Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Pravila crkvenog posta – Božićni post

 

CRKVENI POSTOVI KOJI POSTOJE I PRAVILA CRKVENOG POSTA

Osnovna pravila crkvenog posta za vernike – kako se posti i šta se jede za Božićni post


Pravila crkvenog posta kako se posti i Božićni post
Kako se posti i koja se hrana jede za vreme posta

Počinje Božićni post. Za sve one koji će postiti ili žele da počnu sa postom, dajemo pravila crkvenog posta.

Post kao generalno uzdržavanje od količine i vrste hrane u pravoslavlju ima i dodatni element, a to je uzdržavanje od loših misli i dela. Samo uzdržavanje od hrane pomaže mentalnu, emotivnu i misaonu mirnoću. Posteći u kontinuitetu, čovek stiče smirenost i mirnoću, čisti svoje telo od nagomilanih zaliha hrane, isceljuje ga od otrova i revitalizuje imunitet.

Mnogo je pak važnije da se postom regeneriše vaše emotivno i misaono stanje, koje je savremenim životom i stalnim pritiscima, strahovima i psihozama napadnuto od strane društva, medija, vaših ličnih očekivanja i strasti koje su vas obuzimale. U tiom smislu je potrebno uz post redovno se i moliti i činiti dobra dela milosrdja, opraštanja i pomirenja.

Poštujte pravila crkvenog posta. Pre početka posta savetujte se sa vašim duhovnikom oko mogućeg razrešenja od posta ako imate zdravstvenih ili drugih problema.

. . .

 

BOŽIĆNI POST

U toku celog ovoga posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogoradice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak. Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti „na vodi“. Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

BioLaksativ biljne kapi za čišćenje creva, zatvor stolice i biljni purgativ klistir
Najbolje biljne kapi za čišćenje creva i protiv zatvora stolice tokom posta i dijete

.

PRAVILA CRKVENOG POSTA

Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje.

Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom kaže Sveti Jovan Zlatousti:

„Ne govori mi: Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag.

Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tela, zabludela, zašto kažnjavaš slugu njezinog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje“.

Na pitanje: koja je mera posta? – Sv. Vasilije Veliki odgovara: „U duhovnom postu mera je jedna i važi za sve – potpuno udaljenje od svega što vodi grehu. A što se tiče uzdržavanja od hrane, tu su mera i način upotrebe različiti: zavise kod svakoga od njegovog uzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguće podvesti podjedno pravilo za sve koji se nalaze u školi pobožnosti. No, odredivši meru uzdržanja za zdrave podvižnike, mi prepuštamo razboritosti nastojatelja (duhovnika) da u tome vrši pametne izmene.

Hranu pak bolesniku, ili umornome od teških radova, ili onome koji ide na težak rad, na put ili na kakav bilo težak posao, nastojatelji su dužni udešavati prema potrebi. Jer nije pametno, uzimajući hranu za održavanje tela, tom istom hranom vojevati protiv tela i smetati mu u vršenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati ovu koja se lakše nabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, paštili oko spremanja omiljenih i skupih jela“.

Sveta Crkva je još od apostolskih vremena ustanovila ove postove, i pravila crkvenog posta:

1) Opšte postove obavezne za sve Hrišćane. To su: Vaskršnji post, Apostolski, Bogorodičin i Božićni post, zatim sreda i petak preko cele godine, Vozdviženje Časnog Krsta, Usekovanje i navečerje Bogojavljenja (Krstovdan).

2) Mesni (pomesni) post ustanovljen na pojedinim mestima povodom kakve nesreće, poplave, bolesti i sl.

3) Poseban post po naročitom običaju ili po nalogu duhovnika.

Vaskršnji post

Ovaj post se još zove Sveta Četrdesetnica ili Časni post. Uz ovaj post Crkva vezuje i post Strasne Sedmice, u spomen stradanja i smrti Gospoda našeg Isusa Hrista. U toku ovog posta ne jedemo meso, sir, jaja, ribu ni ulje. Samo se subotom i nedeljom razrešava ulje i vino. Ribu pak jedemo samo na Blagovesti (ukoliko ne padnu u Strasnu sedmicu) i na Cveti. Ako Blagovesti padnu pre Cveti, dan pred Blagovesti razrešava se na zejtin i vino (Tipik, 32 gl.).

