Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Sweden bitter – Švedska grančica – Švedska gorčica

Schwedenbitter

 

SWEDEN BITTER – ŠVEDSKA GRANČICA – ŠVEDSKA GORČICA

Švedska tinktura i biljni eliksir Švedska grančica ili gorčica – eliksir zdravlja i dugovečnosti Švedenbiter

 

Zlatni veliki Šveden biter eliksir - Golden Grosse Schwedenbitter elixire
Zlatni veliki Šveden biter eliksir po formuli Paracelzusa

Švedenbiter. Švedska gorčica. Švedska tinktura. Švedska grančica. Švedski amaro. Sweden bitter. Schweden bitter. Sve različiti nazivi za jednu te istu tinkturu.

Decenijama već moja porodica koristi eliksir koji se kod nas zove Švedska grančica, mada je adekvatnij naziv Švedska gorčica, jer se radi o gorkom toniku, a zapravo najpoznatiji je internacionalni naziv Sweden Bitter. Recept za eliksir su po predanju pronašli nakon smrti poznatog švedskog lekara, rektora medicine dr. Samsta, u njegovim beleškama, to jest recepturu i opis delovanja na bolesti, i to se vodi kao „Stari rukopis“ koji dajemo na kraju teksta. Navodno je Dr. Samst stradao tako što je pao jašući konja i to u svojoj 104. godini života. Time se ističe snaga eliksira i njegovo dejstvo na zdravlje i dug život. Takođe, po predanju i njegovi roditelji i praroditelji su doživeli tako duboku starost zahvaljujući eliksiru koji je bio porodična tradicija. Tako se eliksir predstavlja savremenoj publici, što zvuči obećavajuće, ali razumna mera opreza treba postojati kod vas kada pristupate ovom preparatu.

Radi se o gorkom toniku, zapravo srednjovekovnoj formuli kombinacije lekovitog bilja i venecijanskog terijaka, (terijak – smesa eteričnih ulja, minerala i biljnog praha) receptura koju je popularisala nakon II Svetskog rata austrijska isceliteljka i travarka Marija Treben.  Tonik u sebi sadrži 24 ili čak i 34 razne lekovite biljke, zavisno od proizvodjača. Po mom rasudjivanju i znanju neke biljke su možda i suvišne u kombinaciji, ali mešavina je takva kakva je i daje rezultate, pa je ne treba menjati kao što je to uradio hrvatski proizvodjač Encian sa svojim proizvodom, po tvrdnji forumaša sa interneta.

U nastavku ću preneti tekst austrijske isceliteljke Marije Treben o lekovitim svojstvima Švedske grančice, mada vas upozoravam da budete zdravo sumnjičavi i skeptični oko zaključivanja o univerzalnosti delovanja eliksira. Sama Marija Treben je i promovisala Švedsku grančicu i stvorila joj svetsku popularnost. I nabrojala je dosta primera gde je Švedska grančica delovala, medjutim ne i slučajeve gde eliksir nije delovao. A toga je sigurno bilo i mi ne možemo proceniti da li je bilo više uspeha ili neuspeha, što je inače vrlo uočljivo u sferi alternativnog lečenja gde svi ističu uspehe a ne i neuspehe, pa se često ima utisak da se nudi svemogući preparat za sve bolesti i svakoga.

Mi u porodici cenimo eliksir i koristimo ga decenijama u najrazličitije svrhe, ali to radimo po potrebi, ne stalno. Slovenci koje prave jednu verziju Švedske grančice upozoravaju u opisu dejstva eliksira da se tonik pije 7 ili 14 dana pa da se pravi pauza od nedelju dve, iz zdravstvenih razloga, jer njihova verzija Šveden bitera podstiče rad debelog creva. Svaki preparat ma koliko bio dobar, suštinski ozbiljno utiče na vaš prirodni metabolizam i imunitet.

Medjutim, ima jedan preparat koji se može i treba piti stalno, tim pre što se pije mnogo manje nego obični Šveden biteri. To je preparat Golden Sweden Bitter koji je radjen po originalnoj formulaciji Paracelzusa. Uzima se 2 puta samo po 20 kapi i deluje kao elksir dugovečnosti. To je jedini preparat za koji znam da u sebi ima terijak, jasenak, tamjan, glinu, vino baš kao što je i u originalnoj formuli iz srednjeg veka, pa je samim tim sadržajniji, kvalitetniji i bolji od svega ostalog na tržištu

.

