Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Hrvati i uspeh Partizana: Gase li se priče o „komšijskoj/susjedovoj kravi“ ?

Aleksandar Parezanović

* * *

Početkom 2010. godine Slovenci su smislili štos, a onda ga kroz internet, brzinom munje, raspršili Srbima, pa potom su Srbi i Slovenci zajedno to prosledili Hrvatima. Većina se slatko smejala, neki Hrvati su se malo kiselije smejali, ali su skoro svi rekli da je dobar štos. Znate već to pitanje:

Kakva je razlika između nogometaša i fudbalera?

Fudbaleri idu na Svetsko prventvo!“ (čitaj – reprezentacije Slovenije i Srbije). „Nogometaši ostaju doma“ (Hrvati)

.

Pisac ovih redova je bio u Hrvatskoj, dan posle fantastične pobede košarkaša Partizana protiv Makabija i ulaska na evropski „Final four“ sa takvim veličinama kao što su Barselona, CSKA i Olimpijakos. Hrvatski reporteri su to veče bili vrlo korektni, pričajući o dvadesetjednoj hiljadi fantastičnih navijača, prikazujući slikom kakav su spektakl ovi ljudi napravili u Beogradskoj Areni, pokazujući kako se predsednik Tadić, kao pravi gradski momak, raduje i navija slično kao i ostalih 20.999 posetilaca. Pričali su hrvatski reporteri o tome kako je među četiri ekipe ušao tim koji ima budžet manji čak i od Cibone, hrabreći sve takve klubove na brdovitom Balkanu da veruju da se i sa malo para mogu čuda praviti.

Naravno, Hrvati su prebrojavali koliko će hrvatskih košarkaša internacionalaca igrati na finalnom turniru u Parizu, na jednoj stanici su čak rekli da je Partizanov uspeh ujedno i uspeh regionalne, Jadranske lige, stidljivo odškrinuvši ideju da bi se u budućnosti i otvorenije radovali komšijskim uspesima.

Nova TV je ceo svoj TV Dnevnik te večeri, u svom prepoznatljivom tonu, posvetila korupcionaškim aferama visokih političara i njihovim kupovinama važnih hrvatskih firmi, kao i kamiona, automobila, drugih nekretnina i pokretnina bez stvarnog novca.

I oni su predstavili fino Partizanov uspeh, uz dodatni zoom na parolu u Areni „Dogodine u Kninu„, s komentarom voditelja:

Nismo znali da se iduće godine Final four igra u Kninu!

. . .

3 komentara

  • Svaka čast za tekst, ja sam primetio sa du i neki hrvatski mediji preneli skoro samo sliku te parole, ali sa druge strane m nije jasno, zar klub kakav je partizan nema ništa bitnije u svojoj istoriji, da postavi na udarno mesto, nego dogodine u kninu?

  • Kad su Francuzi i Nemci uspeli da se pomire, moguce je i nama i komsijama, mada ce to ici tesko, trebace ozbiljni napori mnogih generacija i to sa obe strane.

  • Nije taj transparent postavio klub, nego navijaci, a navijaci su navijaci, vecinom radikalni nacionalisti, nazalost, i to na svim stranama… Partizan ce biti sampion Evrolige u Parizu, ova ekipa je vec dobila i Olimpijakos i Barselonu ove godine… zasto da ne i u gradu svetlosti

Ostavite komentar