Apostolski post

Ovaj post se zove se još i Petrovski, Petro-pavlovski post. U ovom postu 3 dana (ponedeljak, sreda i petak) ne jede se ulje i ne pije vino. U utorak i četvrtak se ne jede riba, ali se upotrebljava ulje i vino. U subotu i nedelju razrešeni su riba, ulje i vino.

Ako u toku ovog posta u ponedeljak, utorak i četvrtak padne Sveti sa velikim slavoslovljem, razrešava se post na ribu, a ako padne u sredu i petak razrešava se samo na ulje. Ako u sredu i petak padne praznik Svetitelja sa bdenijem ili pak Sveti čiji je hram, razrešeni su ulje, vino i riba (Tipik, gl. 33).

Bogorodični post

Zove se još i Uspenski ili Gospojinski. Po strogosti ovaj post dolazi odmah iza Uskršnjeg. A riba se jede samo na Preobraženje (Tipik, gl. 33).

Božićni post

Pošto crkveni ustav smatra Rođenje Hristovo kao drugu Pashu, to post pred Božić traje takođe 40 dana. Po strogosti ovaj post se može uporediti s Apostolskim. U Božićnom postu strogo se posti u ponedeljak, sredu i petak. Utorkom i četvrtkom razrešava se zejtin i vino, a subotom i nedeljom i riba. Na Vavedenje uvek se razrešava riba.

Od 20. do 24. decembra post postaje strožiji i nema razrešenja na ribu. Najstroži post je 24. decembra, uoči Božića, na badnji dan (Tipik, 14. novembra).

Primedba Redakcije: U nekim delovima Vojvodine postoji praksa da se Božićni post otpočne na vodi prve nedelje, da se zatim ode na pričešće, pa uobičajeno nastavi sa postom. Ne znamo da li je to kanonsko pravilo, mada je strože pravilo od uobičajenog.

Post sredom i petkom

Sredu i petak tokom godine treba postiti uglavnom bez zejtina, ukoliko nije razrešeno drukčije.

Na praznik Vozdviženija Časnog Krsta (14. septembra) razrešava se na zejtin i vino. Na Krstovdan (5. januara) je najstroži post; jede se jednom dnevno, bez zejtina i razume se, bez vina; ko može toga dana, ne jede ništa, na praznik Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja obavezan je post.

Razrešenja od posta na Gospodnje i Bogorodičine praznike kada padnu u postan dan Blagovesti ako padnu pre Cveti razrešava se na ulje, vino, ribu; ako padnu u vreme Strasne sedmice – samo na ulje; ako padnu na Veliki Petak na ulje, vino.

Bogojavljenje za monahe: sir, jaja; za mirjane: i meso.

Božić za monahe: sir, jaja; za mirjane: i meso.

Vavedenje, Velika Gospojina, Mala Gospojina, Preobraženje i Sretenje kada padnu u postan dan (sredom ili petkom) razrešava se na ulje, vino, ribu.

Trapave sedmice

Post je razrešen sredom i petkom:

1) Od Božića do Krstovdana (25. decembra do 5. januara) za monahe: sir, jaja; za mirjane i meso.

2) Iza Nedelje mitra i fariseja, za monahe: sir, jaja; za mirjane: i meso.

3) Siropusna nedelja, za sve: samo sir i jaja.

4) Svetla nedelja (po Vaskrsu) za monahe: sir, jaja; za mirjane: i meso.

5) Nedelja posle Duhova za monahe: sir, jaja; za mirjane: i meso.

