Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek

Tesla i Pupin – kao Mocart i Salijeri

Pišu: Marina Bulatović i Ljuba Đorđević

 

TESLA I PUPIN

Kakav su odnos imali Nikola Tesla i Mihailo Pupin. Zašto Pupin nije podržao kandidaturu Tesle za Nobelovu nagradu

Malo poznati detalji iz života dvojice slavnih srpskih naučnika Nikole Tesle i Mihaila Pupina

 

Kao Mocart i Salijeri

 

Ličnosti  i uzajamni odnos dvojice slavnih srpskih naučnika osvetljava  za „Biznis Magazin“ Dr Velimir Abramović, koji se delom Nikole Tesle bavi duži niz godina i o kome je nedavno objavio opširnu monografiju pod naslovom „Svetlost koja se ne gasi”. Iako je mnogo važniji doprinos koji su Tesla i Pupin ostavili čovečanstvu, podsećanje na njihov odnos, može da bude  tema za razmišljanje – kako bi danas izgledao svet da su oni saradjivali i živeli u slozi i ljubavi….

Mihailo Pupin
Mihailo Pupin

Putevi dvojice slavnih naučnika „ukrstili“ su se tek u tuđini. Mihailo Pupin je u SAD došao deset godina pre Nikole Tresle. Tesla je u Ameriku stigao 1884. godine i, zahvaljujući svojim genijalnim pronalascima iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, već 1888. godine postao poznat, a njegova slava u svetu proširila se veoma brzo, naročito posle predavanja koja je imao u Londonu i Parizu. Pupinov uspon je bio sporiji. Njegov pronalazački rad je bio u drugom planu u odnosu na karijeru profesora Kolumbija Univerziteta. Pupinov najisplativiji pronalazak, kalem za poboljšanje prenosa telefonskih signala, datira iz 1894. godine, ali, ukupno uzevši, ni po broju, ni po značaju Pupinovi pronalasci se ne mogu meriti sa Teslinim.

„Tesla i Pupin su se upoznali u Klubu Inženjera koji se nalazio na njujorškoj Petoj aveniji. Obično su se sastajali nedeljom, a tu je svraćao i mladi Markoni i mnogi drugi naučnici i pronalazači…“ – kaže Abramović.

U javnosti je vrlo malo poznato koliko je druženje Tesle i Pupina bilo intenzivno i prisno i kakav je uopšte bio njihovi odnos?

„U početku su se družili i privatno, ali treba imati na umu da se sa Teslom nije bilo lako družiti. Za razliku od njega, Pupin je bio društven čovek, praktično je najveći deo vremena koristio za sticanje društvenog uticaja, dok je Tesla bio izuzetno povučen. Razlika između Tesle i Pupina je vrlo jednostavna – Tesla je bio genijalan čovek, a Pupin je bio, kako je to davno definisao Aristotel „zoon politicoon“, što znači „politička životinja“ u pozitivnom smislu, naravno. To je zaista zgodan naziv za nekoga kome je važniji društveni položaj od kosmičkog saznanja. Pupin je na Zapadu, u smislu političke moći, bio najuticajniji Srbin ikada. I Tesla i Pupin su krajem 19. veka postali ugledni članovi njujorškog visokog društva. Tesla je doduše privlačio veću medijsku pažnju, a Pupin veću pažnju univerzitetskih i naučnih krugova. Tesla je bio veći naučnik, ali je Pupin posedovao veću socijalnu veštinu. Očigledno da je između njih dvojice postojala takmičarska atmosfera, a verovatno i surevnjivost. Pri tome je Pupin bio u senci Tesle, što je moglo da bude povod za eventualnu osvetoljubivost.“

U Njujorškom univerzitetskom klubu između njih zbio se incident i to pred studentima… U to vreme bila je u modi popularna igra natezanje palčevima (tzv „kvačenje“). Nikola Tesla je pobedio i pri tome Pupinu slomio palac. To je jedna vrlo nezgodna epizoda koja se odigrala pred mnogobrojnim svedocima, a koju Pupin nije mogao da oprosti Tesli. To je zapravo bila „uvertira“ u rivalstvo koje je išlo dotle da nikada nisu sarađivali, a kasnije za mnogo veću netrpeljivost i odsustvo komunikacije koje je trajalo oko 30 godina.

