Čupavci – kolač od čokolade i kokosa

 

Popularni čupavci su kolač koje svako dete voli. A i odrasli vole čupavce. Postoji mnogo recepata kako se prave čupavci, a mi vam predlažemo jedan za koji mislimo da je jednostavan, brz, jeftin i efektan recept za čupavce od kokosa.

Nadamo se da ćete u njemu uživati zajedno sa vašom decom.

 

 

Recept za kolač Čupavci – Sastojci

 

Testo

– 3 jaja

– 200 gr šećera

– 1 vanilin šecer

– 50o gr brašna

– 1 prašak za pecivo

– 25o gr maslaca

– 1 dl mleka

 

Preliv za umakanje kocki čupavaca

– 5 dl mleka

– 15o gr čokolade za kuvanje

– 3 kašičice šećera

– 120 gr maslaca

 

Rendani kokos za ukrašavanje

– 200 – 250 gr kokosa

 

 

Čupavci priprema

Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati omekšali maslac i mutiti dok se sve fino ne izmeša. Lagano dodavati mleko dok se ne dobije jednolična smesa pa dodati brašno i prašak za pecivo. Sve jednolično umešati i na kraju lagano (najbolje ručno) umešati i sneg od belanaca. U namašćen i pobrašnjen pleh za kolače uredno i ravnomerno rasporediti smesu (koja je dosta gusta) pa peći 35 minuta na 150°C

Kolač pustiti da se potpuno ohladi pa ga narezati na kockice željene veličine.

Na laganoj vatri (ili još bolje na pari) otopiti čokoladu, dodati mleko, šećer i maslac i uz neprestano mešanje kuvajte dok ne zavri i na najslabijoj vatri kuvati još par minuta. Ostaviti preliv petnaestak minuta da se prohladi (da još uvek bude dosta tečan, ali ne i kipući). Pripremiti masni papir, pa umakati komade kolača (budući čupavci) u preliv tako da se obloži sa svih strana i stavljati na masni papir. Na kraju, kad se nakon par minuta preliv počeo sušiti, čokoladne kocke uvaljati u kokos što je završna faza kad od čokoladnih kocki nastanu čupavci.

. . .