Postoji li Najbolja dijeta na svetu?


Najbolja dijeta na svetu za mršavljenje i zdravlje

Postoji li najbolja dijeta na svetu? Ovo je iskrena ispovest čoveka koji je ceo život proveo na dijetama. Ima tako otporan metabolizam na dijete da mu je jako teško da smrša, a vrlo lako da se ugoji. Pokušao je svašta, sa promenljivim uspesima. Onda je naišao na Kliniku Mejo i njegov život se promenio.

.

Najbolja dijeta i najzdraviha ishrana na svetu klinike Mejo

.

Klinika Mejo Najbolja dijeta na svetu mayo-clinic-logo

Tim najeminentnijih svetskih stručnjaka za ishranu sa čuvene američke klinike Mejo, objavio je koncept najbolje dijete na svetu. Baziran na savremenim istraživanjima, eksperimentima i tradiciji, naučnici su uspeli da stvore dijetu za koju se sa pravom može tvrditi da je najbolja do sada prezentirana dijeta na svetu. Tim pre što dijeta ne samo da održava vaš imunitet, koji je pri dijetama mahom u padu, nego ga čak i poboljšava.

Time je moj mukotrpan put stalnih dijeta, dug više decenija, napokon ugledao kraj. Pronašao sam šta je najbolja dijeta na svetu za mršavljenje! A pokušavao sam svašta, i imao uspeha, nije da nije. Pet do šest puta sam gubio po 15 kilograma i više, ali sam ih potom brže ili sporije vraćao. Stručnjaci klinike Mejo upravo to i tvrde, da konvecionalne i popularne dijete imaju izražen yo-yo efekat. Oni smatraju uspešnom samo onu dijetu koja je dovela do rezultata koji se ni nakon 3 godine nije vratio na stare mere.

A moja istorija dijeta je pozamašna. Prvo sam se susreo sa pilotskom dijetom, znate ono bodovanje namirnica, pa u toku dana možete pojesti samo toliko bodova – namirnica. Dijeta je totalno slepilo za mediokritete, tim pre što u tabelama namirnica imate najgoru moguću hranu – paštete i viršle. Iako sam bio mlad kada sam došao do nje, shvatio sam da je pilotska dijeta besmislena.

Onda sam se susreo sa vegetarijanskim dijetama. Otprilike sve jedeš osim mesa. I tada sam bio mlad, pa sam sve bukvalno shvatio i jeo sve osim mesa ali sa dosta šećera. Dijete je delovala ali u kontra smeru. Ugojio sam se.

Onda sam upoznao Holivud, odnosno popularnu američku dijetu bračnog para Diamond prezentiranu u njihovoj bestseller knjizi Zdravi i vitki. Slična dijeta toj je i Hejeva dijeta, i obe se baziraju na principu kombinovanja hrane. Ujutru jedeš samo voće do podneva, posle imaš obroke koje kombinuješ tako da nikada ne mešaš ugljene hidrate i proteine, itd. Krenuo sam sa njom zajedno sa par prijatelja. Uspeh! Smršao sam poprilično, po prvi put. S obzirom da sam bio profesionalni sportista, bio sam srećan. Ali, vrlo brzo se ispostavilo da sam malokrvan.

Najbolja dijeta klinika Mejo the-mayo-clinic-entrancePočeo sam ponovo da se hranim normalno i odmah sam vratio kilograme nazad. na svoje mesto. Strašno, ali zdravlje mi je bilo važnije od lepe i vitke figure.

