UV Index nad Srbijom 

ZRAČENJE NAD SRBIJOM

Povećani UV Index nad Srbijom, sunčevo zračenje i pojava melanoma. Ozonske rupe i jače sunčevo zračenje dovode do pojave raka kože

 

Čuli ste o ozonskim rupama i problemu UV zračenja – visok UV index. Pre nekoliko godina imali smo prilike da slušamo sjajno predavanje Primarijusa Dr Jadrana Bandića, našeg poznatog stručnjaka za tumore kože i plastičnog hirurga, koji je u saradnji sa Profesorom Dr Djuro Korugom, našim svetski poznatim naučnikom na polju nanotehnologija, pokrenuo akciju za kućno merenje UV Index-a i rano detektovanje melanoma, smrtonosnog oblika tumora kože.

UV INDEX NAD SRBIJOM I EVROPA 2003

Tom prilikom demonstrirali su nam zanimljivu malu spravu, UV karticu koja služi kao merač UV Index-a sunčevog zračenja, i koja treba da pomogne svima nama da izmerimo jačinu UV zračenja i da se ponašamo u skladu sa tim.

Dr Bandić nam je skrenuo pažnju na pojavu sve veće učestalosti raka kože, izazvanog pojačanim UV zračenjem, jer je povećan UV index posebno u predelima koji su njima izloženi. Inače, širenjem velike ozonske rupe nad Antartikom, i pojavom ozonskih rupa i nad drugim delovima sveta, opasnost od sunčevih zraka sve više raste i poprima u nekim prilikama i dramatične razmere, pre svega u Americi i Australiji. Pogledajte slajd o procenama širenja kancera usled pojačanog UV zračenja.

 

U Srbiji još uvek ne postoji dovoljno jasna slika kod gradjana o tome, kao ni o preventivi i lečenju promena na koži. Pročitajte jedan poučan i odličan tekst na tu temu, koji vam preporučujemo na ovom linku.

S obzirom da je gospodin Dr Bandrić po profesiji najodgovorniji u takvim slučajevima, poveo je edukativnu kampanju o ranoj dijagnostici promena na koži, sa fokusom na melanom, s obzirom da je melanom vrsta agresivnog raka kože koja je izlečiva u najranijoj fazi, na nivou uočenih prvobitnih promena kod mladeža, dok ne počne da se širi. Posle pomoći nema.

S druge strane, profesor Koruga je radio na dijagnostičkim sredstvima za merenje UV Index-a zračenja i na stvaranju posebne zaštitne kreme, na bazi nanotehnologija, koje bi mogle da nas zaštite duže vremena od jakog UV zračenja i na neki način kroz specijalne nano materijale koji su ubačeni u kremu, stvore zaštitni film i pouzdano odbiju visoke UV intezitete zračenja.

Na mene je na tom predavanju najači utisak ostavio sledeći slajd, koji vam sada uz ljubaznost Dr Bandrića koji mi ga je poslao, prikazujem.

UV Index zračenja nad Srbijom i Evropom 

 

Vrlo eksplicitno saznanje koje sam tom prilikom putem slajda i priče dobio od strane naša dva stručnjaka je da mi tokom leta u nekim delovima Srbije imamo sunčeva zračenja i visok UV index na nivou zračenja Bliskog istoka ili Severne Afrike, a da nemamo adekvatnu zaštitu za to, misleći na boju kože, pigmentaciju i sastav kože. Pogledajte samo mapu i predele sa ekstremno visokim UV Indexima u kojima je i Srbija. Mapu koju gledate na dnevnom nivou pravi Austrijski Institut za Medicinsku Fiziku i Biostatiku iz Beča.

Preporuka naših predavača je bila da se u vremenu od 10-17h ne izlažemo dejstvu sunca bez zaštite. Čak i mazanje kremama sa UV faktorom ne treba da smatramo kao dovoljnu zaštitu, već da generalno smanjimo naš boravak na suncu, da se sklonimo u hlad ili se obučemo. Posebno treba da vodimo računa o izlaganju dece suncu i njihovoj zaštiti. Ako deca od malih nogu počinju da se izlažu jakoj sunčanoj radijaciji koja sada vlada i na našim prostorima, rizik za degenerativna oboljenja kože im rastu.

Jer, jedan od faktora pojave melanoma nije toliko direktno sunčanje, opekotine od istog, već akumulacija UV zračenja kada postoji visok UV index, što dovodi do toga da je i vreme boravka na suncu bitno. Zanimljivo i korisno saznanje je da se melanom iz tih razloga pojavljuje i na mestima na telu koja nisu izložena suncu.

Ne bih da vas plašim melanomom jer je on još uvek kod nas retka bolest, ali je tako bilo i sa tumorom debelog creva, alergijama, visokim pritiskom, pa kada smo promenili prehrambene navike, sada imamo epidemije širokih razmera. I zračenje je promenjeno, pa se moramo prilagodjavati.

Zato budite svesni da je tokom leta iznad dela Srbije, cele Crne Gore, Grčke i Makedonije, i dela Hrvatske ekstremno visok nivo UV zračenja i zaštitite decu i sebe od dužeg izlaganja suncu. Koristite više faktore zaštite kod krema za sunčanje. I naravno, ako primetite neke neuobičajene promene na koži kod sebe ili ukućana, ne budite lenji, otidjite blagovremeno na pregled.

. . .

Zbog jednostavnosti posta i sadržajnijeg prikaza teme korišćeni su linkovi i dodatna objašnjenja sa site-a Specijalne bolnice za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Beogradu –  ORS Hospital