Naš sagovornik nam otkriva kakve su ličnosti bili Tesla i Pupin, kakvi su im bili karakteri…?

Nikola Tesla
Nikola Tesla

„Tesla i Pupin su bili potpuno suprotnih karaktera. Tesla je uvek bio u stanju mentalne tenzije, jer je stalno razmišljao. Sa Teslom je bilo jako teško razgovarati jer on nije bio nikada opušten. Njegova opuštenost, usled stalno žive i fokusirane svesti, bilo je stanje najviše napetosti za nekog drugog čoveka. On nije koristio opijate, nije pušio, nije pio… Nije uopšte razgovarao sa ljudima za koje bi procenio da ga neće razumeti. Takođe, bio je moralni perfekcionista, u smislu da je prezirao ljude koji robuju matrerijalnim bogatstvima, što je Pupin uveliko radio. On je to Pupinu morao zamerati. Tesla je sasvim bio posvećen nauci. Pupin je bio čovek koji je imao mnogo kontakata u visokom društvu. Družio se, izlazio na prijeme, pomagao ljudima, pratio i pomagao svoje studente dugi niz godina, tako da je Pupin i danas u Americi uvaženiji od Tesle. To je paradoks da je on ostavio naučnog traga u Americi daleko više od Tesle koji je zajedno sa Dž. P. Morganom uspostavio Ameriku kao super silu.

Pomenuli ste da je Pupin pomagao studentima. Da li je to činio i Tesla?

„Pomagali su i jedan i drugi, ali na različite načine. Tesla nije imao učenike. Radio je sam, sa tehničarima. Međutim, kada je Tesla došao u Srbiju u junu 1893 godine, bio je primljen kod kralja Aleksandra Obrenovića. Tadašnji prorektor Beogradskog univerziteta, zadužen za politehniku, nije bio u srpskoj prestonici tih 35 sati koliko je Tesla proveo u Beogradu.  I tako je  propuštena prilika da se dogovore o onome što je Tesla nudio – da svake dve godine dolazi u Srbiju da odabere najbolje studente i da ih stipendira u Americi. Pupin je uglavnom bio medijator za dobijanje stipendija ljudi iz Vojvodine. Pupin je bio osnivač i prvi predsednik Svesrpskog narodnog veća Sloga u Njujorku, čiji je sekretar bio Pavle Rankov Radosavljević, ugledni pedagog i antropolog, rodom iz Sombora.

Kada i zašto je izbio glavni sukob između Tesle i Pupina?

„Bitka je izbila konkretno oko interesa koji je Markoni imao u SAD u radiotehnici. Budući da je Tesla imao 12 patenata za radio, Markoni nije mogao da patentira radio aparat kao osnovni patent, nego je sa Lojdon Džordžom, tadašnjim premijerom Velike Britanije, uspeo da ubedi nekoliko firmi da finansiraju prvo patent za zvučnike, pa da ga onda prenesu u SAD kao združeni patent za radio i da na osnovu svojih veza uspe da dobije posao izgradnje telegrafskih stanica u Evropi i Americi što je bilo vrlo unosno. Markoni je bio jedno vreme Teslin asistent i sve što je znao o radiju naučio je od Tesle. U javnosti je poznat sudski spor izmedju Tesle i Markonija. Sud je za veštaka uzeo Pupina koji je veštačio u korist Markonija, jer je imao sa njim tajni dogovor u Engleskoj o podeli deonica, tako da je imao direktan finansijski interes, što je Tesla znao. Na kraju tog veštačenja Pupin tvrdi da je patent ipak Markoni nezavisno pronašao, a vrhunac svedočenja je bio momenat gde Mihailo Pupin traži psihijatrijski pregled za Teslu. Posle toga Tesla je sa Pupinom raskinuo bilo kakav odnos i sa njim više nije govorio, sve do pred Pupinovu smrt 1935. godine. Glavni razlog prestanka komunikacije bila je Pupinova sumnja u Teslino mentalno zdravlje, što je, mora se priznati bilo dosta nisko. O tom sukobu postoje podaci koje je Tesla ostavio u razgovoru sa nećakom Savom Kosanovićem, prijateljem Milošem Tošićem i drugima. „

