NEIZOSTAVNI MLEČNI PROIZVOD

Život bez sira je nešto što je nezamislivo za većinu ljudi. Razlog tome nisu samo beskonačne mogućnosti pripreme, već i izbor sireva koji je zaista veliki.

 

Međutim, nedavno su naučnici otkrili još jedan razlog zašto mnogi ljudi više ne mogu da zamislle život bez ove namirnice, a to je da sir stvara zavisnost.

sir zavisnost

Zašto sir može da stvori zavisnost?

Naučni tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumiranje sira može da prouzrokuje zavisnost jednako kao i droge.

Razlog zavisnosti je supstanca kazomorfin, koja se nalazi u mlečnom proizvodu. Nastaje kada se mlečni protein kazein, koji se nalazi u siru, probavlja u želucu. Zatim stimuliše receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se telesni osećaj blagostanja.

Budući da u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo više u siru, naučnici savetuju da se manje konzumira sir nego mleko. Kilogram sira ima deset puta veću dozu kazeina od mleka.

Biogast kapi protiv helikobaktera i gastritisa

Određena vrsta sira naročito izaziva zavisnost

Prema istraživanju, takozvani analogni sirevi, odnosno slabo prerađeni sirevi iz masovne proizvodnje, naročito izazivaju zavisnost, jer ti proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinisane ugljene hidrate i masti koje mogu da dovedu do zavisnosti od prehrambenog ponašanja.

U pitanju su biljni sirevi, koji se često koriste kao zamene za prave sireve.

Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao „plastični, odnosno gumasti sir“.

Izvor: 24 sata.hr