Razrešenja od posta na praznike Svetitelja kada padnu u postan dan

BioCapillary biljne kapi za cirkulaciju jačanje kapilara i čišćenje krvi
BioCapillary su najbolje biljne kapi za jačanje cirkulacije tokom posta i dijete

Januar

7.1. Sabor Sv. Jovana Krstitelja: ulje, vino;
11.1. Sv. Teodosije Veliki: ulje, vino;
14.1. Sv. Sava Srpski: ulje, vino, riba;
16.1. Pokl. časn. verigama Sv. ap. Petra: ulje, vino;
17.1. Sv. Antonije Veliki: ulje, vino;
18.1. Sv. Atanasije, Maksim Srpski: ulje, vino:
20.1. Prep. Jevtimije Veliki: ulje, vino;
22.1. Sv. ap. Timotej: ulje, vino;
25.1. Sv. Grigorije Bogoslov: ulje, vino;
27.1. Prenos moštiju Sv. J.Zlatoustog: ulje, vino;
30.1. Sv. Tri Jerarha: ulje, vino.

Februar

8.2. Sv. velmuč. Teodor Stratilat: ulje, vino;
11.2. Sv. muč. Vasilije Stratilat: ulje, vino;
13.2. Prep. Simeon Mirotočivi – Nemanja: ulje, vino;
17.2. Sv. velmuč Teodor Tiron: ulje, vino;
24.2. Obret. glave Sv. Jovana Krstitelja: ulje, vino.

Mart

9.3. Sv. 40 mučenika (Mladenci): ulje, vino;
26.3. Sabor Sv. Arh. Gavrila: ulje, vino.

April

23.4. Sv. velmuč. Georgije: ulje, vino, riba; 25.4. Sv. ap. i jev. Marko: ulje, vino; 30.4. Sv. ap. Jakov: ulje, vino.

Maj

2.5. Sv. Atanasije Veliki: ulje, vino; riba; riba ko slavi;
8.5. Sv. ap. i jev. Jovan Bogoslov: ulje, vino;
11.5. Sv. Ćirilo i Metodije: ulje, vino, riba;
15.5. Sv. Pahomije Veliki: ulje, vino;
21.5. Sv. car Konstantin i Jelena: ulje, vino;
24.5. Prep. Simeon Divnogorac: ulje, vino;
25.5. Š obret. glave Sv. Jovana Krstitelja: ulje, vino.

Juni

8.6. Sv. velmuč. Teodor Stratilat: ulje, vino;
11.6. Sv. ap. Vartolomej i Varnava; ulje, vino;
24.6. Rođ. Sv. Jovana Preteče (Ivanjdan): ulje, vino, riba
29.6. Sv. ap. Petar i Pavle (Petrovdan); ulje, vino, riba

Juli

1.7. Sv. besrebrnici Kosma i Damjan: ulje, vino, riba ko slavi
2.7. Polaganje Rize Presv. Bogorodice: ulje, vino;
17.7. Sv. velmuč. Marina: ulje, vino;
20.7. Sv. prorok Ilija: ulje, vino, riba;
22.7. Sv. ravnoap. Magdalina: ulje, vino;
25.7. Uspenje Sv. Ane: ulje, vino;
30.7. Prep. Mati Angelina: ulje, vino.

Avgust

29.8. Usekovanje glave Sv. Jovana Krstitelja: ulje, vino.

Septembar

1.9. Početak crkvene godine: ulje, vino;
6.9. Čudo Sv. Arh. Mihaila: ulje, vino;
9.9. Sv. Joakim i Ana: ulje, vino;
13.9. Osvećenje hrama Vaskrsenja u Jerusalimu: ulje, vino
20.9. Sv. muč. Evstatije: ulje, vino;
23.9. Začeće Sv. Jovana Krstitelja: ulje, vino;
26.9. Sv. ap. i jev. Jovan Bogoslov: ulje, vino.

Oktobar

6.10. Sv. ap. Toma: ulje, vino;
9.10. Sv. Stefan (Slepi): ulje, vino;
18.10. Sv. ap. i jev. Luka: ulje, vino;
23.10. Sv. ap. Jakov brat Gospodnji: ulje, vino;
26.10. Sv. velmuč. Dimitrije: ulje, vino, riba.