Podesćanja radi, Markoniju je američki patentni zavod priznao patent za radio prenos zbog čega nastaje dugogodišnji sudski patentni spor oko prava prvenstva na ovaj pronalazak.  Vrhovni sud Amerike je tek 1943 godine, posle Tesline smrti, priznao pravo Nikole Tesle na patent za radio.

Po mišljenju našeg sagovornika, kao i svaki genijalan čovek, Nikola Tesla je ljude koji ne shvataju njegove ideje spontano posmatrao kao bića nižeg ranga. „Kada je Pupin iz novčanog interesa veštačio protiv njega, pretpostavljam da ga je Tesla otpisao kao čoveka niže mentalne kategorije. O tome svedoči i Teslino pismo Paji Radosavljeviću u kome Tesla kaže: „Viđeste li gde maniti Pupin dade patent našem neprijatelju…“, misleći pritom na Markonija. Tesla je bio vrlo realan u odnosima sa ljudima, samo što je imao vrlo visoke kriterijume. On je, ne samo na Pupina, već i na sve druge ljude gledao sa nekom vrstom opravdanog nipodaštavanja. Za razliku od Tesle, Pupin nije ostavio nikakav pisani trag, niti usmeno svedočenje o svom razlazu sa Teslom, niti o razlozima zbog kojih se u sudskom sporu Tesla – Markoni priklonio ovom drugom“.

„Ulje na vatru“ u pogoršanju odnosa dvaju naučnika dolilo je i Pupinovo odbijanje da podrži Teslinu kandidaturu za Nobelovu nagradu. On to nije učinio jer u tome nije imao nikakvu dobit, a verovatno je smatrao da je on taj koji bi trebalo da dobije to priznanje.

Pupin i Tesla
Pupin i Tesla – čudan odnos dva velika naučnika

Bilo je pokušaja mirenja Tesle i Pupina. U jednom je posredovao i vladika Nikolaj Velimirović, koji je 1915. godine hteo da jednim udarcem reši dva velika srpska problema, da pomiri dva velikana i da složi Srbe, nagovarajući Teslu i Pupina da zajednički potpišu „Vidovdanski proglas“ o ujedinjenju Srba u Americi. Pupin je to potpisao, a Tesla je to odbio rečima: „“ … ja poznajem naš srpski narod, on ima svoje poglede na sve; takav apel ne bi naišao na odobravanje, a ima u nas i novinara koji bi nas potpisnike ‘isčibukali’ oštricom svoga pera. Nego kad ste sad iz domovine došli, zašto nijeste donijeli takav apel američkim Srbima od dva naša srpska vladara: Kralja Petra I. Karađorđevića i Kralja Nikole I. Petrovića?”.

Vladika Nikolaj je taj susret prokomentarisao rečima: „To je tako veliki čovek, žao mi je sada što sam ga izvukao iz njegove smirenosti. Bolje da nisam ni išao“. Teslin gest odbijanja, s jedne strane možemo da tumačimo kao uobraženost čoveka svesnog svoje genijalnosti, ali sa druge strane on je tu pokazao vrlo praktičku političku pamet.