Navedimo naše iskustvo sa preparatom:

– ubrzava zarastanje rana i smanjivanje ožiljka

– podstiče apetit i rad creva – brzo se ogladni nakon uzimanja eliksira i ubrzava pražnjenje creva, što nekada zna da bude problematično ako ga često pijete u toku dana, jer imate više stolica, što vas iscrpljuje i gubite minerale

– snažan je diuretik, nakon konzumacije sledi vam toalet u svakom slučaju. Neki fanatični alternativci bi rekli da je to odlično jer vas detoxinira, medjutim to znači da može i da vam optereti bubrege ako ga često uzimate i istera kalijum iz organizma

– ubrzava metabolizam, deluje kao biostimulator untrašnjih organa. Obratite pažnju na to ako imate kancer, ciste ili visok krvni pritisak, jer može da pogorša stanje

– razredjuje krv i poboljšava prokrvljenost što može biti korisno kod reuma i slabe prokrvljenosti kapilara. Specifično stanje kod dužeg korišćenja Švedske grančice je da vam se svojstvo krvi menja, ona postaje svetlija i fluidinija. Na primer, kada se posečete, krv će vam zbog toga duže teći, zbog čega ne smete da pijete eliksir pre operacija, u trudnoći i ako ste hemofiličar. Krasta koja vam se stvori na rani je svetlo crvena, nije klasično braon boje, i glatka je, nije hrapava. Interesantno, zar ne?

– obloge od Švedske grančice greju i ubrzavaju oporavak upalnih ili udarenih mesta. Kod išijasa mnogo brže umiruje bol i leči upalu nerava od bilo koje farmaceutske kreme (izuzimam inekcije protiv bolova).

– kod upale grla, u početnoj fazi nekoliko kapi Švedske grančice na samo grlo vrlo često (ali ne baš i uvek, da se precizno razumemo) smiruje upalu.

– rešava vas zatvora, nekada i na spektakularan način, tako da budite oprezni oko porcije eliksira koji uzimate, zna da vas iznenadi više nego sok od šljiva.

Kao posledica i svojstvo eliksira da svojom gorčinom tonizira unutrašnje organe i da razredjuje krv, sigurno je da može pomoći mnogima u različitim vidovima bolesti, pa i ponekad da napravi čudo. Mišljenja smo da eliksir ne treba piti stalno, jer kao što rekoh svojim diuretičnim svojstvima izbacuje pored otrova iz vašeg organizma i gomilu potrebnih supstanci i minerala, što može dovesti do slabosti organizma i nekih organa, pa u tom smislu valja biti oprezan.

Takodje, u svakom slučaju pre unutrašnje upotrebe Švedske grančice se treba obavezno posavetovati sa lekarom, da ne bi sebi naneli nepopravljivu zdravstvenu štetu. Švedska grančica svakako nije za decu, trudnice i doilje, za bubrežne bolesnike, za bolesnike sa problemima jetre, hemofiličare, itd.

Na tržištu postoji mnogo proizvodjača Sweden bittera. Odmah da kažemo jasno i glasno da tražite gotov eliksir ili čajnu mešavinu Švedske grenčice, koji proizvode slovenci i Mariborske lekarne. Možete uzeti i čajnu mešavinu pa sami napraviti, ali znajte da je mnogo lošijeg ukusa nego gotov proizvod. Izbegavajte Pervivo Sweden Bitter jer po nama nema veze sa originalnim eliksirom, ni po izgledu, ukusu a ni po dejstvu, već predstavlja blagu rakiju travaricu. Izbegavajte i domaće srpske Grančice, kao i neke austrijske, jer ukusom i gorčinom ne deluju ubedljivo. S obzirom da smo probali razne varijante, jer nekada nije bilo da se kupi slovenačka verzija, nalazili smo ponekad dobre madjarske i nemačke varijante. Kada probate slovence, lako će vam biti da ocenite kvalitet ostalih proizvodjača kojih ima dosta, jer je eliksir popularan širom sveta.

Zlatko Šćepanović

. . .