Novembar

1.11. Sv. Kozma i Damjan – Vrači: ulje, vino;
8.11. Sabor Sv. Arh. Mihaila: ulje, vino, riba;
12.11. Sv. Jovan Milostivi: ulje, vino;
13.11. Sv. Jovan Zlatousti: ulje, vino;
14.11. Sv. ap. Filip: ulje, vino;
16.11. Sv. ap. Matej: ulje, vino;
24.11. Sv. muč. Ekaterina i Merkurije: ulje, vino;
30.11. Sv. ap. Andrej: ulje, vino.

Decembar

4.12. Sv. velmuč. Varvara: ulje, vino;
5.12. Sv. Sava Osvećeni: ulje, vino;
6.12. Sv. Nikolaj Čudotvorac: ulje, vino. riba:
9.12. Začeće Sv. Ane: ulje. vino:
12.12. Sv. Spiridon Čudotvorac: ulje, vino;
13.12. Sv. muč. Evstratije: ulje, vino;
17.12. Sv. prorok Danilo: ulje, vino;
20.12. Sv. Ignjatije Bogonosac: ulje, vino. riba.

Pravila Crkvenog posta za razrešenje od posta

1. Ako ko slavi slavu neki od ovih praznika razrešava se i riba

2. Datumi praznika su po starom pravoslavnom kalendaru – pogledati u Crkvenom kalendaru koji je to savremen datum.

3. Svako narušavanje posta bez prethodnog blagoslova duhovnika jeste greh.

Naročito je loše prekidati propisane višednevne postove.  Za zdrave članove Crkve, za one koji su u mogućnosti, post je obavezan.

Razrešenje od posta uglavnom se daje samo onemoćalim osobama, uzrok za narušavanje posta, dakle, može biti samo bolest, starost, detinjstvo (uopšte, slabost). Ali, treba naglasiti da se duhovni post ne smanjuje tj. uzdržanje od greha, da se tvore dela milosrđa i ljubavi, da se, koliko može, revnosno moli i ide u hram Božiji.

. . .

Text preuzet iz knjige Post put ka trpezi Boga živoga

33 komentara

 • Јован Златоусти учи шта је истински пост:

  „Кажеш да постиш. Увери ме у то својим делима. А која су то дела? Ако видиш сиромаха, удели му милостињу. Ако се нађеш са непријатељем својим, измири се са њим. Видиш ли на улици неко лепо лице, одврати свој поглед од њега. Дакле, не само да постиш стомаком, већ и очима и слухом, и рукама и ногама и свим удовима тела. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Ноге нека посте тако што нећи ходити путевима греха. Очи нека посте тако што страсно неће посматрати лепа лица нити у зависти гледати на добра других људи. Кажеш да не једеш месо. Али, чувај се да не гуташ похотљиво очима оно што видиш око себе. Пости и слухом својим не слушајући оговарања и сплетке. Устима и језиком својим пости и уздржавај се од ружних речи и шала. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње.“

 • Telesni post je uzdržavanje od mrsne hrane ali, kako kaže patrijarh Pavle, postoji i duhovni post koji je razmatranje duhovnog stanja i način „da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi ono što je dobro“.

  „Poorati zemlju a ne posejati znači telesni post bez duhovnog. A ne poorati zemlju pa posejati seme to je samo post duhovni, nepripremljen telesno“, objasnio je patrijarh u svojim duhovnim poukama.

 • Zdravko jako lepo receno zaista. Posto vidim da se razumete u post da li mozete da mi kazete dal se u toku posta sto pocinje sutra posti i ponedeljak na vodi? to sam procitala i nisam sigurna posto ovde pise da se samo sreda i petak poste na vodi… HVALA UNAPRED

 • Mozda ima nekoga ko mi moze odgovoriti, bila bih veoma zahvalna. Postila sam ceo Post na ulju i ribi. Prvu i poslednju nedelju posta postila sam po tri dana na vodi. Zanima me da li mogu sutra da se pricestim s obzirom na to da nisam ceo post izdrzala na vodi? Ne bih zelela nesto da pogresim. Svima zelim lepo Badnje vece i srecan Bozic. Pozdrav

 • @ Andjelka

  Niko ne može da vam odgovori na postavljeno pitanje osim vašeg sveštenika, jer on daje blagoslov da bi se pričestili. Njega morate pitati kada možete da se pričestite i da on to blagoslovi, to je najpravilnije. Pitajte ga sutra pre liturgije i objasnite šta ste radili.