Nikola Tesla je često oskudevao u novcu. Kada mu je 1934. godine konzul Kraljevine Jugoslavije u Njujorku Radoje Janković preneo Pupinovu ponudu da mu obezbedi pomoć preko nekih kompanija Tesla je to odbio. Ono što ga je verovatno navelo da ne prihvati ponudjenu pomoć bila je činjenica da sa Pupinom nije bio u dobrim odnosima. Ponuda mu je morala zvučati čudno, ali čini se da je ona bila iskrena.

Mihajlo Pupin je 1935 godine bio na samrti i preko konzula Jankovića je izrazio želju da se oprosti sa Teslom. Tok i scenu pomirenja oslikao je u svojim sećanjima Miloš Tošić, Teslin prijatelj i u to vreme kraljevski vojni ataše u Njujorku. Tošić je pozvao Teslu telefonom u hotel Njujorker, opisao mu Pupinovo teško stanje i preneo mu njegovu želju da se vide. Zapitao je Teslu da li bi pristao, na šta je on odgovorio: “O, to će biti veoma teško”. Zatražio je vreme da razmisli i rekao Tošiću da će mu javiti  odluku sutradan ujutro. Posle neprospavane noći, Tesla je pristao i sutradan zajedno sa Tošićem posetio Pupina u bolnici: “U Pupinovoj sobi zatekli smo nekolicinu lekara pored njegove postelje. Susret je bio vrlo dirljiv. Tesla je prilazeći bolesniku i pružajući mu ruku izgovorio, blagim glasom: “Kako si moj stari dobri prijatelju?” Pupin od uzbuđenja nije mogao da progovori, samo je plakao. Svi su napustili sobu i ostavili ih same. Na rastanku Tesla je lekarima dao Pitagorejsku izjavu, rekavši da će se Pupin i on opet sresti u Klubu naučnika i razgovarati kao nekada.” Proveli su nasamo oko pola sata. Tesla nigde, nikada i nikome nije otkrio sadržaj tog poslednjeg razgovora sa Pupinom, koji je predstavljao i njihovo pomirenje posle 30 godina.

Četrdesetak sati posle ovog susreta Pupin je umro. Dan posle smrti, u istom broju Njujork Tajmsa gde je objavljena Pupinova posmrtnica, objavljen je i poslednji naučni intervju sa Pupinom, u kome kritikuje teoriju etra engleskog naučnika Olivera Lodža, velikog Teslinog prijatelja i istomišljenika.

tesla i pupin zajedno

Pupin je bio odličan biznismen

Poznato je da je Tesla umro sam i siromašan. Da li je Pupin bio bolji „biznismen“ od Tesle? Kako bi u nekoliko rečenica opisali Teslin, a kako Pupinov život?

„Pupin je bio sve ono što Tesla nije. Deo američke prave i duboke društvene moći. U ondašnjim uslovima Pupin je bio milioner, a sada bi bio milijarder. Pupin je ostavio svojoj kćerki veliko imanje i ogroman novac. Osnovao je i veliku fondaciju na Kolumbija univerzitetu, jer mu je bilo važno da ostane upamćen kao naučnik. Zato svi u SAD znaju za Pupina. Tesla je bio povučen, smiren… potpuno nezainteresovan za materijalne stvari. To ilustruje i činjenica da je poslednjih godna svog života slao pisma Milošu Tošiću sa molbom da mu plati račune. Nije čak imao od čega da plaća ni hotel, pa mu je onda Kraljevska vlada u izbeglištvu dodelila penziju koja je pokrivala i hotelske troškove. Tesla nikada nije investirao nijedan dolar, a potrošio je ogroman novac na nauku. Živeo je asketski na Menhetnu, kao monah, usred Njujorka. Mihajlo Pupin je ustvari Salijeri, koji je visokoobrazovan i vrlo uspešan u svojoj struci, ali nije genijalan, svestan je toga i zbog toga pati. Za Pupina je najvažniji bio ovozemaljski život, a za Teslu je on samo posledica Duha, automatizam kosmičkih sila…. Nikola Tesla je Mocart nauke.