Švedska gorčica ili tinktura – ispovest Marije Treben iz knjige „Božija apoteka“

Maria Treben slika Švedska tinktura Sweden bitter Švedska grančica Švedska gorčica
Maria Treben

Zvuči kao bajka, ali sve se to zaista dogodilo. Kao mlada devojka, teško bolesna sam došla u blizinu Lembaha u Mihlvirtel. Iz nemačko – studentskog područja bila sam proterana, pa sam u nekom bavarskom logoru obolela od trbušnog tifusa, zbog trovanja mesom. Toj bolesti pridružule su se još žutica i zatvor creva. Više od pola godine provela sam u bolnici. Kad sam s detetom i majkom došla kod supruga u Austriju, bila sam u vrlo lošem zdravstvenom stanju. U noći su se javili bolovi koji su mi kao mačem probadali telo. U tim trenucima nisam mogla da sedim, ležim ili stojim. Ujedno su započeli i grčevi sa povraćanjem i prolivom. Bila sam nemoćna gomila čovečjeg mesa i kostiju. Lekar je u tome prepoznao posledice tifusa, koje se često mogu osećati godinama.

Jednog dana mi je jedna žena donela teglu s nekakvom tamnosmeđom, izrazito mirisnom tečnošću. Saznala je za moju bolest i htela je da mi pomogne. Rekla je da je to švedska mešavine bilja, koja je i njoj pomogla kod teške bolesti. Sa sobom je donela prepis nekog ’’Starog rukopisa’’, u kojem je u 46 tačaka bilo objašnjeno kako te kapljice ozdrave svaku bolest, navodeći kako je recept pronađen u ostavštini nekog slavnog švedskog lekara. Svi članovi porodice, kako je pisano, doživeli su neuobičajeno duboku starost. Švedska grenčica bi po navodima u receptu, iz 43. tačke ozdravila čak ’’zarazne čireve i izrasline koji se nalaze i u vratu’’.

Kapljice sam u prvi mah pospremila u kućnu apoteku. Jednostavno nisam verovala da bi mi te skromne kapljice mogle vratiti zdravlje kad mi ni lekari nisu mogli pomoći. Uskoro sam dobila bolju pouku. Toga trenutka sam sedela pored ogromne korpe prezrelih krušaka, koje je što pre trebalo upotrebiti, kad je ponovo počeo napad. Upozorili su me da se kapljice slobodno koriste za spoljnu i unutrašnju upotrebu , zato sam bez puno razmišljanja napravila oblog od vate, namočila ga kapljicama grenčice i zavila u najlon kesicu. Položila sam je na stomak i pričvrstila je pojasom za čarape i vratila se poslu. Neopisivo dobar i topao osećaj je prožeo moje telo i iznenada mi je bilo kao kada bi neko jednim pokretom ruke potegao svu bol iz mog tela. Verujte mi, samo s tom oblogom koju sam nosila pod pojasom za čarape, nestale su sve zdravstvene teškoće iz proteklih meseci. Bolest je isčezla i napad se više nikad nije ponovio.

Našeg, tada šestogodišnjeg sina, napao je vučjak i teško ga je ranio po obrazu. Otekline tamno crvenih ogrebotina su kasnije pokrile njegov obraz od nosa prema gore. U ’’Starom rukopisu’’ pod tačkom 33 čitamo da nestaju sve ogrebotine i otvorene rane, čak i starije ako ih natopimo grenčicom do 40 puta. Dakle, ogrebotine na licu našeg sina natapali smo svako veče pre spavanja. Uskoro su bez traga nestale, kao i one koje su dosezale duboko u nos. S tim iskustvima sam 1953. godine došla u Griskirhen. Pri poseti jednog seoskog imanja, upoznala sam mladu seljanku, majku dvoje male dečice. Bila sam u staji usred muže. Umesto pozdrava, rekla je : ’’ Ako me postaviš pred zid, dozvoli ću ti da me ustreliš.’’ Već nekoliko sedmica imala je nesnošljivu glavobolju, i zbog bojazni lekara da se radi o tumoru u glavi, trebala je da ide u Linc na rentgen. Još iste večeri sam joj poslala svog sina sa teglom švedske grenčice, da bi s oblogom, bar preko noći, nestala glavobolja. Kako sam bila iznenađena kad se sledeći dan već u sedam ujutru ispred naših vrata pojavio seljanin. ’’Šta si to poslala mojoj ženi?’’ Kad je natopljenu vatu položila na glavu, već kroz dva minuta je glavobolja prestala. Ujutro su joj iz nosa izašla dva kao prst debela sivo smeđa čepa, koje je iskašljala. Bilo je to staro oboljenje čeonih udubina, koje je bilo odstranjeno samo jednim oblogom. Ta seljanka i dan danas poseže za švedskom grenčicom. Pre godinu – dve, takođe je oblogom pomogla svojoj kćeri, koja je imala tešku upalu pluća, a kapljice su uvek u rezervi u porodičnoj apoteci.