  Niste napisali u tekstu oko ispovesti, ali ne trebate se pričestiti bez ispovesti, jer onda pričešće gubi smisao ako se ne kajete za svoje grehe.

  Ne posti se ceo post na vodi nego onako kako stoji u Crkvenom kalendaru. Obično pred pričešće kada tražite blagoslov od sveštenika za pričešće on vam u skladu sa vašim stanjem kaže da pred ispovest i pričešće postite nekoliko dana ili pak čitave sedmice na vodi, ali to je njegova procena i odluka.

  Srećno vam Badnje veče!

 • Biljana, pričešćujete se po osnovu blagoslova koji vam da vaš sveštenik. Prvo ga pitate da vas blagoslovi da se pričestite (i ispovedite) a onda vam on kaže kada i pod kojim uslovima – kaže vam da postite toliko dana, na vodi ili na ulju, ili samo da pratite crkveni kalendar.

  Generalno, treba postiti na vodi pre i par dana posle pričešća, jer ako znamo šta je pričešće u suštini, koliki je njegov značaj i šta se dešava (ili se ne dešava) pri pričešću – otpuštaju nam se ili nam se ne otpuštaju grehovi ako nismo dostojni, neće nam biti teško da postimo na vodi.

 • dobro vece molim za jedan savet prvi put postim bozicni post 40 dana zanima me a neznam koga da pitam dali smem biti intimna sa muzem . ja se izvinjavam za pitanje

 • Za sva pitanja oko vere treba da se obratite vašem svešteniku pri crkvi, on će vam dati objašnjenje.

  Ipak, odgovor je jednostavan na ovo pitanje i glasi: tokom posta nema intimnih spajanja supružnika.

  To se odnosi i na vreme van posta, kod posnih dana kao što su sreda i petak, koji se poste cele godine. Ni tim danima nema intimnih spajanja.

  Ko ne poštuje post i ima seksualne odnose tokom posta, treba to da ispovedi na ispovesti i da prestane sa tom praksom. Nema seksa za vreme posta, iako će upravo tada nastupiti najveća iskušenja, od strane jednog ili oba supružnika.

 • hvala na odg. sad se bas osecam grozno znaci ja sam ucinila greh . malo je tesko jer suprug nema bas razumevanje i strpljene u ovom momentu za post on neposti samo ja i nerazume bas velicinu i ozbiljnost mome zrtvovanju i bas dajem sve od sebe da ispostujem ovaj post on mi otezava malo stvari.. smatra da nije mozda potrebno da postim 40 dana i to je njemu nepoznato a ja to radim iz srca i uvek mi je bila zelja da postim 40 dana .. bas za dan prvog dana posta njegov sestricin se razboleo i ja tako odlucim da postim ali on to na neki nacin nije zahvalan mada ja netrazim hvala ili bilo sta nego osecam da mi se kao i malo ismejava jednostavno nema postovanje prema meni da zelim da se zrtvujem zbog licno njegovih grehova , mojih grehova za zdravlje za gospoda boga naseg.. moj muz mi otezava post a zivim u tudjoj zemlji kod njega nemogu sama u nasu crkvu neznam jezik ..kuci jedem ono sto imam posno vecinom hleb i sta imam .. mozda bog me stavlja u ovakva iskusenja da vidi dali cu izdrzati .. nije mi tesko sluziti boga ali jeste moga muza jer je on najvece iskusenje izazov na sve lose sto me vuce da uradim … mnogo je tesko i komplikovano pored takvog muza sluziti boga kojeg volim vise od svega.. moj muz misli da je pobozan samo kad mu treba nesto ili kad je u nekoj nevolji a ja imam takvu zelju i molim boga da mu srce otvori i primi boga naseg u njemu svom snagom i srcem ..nemam nikog skime bi mogla da ovo ispoljim osim gospoda boga naseg sa njim delim sve mnogo mi je tesko nekad pomislim da nisam skrenula pricam sama sa sobom … nisam se nadala da cete mi odg.. hvala vam na tome bila bi zahvalna kada bi mi odg i barem neki mali savet ili koji pravac misli da imam i kako skupiti snagu i izboriti se sa najvecom preprekom tj moj suprug kroz ovaj post naravno da bi mi bilo lakse da i on posti samnom ali znam da to nece biti nikad i sama sam u ovome ali kako izaci na kraj sa najvecim demonom tj muz koji me koci u svemu ovome najvecem gresniku .. hvala pd srca

