Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Primoravanje sebe na svako dobro obezbeđuje božiju milost

TERATI SE NA DOBRA DELA

Sveti Makarije Veliki kaže da svaki čovek treba da primorava sebe na svako dobro, čak i protiv svoje volje kako bi mu Bog, videći da se on toliko napreže, darivao vrline.

 

Onaj koji pristupa Gospodu treba najpre da primorava sebe na svako dobro, makar i protiv volje srca, svagda sa nesumnjivom verom očekujući milost Gospodnju.

sebe na svako dobro

Treba da primorava sebe na ljubav, ako ljubavi nema; treba da primorava sebe na krotost, ako krotosti nema; treba da primorava sebe na milostivost i da ima milostivo srce; treba da primorava sebe na podnošenje preziranja, da bude velikodušan kada ga preziru, da se ne srdi kada ga nipodaštavaju ili ne poštuju, prema rečima: ne osvećujte se za sebe, ljubljeni (Rm. 12,19); treba da primorava sebe na molitvu, ako molitve duhovne nema; i Bog, videći da se on toliko napreže, i protiv volje srca svog obuzdava sebe, daje mu istinsku molitvu Duha, daje mu istinsku ljubav, istinsku krotost, milosrđe, blagost istinsku, jednom rečju: ispunjuje ga plodovima Duha.

Kao što svaki treba, čak protiv volje srca, da primorava i prisiljava sebe na molitvu, tako i na pouzdanje, tako i na smirenoumlje, tako i na ljubav, tako i na krotost, trpljenje i dugotrpljenje, kao što je pisano, s radošću (1 Sol. 5,17); tako treba da primorava sebe na omalovaženje sebe, na to da smatra sebe ništim i poslednjim, tako i na to da se ne gnevi i ne viče, kao što je rečeno: svaka gorčina, i gnev, i ljutina, i vika, i hula, da se uzme od vas sa svakom pakošću (Ef. 4,31); tako isto da primorava sebe na to da se u svima postupcima upodobljava Gospodu, da primorava sebe na svaki podvig dobrodetelji na dobro i lepo življenje, na svaku dobrotu u ophođenju, na svako smirenoumlje krotosti, na to da se ne gordi, ne nadima, ne visokoumuje i ne ogovara koga.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280