BEZ USTAJANJA

Predugo sedenje kod kuće nije zdravo, ali se ni sedenje na poslu ne može pohvaliti nekim zdravstvenim prednostima. Ipak, jedno od ova dva sedenja je prilično štetnije…

 

Novo istraživanje američkih naučnika pokazalo je da svi oblici sedenja nemaju jednako štetan učinak na zdravlje srca, pa su uočili razliku između radno-okupacijskog sedenja – dok smo na poslu i obavljamo kancelarijski posao ili smo za računarom, i odmora na sofi uz televizor, piše Medical News Today.

sedenje na poslu

Od ranije znamo da sedelački način života, a to je ono kada satima sedimo i vrlo se malo krećemo i ne vežbamo, veoma loše utiče na zdravlje pojedinca, naročito na zdravlje srca i krvnih sudova. I sami naučnici su se iznenadili kada su otkrili da je vreme koje neko provede sedeći na kauču kod kuće i gledajući TV više povezano s većim rizikom od razvoja srčanih bolesti od sedenja na poslu.

Naši rezultati upućuju na to da je način na koji provodite vreme van posla veoma važan za zdravlje krvnog sistema, pojasnio je glavni autor studije dr. Kit Diaz sa Univerziteta Kolumbija. Naučnici su analizirali podatke prikupljene u razdoblju od osam i po godina na 3.592 učesnika istraživanja. Podaci su uključivali informacije o tome koliko vremena učesnici provode sedeći na poslu i koliko vremena provode gledajući televiziju u odnosu na vežbanje u slobodno vreme.

Diaz i njegove kolege su ustanovili da je kod svih onih koji su odgovorili da su svakodnevno pred televizorom provodili četiri ili više sati, rizik od razvoja kardiovaskularnih problema i prerane smrti bio za 50 odsto veći u poređenju s pojedincima koji su dnevno ispred TV sedeli dva sata ili manje.

Ni naučnicima nije u potpunosti jasno zbog čega je sedelački način života u slobodno vreme potencijalno štetniji od radno-okupacijskog sedenja, ali veruju da je odgovor u dugom neprekidnom sedenju koje nema pauze.

Većina ljudi ima običaj da dugo sedi na sofi pred televizorom i pritom se uopšte ne pomaći, a kamoli ustati. Na poslu ipak povremeno ustanemo od stola, kaže dr Diaz. Istovremeno, većina nas je sklona da u slobodno vreme dok sedimo pred televizorom posegnemo za grickalicama, prerađenom ili brzom hranom te pritom konzumiramo zaslađene i gazirane sokove ili alkoholna pića. Drugo moguće objašnjenje mogao bi da bude odabir trenutka za odmor i sedenje u slobodno vreme.

Naime, kombinacija obilnog obroka, što je Amerikancima obično večera, i potom višesatno sedenje, može biti naročito štetno, dodaje istraživač i kaže da bismo izvan posla svi trebalo da budemo aktivni. Štaviše, on zagovara bavljenje intenzivnom aktivnošću.

Ako ste navikli svakodnevno da gledate TV više od četiri sata, trebalo biste dva do tri puta nedeljno intenzivno da vežbate. Sveukupno, to je oko 150 minuta, savetuje Diaz.

Čak iako radite posao koji jednostavno zahteva duga razdoblja sedenja, nakon posla nemojte „zaleći“ na sofu ispred televizora, nego pribegnite napornijim vežbama. To će značajno da smanji rizik od razvoja srčanih bolesti i, na kraju krajeva, preuranjenu smrt, dodaje Diaz.

Izvor: Hina sedenje na poslu