Neka je žena više meseci trpela zbog bolnog gnojenja u čeonoj udubini. Disanje kroz nos nije bilo moguće, a uz to je imala i nesnosnu glavobolju. Jaki antibiotici i zračenje nisu joj pomagali. Tada je preko noći stavila obloge sa švedskom grenčicom na nos, čelo i oči. Već posle prve upotrebe osetila je olakšanje. Nakon tri noći, upotrebljavajući obloge, disajni putevi su bili prohodni, a kroz nos su izašli veliki gnojni čepovi.

Iz viđenja sam poznavala mladu ženu koja je po rođenju svojeg šestog deteta bila senka nekadašnje žene. Pozdravila sam je i saznala da sada ništa više ne može da jede. Svu decu je morala da pošalje na čuvanje van kuće. Savetovla sam joj švedsku mešavinu bilja. Približno tri nedelje kasnije, ponovo sam je srela, ali sada kao zdravu, svežu ženu. Kapljice su napravile čudo. Sada je s apetitom sve jela i deca su ponovo bila u svom domu. ’’Bilo je kao kada bi iz mene iskočila neka životinja.’’ rekla je i nastavila da je njena majka ležala u bolinici s jako otečenom nogom, a već dugo vremena unatrag upotrebljavala štap. 75 inekcija nije donelo uspeh. Majci je poslala rukopis i savetovala joj švedsku grenčicu koja je i ovaj put brzo delovala. Noga je ponovo bila normalna, a štap suvišan.

Jednog dana sam primila pismo u kojem me poznanica moli da se s dušom zauzmem za njenu nećaku, koje je tada bila na lečenju u Galspaku. Kada je mlada žena prvi put došla kod mene, jako sam se uplašila. Iz automobila su je digli, dali su joj dva pomoćna štapa, pogrbljenom telu je uprkos pomoći trebalo više od petnaest minuta do moga stana na prvom spratu. Članci na obe noge su bili deformisani, prsti na rukama zgrčeni i nesposobni za držanje bilo čega. Kod hodanja je vukla noge za sobom, dok se gornji deo tela s trzajima bacao napred. Stajala sam na vratima stana, obe ruke sam pritisnula na srcu i nisam mogla reći ništa drugo osim: ’’Mlada gospođo, kako ste nakopali taku tešku bolest?’’ ’’Preko noći, nakon četvrtog porođaja’’ rekla je. Dakle iznenada, tako reći preko noći, ta žena je ostala pogurena da leži u krevetu. U Nemačkoj su je slali od lekara do lekara. Niko joj nije mogao pomoći. Već četiri puta je dolazila kod dr. Zejlisa, koji je morao reći da joj može samo ublažiti stanje, ali pomoći ne. Kada sam videla kako je s spoljnim stranama zgrčenih ruku uhvatila šoljicu kafe, srce mi se steglo. Savetovala sam joj švedsku grenčicu, koja se tada u Nemačkoj mogla dobiti pod imenom CRANCAMPO. Danas u mnogim apotekama i drogerijama možete dobiti po navedenom receptu napravljenu grenčicu. Mog saveta se prihvatila kao utopljenik slamnate biljke. To je bilo u februaru 1964. godine.