————————————————————————–

Biografija Velimira Abramovića

Velimir Abramović, bavi se filozofijom nauke posebno fizike i matematike. Jedan od najpoznatijih teoretičara Teslinog dela.

1952. rođen u Beogradu

1985. doktorska disertacija: Problem neprekidnosti u prirodnoj filozofiji Lajbnica i Boškovića

1989. profesor Estetike i Teorije filma, Univerzitet Umetnosti, Beograd

1990. profesor Istorije koncepcija vremena, prostora i materije u prirodnim naukama, Univerzitet u Beogradu

1992. osnivač i glavni urednik naučno-filozofskog časopisa TESLIANA

2001. osnivac privatne filozofske škole Institut za nauku o vremenu, Barajevo, Srbija.

2003. urednik naučno-filozofskog magazina DELPHIS, Moskva

2004. član Ruskog Interdisciplinarnog Temporološkog Seminara, Lomonosov, Moskva.

2004-2007. dekan Fakulteta “Akademija Umetnosti”, Beograd

2009. autor monografije Nikola Tesla – Svetlost koja se ne gasi

. . .

Intervju koji objavljujemo ljubaznošću autora preuzet je iz Magazina Biznis br. 49 od 22.02.2010 godine.

12 komentara

 • „…moglo bi bit’ da je lakse umrit’ neg’ ljudima rec’ – oprosti…“

  Ako je ovo istina, dzaba Pupinu zaduzbine, fondacije, lobiji, masoni i milioni – ostace mali covjek…

 • Iz teksta se moze zakljuciti da je Punin, ipak, pred kraj zivota pruzio ruku Tesli. U nauci i zivotu ne moramo se uvek slagati, imati ista misljenja… I jedan i drugi su tipicni predstavnici dva arheotipa srpskog naroda – ili smo ponosni idealisti koji ginu za cast i otadzbinu, u ovom slucaju nauku, ili smo isuvise dobri u prilagodjavanju tokovima novca i moci. Ljudski je biti i ljubomoran, svestan svojih nedostataka… Divan tekst koji baca novo svetlo na odnos dvojice naucnika prema Srbiji. Cini se da je Puni tu bio za korak ispred. Tesla je bio genije, a kao svaki genije nosi teret svoje genijalnosti i sujete. Pitam se da li covek bez para moze da ostvari sve svoje ideje. Ali Tesla tu jeste tipicni primerak Srbina koji se nece savijati, praviti kompromise i stoicki trpeti. Mogu samo da pretpostavim sta bi sve uradio da je bio dobar biznismen.
  Hvala gospodji Bulatovic na ovom divnom tekstu. Tera nas da se zamislimo.

 • Intervju i priča gosn Velje o naša dva velika naučnika su odlična podloga za jedan dobar film. Jer, u priči ima svega, ljubavi, izdaje, drame, zavere, trilera, oproštaja, i mislim da bi stvarno mogao da se snimi vrlo zanimljiv film.

  Ako u filmu još ubacite i Tesline eksperimente, varničenja i slično, mislim da bi to bio dobar film za bioskope i TV.

  Razmislite producenti 🙂

 • Prekrasan tekst!
  Ne mogu a da ne prokomentarisem da me svaki put kada procitam nesto o Tesli, iznova odusevljava Teslina bozanstvena priroda!

