Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek Duhovnost

Irski referendum Ne-pa-Da … Evropski humanistički progres

 

HUMANIZAM I PROGRES

Evropski humanistički progres – Irski referendum o pristupanju Evropskoj Uniji – od odbijanja do prihvatanja

 

Irska i Severna IrskaSvi pričaju o politici, mi o duhovnosti iza iste. Tema nedelje u EU je istorijski bitan preokret Iraca na referendumu o priključenju Evropskoj Uniji, nesumnjivom progresu koji su napravili od čvrstog Ne do čvrstog Da, kada su uz pomoć i podršku EU prijatelja ipak shvatili šta je za njih najbolje i najracionalnije – ulazak u EU.

Pošto se Bašta Balkana blog ne bavi politikom i političkim temama, posvećujemo ovaj post jednoj transcedentalnoj priči – metafizici Evropskog čoveka i temeljnim mislima duha koji ga vodi.

Prisetili bi se reči Dr Justina Popovića o Evropskom humanističkom progresu. Iz njegove knjige „Svetosavlje kao filosofija života“ donosimo jedan intrigantan odlomak o Evropi i Evropljanima, onako kako ih je Ava Justin sagledao.

Jer, iza svega, posebno politike, postoje neki metafizički principi koji vode misli i dela političkih elita i utiču na formiranje društava i država.

. . .

 

Evropski humanistički progres – odlomak

Vitruvian Man - Leonardo da VinciГосподо, загледајте у основне принципе европског хуманистичког прогреса, у његову метафизику.

Зар не видите да хуманистичка култура систематски затупљује у човеку осећање бесмртности док га сасвим не затупи, и човек европске културе одлучно тврди: тело сам и само тело. A то значи: смртан сам и само смртан.

Тако је хуманистичком Европом завладала девиза: човек је смртно биће. To је формула хуманистичког човека, то суштина његовог прогреса. Најпре несвесно, а затим систематски свесно и намерно у европског човека је кроз науку, и кроз философију, и кроз културу убризгавано сазнање да је човек смртан сав без остатка. To се сазнање поступно формирало у убеђење које гласи: смрт је неопходност. Смрт – неопходност!

Има ли већег ужаса, и увреде, и потсмеха: највећи непријатељ човеку – неопходан је човеку! Реците, има ли ту логике, макар најмање, макар детињске, макар инсекатске? Да није европски човек, дављен и млевен у воденици смрти, изгубио и последњу трунку разума, и почео да бунца?… Опустошен је хуманистички човек, страховито опустошен, јер је из њега протерано и сазнање и осећање личне бесмртности. А без тога зар је човек – потпун човек?

.
O, сужен је европски човек, феноменално сужен, и опатуљен, и смањен, и сведен на разломак и одломак човека, јер је из њега истерано свако осећање бескрајности и бесконачности. А без безконачности може ли човек уопште постојати? И ако може постојати, има ли смисла његово постојање? Зар без тог осећања бесконачности није он – мртва ствар међу стварима и пролазна животиња међу животињама?

Допустите ми парадокс: ја држим да су понеке животиње бескрајније у својим осећањима и бесмртније у својим жељама од човека европског хуманистичког прогреса. Смежуран, закржљао, овештаствен, дегенерисан, хуманистички човек је потпуно у праву што је устима својих мудраца објавио да је постао од мајмуна. Изједначен са животињама по пореклу, зашто да не изједначи себе са њима и у моралу. Припадајући животињама, зверовима по суштини свога бића, он им припада и по моралу.

Зар се грех и злочин све више и више не сматрају у модерном судском правосуђу за неминовност социјалне средине, за неопходност природе? Пошто у човеку нема ничег бесмртног и вечног, то је сва етика, на крају крајева, сведена на нагонске прохтеве. И хуманистички човек се у етици изједначио са својим претцима: мајмунима и зверовима, и у његовом животу завладао је принцип: homo homini lupus (човек човеку вук).

.

Друкчије није ни могло бити, јер се само на осећању човекове бесмртности може заснивати виши и бољи морал од животињског. Ако нема бесмртности и вечнога живота ни у човеку ни око човека, онда је за човека – животињу сасвим природан и логичан животињски морал; онда – да једемо и пијемо, јер ћемо сутра умрети (I кор. 15, 33).

.
Sveti Justin Popovic ikonaГосподо, релативизам у философији европског хуманистичког прогреса морао је резултирати релативизмом у етици; а релативизам је отац анархизма и nихилизма.

Отуда, на крају свих крајева, сва практична етика хуманистичког човека није друго до анархија и нихилизам. Јер анархија и нихилизам су неминовна, завршна, апокалиптичка фаза европског хуманистичког прогреса.

