LET

Ona je stala na prozor, pogledala dole niz sedam spratova i skočila. Sanjala je da leti. Let je bio kratak.

 

Sedeli su za stolom. Svi su bili odrasli i svi su pušili. Jedan je sedeo sa velikom trbušinom belom kao sir koja je svakog dana sve više rasla i postajala golema, golema sa rupom od pupka na sredini. On se zvao Gospodin Od Pupka.

let

Tu je bila i jedna krupnija dama, ne previše mlada, niti srednjih godina, pogotovo ne stara. To je bila Ne Suviše Mlada Dama. Ona je prekrstila noge i pušila, pušila.

Treći je bio čovek sa kineskom frizurom i kratkim prstima. On je sa uživanjem uvlačio dimove ne suviše duboko a ispuštao ih široko. To je bio Gospodin Na Prekretnici.

Četvrta je bila Mala Gospođica koja je svakim danom postajala sve manja. Ona nije pušila već je svim plućima gutala dim Gospodina Od Pupka, Ne Suviše Mlade Dame i Gospodina Na Prekretnici. Koliko bi dima progutala toliko bi se smanjila. Na prvi pogled se nije ništa primećivalo jer se dim dao dobro sabiti. Odjednom Maloj Gospođici je postalo jasno da više neće biti u stanju da guta dim. Razmišljala je šta da učini.

– Idem napolje iz ove prostorije – reče ona.

– Samo ti idi – rekoše oni i nastaviše da uživaju u pušenju.

Gospodin Od Pupka se sav zavalio duboko pritisnuvši naslon stolice. Jedva balansirajući na jednoj nozi stalno se naginjao čas na jednu čas na drugu stranu providno prikrivajući dosadu, koju je pak otkrivala nervoza (duha i tela). Njegovu nesposobnost da prati razgovor ono dvoje kao da ne primećivahu. Ne Suviše Mlada Dama je bez prestanka pričala. Što je ona više uživala u nizanju rečenica, to se Pupčani Gospodin više mrdao Gospodin Na Prekretnici je s pažnjom slušao.

Mala Gospođica je stajala na prozoru i gledala dole niz sedam spratova. Toliko puta je sanjala da leti. Ona nije pružala ruke kao ptica (krila). Izdigla bi se od tla s nogama napred i ležećki letela, letela. Mislila je da li da skoči i uhvati veliko granje drveća pod donjim spratovima, ili da nogama probije sve roletne, rukama se prihvati za donje i od prozora do prozora dođe do tla.

Ona je stala na prozor, pogledala dole niz sedam spratova i skočila. Sanjala je da leti. Let je bio kratak.

Gospodin Od Pupka se digao i odšetao u drugu prostoriju. Nigde nije bilo Male G… Nagnuo se kroz prozor. Na tlu, dole ispod sedam spratova ležala je leđima okrenuta nebu Mala G…

Okrenuo se i ponovo seo za sto.

Gospodin Na Prekretnici bi je u nedoumici. Nekoliko puta je pitao gde je Mala Gospođica.

– Gde je Mala Gospođica – reče Gospodin Na Prekretnici.

– Gde je Mala Gospođica – reče Ne Suviše Mlada Dama i nastavi da puši.

– Voleli smo Malu Gospođicu – reče ona.

– Gde je Mala Gospođica? – ponovi Gospodin Na Prekretnici.