka (šafran, kurkuma, šilajit ..) koje obični Šveden Biteri nemaju i mi smo se potrudili radi nas samih koji decenijama koristimo Švedsku grančicu da napravimo najbolji Šveden biter na svetu, koji ima sve što je originalna formula prepisala.

Kurkuma sprečava rak

Naučnici su posebnu pažnju posvetili antikancerogenim svojstvima kurkume. Ovaj neverovatan začin sprečava proliferaciju ili opstanak gotovo svih vrsta tumorskih ćelija, a njegova je upotreba vrlo korisna u slučaju raka. U poslednje vreme, sve se vise govori o tome kako kurkuma unistava stanice raka..U kombinaciji sa karfiolom, moze spreciti pojavu raka prostate i zaustaviti napredovanje postojeceg raka prostate. Pokazalo se da kurkumin redukuje rast novih krvnih sudova u svim tumorima (angiogeneza) kao i metastaze (širenje raka). Ovaj začin može usporiti rast kancerogenih ćelija, Postoje dokazi, da kurkuma može pomoći u sprečavanju raka debelog creva

Kurkuma i bolesti 

– Upravo su se kurkuma i med pokazali kao izvanredan prirodni lek za Alchajmerovu bolest zahvaljujući antioksidativnom i protivupalnom dejstvu. Jedna od ključnih karakteristika ove bolesti jeste gomilanje povezanih proteina što stvaraju komplikacije, a zovu se amiloidni plakovi. Kurkumin moze pomoći u čišćenju ovih plakova.

– Kineska medicina kurkumu upotrebljava za lecenje depresije

– U brazilskoj narodnoj medicini kurkuma se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao mocan protivotrov kod ujeda zmija otrovnica

– Na Havajima se tradicionalno upotrebljava u vidu soka koji se stavlja u usi radi uklanjanja bola i u nos, protiv upale sinusa.

– Na azijskom kontinentu prah kurkume koristi se kao dodatak kremama za lecenje koznih bolesti

– Smanjuje rizik od nastanka leukemije

– Kurkuma povoljno utice na rad stitne zlezde, regulise metabolizam, podstice mrsavljenje.

– Gastroenterološka oboljenja. Kao jak antiseptik, kurkuma je veoma efikasna kod bolesti želuca i creva, posebno za hronične dijareje i nadutosti stomaka

– Anemija. Kurkuma je veoma bogata gvožđem. Pola kašičice kurkume, pomešane sa malo meda je odlična kombinacija za apsorbovanje gvožđa.

NAPOMENA: Postoje i nus pojave kurkume. Ona ne prija svakome i ne koristi se kod svih bolesti. O tome možete pročitati više na članku ovde.

Naručivanje Golden Sweden bitter bočica u Srbiji i cena sa uključenom dostavom su:

1 bočica – 2500 dinara

2 bočice – 4400 dinara

3 bočice – 6300 dinara

4 bočice – 8000 dinara

Naručuje se na mail  [email protected]  ili putem telefona (+381)  065 970 7777

Naručivanje i kupovina u Bosni

U BiH cena jedne bočice Golden Sweden bitter je 43.5 KM. Naručivanje telefonom za kupce u BiH je putem telefona:

(+387) 066 271 012

(+387) 061 284 600

Prodajna mesta u BiH pogledajte ovde.

Milan Popović