DVE SREĆE UGRABITI

Budite se čitav život kasnije nego što biste voleli, misleći da je teško postati ranoranilac. Čini se da niste u pravu, jer je uz neke sitne trikove ipak moguće ne propustiti najlepši deo dana.

 

Za većinu ljudi, ustajanje rano mnogo je teže od ostajanja do kasno. Svi znamo koliko je dobar osećaj kada obavimo sve obaveze pre nego što dan započne, ali to očigledno nije dovoljna motivacija kada alarm ujutro zazvoni, a vi se osećate iscrpljeno. Kako postati ranoranilac?

postati ranoranilac

Lezite ranije

Iako se čini očiglednim, o važnosti ranijeg odlaska u krevet neophodno je redovno govoriti. Ako ostanete duže budni, manja je verovatnoća da ćete se probuditi rano osećajući se razbuđeno. Kris Brentner, sertifikovani trener za spavanje, preporučuje odlazak u krevet barem sedam i po sati pre nego što planirate da se probudite: „Ne samo da to pomaže da ispunite dovoljnu satnicu sna već pomaže da se probudite u pravom trenutku tokom ciklusa sna“.

Izađite na sunce!

Otvorite sve prozore ili izađite što pre možete jer svetlo daje signale vašem telu da je vreme za buđenje. „To pomaže u ponovnom postavljanju cirkadijanskog ritma i omogućava da se osetite budnim“, govori Brantner.

Motivišite se

Ako želite da postanete ‘jutarnja osoba’ biće vam lakše ako je to sredstvo za postizanje cilja, a ne sam cilj: „Najbolje je da se za promenu navika i ponašanja fokusirate kao na putovanje sopstvenog razvoja i transformacije“, kaže Kaleb Bejk, stručnjak za zdravlje i velnes. Prema tome, podsetite se koji su benefiti novog načina života, bilo da je to bolje zdravlje ili bolji početak na poslu.

Isplanirajte obaveze rano ujutro

Ako imate poteškoća da se motivišete da ustanete, naterajte se ranojutarnjim planovima: „Ako nemate dobar razlog za ustajanje iz kreveta, postoji mogućnost da jednostavno nećete, ali ako napravite unapred plan za dan koji sledi i uzmete u obzir sve okolnosti, postoji veća verovatnoća da ćete poželeti da započnete dan s pozitivnim načinom razmišljanja“, kaže Bejk.

Budite se svakog dana u isto vreme

Što su vaše navike doslednije, to će se vaše telo bolje navići na njih. „Odlazak u krevet i buđenje u isto vreme svakog dana pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata našeg organizma što olakšava da uveče zaspite i prirodno se probudite ujutro“, kaže Martin Ravls-Mihen,direktor firme za tehnologiju spavanja.

Izvor: Zena.hr