Tada nastupa makrobiotička dijeta. Moja rodjaka koja se bavila makrobiotikom i kojoj sam se jednom prilikom požalio na malokrvnost, odmah je shvatila iz načina moje predjašnje dijetalne ishrane zbog čega je to tako. Nije dobro jesti voće ujutru i na prazan stomak. To ne čisti organizam, već naprotiv zbog fruktoze koja je u voću, u trenutku kada telu treba energija, ono dobija samo voćne šećere iz voća, jer druge hrane nema, pa onda mora da troši svoju supstancu, i da mikroelemente vadi iz krvi. I eto malokrvnosti. To je razlog na primer, što mnogi indijski jogiji i fakiri, čija je ishrana prosta i bazirana na voću i mleku pate od dijabetesa. Jogiji imaju šećernu bolest! Imaju verovatno i reumu od sedenja na zemlji i na otvorenom, ali tog trenutka mi to nije padalo na pamet.

Počeo sam disciplinovano sa makrobiotikom. Izučio sam literaturu i usvojio filosofski korpus makrobiotičkog stila života, osim što sam ostao pomalo umeren u stavovima. Naučio sam da spremam makrobiotičku hranu. Miso supa, alge, gomasio, sejtan, tamari, sve sam znao gde i kada da primenim. Nije bilo ograničenja u unosu hrane, količinski. Jeo sam kad sam hteo, šta sam hteo, koliko sam hteo. Za 6 meseci sam se prepolovio, imao odlično zdravlje, smirene emocije i dosta energije. No, postojale su dve kvake. Bio sam stalno gladan a samim tim i nervozan, i nisam mogao dovoljno hrane da spremim za sebe, pogotovo ne kada idem na posao. Moje kolege su se smejale kada sam na posao dolazio sa velikim kutijama makrobiotičke hrane, koju sam kući spremao pa nosio na posao. Ali ma koliko da sam puno spremao, i jeo, i jeo, stalno sam bio gladan.

I dan danas, kada jedem makrobiotičku hranu, a volim da je jedem, jer osećam da je zdrava, osećam glad i to odmah posle jela. jer, ta hrana je siromašna proteinima i ugljenim hidratima, a moje sportsko telo je godina navikavano na kalorije. Morao sam da napustim makrobiotiku, nije išlo to sa transportom hrane, a i spremanjem, pogotovu kada su došla deca i kada sam počeo više poslovno da putujem.

Sa makrobiotikom sam imao puno dobrih iskustava. Jedno od zapažanja sa makrobiotikom je bilo da kada se tako hranim, ne mogu da konzumiram Coca Colu, vino i alkohol. Postaju mi fuj, fuj sa ukusom. Isto tako, navikne se čovek na prirodne i istančane blage ukuse, pa kada proba čokoladu doživi šećerni udar. Samo da znate koliko su čokolade slatke! Takodje, preradjevine od mesa vam postanu slaaaaaaaneeeee! Mislite o tome.

Onda sam upozano jednu prijateljicu i njenog muža. On je doživeo prosvetljenje sa Herba Life-om, izgubio 30-ak kilograma. Hm, uvek sam sumnjiv prema tima industrijskim proizvodima. Ipak, ubedili su me da pokušam i čak mi poklonili početni set proizvoda. Izdražao sam nedelju dana i zauvek napustio taj koncept. Jer, Herba Life svoj sistem dijete bazira na tome da manje jedete i da stalno mokrite, jer vam daju diuretike i ubrzivače organizma, pa vam bubrezi rade ko ludi. To je štetno, rasture vam imuni sistem i bubrege a onda još ne smete da idete dalje od bilo kakvog toaleta, jer vam se stalno piški. Užas. Ne ponovilo se.

