Jelena Milošević

 

Keukenhof cvetna bašta – primer briljantne prezentacije: spojiti lepo i funkcionalno, a jos i zaraditi na tome !

Naša čitateljka iz Holandije i blogerka Jelena Milošević nam je poslala sjajnu priču o jednom izuzetnom parku i izložbi cveća u Holandiji – Keukenhof park. Uz njene slike koje ilustruju napisani tekst, mislimo da ćete uživati i shvatiti koliko je život obogaćen trudom, organizovanošću i lepotom koju su pokazali Holandski baštovani i njihovo društvo. Hvala Jelena na prekrasnom primeru!

 

Ako ne znate kako spojiti lepo i korisno, zavirite i saznajte malo više o Keukenhof-u – Internacionalnom Holandskom parku cveca !

Keukenhof je jednostavno prelepa internacionalna izložba cveca, koja je otvorena ne samo za poslovni svet vrtarstva, nego i za široku publiku i javnost.

Umesto da se organizuju sajmovi, pozivaju musterije, koje ce mozda doci a mozda i ne, mozda poruciti a mozda i ne, davne 1949 godine su se Holandski sadnicari dosetili da naprave manifestaciju u obliku  izlozbe cveca. Uz podrsku Kraljevske familije, tadasnje kraljice Julijane koja je postala zastitnik i pokrovitelj ove manifestacije je organizovan istorijski park Keukenhof. (najstariji paviljon je iz 1954 godine i dobio je ime Juliana).

Svake godine u avgustu pocinje rucna sadnja oko 7 miliona lukovica lala, hrizantema, narcisa. Jasper van der Zon, vrtni arhitekta je do tada vec osmislio koje ce mesto pripasti kojoj lukovici. U rucnom sadjenju lukovica ucestvije oko 30-tak bastovana koji su tu tokom cele godine i odrzavaju ovaj park. Prvo sadjenje lukovica je obavezno obelezeno clanom kraljevske porodice, kao i nekim od predstavnika izabrane teme za tu godinu. Ove godine je tema Poljska – srce Evrope, tako da je bio prisutan ambasador Poljske u Holandiji. 

Sezona pocinje negde polovinom marta i traje osam nedelja. Tada je zaposleno oko 750 radnika, sto bastovana, kojih tada ima oko 40-tak, kao i svog ostalog usluznog osoblja, pocevsi od parkiranja, restorana i odrzavanja parka, do devojaka obucenih u Holandsku nosnju koje sacekuju posetioce.

Organizovane su i ture na nekoliko stranih jezika kao i prelepa parada cveca koja se odrzava negde na polovini izlozbe.

Na paradi se pojavljuju prelepi aranzmani cveca u obliku raznih figura u kojoj ucestvuju sadnicari iz sa izlozbe.

Kolektivna promocija 90-tak individualnih sadničara namenjena je uglavnom export-u. Pored svake “bastice”se nalazi i tabla sa imenom firme sadničara tako da se lukovice mogu naručiti preko kataloga ali isto tako i za kupovinu na veliko, i kupci znaju kome mogu da se obrate. Naravno ovde moze lukovice naruciti i obican posetilac, iako je glavna prodaja usmerena na inostrane kupce uvoznike. Osim aranzmana u parku, u jednom od paviljona omogucena je i prezentacija pojedinacnog cveca, tako da paviljon lici na jednu veliku saroliku pijacu cveca.

Park je dobio naziv po dvorcu Keukenhof na čijoj se teritoriji i nalazi. Naravno da su dvorci pogotovo iz 16 veka skupi za odrzavanje, tako da je u dvorcu napravljena izlozba koja je posecena tokom cele godine. Fondacija Keukenhof je zaduzena za odrzavanje dvorca a velikim delom se donira od iznajmljivanja parka udruzenju sadnicara, kao i naplatom ulaznica posetiocima dvorca. U dvorcu se mogu videti razna umetnicka dela, koja su isto tako rasprotranjena po citavom parku. 

U promociju su uključeni i razni časopisi povezani sa vrtlastvom i baštovanstvom iz Holandije ali i iz Belgije, Nemačke, Svajcarske, Engleske i Svedske.

Na jedan vrlo opusten nacin su omogucili potencijalnom kupcu da na miru poleda ponudjeno i da ako i kada je zainteresovan moze da se obrati zeljenom sadnicaru. 

Da bi sve ovo imalo profesionalni nivo i da bi se održao kvalitet ponude izlagača, svake srede se okuplja komisija koja procenjuje i ocenjuje svaki ponudjeni cvet – to jest produkt. To, da je vecina cvetova ocenjena uglavnom preko 9 (najniza koju sam videla je bila 8,40) , jasno pokazuje da je kvalitet ponudjenog i vise nego dobar.

Osim poslovnog dela koji se odvija ne smetano i bez pritiska, svako moze da uziva u prelepim aranzmanima i uredjenim bastama, a na sadnicarima je da obezbede produkt vredan paznje i kupovine. Redovno se i prezentuju i nove sorte sadnica koje se tada “krste” od strane poznatih licnosti i dobiju svoje ime. Sve to daje neki poseban sjaj i sarm celokupnoj predstavi. 

Ako se osvrnemo na do sada spomenute podatke, mozemo primetiti da su Holandjani zaista spojili lepotu, uzivanje i posao na jedan vrhunski nacin.  Kreirali su i osmislili izvrsnu izlozbu cveca koja isplacuje samu sebe bas tom prezentacijom, omogucuje ostvarivanje i odrzavanje kontakata sa celim svetom na jedan zaista predivan nacin a samim tim i privlacenje musterija iz citavog  sveta.

Osim toga, omoguceno je i nama obicnim ljudima da platimo i uzivamo u pruzenoj lepoti cveca, Holandskih klompi kao i prelepog pogleda na park i okolne raznobojne njive cveca! 

Iako je omogucen posetiocu da na posebnom mestu napravi mali piknik sa svojom hranom, ima i dosta restorana koji nude priliku da se osvezite i okrepite. Za decu je osmisljen i parkic za igru sa malim “rancem “sa domacim zivotinjicama. 15 km duge staze su pune klupa na kojima mozete da se odmorite i uzivate u krajoliku.

Za svih ovih 16 godina mog zivota ovde, primetila sam da Holandjani zaista od nicega mogu da naprave nesto veoma specijalno i da izvuku sopstvenu korist na jedan briljantan nacin. Mozda u tome ima onoga: postuj i voli ono sto imas, a mozda  kao sto moja drugarica Sonja rece: Nije samo na tome imati, nego i umeti.

Srbiji ima toliko mogucnosti i lepota koje su jos uvek neiskoriscene i nisu prezentovane na pravi nacim. Mozda ovim primerom od vrednih Holandjana nesto naucimo od ovoga!

O lepotama Keukenhof-a mozete vise pogledati i na mom blog-u ovde.

. . .

Orhideje u parku Keukenhof –  Orchids in the Keukenhof

httpv://www.youtube.com/watch?v=IpukA2pUI7M