Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

Glifosat – (ne)otrovno sredstvo za zaštitu biljaka

PROBLEM BEZBEDNOSTI

Glifosat se od strane nadležnih američkih institucija ne smatra otrovnim i to je razlog što se on u svetu širi kao aktivna supstanca za zaštitu biljaka i borbu protiv korova.

 

Glifosat je jedan od najpopularnijih pesticida u Americi, gde se koristi od sedamdesetih godina prošlog veka.

glifosat

Neki naučnici veruju da je Glifosat povezan sa epidemijom autizma, gojaznosti i dijabetesa i čitavim nizom savremenih bolesti. U Šrilanci je glifosat zabranjen, zbog bolesti bubrega među radnicima, na poljima na kojima je korišćen. To je ona supstanca zbog koje mnogi savesni naučnici i aktivisti napadaju firmu Monsanto, jer ga je ona osmislila i koristi ga u paru sa genetski izmenjenim biljkama koje mogu da ga izdrže. To je ona supstanca zbog koje je oboleli baštovan pre dve nedelje u Americi dobio odštetu od oko 290 miliona dolara.

Glifosat se od strane nadležnih američkih institucija ne smatra otrovnim i to je razlog što se on u svetu širi kao aktivna supstanca za zaštitu biljaka i borbu protiv korova, uprkos protivljenju velikog broja dobro obaveštenih ljudi koji zahtevaju da se ova supstanca zvanično istraži.

Glifosat je veoma sličan najzastupljenijoj aminokiselini u organizmu, glicinu, i u naše telo se lukavo ugrađuje umesto glicina. Glicinu i kolagenu je mesto pre svega u međućelijskom prostoru i od njega se grade ligamenti, oćne jabučice, ali i mijelinske veze između nerava. Jasno je da nervi mogu imati problem kada imuni sistem oseti da se u njima dešava nešto neobično. Tada je moguća autoimuna reakcija. Ova supstanca je jedna od najnepopularnijih supstanci na svetu, pa ipak i dalje uživa veliku popularnost u poljoprivredi i u hortikulturi, a pre svega u pejsažnoj arhitekturi, u uređivanju zelenila.

Kod nas je popularan pod nazivom „Total“, ali siguran sam da ima i drugih komercijalnih imena. Najčešće se koristi u zaštiti žita, ali ima ga mnogo i u običnoj travi i u povrću. Ne sumnjam da se stavlja u ogromnoj količini, zato što je veoma efikasan. Ne treba očekivati od seljaka da se umeri u potrošnji jedne takve stvari koja mu na tržnici daje jasnu kompetitivnu prednost.

Ako je zaista moguće da je glifosat toliki izvor problema, potrebno je sagledati kanale kojima on dolazi u dodir sa nama. Ovi kanali nisu samo prehrambeni. Glifosat je u kontaktu sa nama i preko odevnih proizvoda, a ima ga u pelenama i ulošcima za žene. Otuda se može nazreti jasna potreba za upotrebom organske hrane, ali i čitavog niza drugih organskih proizvoda, kao što je platno, tkanine, pelene i ulošci.

Od sredstava koja se koriste u borbi protiv štetnih posledica glifosata, čuo sam da se koriste maslačak i aktivni ugalj, ali verovatno je da je najlakši put promocija ishrane i odevanja koji su u potpunosti lišeni pesticida.

Jedan od kanala kojima glifosat navodno remeti čovekov organizam nalazi se u remećenju mikrobioma creva. Zbog ogromnog značaja koji bakterije koje žive u nama imaju za naše zdravlje, njihovo slučajno i uzgredno uništavanje posrednim putem, uz upotrebu jednog na prvi pogled nevinog dodatka u proizvodima, možda vodi u dramatičan niz zdravstvenih posledica koje osećamo.

Mihailo Jojić

FB profil autora

https://www.etikaidijetetika.rs/

1 komentar

Ostavite komentar