U septembar iste godine, mlada gospođa me je nazvala iz Galspaka da dođem po nju na autobusku stanicu u Griskirhenu. U prvom trenutku nisam znala što da mislim, kasnije sam bila beskrajno iznenađena kada je iz autobusa izašla mlada nasmešena žena pomažući se samo jednim štapom. Ukočenost i zgrčenost su nestali, kao i veći deo deformacija na nogama. Samo je još na levoj nozi imala otečeno koleno i članak. I to je do 3.avgusta godinu kasnije potpuno nestalo. Tada je zadnji put došla u Galspak, bez pomoći štapova i potpuno zdrava. Kod rođenja četvrtog deteta su bubrezi tako stradali da je to preko noći prouzrokovalo teške deformacije. Svaki dan je tri puta dnevno u mlaku vodu stavila jednu kašiku švedske grenčice i to je pila po gutljaj pre i posle jela. Iako je bilo namočeno u žitnoj rakiji, bubrezi su podneli alkohol.

Golden Sweden bitter 1200 x 628

Navela bih i druga iskustva o neverovatnoj delotvornosti švedske grenčice.

Od svoje sestre koja je živela u Nemačkoj saznala sam da je neka poznanica već skoro petnaest godina u invalidskim kolicima. Ta žena je za vreme rata živela u Pragu i godine 1945. ju je zadesila sudbina, na hiljade Nemaca – morala je da se skloni u podrumu kuće. Tamo je ostala više sedmica bez slame ili bilo koje druge podloge. Kasnije je sa svojim mužem došla u Lajpcig. Uskoro su se pojavile vrlo teške deformacije članaka. Na kraju joj je preostao život u invalidskim kolicima. O njenoj sudbini sam saznala tek kada joj je iznenada umro suprug, ostavivši smilovanja vrednu ženu samu, a sirotica skrhana je morala da napusti stan i preseliti se u nameštenu sobu.

U ono vreme nije bilo dozvoljeno slanje lekovitog bilja ili lekovima sličnih stvari iz Austrije u tadašnju istočnu Nemačku. Zato sam morala svaki drugi mesec slati švedsku mešavinu bilja iz pograničnog bavarskog kraja u Lajpcig. Uskoro sam dobila poverljiva pisma. Bolesnica je svaki dan tri puta uzela po jednu kašiku grenčice razređene u malo vode, razdeljenu u dva dela: polovinu pre jela i polovinu posle jela. Postupno su se deformacije smanjile i članci su postali bolje pokretni. Molile smo obe, ona u Lajpcigu, ja u Griskirhenu. Kroz 9 meseci je toliko ojačala da je nakon 51 godine invalidskih kolica, prvi put mogla otići iz svog prebivališta. Bilo joj je sve bolje. Opet je mogla sama da pere prozore i radi svakodnevne poslove, koje su joj do tada radili dobri ljudi. Kako je jaka bila njena vera u Boga, iako je bila teško bolesna, govori i ovaj događaj: drvo lipe pred njenim prozorom je za vreme bolesti postalo njena radost života. Zelenilo drveća, cvetanje, požutelost lišća i veselo skakanje ptica među ogolelim krošnjama u zimskim mesecima, bili su za nju veliki izvor veselja. Svaki dan je zahvaljivala Bogu za tu milost.

Jednom smo se kupali na jezeru Ofens. Za sedenje na obali upotrebljavali smo kockasti panj. Jednog dana taj panj je bio naslonjen na ogradi za stoku. U neposrednoj blizini odložila sam torbu za kupanje. Kada smo se spremali kući, napola nagnuta nad torbom sam spremala kupaće potrepštine. Iznenada me je pogodilo kao munja iz vedrog neba. Teški panj je pao tačno na moju nogu. Od kolena na niže nastale su dve tamno plavo crvene, kao pesnica velike otekline. Odneli su me do vozila i kasnije u sobu. Moj suprug je hteo da pozove lekara iz područja Ebens, ali sam ga ja zamolila da mi napravi oblog od mešavine švedskog bilja. Kroz približno pola sata već sam sama mogla ići stepenicama u trpezariju, a sledećeg dana noga je bila glatka kao pre nesreće. Nije se mogao videti ni najmanji krvavi podliv, a otekline velike kao pesnice su nestale.