Идејни анархизам и нихилизам, идејно распадање морало се појавити у практичном анархизму и нихилизму, у практичном распадању европског хуманистичког човечанства и његовог прогреса. Зар ми нисмо очевици идејног и практичног анархизма и нихилизма који пустоше европски континент? Сабирци европског прогреса су такви да ма како их ви сабирали увек као збир морају дати анархизам и нихилизам.

.
Господо, глуп је европски човек, катастрофално глуп, када може, не верујући у Бога и бесмртност душе, веровати у прогрес, у смисао живота, и радити на томе. Та нашта ми прогрес, када ме иза њега чека смрт?

Нашта ми сви светови, сва сазвежђа, све културе, када ме из њих вреба смрт, и најзад увреба? Где смрти има, ту стварно прогреса нема. А ако га има, он је само проклети прогрес у воденици смрти. Зато га треба уништити потпуно и без трага.

.
Ту муку од европског хуманистичког прогреса осетио је и уметнички изразио у својој трагедији: Rossum’s universal Robots, истакнути чехословачки писац Карел Чапек. Између његових хероја Алквиста и Јелене води се овакав дијалог:

Алквист: Има ли Нана какав молитвеник?

Јелена: Има један врло велики.

Алквист: И у њему се, сигурно, налазе молитве за разне случајеве у животу? Против непогоде? Против болести?

Јелена: Да, против искушења, против поплаве…

Алквист: А против прогреса, нема ли?

Јелена: Држим да нема.

Алквист: Е, то је штета.

Otac Dr Justin Popović +

. . .

Ava Justin PopovićOtac Dr Justin Popović (1894-1979) spada u duhovne svetionike srpskog naroda. Svojom dubokom mišlju, rečitošču i beskompromisnim životom u Hristovoj veri, postao je legendarna pojava još za života.

Iako zatočen od strane komunističkih vlasti u manastiru Ćelije pored Valjeva, gde je godinama bio u svojevrsnom zatvoru, zbog straha vlasti od njegovih beseda, što je bila veća tišina oko njega, njegove reči i knjige su sve glasnije i dalje odjekivale.

Svojom aktuelnošću i dubinom odjekuju i danas širom sveta.

Treba ga slušati i poslušati.

.

14 komentara

 • Prica o progresu lepog plavog Dunava i Temze.

  Kada im je odgovaralo ubili su sve zivo u tim rekama, pustajuci sve otpade iz industrije, jer je najbitniji bio ekonomski progres i komfor gradjana. Kada su to odradili, setili su se da bi mogli da ociste i zastite reke.

  Iskorenili su jedne bolesti, da bi u svet pustili druge bolesti, da bi pronasli nove lekove.

  Klasicna prica o spiralnom razvoju svega, evoluciji koja krece od Hegela, pa se ubacuje u sve, ekonomiju, religiju, duhovnost, umetnost, …

  I tako u krug.

 • Izglasavanjem referenduma Irci su ostavili upaljeno svetlo na kraju tunela, da vidimo gde je put iz ovog gliba u kojem se davimo već 20 godina.

 • Kelti of Serbia nece izaci iz „gliba“ u kojem su da bi usli u EU Utopiju.

  Nece to uraditi ne zbog toga sto im se glib svidja, vec da bi sacuvali dusu svoju, makar onaj mali broj vernika kojih jos ima u Srbiji.

  Ova tvrdnja nije logicna, znam, i mnogi ce „kamenom na nju“ ali postoji jedna drugacija logika i sila koja oblikuje nase zivote, daleko veca od nas. S obzirom da odlazim na jedan duzi put, iskoristio bih ljubaznost bloga da napisem par „oprostajnih“ reci, tako da se izrazim, a sve u skladu sa temom. Biracu kratke reci, da ne opterecujem.

  Od srednjeg veka na ovamo Zapadni covek i rimokatolicka, a pre svega protestantska crkva izabrali su put usavrsavanja coveka na zemaljskoj ravni. Od proglasenja Pape za bezgresnog mirjanina (smrtnika) do razvoja nauke, tehnologije, istrazivanja, i „oslobodjenja“ umetnosti, fokus je stavljen na samo jedan cilj – da covek postane Bog. To je bio trenutak kada je Zapadna civilizacija potpisala pakt sa Necastivim, oni ce njemu sluziti a on ce njima obezbediti znanje, oruzje, tehnologiju da dodju do savrsenstva i beskonacnog zivota. Otuda na Zapadu stalna potraga za Zlatnim Gralom, univerzalnim sredstvom za moc i beskonacan zivot, zivot Bogova.

  Zapad pokusava da se uzdigne nad Tvorcem, dok se pravoslavni istok klanja Tvorcu i moli ga spasenje. Zapad stalno hoce napred, i napred, da osvaja, da stvara, da kontrolise, da dostigne Utopiju, dok Istok miruje i moli se za svoje spasenje Tvorcu, duboko svestan da ne postoji vecni zemaljski zivot, vec samo besmrtnost u okviru naseg Roditelja, Boga Oca, o cemu ova beseda Svetog Justina Popovica i govori.

