Zlatko Šćepanović

 

Kineski astronaut se zove Taikonaut – tajkonaut


First chinesse Taiconaut - Yang Liwei Kineski astronaut

Kako se zove kineski astronaut?

Amerikanci svoje svemirske putnike zovu astronaut. Rusi svoje zovu kosmonaut. Kina ima naziv za svoje taikonaut –  tajkonaut.

Kina je postala treća zemlja u svetu koja je uspela da 2003 godine pošalje raketu sa tajkonautima u otvoren svemir i da isti izadju napolje, u svemir. A nakon toga su im ambicije još više porasle.

Prvi kineski astronaut tajkonaut u svemiru je bio Yang Liwei koji je u svemir stigao svemirskim brodom Shenzhou 5.

Kina se vrlo užurbano sprema da u kosmos šalje žene tajkonaute i prvu ekspediciju na Mesec. Toliko su naučno i tehnološki napredovali, da sa ljudskim i ekonomskim resursima koje imaju na raspolaganju to postaje vrlo moguće i izvodljivo.

Sam svemirski program, planove i pripreme za letove Kina drži u velikoj tajnosti, izolovano od bilo kakve javnosti, iako koristi svaku medijsku priliku da uspešne misije promoviše i napravi veliki publicitet oko njihovih dometa i ostvarenih ciljeva.

Svemirski brod Shenzhou 5 i Kineski astronaut Taikonaut

Urbana legenda kaže da su prve reči, prvog kineskog astronauta tajkonauta Yang Liwei-a u svemiru, u trenutku kada je izašao u otvoreni svemir bile:

„Crveno sunce izlazi na istoku“

Tipično kineska rečenica, simbolična politička poruka svojim sugradjanima kinezima ali i celom svetu, šta predstavlja Kina danas i gde hoće da ide sutra.

Zadivljujuća i spektakularna organizacija Olimpijskih igara 2008 godine u Pekingu je impresionirala svet mogućnostima Kine. Kada se zna da su sve visoke tehnologije i sofisticirana znanja u rukama američkih firmi, a tu pre svega mislimo na elektronsku industriju, optiku, specijalne vrste alata i materijala, softwear, biotehnologije, robotiku, poluprovodnike, retke rude i minerale, rafinerije i goriva, project managament, što su sve preduslovi za uspešan svemirski program, tim kineski podvig biva još veći.

Ruski svemirski program je decenijama bio baziran na vojnoj industriji u koju se mnogo sredstava ulagalo zbog trke u svemiru sa Amerikom u doba hladnog rata. I pored nesumnjivih uspeha ruskih naučnika i iskoraka u prošlim vremenima u odnosu na Amerikance – prvi pas u svemiru, pa prvi čovek u svemiru Jurij Gagarin, ipak Američka NASA trenutno vodi trku. Ruska svemirska agencija se zadnjih godina počev od 1990 godine i Perestrojke u SSSR-u komercijalizuje i počinje da se prilagodjava tržištu, pre svega u lansiranju telekomunikacionih satelita i svemirskog turizma. Zajednički projekat svemirske stanice „Mir“ sa Amerikancima je dodatni korak u tom pravcu.

Kina je relativno kasno ušla u svemirska istraživanja, zaostaje još uvek i za Rusijom i za Amerikom ali krupnim koracima napreduje. Očekuje se uskoro da kineski astronauti uzmu učešća u zajedničkim projektima sa drugim zemljama.

Koristan link:  Kineska Nacionalna Svemirska Administracija

.

Zanimljiva pitanja za komentatore:

– Kako bi Srbi nazvali svog putnika u svemir?

– Ko će prvi od Srba odleteti u svemir; naučnik, sportista, političar ili tajkun?

– – –