RAJ ZA MLADE

Grčka je neprevaziđena morska destinacija za mnoge srpske turiste svih generacija. Omiljena grčka letovališta poput Iosa, Skiatosa ili Zakintosa spadaju u atraktivna mesta namenjena pretežno mlađoj populaciji.

 

Mladi srpski turisti na pitanje „Kuda na letovanje?“ poslednjih godina odgovaraju jednoglasno – „U Grčku!“ Pitate se zašto?

omiljena grčka letovališta

Grčka je zemlja rajskih plaža koje se mogu porediti sa plažama tropskih krajeva, nestvarno tirkiznog toplog mora, neverovatno dobrodušnih i srdačnih ljudi, koji važe za najbolje domaćine na svetu. Pored prirodnih lepota, koje se ne mogu dovoljno dobro prepričati, nego ih morate videti svojim očima, grčko primorje nudi raznolike sadržaje čak i za najzahtevnije goste.

Mladi ljudi se u pogledu zahteva, kada je odmor u pitanju, u mnogome razlikuju od starije populacije. Naravno, lepe plaže su must, ali poželjno je da destinacija obiluje i raznim drugim sadržajima, kao što su mogućnost bavljenja adrenalinskim sportovima na vodi, kvalitetna mesta za provod i noćne izlaske, šoping i slično.

U nastavku teksta donosimo vam najpopularnije destinacije za mlade u Grčkoj!

Mikonos

Ostrvo Mikonos izgleda kao prizor iz bajke – dokle god seže pogled prepliću se bela i plava boja, presečene tek zelenilom ostrvskog rastinja – mediteranske bele kućice sa plavim vratima i prozorima, oslikane ulice, mnoštvo zelenila i purpurnog cveća, vetrenjače koje su zaštitni znak ostrva, crkvice, restorani i kafei.

Mikonos sa razlogom nosi epitet grčke Ibice. Zabava na Mikonosu traje 24/7 zahvaljujući velikom broju beach barova (gde su dnevne žurke podjednako lude kao i noćne), klubova, diskoteka i noćnih barova. Mikonos važi za mondensko, luksuzno letovalište, gde često letuju svetski popularni pevači, glumci i ostali pripadnici džet seta, te su i cene znatno više nego u drugim delovima Grčke. No, ukoliko imate mogućnosti da odete na ovu vrhunsku party destinaciju, sigurni smo da se nećete pokajati.

Najbolji beach barovi na Mikonosu su Lohan Beach House i Kalua Beach Bar, diskoteke Astra i Cavo Paradiso, najbolje žurke na plaži organizuju se u Super Paradise Beach Club, dok su najbolji gay klubovi Babylon i Jackie O’.

Ios

Ios je ostrvo u samom srcu Egejskog mora, na pola puta između Naksosa i Santorinija, koje se zadnjih godina opasno približilo Mikonosu u utrci za titulu grčke Ibice. Ios je uređen tipično mediteranski i po lepoti ni najmanje ne zaostaje za svojim „popularnijim“ susedima. Zanimljivo kod Iosa je što spaja naizgled nespojivo – istovremeno je i ultimativna party destinacija i savršeno mesto za opuštanje.

Noćni klubovi na Iosu rade do 6-7 ujutru, a mladi najčešće provod nastavljaju na plaži, u ranim jutarnjim satima. Na Iosu ćete naći više od 30 prekrasnih plaža za svačiji ukus – peščane, posute šljunkom, uređene, baš kao i one koje su zadržale svoj divlji šarm i lepotu. Najpopularnije plaže na ostrvu su Milopotas, Manganari i Kalamos. Sve tri nude mogućnost da se isprobate u raznim sportovima na vodi, a obiluju i brojnim kafićima i restoranima.

Najpopularnije dnevno okupljalište mladih iz celog sveta je beach bar Far Out. Od popularnih mesta za mlade (10 dana nije dovoljno da ih sve obidjete!) izdvajamo Slammer Bar gde ćete piće dobiti pod jednim uslovom – ako pristanete da primite udarac u glavu, preko kacige doduše. Najveći klub na ostrvu i mesto koje se poslednje zatvara je Scorpion, te većina mladih na ovom mestu završava svoju noć.

Zakintos

Zakintos je poznat po belim peščanim plažama, kristalno čistom moru azurne boje, morskim špiljama, grebenima, krševitim uvalama. Priroda je bila baš blagonaklona prema ovom ostrvu, podarivši mu sve moguće pejzaže i krajolike. Najpoznatija plaža Zakintosa je Navagio, kojoj je moguće prići samo s mora, a na kojoj se nalazi svetski poznata nasukana olupina broda – koja je atrakcija Zakintosa.