  Nihilizam i anarhizam o kome sveti Otac govori je ocigledan na Zapadu. Cela platforma ideja, filosofija zapada, pocev od Spinoze, Dekarta, Sopenhauera, zavrsno sa eksplicitnim Niceom je negiranje Boga i velicanje coveka, palog bica. Posto su na tom idejnom planu pustili sve nemani relativnosti i besmisla iz Pandorine kutije, jedini nacin Zapada da sacuva svoju drustvenu egzistenciju je da dopusti anarhiju verovanja, neopaganizam, ljudska prava, pokusavajuci sve slozenijim tehnologijama i socijalnim modelima da kontrolise masu obesmisljenih jedinki, koje su atomizirane, upaljene vatrom egoizma i lutaju besciljno zivotom u potrazi za nekom vrstom ispunjenja, bilo kroz humanizam, kult tela, ili duhovna skretanja hiljada sekti.

  A ako me pitate, kako to da smo mi u glibu a tako Bogu posveceni, odgovor je malo slozeniji. Tamo gde ima Bozije blagodeti, tamo najvise ima i satanskih snaga i energija, jer one kidisu da pobede i pokore pravoverne duse. Srbija je u glibu jer su nasi ljudi oslabili verom i moralom, jer su pod uticajem negativnih snaga, jer se lako predaju slabostima, jer caruju sve vrste grehova.

  I ako cemo posteno, kao celina u drustvenom smislu ponasanja mnogo smo gori od zapadnog coveka koji je i kulturniji i humaniji i sredjeniji, ali nama je Bog ostavio mogucnost spasenja kroz glib, a ne kroz komfor sredjenog i bogatog sveta. Ko ovo razume, mozda ce mu glib postati najbolji melem i izlecenje za njegovu dusu.

  Pozdravljam sve komentatore do nekog sledeceg susreta. S Bogom.

 • @ naivni

  Postoji teorija nekoliko naših stručnjaka da smo mi poreklom Kelti. Naime, nadjena su keltska pisma i artefakti na ovim prostorima, a i istorija je zabeležila da su ovde bila keltska naselja, pa teorija kaže da se ti nekadašnji stanovnici nisu iselili ili nestali, nego da su se integrisali u sledeća plemena koja su dolazila, pa i u Slovene.

  Teorija nije priznata od strane naučnika i istoričara, mada ima nekih nepotvrdjenih istraživanja DNK koja govore da mi imamo najviše sličnosti sa Ircima, ali to su još uvek spekulacije. Bila je jedna takva afera sa Hrvatima, da su oni Iliri, pa su vrlo brzo negirali to istraživanje.

  Otuda moje povezivanje Srbije i Irske, a to sam uradio i stoga što moja mladja ćerka liči na pravu Irkinju, svetla put, pegice i ridja kosa. I likom je ista Irkinja 🙂

  @ Omega 8

  Malo mi je zao ako nas stvarno napustate, s obzirom da zanimljivost vasih komentara, koji su intrigantni, kao i ovaj zadnji.

  S tim da ne mogui da se slozim sa jednom tezom, sto mi ne bi ziveli u boljem i sredjenijem svetu, i imali sopstvenu veru, bili verujuci u komforu, kako vi kazete? U cemu je prepreka, Zapad ne zabranjuje veroispovest, naprotiv.

 • @ Zlatko

  Citaj Fausta, poucan je. Ne mozes sluziti dva gospodara, Mamona i Gospoda Boga. \"Nemaj Boga do mene jednoga\"

  To i jest glavni uzrok pada Zapada na planu vere, hteli su da budu verujuci uz poklone od Necastivog, da ovladaju prirodom, da kontrolisu svoj zivot u potpunosti, verujuci da je moc u njihovim rukama. Tek u starosti, Zapadni covek pocne da strahuje i da se pita gde je smisao njegovog zivota. Jer, svi oni koji neveruju ili veruju samo u svoje licne ili okultne sposobnosti i moci, oni su \"slepi kod ociju\" ne uspevajuci da vide mnogo vise sile i planove koji odrzavaju ovaj svet, naseg Tvorca i njegovog uzurpatora koji nas vodi padu.

  Ubedjen sam da sam ovom pricom zgrozio vecinu citalaca, jer smo mi \"otudjeni\" od vere obrazovanjem i civilizacijom koja negira Boga a uzdize coveka, civilizacijom kojoj je religija humanisticki i naucni progres, i sada moje reci ili reci Svetog Justina Popovica, deluju kao primitivizam, zaostalost, zatucanost. Ali istina postojanja je otkrivena pre 2000 godina, i starija je od svih nasih mladih i naivnih ubedjenja. Ko ima mudrosti i skromnosti, uci ce na izvoru Zivota, od hriscanskih svetitelja i oslobadjati se prelasti.