 • Iz teksta se ne vidi da je Tesla imao „bozanstvenu prirodu“,
  vise se stice utisak da je bio „tezak“ covek 🙂
  No, sta je tu je – mozda to i nije vazno…
  Ema

 • Svako vidi ono što vidi a najčešće vidi svoje crte u drugima.
  Nezavisno, pitao bih koji je smisao uporedjivati ono što nije za uporedjivanje. Jer, svaki čovek, Duša, ima jedinstveni razvojni put pa je i svako specifičan.
  Tesla je došao u taj život sa ciljem da prenese ono što je čovečanstvu bilo neophodno za dalju duhovnu nadogradnju. trebalo je da za takav rad poseduje ogromnu nesebičnost zbog čega je i imao iskustvo sa belom Svetlošću (duhovna Svetlost koja pročišćuje i uzdiže) u predelu čela. U tom životu za njega je i trebalo sve drugo da bude minorno.
  Kod obojice nijedna karakteristika nema specifične crte srpstva već crte bitisanja u humanom stanju svesti.
  Otuda neka svako od nas za sebe kao uzor od njih pokupi samo vrline a ostalo neka ne uzima u obrzir.
  Istovremeno, oni su dali čovečanstvu što su mogli ali ostaje pitanje šta mi možemo ostaviti iza sebe za dobrobit budućih generacija.
  Takodje, mistifikacija Tesle je previše uzela maha. Sagledavanjem kreacija i načina funkcionisanja viših realnosti vidi se da je Tesla kao i mnogi drugi pronalazači bio u poziciji da nije znao mnogo toga što se i kako se odvijalo. Razumeli su samo fragmente – više nisu ni mogli.

 • Tesla svakako po meni ogroman ako ne i najveci genije ,ali on je bio sav zatvoren u nauku dok je Pupin se pored toga bavio jos sa 10 stvari ! I pored toga sto je bio previse tezak covek nije se libio kad je cuo da Pupin umirao i na njegov zahtev otisao da ga vidi ((((((kazu da su ostali nasamo par minuta u sobi i niko dan danas nezna sta su pricali !?!?!?))))))kazu da je Tesla jako plakao kad je izasao iz Pupinove sobe !!!! CYBER znas li da je Pupin za vreme WW1 rata obezbedio 8000 dobrovoljaca za solunski front ?! znas li da je za vreme rata zalozio celu imovinu na srbiju i kad su ga pitali gospodine Pupin sta ako Srbija propadne u ratu samo je odgovorio NEK PROPADNEM I JA Znas li da je pripojio deo Banta Srbiji i u svakoj republici donirao ogromne pare za pomoc sume su bile ogromne u ono vreme ! Pupin se nije pravio budala da nepoznaje svoju zemlju vec je dizao i davao ogroman novac u nju bez kolebanja to mi je jedina zamerka autora koji ga malo pokazuju ko mr Bernsa iz crtane serije Simpsonovih ! A to sto su oni stvarno imali izmedju njih samo oni znaju !!!!!!

 • Vrlo interesantna kratka studija o odnosu izmedfu dva naucnika. Uporedjenje sa MOZARTOM I
  SAJIJERIJEM je vise nego adekvatno.Veliki/mislioci/naucnici se vrlo cesto ponasaju kao schizofrenici
  pa nije ni cudo da je covjek srednje klase kao PUPIN imao takvo misljenje o Tesli. U svakom slucaju
  lili su dva suprotna karaktera.
  vasilije, 13 Okt.2011

 • To nije sve. Najvece svoje prihode Pupin je ostvario „dilujuci“ sa oruzjem koje je prodavao Srpskoj vojsci za vreme I Svetskog rata.
  I drugo, knjiga koja je izdata pod nazivom „Od pasnjaka do naucenjaka“ i za koju je Pupin dobio „Pulicerovu nagradu“, sastavio je i na engleskom jeziku uoblicio je Nikolaj Velimirovic, a prema usmenoj prici samog Pupina.
  Pupin je od svakog, njemu bliskog, iskoristio sve sto se moglo iskoristiti – u svoju korist.

  A Tesla, Tesla je ipak spoznao tajnu brojeva 3, 6 i 9.

 • Tekst je izvanredan, uvijek se obradujem kad saznam nesto novo o Tesli i Pupinu, dopada mi se komparacija Mocart Salijeri, Tesla je bio pravo cudo,,,,,

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter