SAVETI ZA HIGIJENU USTA

Vodica za ispiranje usta menja nivoe i dobrih i loših bakterija u ustima, a to nije nužno dobro.

 

Vodica za ispiranje usta može dopreti do problematičnih uglova gde četkica za zube ili konac jednostavno ne mogu.

vodica za ispiranje

Prednosti korišćenja vodice za ispiranje usta

Osim što ustima daje blistavu čistoću, vodica za ispiranje ima brojne uloge kada je u pitanju podrška oralnom zdravlju i higijeni.

– Vodica je definitivno korisna za održavanje zuba čistim i može sprečiti nepotrebne probleme. Posebno kod širenja virusa, vodica za ispiranje usta može pomoći u dezinfekciji usta i smanjiti rizik od bakterija – kaže stomatolog Parnit Sehmi iz Londona.

Vodica za ispiranje usta može dopreti do problematičnih uglova gde četkica za zube ili konac jednostavno ne mogu. Takođe, može smanjiti nakupljanje plaka i gingivitis te pomoći u sprečavanju karijesa.

Nedostaci korišćenja vodice za ispiranje usta

Ovaj nedostatak vodice za usta nema toliko veze sa samom vodicom, koliko s navikom oslanjanja na vodicu kao jedini oblik nege zuba. Nju treba koristiti s redovnom, svakodnevnom upotrebom četkice za zube, zubne paste i konca.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

– Vodica za ispiranje usta nije loša, ali je loša ako se koristi kao potpuna zamena četkice za zube – rekla je Lakija A. Voker Vinson, specijalistkinja pedijatrijske stomatologije.

Sadržaj alkohola u vodici za usta je stvar na koju treba paziti. Vodice na bazi alkohola mogu smanjiti količinu pljuvačke u ustima, budući da ih alkohol može isušiti, pa je najbolje da izaberete onu bez alkohola ako primetite da su vam usta suva nakon korišćenja određenog proizvoda.

Vodica za usta menja nivoe i dobrih i loših bakterija u ustima – a to nije nužno dobro. Jedna nedavna studija otkrila je da vodica s hlorheksidinom može promeniti mikrobiom usta, povećavajući kiselost i zapravo povećavajući rizik od oštećenja zuba.

Koju vodicu izabrati?

Najbolja tečnost za ispiranje je ona koja sadrži fluorid, kaže dr Sehmi, jer fluorid može sprečiti karijes i smanjiti rizik od nakupljanja štetnih bakterija u ustima.

– Izbegavajte koristiti vodicu za ispiranje usta odmah nakon što ste oprali zube, jer će ukloniti fluorid iz paste za zube koji je ostao na zubima. Pričekajte najmanje 30 minuta nakon pranja zuba i nemojte ništa jesti ni piti najmanje 30 minuta nakon što ste isprali zube – dodaje dr Sehmi.

Izvor: 24sata.hr