JUTRO, PODNE ILI VEČE

Da bi vitamini i minerali koje uzimate za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja zaista delovali, važno je da ih uzimate u pravo doba dana, jer se u određeno vreme najbolje apsorbuju.

 

Pokazalo se da neki vitamini bolje deluju na prazan stomak, dok je druge potrebno unositi isključivo uz hranu. Takođe je poznato da neke kombinacije vitamina i minerala mogu usporiti apsorpciju, dok druge omogućavaju telu da pravilno funkcioniše.

pravo doba dana

Lekari upozoravaju da suplemente ne treba uzimati samoinicijativno, već nakon konsultacije sa specijalistom, odnosno nakon analiza krvi koje pokažu nedostatak određenog vitamina.

1. Vitamini koje treba uzimati ujutru

Vitamin B12 je najbolje uzimati na prazan stomak, u kombinaciji sa vitaminom B1 i bakrom, jer je poznat kao odličan stimulator proizvodnje energije. Pored toga, jutro je pravo vreme za uzimanje vitamina C. On se može uzimati sa vitaminima B12, E i A.

Takođe se preporučuje uzimanje gvožđa ujutru, ali samo uz hranu, jer gvožđe može biti teško za stomak. Zapamtite, izuzetno je važno da ga ne uzimate u kombinaciji sa cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

2. Šta se koristi popodne?

Popodne, vitamine treba uzimati sa hranom. Preporučuje se da cink uzimate popodne, najbolje u kombinaciji sa vitaminima A, C i B12. Ako pijete cink, izbegavajte gvožđe, bakar i vitamin B9. Vitamin A takođe treba uzimati u podne, najbolje u kombinaciji sa vitaminima C i E i cinkom.

3. Večernji vitamini

Vitamin D treba uzimati sa hranom tokom ili posle večere, najbolje u kombinaciji sa kalcijumom, koji povećava njegovu apsorpciju. Pored toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

4. Vitamini koje je dobro uzimati neposredno pre spavanja

Da biste poboljšali varenje, uzimajte probiotike oko dva sata nakon večere. Odlazak na spavanje je idealno vreme za konzumiranje magnezijuma. Možete ga uzimati sa kalcijumom i vitaminom B6.

Izvor: Vesti-online