  Za moje poslednje obracanje, ponovicu najdublju istinu pravoslavnog hriscanstva. Ko to usvoji i moli se skromno Gospodu Bogu ili Majci Bozijoj za vodjstvo, naci ce svoj smisao zivota i lako ce shvatiti reci Svetog Justina Popovica. Stoga molite se Gospodu Bogu za svoje i spasenje vasih najblizih, prijatelja i celog sveta, molite se za svoje neprijatelje, trazite vodjstvo i pomoc, svesni da ste nejaki ali voljeni i nek vam uvek jedna recenica bude vodilja:

  \"Neka bude volja tvoja Gospode Bože. Amin\"

  Ne znate kako vas to oslobadja svih ovozemaljskih okova i unosi mir u vasu dusu i srce.

  S Bogom.

 • @ Omega 8

  Steta, bili su ti zanimljivi komentari, vidi se znanje u duhovnoj sferi. Srecno!

  @ Srdjan

  Bolje biti u glibu nego u ilovaci, ili u zombiranom stanju radne nedelje i opijanja vikendom.

  @ naivni

  Ne budi naivan, ako treba da udjemo u EU, bicemo mi i Kelti i Avari i Hazari i Hiperborejci. Naci ce nasi akademici i politicari sve sto bude potrebno zarad velikog cilja.

  @ Zlatko

  Ne moze se lako u Raj, nije dovoljno kupiti avionsku kartu i udobno odleteti, valja se malo pomuciti … eto ti odgovora.

 • Zahvaljujem na ponudama (savetima!?!) da, sa sve potomstvom, ostanem(o) u glibu – ali ne želim.
  A nemam ništa protiv da je nekome u tome lepo.

 • Irci su shvatili da postoje i mudriji nacini za resavanje njihovih problema. Nadam se da cemo i mi.Jer politicki savezi su prolazni,bitno je sacuvati naciju od bioloskog nestajanja.

  Da bi sacuvala ono to je preostalo od Srba posle kosovske bitke, kneginja Milica dala je kcerku Oliveru Bajazitu za zenu, a sinove u vojsku.
  Istorija je uciteljica zivota, za one koji znaju da citaju.

 • @saturn

  Sta to znaci sacuvati naciju od bioloskog izumiranja. Sta pre svega cini naciju. Posto se radi o Srbima kakva nam to bioloska katastrofa preti. I dokle cemo mi biti ugrozeni jedini na svetu pored Pigmeja.

  Nemojte ovo shvatiti kao svadjalacki ton. Samo mi je preko glave imaginarnih srpskih problema i mitske proslosti. Dok se ne oslobodimo ideje da smo nebeski narod necemo dalje maknuti od ovozemaljskih problema. A ovozemaljski problemi nam govore da se moramo malo vise potruditi da se prilagodimo zivotu na zemlji umesto na nebesima kao do sad.

  A sto se tice Kelta, samo da se nadovezem. Kada se posmatra genom slovenskih naroda na Balkanu jasno se vidi da smo identicni, svi zajedno. Tako da hipoteticki, dok god bude nase brace Hrvata bice i nas (u bioloskom smislu) i obratno. I jos jedna bitna i proverljiva cinjenica, imamo najveci udeo tudjeg genoma kao narod u ovom delu Evrope. Mesali smo se i sa tim Keltima a po najvise sa romanizovanim narodima Balkana pre dolaska Slovena. Tako da su trenutno Crnogorci blizi Albancima genetski nego Vojvodjanima. Samo 12% slovenskog genoma se zadrzalo u mediteranskom delu Balkana, to ukljucuje Hercegovce, Dalmatince Crnogorce.

  Kad se sve to sagleda sa te strane onda je teorija o nasoj ugrozenosti kao nacije prosto politicki plasirana i nema nikakve veze sa realnoscu.

  Sem ako ne definisemo druge odrednice nacije, sto je u svakom slucaju blize politici i broju mesta u skupstini i parama tajkuna, nego realnim problemima prosecnog Srbina koji se i ne pita zasto se tako naziva.

 • Kada sam rekla da je bitno sacuvati naciju od bioloskog nestajanja, mislila sam na belu kugu,na sve manji broj dece koji radjamo
  zbog losih uslova i siromastva,nezaposlenosti,nedostatka sopstvenog zivotnog prostora.Kao i na odlazenje mladih i visokoobrazovnih u druge zemlje gde sebi mogu da obezbede uslove za podizanje porodice. To je posledica decenijskog ratovanja na Balkanu.
  Pa zivim u nadi da ce nam ulazak u EU omoguciti ekonomski oporavak ,kao uslov za normalan zivot u danasnjem svetu.

Ostavite komentar