 • Bela ostavi te priča za sebe koga briga šta ti radiš u svoja 4 zida,ne osuđuj svog muža to je najveći greh.Svakako da je greh sex za vreme posta,ali ne trebaš to pisati ovako u javnosti,evo ti molitva za razrešenje neprijateljstva sa mužem:OPROSTI ISUSE SVE ŠTO ZGREŠIH PREMA(IME MUŽA) I OPROSTI(IME MUŽA) SVE ŠTO ZGREŠIH PREMA MENI.Čita se 15 puta dnevno,moli se Bogu Bogorodici Krsnoj slavi,zaštitnicima brakova:Prokopiju,Kseniji,Joakimu i Ani,Konstantinu i Jeleni.Sretno.

 • Poštovana Bela, nema prepreka da odete do svog sveštenika u crkvu koja vam je najbliža i da popričate sa njim o vašim problemima, bez obzira što muž ne želi u crkvu. Ono što vam sveštenik bude savetovao i blagoslovio biće najbolje za vas. Mi smo po Predanju Svete Crkve upućeni da od sveštenika dobijemo pouku i blagoslov za sva naša dela.

  Molitva i post nisu često dovoljni, osoba mora da se ispoveda i pričešćuje, i duhovno ozdravljenje neke osobe ili odnosa se ne dešava preko noći (osim ako nije čudo po promišlju Božijem), najčešće trebaju meseci i godine da se nešto popravi.

  I jedna napomena, kada pominjete Boga u pisanju, uvek to činite velikim slovom 🙂

 • Hvala na odg. ovo su najlepsi saveti koje sam ikada dobila ja se izvinjavam od srca na mojim izrazima . Zelim vam svako dobro i neka vas Bog cuva.

 • Boze moj, Bela, sa postovanjem, probajte da ne primate sve k’ srcu. Ne opterecujte sebe ako niste sa namjerom se ogrijesili, jer se zato kaze da smo ipak ljudi. Ne sudite ni njegovo neznanje i ponasanje. Strah s

 • Boze moj, Bela, sa svim postovanjem, probajte da ne primate sve k’ srcu. Ne opterecujte sebe ako niste sa namjerom se ogrijesili, jer se zato kaze da smo ipak ljudi. Ako budete procitali ovo ostavite odgovor i mozda nacin kako da dodjem do vas. Nemojte zamjerit is urednistva, ako volje imate pomocet

 • Dobar dan redakciji.Imam jedno pitanje za vas…
  Htela bih sad od 14 da pocnem da postim celi post do uskrsa,e sad me interesuje kako da postim,posto mi je ovo prvi put.Volela bih uz vas odgovor da dobijem pomoc za sve nedelje do kraja posta.Cula sam da ima post na vodu,kako ide taj post jel se kuva rucak na void ili kako….Prva nedelja sta se jede,druga nedelja takodje i sve do sedme….Molim vas da mi odgovorite,ako vec postim da postim pravo.
  Pozdrav I hvala unapred na odgovoru

 • draga Tamara,
  Slava Bogu da si odlucila za post i budi istrajna sta god da se dogodi. Najpametnije je da odes kod duhovnika, ako ga imas, ili kod svog parohijskog svestenika, ili kod nekog proverenog Jeromonaha da bih dobila blagoslov za post. Tako ce ti biti lakse. Ako nisi u mogucnosti, idi na sajt manastira Lepavina i pitaj O.Gavrila, on ima komunikaciju sa svetom preko interneta pa ces dobiti sve potrebne informacije.
  Pozz, svako dobro ti zelim

 • Poštovana Tamara prethodna komentatorka Ivana vam je dala osnovni savet a to je da odete do svog sveštenika i da tražite od njega savete, blagoslov i odgovore na sva pitanja.

