MONAH I BEBA

Zen priča o monahu i bebi i šta znači uzrečica Tako dakle

 

Tako dakle?

Učitelja Zena gospodina Hakuina komšije su hvalile kao čoveka koji živi čednim i besprekornim životom.

Blizu njega živela je jedna lepa devojka čiji su roditelji držali prodavnicu hrane. Iznenada, bez ikakvog upozorenja, njeni roditelji otkriše da je u drugom stanju. Ovo je razljutilo roditelje.

Zen monah priča Tako dakle

Devojka nije htela da prizna ko je otac, ali posle mnogo ispitivanja imenovala ocem učitelja Hakuina.

U velikoj ljutnji roditelji odoše do učitelja.

Tako dakle?„, bilo je sve što je on rekao.

Kada se dete rodilo, doneli su ga Hakuinu. On je već izgubio svoj društveni ugled, što ga nije mnogo brinulo, ali je zato veoma dobro vodio računa o nezi deteta. Dobijao je mleko od svojih komšija i sve drugo što je detetu trebalo.

Posle godinu dana devojka-majka nije mogla više da izdrži laž. Rekla je roditeljima istinu – da je pravi otac deteta jedan mladić koji je radio na ribljoj pijaci.

Majka i otac devojke odmah odoše do Hakuina da ga mole za oproštaj, i iskreno se izvine, a i da mu uzmu dete nazad.

Hakuin je bio predusretljiv. Ustupajući im dete nazad, sve što je rekao bilo je:

Tako dakle?

—–

P.S. Suština zen budizma je to da se suština rečima ne može saopštiti. U obuci zen učenika, kao glavno sredstvo za ilustrovanje ograničenosti jezika koristi se koan – zadatak koji je paradoksalan i za čije rešenje učitelj neće priznati nijedan racionalan odgovor.

U tom kontekstu, i ovaj tekst je koan, jer nijedna priča ne može da prodre u transcedentalnu istinu koja se stiče samo u vidu naglog buđenja, otkrovenja – satori.