Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek Kultura

Ljubav je … i pesnik Ljubomir Pjevčević

Ljubomir Pjevčević

 

Ljubav je …

 


Ljubav i buket ruža u obliku srca Ljubav je kula što nebo para

Koja se zida samo u dvoje

Gde svakog dana dva zidara

Ugrade po deo duše svoje.

. . .

Ljubomir Pjevčević (1955) je pesnik iz Valjeva. Poetska duša i rodjeni pesnik, likom i delom. Napisao je ovu pesmu „Ljubav“ i još preko 3000 pesama, rodoljubivih, satiričnih, lirskih, tematskih, i objavio preko 70 knjiga poezije. Prevodjen na više jezika i dobitnik mnoštva nagrada i priznanja za poeziju.

. . .

5 komentara

 • Imao sam zadovoljstvo da gospodina Ljubu licno upoznam. Takodje, imao sam srecnu priliku da ga slusam dok recituje svoj poeziju. Imao sam utisak da sam u nekom drugom vremenu, lepsem i boljem dobu, i sa covekom koji nije sa ove planete.

  Tek tada u tim trenutcima kada slusate pesnika uzivo shvatite koliko je to uzvisen i dobar dozivljaj i koliko su nam mediji otkinuli jedan dobar deo duhovnosti. Reci danas u drusvu da ides na pesnicke veceri ili poetski recital izazvao bi salvu smeha i podsmeha, a to je tako dobro. Ko nije tome prisustvovao ne zna o cemu pricam.

 • Govorenje poezije (svoje ili tuđe) je uzvišeni čin koji podjednako uzvisuje i onoga koji govori i onoga koji sluša. Zato su poete bile oduvek neizbežna dvorska (i pučka) dekorativa: slušalac/vladar nije hteo masi da ostavi na volju izbor – da li on to sluša iz potrebe i stvarnog uživanja, ili iz snobizma (kako god da se to tada zvalo). Slušalac/podanik stvarno je uživao, ili se prepuštao doživljaju okoline. Ima li razlike danas? Je li je bilo ikada? „Pesnici su čuđenje u svetu“ – rekao je jedan naš besmrtnik. A to – „…što noć plete, dan opara,
  među javom i med snom…“
  – jeste i naš današnji problem, ne i pesnikov davnašnji.

 • U ime misarske omladine i Zaduzbinskog drustva “ Prvi srpski ustanak “ Misar, zahvaljujem se gospodinu Pjevcevic na posvecenim stihovima.

  Predsednik omladine Misara
  Vesna Vujatovic

Ostavite komentar