  Pravoslavna Crkva prepisuje da se svaka sreda i petak posti na vodi, odnosno da se jede hrana bez mesa, mleka, jaja, ulja, alkohola. I to se odnosi skoro na celu godinu.

  I postoje još 4 velika posta. Kad se za koji dan šta jede imate u crkvenom kalendaru, koji postoji i na internetu ili kao android aplikacija, pa na telefonu možete za svaki dan videti šta se jede:

  – voda (bez mesa, mleka, ulja, jaja, alkohola) – hrana spremljena samo na vodi

  – ulje (vegetarijanska hrana bez mesa, mleka, jaja, alkohola)

  – beli mrs (bez mesa)

  – riba (bez mesa, jaja, mleka, ali može riba, ulje i vino)

  – suhojedenje (jede se samo hleb i voda)

  – mrs (sve se može jesti bez ograničenja) – mrsne hrane nema tokom posta.

  Post je blagodarenje Gospodu Bogu i duhovni podvig očišćenja duše uz ispovest i pričešće – nije dijeta, nije ni čišćenje tela, nije ni prosta forma i tradicija, jer se kroz post oslobodjamo mnogo negativnih stvari, ako postimo pravilno.

  Na primer, nepravilno je kada vam neko kaže da je riba posna. Riba nije posna namirnica, postoje dani na ribi, ali kada su dani na ulju ili vodi riba se ne jede.

  Nepravilno je takodje i kada neko uzima nečega mrsnog samo malo, a kaže da posti.

 • Hvala gospodji Ivani,i hvala vama u redakciji na odgovore.
  Kako ste rekli moracu I do Crkve da odem,da bih pitala Svestenika.Mada na ovoj stranici sam nasla raspored posta.Imam 27 god.znam da nije post zbog dijete,mada vecina na zalost posti zbog toga…Ja hocu da postim radi sebe,i moje dece….Da se malo oslobodim losih misli,i da malo smirim moje zivce.Prosle godine sam dobila neki znak da moram postiti za Uskrs.Tako da zelim vam puno srece,i Bog nek nas cuva od iskusenja…

 • Imam puno pitanja u vezi posta.
  Nisam nikada postila imam 58 godina i zivim u Francuskoj ovde u blizini nema pravoslavne crkve.
  Moje pitanje dali mogu i kako postiti ako nemogu ici u crkvu..
  Molim odgovor htela bih poceti post 14/3
  Hvala na odgovoru.

 • Karolina, možete uz molitvu postiti bez odlaska u crkvu (ako vam nije dostupna), ali je neophodno da se svakodnevno molite i da dobijete molitveno pravilo od sveštenika.

  Post je bez molitve duhovno bezvredan. To onda postaje dijeta.

  Post bez ispovesti i pričešća ostaje duhovno necelovit, jer se kroz post i molitvu pripremamo da se dostojno ispovedimo i pričestimo, utišavamo naše strasti, misli, opraštamo svima i svakome ko nas je uvredio, što je teže izvodljivo ako neko mrsi i pun je gneva i strasti.

  Post je sredstvo za ispovest i pričešće, to je cilj, očišćenje duše u Svetoj Tajni Pričešća, a toga nema bez crkve i liturgije.

  Tako da vi potražite gde vam je najbliža pravoslavna crkva ili misija, može to biti i ruska ili grčka pravoslavna crkva, njih ima više po Zapadnoj Evropi prisutnih od srpske pravoslavne crkve, otidjite po savet i blagoslov sveštenika za post, i kad vam on kaže onda se i ispovedite i pričestite.