Još jedna nezgoda se dogodila u Ofensu. Četvorogodišnju devojčicu je za vreme kupanja u nadlakticu ubo stršljen. Ruka je jako otekla. Uzela sam švedsku grenčicu. Pre nego što su se roditelji i dete obukli, ja sam donela oblog. Krenuli smo prema autu, a ja sam oblog od vate stavila na otečeno mesto. Kada smo stigli do auta, približno nakon tri minute hodanja, oteklina se smanjila. Lekarska pomoć nije bila potrebna.

Prilikom branja malina u palac me je ubola neka otrovna buba. Palac mi je preko noći otekao da je izgledao kao safalada. Žena koja se zatekla pokraj mene panično je rekla: ’’Odmah morate u bolnicu, takva infekcija može da pruzrokuje smrt.’’ Preko noći sam na palac stavila vatu natopljenu švedskom grenčicom i ujutro je palac bio kao i pre uboda.

Jednom sam imala nezgodu u praonici. To je bilo još u vreme kada je mašina za pranje rublja prala, a nije ispirala. Dosta izgužvane komade rublja bilo je potrebno drvenim kleštima izvući iz vode. Po običaju sam to uradila sama sa jakim trzajem. Klešta su mi iskliznula i sa svom snagom me pogodila u desno oko. Omamljena od bola i napola slepa, doteturala sam se na prvi sprat. Tek što sam stavila mokru oblogu sa švedskom grenčicom na oko, u trenutku su bolovi počeli prestajati. Kroz nekoliko trenutaka sam se pogledala u ogledalo. Mesto oko oka, od gore prema dole, bilo je podliveno krvlju. Natoplenu vatu, zaštićenu s plastičnom kesicom, pričvrstila sam povezom na oko. Tako povezana, četvrt sata kasnije sam ponovo otišla u praonicu. Nekoliko sledećih dana sam preko noći stavljala obloge za svaku sigurnost.

Kao i svake godine bila sam na lečenju po Kneipovoj metodi u toplicama Mihlakena. Glavna sestra je u moju sobu dovela od bola zgrčenu ženu. Trpela je jake žučne napade i od mene je htela savet. Nikakvi lekovi, kao što je pričala, nisu joj pomagali a lekar joj je savetovao operaciju. Zamolila sam je da se skine i u okolini žuči položila oblog od švedske mešavine bilja (kod takvih obloga kožu moramo pre namazati svinjskom mašću ili mašću od cvetova lekovitog nevena, jer inače alkohol previše isuši kožu). Na bolno mesto stavimo navlaženu, dobro isceđenu vatu, preko nje suvu vatu i plastičnu foliju kao toplotnu zaštitu i to sve pričvrstimo povezom – krpom, zavojem. Kada oblog odstranimo, kožu napuderišemo da sprečimo crvenilo ili svrab. U trenutku kada sam ženi htela oblog pričvrstiti pojasom za čarape, uspravila se s uzvikom: ’’Sada me više ne boli.’’ U najkraćem mogućem vremenu bila je oslobođena svih teškoća. Uz obloge je kasnije upotrebljavala i kapljice, tri puta dnevno jednu čajnu kašičicu u malo vode ili biljnom čaju. Nikada više nije osetila žučne napade.

Već nekoliko godina brinula sam se za usamljenu ženu. Naše sporazumevanje bilo je otežano zbog njene nagluvosti. U ’’Starom rukopisu’’ piše: ’’Vrate takođe i izgubljeni sluh.’’ Zbor toga je morala na moj zahtev poslušno da vlaži slušni kanal švedskom grenčicom. S kapljicama grenčice namočenim kažiprstom je natopila slušni kanal. I u tom primeru je potrebno u uho staviti malo ulja da sprečimo svrab. Žena je usput ovlažila i mesto oko uha, oko očiju po slepoočnicama i čelo. Iznenađujuće je ponovo dobro čula i istovremeno dobila mlado, sveže lice. Kad je kod silaska iz autobusa na nju naleteo automobil, licem je udarila u zemlju, a švedsko bilje je ponovo pomoglo izlečiti oštećeno tamno-plavo-crveno lice. Prvog februara proslavila je 89. rođendan. Sada ponovo čuje i možemo da se dobro sporazumevamo. Često mi poručuju ljudi, koji su slušali moja predavanja, da su posle upotrebe švedske grenčice slobodno odložili slušni aparat i ponovo dobro čuli. Kapljice dakle pomažu i kod nagluvosti i svugde gde osećamo spoljne ili unutrašnje bolove. Dobra prokrvljenost, koju prouzrokuju kapljice iz bolnih mesta vrlo brzo odstrani bolove. Zato je preporučljivo da se i padavičarima na potiljak stavljaju obloge. Uzrok za te napade je u većini slučajeva daleko u prošlosti; možda kod pada na glavu ili u šoku u dečjoj sobi.

