Cerealije za decu i muesli za doručak

Šta je zdrava hrana i zdrav doručak za decu? Cerealije za decu nisu baš tako zdrave namirnice kako se reklamiraju 

Cerealije za decu i muesli za doručak nisu zdrava hrana za decu!

Dugo godina pokreti za zdraviji život vode brobu protiv industrijske hrane i prehrambenih navika koje stvaraju veliki proizvodjači.

U tom smislu je bila kontroverzna borba koja je izbila izmedju alternativnih grupa i gigantskih koncerna oko konzumacije industrijski proizvedenih muesli i krispi proizvoda.

Muesli i cerealije za decu nisu zdrav obrok i doručak

Naime, jake marketing kampanje velikih proizvodjača, uz upotrebu lekara i nutricionista nametnuli su muesli i krispi proizvode kao nazovi „zdravu hranu“ za decu i standard za doručak i početak dana.

Objašnjavali su da deca treba da jedu žitarice i da su njihovi proizvodi samo ukusniji vid nekadašnje tradicionalne seljačke ishrane sa žitnim kašama, koje su ukusima i oblicima prilagodjeni savremenoj deci.

Uz to, ti proizvodi su obogaćeni vitaminima i mineralima neophodnim za dečiji razvoj, što je tek vrhunsko licemerje, jer prirodne i nepreradjene namirnice sve to imaju, dok su industrijski proizvodi prazni, pa moraju da se „obogaćuju“.

Tako smo dovili ždrav život na industrijski način.

Ono što su veliki i mali proizvodjači industrijskih cerealija za decu propuštali da kažu su koliko skrivenih masnoća i šećera ima u toj hrani (karamelizacija i čokoladiranje), kako se ona tretira konzervansima, bojama, pojačivačima ukusa, kako se ekspandira i uklanjaju klice i mekinje, i koliko uopšte nema biološku vrednost (prazna hrana), zbog čega su deca naterana da jedu više i postaju gojaznija.

Naša preporuka je da deci ujutru umesto industrijskih mueslija i cerealije za decu, ekspandiranog žita i krispija, servirate stvarno zdravu hranu – integralno žito:

– kačamak od integralnog kukuruza

– kačamak od oljuštenog prosa

– zobnu, žitnu ili ovsenu kašu

– muesli sa lomljenim zrnima ovsa ili zobi (ječma), malo suvog groždja, voća i dodatkom meda

Obratite pažnju samo da kupujete namirnice koje nisu genetski modifikovane.

Na kraju je i savremena medicina počela da tvrdi isto što i aktivisti za zdraviji život. Prenosimo jedan američki tekst koji govori o rezulatatima istraživanja o biološkoj i hranljivoj vrednosti hrane koja se deci i nama „servira kao zdrava“ – doručak za decu na industrijski način.

Jeff Deasy

BioImunitet kapi za imunitet

Cereals Marketed to Children are Poor in Nutrition

Cerealije za decu i muesli za doručak nisu zdrava hrana Choco KrispiesThe breakfast cereals that are marketed specifically to children are not as healthy as those developed for adults.

That is the conclusion of a new study published in the Journal of the American Dietetic Association.

The researchers looked at 161 cereals between January and February of 2006. They classified 46% of those cereals as being marketed to children.

For example, if the packaging contained a licensed character or contained an activity directed at children, the cereal was deemed to be marketed to children.

The authors of the study wrote that, “Compared to nonchildren’s cereals, children’s cereals were denser in energy, sugar, and sodium, but were less dense in fiber and protein.”

They also found that, “The majority of children’s cereals (66%) failed to meet national nutrition standards, particularly with respect to sugar content.”

If you’d like to read the study in the Journal of the American Dietetic Association cited above go to: Examining the Nutritional Quality of Breakfast Cereals Marketed to Children

. . .