PUNJENE LIGNJE U SOSU OD ŠAMPINJONA

Kad su lignje u sosu na meniju, taj specijalitet svakako mora da miriše na more. U ovom slučaju punjene lignje u umaku od šampinjona daju pojačan miris i ukus koji odgovara svim čulima. Najbolja stvar u ovom jelu je to što se priprema prilično lako i brzo.

lignje u sosu

Sastojci:

500 grama očišćenih lignji
150 mililitara neutralne pavlake
200 grama lenti gaude
1 kesica praška za krem supu od šampinjona
1 i po kašika mešavine začina
peršun
50 grama lenti pancete
100 grama lenti pršute
maslinovo ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Peršun krupno isečemo i stavimo u blender. Lente pršute i pancete isečemo na parčad i dodamo u blender. Na parčad isečemo i 2 lente gaude i dodamo u blender. Dodamo 1 kašiku mešavine začina, posolimo, pobiberimo, zatvorimo blender i izmiksamo sastojke.

Na jednu lentu preostale gaude nanosimo 1 kašiku izmiksane smese. Filovanu lentu gaude uvijemo u rolnicu. Na isti način pripremamo sve rolnice. Po jednu rolnicu stavimo u svaku lignju i učvrstimo čačkalicama. Punjene lignje ispržimo na zagrejanom maslinovom ulju u vok tiganju na šporetu. Kada se isprže sa obe strane, punjene lignje izvadimo iz tiganja i odstranimo čačkalice.

U 500 mililitara provrele vode u šerpi na šporetu dodamo preostale mešavine začina, posolimo i pobiberimo.

Mešamo žicom za mućenje i u vodu dodamo prašak za krem supu od šampinjona. Neprekidno mešajući, dodamo neutralnu pavlaku i kuvamo dok sos ne dobije potrebnu gustinu.

Punjene lignje serviramo na tanjir, a zatim nanosimo sos od šampinjona. Lignje prelivamo tečnošću iz vok tiganja.

Prijatno!