ZDRAVO JE, ALI…

Ulje kokosa sve je popularnije i koristi se ne samo u kuhinji, već i za kožu, kosu…

 

Iako ulje kokosa važi za zdraviju opciju ulja koje se koristi u ishrani, postoji nekoliko stvari koje bi trebalo da znate pre nego što počnete da ga koristite.

ulje kokosa

Može da poveća holesterol

Svi kokosovo ulje smatraju zdravim, ali zapravo u nekim slučajevima može da ima negativan efekat na holesterol i kardiovaskularno zdravlje.

Nakon što su analizirali nekoliko kliničkih studija o konzumiranju kokosovog ulja, izveštaj objavljen u stručnom magazinu „Cirkulacija“ pokazao je da ovo ulje značajno povećava nivo takozvanog lošeg holesterola – mnogo više nego palmino, maslinovo ili ulje od koštica grožđa.

Dosta kalorija iz masti

Ono što će mnoge iznenaditi je da, iako se kokosovo ulje smatra zdravim, između 80 i 90 odsto njegovog sadržaja su zasićene masti, što je oko 11 grama po jednoj kašici.

BioLiver kapi za jetru

Zbog povezanosti sa povišenim holesterolom i kardiovaskularnim bolestima, Američko udruženje za zdravlje srce preporučuje da se unos zasićenih masti ograniči na manje od šest odsto ukupnog broja kalorija koje se unesu tokom dana.

Može da izazove dijareju

U nekim slučajevima, ukoliko unesete dosta kokosovog ulja, mogu da se jave stomačni problemi. Istraživanje u kojem su učestvovala 32 dobrovoljca koja su konzumirala kokosovo ulje dvaput dnevno osam nedelja, pokazalo je da se kod 72 odsto njih javila dijareja, a 19 odsto je prijavilo bolove u stomaku.

Dakle, ukoliko koristite kokosovo ulje često i primetite stomačne probleme, možda je to uzrok.

Daleko od toga da ovo ulje sada treba proglasiti nezdravim – sigurno je zdravija opcija od nekih drugih – prosto treba imati na umu da i njega treba konzumirati u ograničenim količinama.

Izvor: Mondo.rs