  U medjuvremenu se molite i postite.

 • Dobar dan redakciji i svima koji prate ovaj sajt…Malo me je sramota da Ovo pisem…Uradila Sam abortus, na veliku stetu i Greh…kajem se zbog toga…Na sajta Manstir Lepavina procitala Sam da zena koja Uradila Abortus ne sme 7 god.da uzima pricest i ne sme Dr.deca da radja da ne bi zamenjivala one ubivene decu.Pa me interesuje dal je to istina? Ili mozda pogresno Sam shvatila….Inace ako je to tacno ja sam vec postila Uslrsni ceo Post…Hvala vam unapred na odgovoru!!! Pozdrav

 • Tami, obratite se vašem svešteniku za ispovest i savet. Njemu se morate ispovedati a on je taj koji blagoslovi za razrešenje greha ili daje epitimiju (zabranu, kaznu za greh). Njemu je data duhovna vlast da odluči šta i kako sa vernikom koji zgreši.

 • Postovanje, zamolila bih da mi odgovori neko, ko se razume, da li moze da se posti samo 1.nedelja Bozicnjeg posta i da se pricesti?…Ja obicno postim za Uskrsnji post, a nikada nisam postila kada je Bozicni post…Cini mi se da bi za mene bilo tesko postitii ceo post, jer sam poprilicno mrsava, pa razmisljam da postim bar 1.nedelju, ako je to moguce…Kada bi se onda pricestila, u nedelju (pod uslovom da pocnem u ponedeljak, postim ponedeljak, sredu i petak na vodi, utorak, cervrtak i subotu ma ulju, i u nedelju se pricestim?

  Ako je tako moguce, bas bi mi bilo drago. Hvala.

 • Da li je moguce postiti samo 1.nedelju Bozicnog posta i pricestiti se? Ako jeste – na koji nacin? Isto bi vazilo sreda i petak post na vodi, ostalim danima na ulju, u nedelju pricesce?…Nikada nisam postila u ovom periodu, vec samo za Uskrsnji post, a sada bih jednu sedmicu, jer zbog premalo kilograma koje imam, ne usudjujem se da postim celi post…

  Hvala.

 • Poštovana Nado, postoje crkvena pravila oko svih stvari pa i posta. Jedno od njih, a vrlo je važno pravilo, jeste da za pričešće tražite blagoslov svog sveštenika.

  Odete do svog sveštenika i sve ga pitate, i zatražite blagoslov za pričešće. On će vam reći kad i kako se pričešćujete. On će vam i reči sve ostalo što vas interesuje. On treba i da vas razreši (oslobodi) od posta ako je to potrebno zbog zdravlja.

  Vernik treba dostojno da se pripremi za pričešće kroz molitvu, post i ispovest.

  Ako pristupate čaši sa Svetim darovima nepripremljeni, formalno i samonicijativno, bez blagoslova, neće vam biti dušekorisno.

 • Zdravo svima! Zanima me, da li je pričest neophodna za vrijeme posta. Ako se stvarno ne mogu pričesti, ako nemam uslova, da li i dalje mogu da postim. Stvarno želim da postim ali plašim se da ne pogresim. Hvala unapred

 • Poštovana Ana, svaki pravoslavni vernik je pozvan da posti svaku sredu i petak, kao i svaki duži post, a ima ih 4 godišnje, a takodje svako ko ima neku molbu prema Gospodu treba da posti nekoliko dana dok se moli za to što mu je bitno.

  Tako da što se tiče posta ne možete pogrešiti ni u kom slučaju, osim ako niste u njemu fanatični i pokušavate asketski da živite po svaku cenu, što neko može a neko i ne.

  Ispovest i pričešće su Svete Tajne pravoslavlja za koje treba da se postom i molitvom pripremamo ali nisu vezani time da se posle posta morate obavezno ispovedati i pričestiti.

 • Za sve koje interesuje kako postiti i kada do u detalj posetite ovaj internet portal:

  crkvenikalendar.com

  Sve najbolje svima na njihovom putu ka Bogu

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280