Kako smo počeli

O nama. Kako je nastao web magazin Bašta Balkana. Ko su osnivači i autori sajta Bašte Balkana. Kad je i zašto nastao ovaj multiautorski i otvoreni web medij

O nama možemo samo reći da je projekat „Bašta Balkana“ nastao spontano, kao refleksija na idejno sve jednostavnije medije, gomilu bezvrednih i praznih informacija, kao i reakcija na samo bezidejno društvo koje ide u pravcu potpune otvorenosti svim relativnostima.

Simbolično je ideja sajta nazvana „Bašta Balkana„, jer je Balkan geografski pojam koji nosi snažnu težinu i poruku ka svetu, a Bašta stoga što smo orijentisani na negovanje raznovrsnosti – polje lepih misli.

Prvobitni multiautorski blog sajt „Bašta Balkana“ je suštinski nazvan po nekadašnjem imenu koje su sami Srbi davali za svoju zemlju početkom 20-og veka.

Prvonastali blog „Bašta Balkana“ su pokrenuli kao inicijator i osnivač Zlatko Šćepanović i prijatelji Jelena Jovanović, Aleksandar Georgijević, Darko Reljić, Nenad Vasiljević, Mihailo Jojić, Aleksandar Lukić, Vladimir Krivošejev, Duda Djordjević, Aleksandar Parezanović, Srdjan Paunović i Djordje Popović, ne da bi samo oni pisali na njemu o temama koje ih interesuju, već da bi na blogu i kroz njega okupili niz svojih prijatelja, poznanika i saradnika, i rekli nešto pametno, korisno i dobro za ljude i svet u kojem živimo.

Činilo nam se prikladnim da nazovemo blog „Bašta Balkana“, Natural Life Style Blog, kao informativni izvor koji će se baviti ljudima i zemljom u kojoj živimo, sa osvrtom i na svet i susede koji nas okružuju. S obzirom koliko je Srbija raznovrsna po ljudima i ćudima, koliko je šarena i zanimljiva, koliko je kompleksna u svoj svojoj jedinstvenosti, toliko bi i ovaj site trebao da bude pun mnoštva različitih mišljenja, raznovrsnog cveća uma i plodova promišljanja. Stoga, naziv bašta se nametalo kao pravo ime za naše zajedničko mesto susretanja i pisanja.

U tom smislu, blog nije imao a ni danas kao magazin nema neku posebnu ideološku ili političku crtu, ne kreće se smišljeno ni levo ni desno,  jer će kroz različite autore biti pun suprotnosti. Ali zato „Bašta Balkana“ ima jasnu ideju – da obrazuje, uputi, prosveti i pomogne onome ko bude čitao ponudjene teme i učestvovao u diskusijama.

Zahvaljujući velikoj popularnosti i posećenosti koju smo stekli u celom balkanskom regionu, posebno u zemljama bivše Jugoslavije, od leta 2014 godine Bašta Balkana je spontano počela da funkcioniše kao web magazin koji uredjuju sami autori volonteri. Radimo potpuno volonterski i nekomercijalno i svi prihodi koje sajt ostvari služe za održanje našeg otvorenog web magazina u kome svako može da piše.

Autori koji se susreću i pojavljuju na sajtu „Bašta Balkana“ su iz raznih struka, različitih opredeljenja i znanja, ali po mišljenju osnivača imaju šta da kažu, pokažu i demonstriraju.

Zato ih pažljivo i ozbiljno čitajte. I savesno sa merom, balansom i dobrim ukusom komentarišite.

. . .