Ah da, moji kilogrami teškom mukom skinuti sa makrobiotikom su se naravno vremenom vratili na one prave muške dimenzije i trocifreme brojeve. Jedno vreme sam pokušao sa lekom Xenical, koji se daje gojaznima za prevenciju. Totalni neuspeh. Jer, Xenical deluje tako što vezuje masti u crevima i sprečava da se iste apsorbuju u organizmu. Ali, ja ne jedem masno i lek nije imao na šta da deluje u mom slučaju. Osim jednom prilikom, kada je delovao, i tada sam shvatio koliko problema imaju oni koji ga koriste a gurmani su. Jedne nedelje smo porodično otišli na savski splav restoran na ribu. Naručili smo mi tako neke masne šarane i somove, neku pohovanu ribu, bio je tu i tartar sos. Ručak je bio extra, kako bi rekla moja ćerka. Popio sam Xenical za vreme ručka. I taj dan se ništa nije desilo. A onda sutra, u zlo doba, krenula mi je stolica, po sistemu odmah napolje. Auuh. To nije bio problem, koliko sam čin pražnjenja. Koliko masnoće se tu pojavilo, bolje da ne znate. A nigde nije bilo vlažne maramice za neuobičajeno stanje nastalo nakon izlaska tih masnoća. Momentalno sam napustio taj preparat i uvek kada vidim nekoga ko ga koristi, osećam neko saučešće prema toj osobi. Znam kako to zna da bude ponižavajuće u toaletu.

kupus i najbolja dijeta na svetu klinke mejoTrebalo je naći neko novo rešenje. Kupus dijeta! Moj ujak je uspešno skinuo kilograme sa njom, pa je preporučio meni. On je tvrdio da je to najefikasnija i najbolja dijeta na svetu! Krenuo sam odlučno! Posle dva dana sam odlučno odustao.

Kupus čorba sa paradajzom mi je prijala i bila ukusna i ja sam je jeo, i jeo, i jeo po celi dan i padao u nesvest od nedostatka energije. Naime, ni kupus ni paradajz nemaju kalorija, pa je moj mozak, na koji se inače u organizmu troši najviše kalorija, ako niste to znali, odbijao da radi i padao u san i polusvesno stanje. Kupus kaput!

Onda se pojavljuje moja prijateljica, plastični hirurg. Jeste plastičar, ali neke stvari ne možeš nožem da središ, pa kako je i ona bila buc-buc, i stalno u potrazi za čudesnom i konačnom dijetom, naišla je na takozvanu UN dijetu. To je po njoj najbolja dijeta na svetu. Ako niste znali UN nisu nikada pripisali nijednu dijetu, jer 2/3 čovenčanstva je na prisilnoj dijeti, nemaju šta da jedu, pa bi to bilo stvarno licemerno da UN prepisuju dijetu. Dobro, osim što je ta dijeta po nazivu lažna, ona je i po sistemu krajnje problematična. Njeno svojstvo je da se svaki dan jede različita grupa namirnica, jedan dan voće, drugi dan, meso, pa proteini, pa ugljeni hidrati i tako to. Čim sam video da je u dijeti takav raspored, odustao sam odmah. To mi je bilo čisto silovanje organizma.

Zato sam se okrenuo postu. Počeo sam da postim. Jednostavno, ništa ne jedem. U stvari jedem, ali vrlo malo. Prva tri dana je bio pakao. Dajte mi hranu, hoću da jedem! Prava ovisnička kriza. Stegnuo sam zube i prebrodio prvih nekoliko dana. A posle je sve bilo lakše. Stomak mi se suzio, želudac smanjio, osećaj gladi iščezao, energije mi se vratila. Postalo je super! Počeo sam da mršavim. Svake nedelje po kilogram. Sve je bilo manje više u redu, osim češćeg odlaska u toalet na mokrenje, jer sve što popiješ odmah ide napolje, a dobro je da se dosta tečnosti pije. Za 3 meseca 15 kilograma! E sad, to je teško poverovati da neko 3 meseca ništa ne jede i smrša samo 15 kilograma, ali to je tako u mom slučaju. Telo mi se opire mršavljenju da je to čudo. Moja supruga, inače lekar, nije verovala u te moje tvrdnje da mi se kilogrami skoro do nikako ne skidaju, dok nije počela da me prati. Tada se i sam uverila da postoje i takve osobe na svetu, rezistentne na dijetu.

. . .

  • U sledećem postu moji dalji napori sa dijetama i šta kaže klinika Mejo na kraju šta je najbolja dijeta na svetu …