JULIŠKA…

Ovaj kolač ima nekoliko naziva – Juliška, Julkine šnite ili Juli pita. Nebitno je kako ćemo ga nazvati, važno je da Juliška odoleva već decenijama kao kolač koji se rado sprema i poslužuje dragim gostima.

juliška

ZA PATIŠPANJ:
6 jaja
150 grama mlevenih oraha
200 grama šećera
1 kašika brašna
150 grama čokolade za kuvanje

ZA FIL:
600 ml mleka
3 kašike oštrog brašna
3 kašike gustina
100 grama putera
250 grama šećera u prahu
2 kesice vanil šećera
1 limun
250 grama margarina

Uz sve ovo potrebno je i 1 pakovanje lisnatog testa.

Način pripreme:
Na pobrašnjenoj radnoj površini od dva parčeta lisnatog testa razvučemo kore. Kore stavimo u veću tepsiju obloženu kuvarskim papirom i pečemo 15 minuta na 150 stepeni. Pripremamo patišpanj. Jaja polupamo i odvojimo belanca od žumanaca. U belanca dodamo polovinu pripremljenog šećera i mutimo mikserom dok se šećer ne rastopi. Zatim mikserom izmutimo žumanca sa preostalim šećerom.

U sud sa žumancima dodamo krupno izrendanu čokoladu, brašno, mlevene orahe, izmućena belanca i mešamo varjačom dok se sastojci ne sjedine. Testo preručimo u tepsiju obloženu kuvarskim papirom. Pečemo 30 minuta na 180 stepeni. Pripremamo fil. U šerpu, na šporetu, sipamo 350 ml mleka. U sud stavimo gustin, brašno, sipamo preostalo mleko i promešamo žicom za mućenje. Razmekšanu smesu dodamo u šerpu sa provrelim mlekom, neprekidno mešajući žicom. Kada krem dobije potrebnu gustinu sklonimo šerpu sa šporeta i ostavimo da se ohladi. U veći sud stavimo margarin, puter, šećer u prahu, vanil šećer i sitno izrendanu koru limuna. Mutimo mikserom dok puter i margarin ne postanu penasti.

Dodamo ohlađen krem i mutimo dok se fil ne sjedini. Patišpanj isečemo na polovinu po širini. Prvu koru lisnatog testa premažemo filom. Na fil stavimo prvu polovinu patišpanja i premažemo filom. Zatim stavimo drugu polovinu, premažemo filom i stavimo drugu koru lisnatog testa. lsečemo kolač na šnite i serviramo na tanjir.

Prijatno!