ČITATI IZMEĐU REDOVA

Skriveni sastojci mogu biti deo vaših omiljenih namirnica zbog čega ste u prilici da nabacite kilograme usled redovnog konzumiranja.

 

Bez obzira na to koliko se trudimo, teško je da se snađemo kad čitamo deklaracije na većini proizvoda. Ipak, to nije naša krivica, jer mnogi proizvođači namerno koriste određene termine kao marketinšku tehniku da bi zavarali kupce i kako bi se maskirali skriveni sastojci.

skriveni sastojci

Ako pokušavate da smršate ili se hraniti zdravije, takve zavaravajuće deklaracije mogu da vas obeshrabre. Pogotovo zato što neke vaše omiljene namirnice mogu da sadrže skrivene sastojke od kojih možete da dobijete kilograme viška ako ih redovno konzumirate.

Svinjska mast

Mast se može pronaći u različitoj hrani, poput pekarskih proizvoda.

„To je izvor zasićenih masnih kiselina. Ne samo da ima puno kalorija nego zasićene masne kiseline u masti mogu da budu štetne ako se konzumiraju u velikim količinama“, ističe nutricionista.

Različite vrste šećera

Šećer dolazi u različitim oblicima i često se to ne naziva šećerom na deklaracija. Zato je bitno znati šta tražiti sljedeći put kad ste u supermarketu.

„Šećer je u svemu. Toliko je različitih naziva za šećer na deklaracijama poput fruktozni kukuruzni sirup, dekstroza, frutkoza, skroza i mnogi drugi. Oni se svi brzo probavljaju, što može da prouzrokuje povišeni šećer u krvi. Kad se hrana bogata šećerima konzumira često, to može da dovede do gojaznosti“, objašnjava nutricionista.

Rafinisano brašno

Rafinisano brašno može da bude riskantana namirnica jer može da ima različite nazive.

„Postoji više naziva za rafinisano brašno poput belo brašno, obogaćeno brašno i pšenično brašno. Iz tih brašna se uklanjaju vlakna kako bi bili brzi i laki za probavu. Baš kao šećeri i oni povećavaju nivo šećera u krvi“, kaže stručnjak za ishranu.

Hidrogenizovana ulja i transmasne kiseline

Hidrogenizovana ulja teško se mogu spaziti na deklaracijama proizvoda. Kako biste ih pronašli, proverite koliko je transmasnih kiselina korišćeno.

“Hidrogenizovana ulja i trans masti su skrivene u različitoj hrani. Neki maslaci od kikirikija sadrže dodatno hidrogenizovano ulja kako se masa ne bi razdvajala. Te transmasne kiseline mogu da prouzrokuju više upala u telu nego zasićene masne kiseline. Važno je da čitate deklaracije i limitirate unos hrane bogate hidrogenizovanim uljima”, kaže stručnjakinja.

Izvor: N1