FRANCUSKA PITA

Bogata i izgledom i ukusom, francuska pita u koju idu krompiri, slanina, praziluk i pavlaka odličan je izbor za kvalitetan, obilni doručak uz koji možete poslužiti neku sezonsku salatu i popiti čašu jogurta.

francuska pita

Sastojci:

300 grama praziluka
600 grama oljuštenih krompira
100 grama lenti dimljene slanine
250 grama brašna
150 mililitara vode
140 grama margarina
peršun
150 mililitara kisele pavlake
3 jaja
1 glavica crnog luka
1 kašika mešavine začina
4 kašike belog vina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Glavicu crnog luka isečemo na tanke polukrugove. Krompire isečemo na tanke krugove. Praziluk isečemo na tanke kose krugove. Sitno isečemo peršun. Lente slanine isečemo na sitnije kocke. U tiganju na zagrejanom ulju pržimo isečen crni luk.

Kada luk omekša u tiganj dodamo isečenu slaninu. Kada se slanina isprži dodamo isečen praziluk, sipamo belo vino, dodamo mešavinu začina, posolimo, pobiberimo i promešamo. Zatim dodamo isečen peršun, krompire i promešamo. Kada se krompiri proprže sklonimo tiganj sa šporeta.

U veći sud stavimo brašno, margarin, posolimo i rukom mesimo sastojke postepeno dodajući vodu. Ostavimo testo da odstoji u frižideru. Zatim premesimo testo na pobrašnjenoj radnoj površini i podelimo na jedan veći i jedan manji deo.

Od većeg dela testa oklagijom razvučemo veću koru. Koru stavimo u keramičku posudu za pečenje ostavljajući da krajevi vise van posude. Zatim od manjeg dela testa razvučemo koru veličine keramičke posude. Koru u posudi na više mesta izbockamo viljuškom. Zatim na koru nanesemo fil iz tiganja.

Malim okruglim kalupom na sredini manje kore napravimo okrugli otvor. Korom prekrijemo fil. Krajeve prve kore uvijemo ka unutrašnjsti posude.

Polupamo jedno jaje i odvojimo belance od žumanca. Izmućenim žumancem pomoću kuvarske četke premažemo pitu. Pečemo 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

U sud sa pavlakom polupamo preostala 2 jaja i izmutimo žicom za mućenje. Izvadimo posudu iz rerne. Pomoću kutlače u udubljenje u piti nanesemo mešavinu jaja i pavlake. Vratimo posudu u rernu. Pečemo još 10 minuta na 190 stepeni.

Francuska pita sa krompirima može0 da se dekoriše prema želji, grančicom mirođije ili nane koja se stavi u sredinu.

Prijatno!