Zakintos je poznat po divljem noćnom životu, naročito u mestu Laganas, gde je koncentrisan najveći broj noćnih barova i klubova koji rade do zore. Ukoliko ovo ostrvo bude vaš izbor preporučujemo da za dobar provod posetite sledeće barove: Laganas Strip Bar, Coctails and Drems i Rescue. Interesantno je da u Laganas većina klubova i barova do 23h ima happy hour, te su tada cene pića promotivne!

Ukoliko odlučite da letujete na Zakintosu, više saveta i preporuka možete pročitati ovde.

Lefkada

Lefkada je ostrvo nagrađivanih rajskih plaža i aktivnog odmora za mlade, jer nudi izobilje sportova na vodi u kojima se možete okušati. Ronjenje, paraglajding, surfovanje na dasci, kajt surfing, planinarenje, vožnja bicikala, samo su deo bogate ponude.

Pored prirodnih lepota koje su uživanje za sva čula, Lefkada je raj i za ljubitelje noćnog života, jer nudi za svakoga po nešto. Bilo da volite žurke na brodićima, na plažama, klubove, noćne barove ili pak alternativnije pabove – na Lefkadi ćete naći sadržaj prilagođen svojim potrebama.

Mesta na kojima je provod nezaboravan i koja preporučujemo:

Klub Capital koji se nalazi u glavnom gradu Lefkasu i najveći je klub na ostrvu. Otvoren je petkom i subotom, kada se organizuju lude žurke pored bazena, a česta su i gostovanja poznatih DJ-eva. Copola Beach Bar se nalazi na plaži Kathisma i organizuje izuzetno posećene kako dnevne, tako i noćne žurke. Diskoteka Pure Club (nekadašnji Excess) nalazi se u Nidriju i nudi raznolik program za mlade, od rok žurki do pop muzike, gostovanja DJ-eva, karaoka.

U Nidriju ćete naići na veliki broj kafića koji uveče organizuju žurke, a u lokalnim agencijama se raspitajte za noćne žurke na plažama i brodovima.

Skiatos

Ostrvo Skiatos nalazi se u Egejskom moru, a istoimeni glavni grad je centar svih dešavanja na ostrvu. Ukoliko volite da odmarate preko dana, a noću da uživate u ludom provodu, Skiatos je pravo mesto za vas. Važno je napomenuti da nema potrebe da žurite sa plaže, kako bi se pripremili za noćni izlazak – većina klubova na Skiatosu se otvara oko ponoći, a žurke počinju oko 1h ujutru.

Neka od mesta na kojima je dobar provod zagarantovan su Klub Pure Skiathos, Kahlua, Marylin Skiathos, Coachella, BBC Club Skiathos, Tesla, Ginfish. Svi klubovi puštaju svetski poznate hitove pop muzike, koji se miksuju sa domaćim grčkim hitovima, kada atmosfera dostigne vrhunac. Svaki od klubova ima web i/ili instagram stranicu, gde možete dobiti više informacija o ponudi, rezervacijama i cenama.

Krf

Ostrvo Krf drugo je po veličini grčko ostrvo u Jonskom moru i jedna od najpopularnijih destinacija za turiste mlađih generacija. Predivne plaže, planine obrasle zelenilom i tradicionalna mediteranska sela Krfa predstavljaju pravi beg od svakodnevice.

Šarm Krfa leži u mnoštvu skrivenih divljih plaža, koje su raj za nudiste, od kojih je najpopularnija Mirtiotissa, a ujedno je i najnepristupačnija – izolovana je i može joj se pristupiti strmom stazom koja vodi kroz maslinjake i šume.

Grad Kavos na Krfu je čest izbor mladih kada je letovanje u pitanju. Preko dana Kavos je mirno mesto sa dugim peščanim plažama idealnim za lenčarenje, odmor i dnevne žurke, dok noću postaje druga priča. Kažu da je Kavos za Grčku ono što je Las Vegas za Sjedinjene Države. Jedini problem koji ćete imati je taj što nećete znati gde pre da odete. Naime, Kavos ima preko 80 barova, 30 taverni i 4 diskoteke, u kojima se okupljaju mladi iz svih delova sveta. Srdačno Vam preporučujemo da probate koktel Headfucker (naziv sve govori) :)

Uz lud provod sigurni smo da ćete sklopiti i veliki broj novih poznanstava.

Ukoliko ste mladi, željni dobrog provoda, avantura i ludih noćnih zabava, nećete pogrešiti za koju god od predloženih destinacija da se odlučite. Grčka je zemlja koja vas čeka širom raširenih ruku, sa svojim očaravajućim prirodnim lepotama, ljubaznim domaćinima i sjajnim mestima za provod i zabavu, čak i za najzahtevnije goste.