Na predavanju u Galspaku prišao mi je mladi muškarac koji je preživeo tešku saobraćajnu nesreću – dvostruki prelom moždanog dna. Nakon isceljenja rane, svaki dan su se pojavljivali napadi padavice. Savetovala sam mu da na potiljak stavlja obloge od švedske grenčice i da svaki dan popije četiri šoljice čaja od koprive sa po dve kašike švedske grenčice. Kod jakih napada padavice je važno da se, uz obloge na potiljku, pije i čaj od koprive. Nekoliko meseci kasnije, prolazio je kraj ograde moje kuće i rekao mi da su napadi padavice prestali.

Upala moždane opne, povrede glave zbog udarca ili pada, mucanje i teškoće u govoru, mogu se uspešno lečiti s oblozima od švedske grenčice, stavljajući ih na potiljak. I kod upala polipa su ti oblozi uspešni. Ne treba ponavljati da se kod svih teških bolesti pre svega treba da se ode kod lekara. Kako sam shvatila iz pisama, oblozi od mešavine švedskog bilja su po mojem savetovanju, uspešno delovali na oči – pri ’’ODSTUPANJU MREŽNICE, KRVARENJU MREŽNICE i kod POROZNE MREŽNICE’’. Svi ti ljudi su bili blizu oslepljenju. Oblozi se polažu na zatvorene oči jedan sat dnevno. Ne smemo zaboraviti, da i kod zdravih, pre svega prenapregnutih očiju, oblozi deluju preventivno. Uz navedeno, ujutru i naveče namažemo očne kapke švedskom grenčicom, i pomažući se kažiprstom grenčicu dovodimo do očnih uglova. Na taj način dobar vid možemo sačuvati do duboke starosti.

Zdravlje iz Bozije apoteke - Marija Treben
Zdravlje iz Bozije apoteke – Marija Treben

Zbog svoje svestrane korisnosti za naše zdravlje, švedska grančica ne bi smela faliti ni u jednoj kućnoj apoteci. Ne samo to da bi je morali imati u teglicama uvek pri ruci, već i na putovanjima bi morala biti naša pratilja. Više puta se razočaramo hranom van našeg doma i potrebno nam je nešto za aktiviranje rada želuca i žuči. Ili se osećamo oslabljeni i omamljeni – tu je švedska grenčica, pravi eliksir. Uzmemo malu količinu švedske grenčice razređenu s malo vode, namažemo slepoočnice, čelo, delove oko očiju, iza ušiju i odmah ćemo osetiti osvežavajući učinak u celome telu.

Ako se iznenada pojavi osećaj sa svim propratnim pojavama, kao što su umor, iscrpljenost, pritisak u delu čela i želuca, trebalo bi da pritisnemo na nos komadić vate namočen u švedsku grenčicu i pri tome duboko dišemo. Odmah ćete osetiti olakšanje u okolini čela i nosa. Ako je prehlada napredovala i napadnute su bronhije, udišemo kapljice sa otvorenim ustima. I tako ćete osetiti brzo olakšanje. Kada vlada grip, dnevno uzmemo jednu kafenu kašičicu, ponekad možda jednu kašiku kapljice sa malo vode i tako ćemo se svakako zaštiti od gripa. Bilo gde osetimo bolove, švedsko bilje pomaže svuda: unutrašnjom upotrebom, spoljnim mazanjem ili oblogama.

Pre nekoliko godina imala sam bubrežne napade. Lekar je za vreme rada izašao iz svoje ordinacije. U međuvremenu sam sama položila oblog od švedske grenčice u blizini bubrega i dok je došao lekar, bolovi su prestali. Bilo mi je neugodno, jer sam nepotrebno utrošila njegovo dragoceno vreme. A on je hteo da zna kako je napad tako iznenada prestao. Kad je čuo da je pomogao oblog, rekao je: ’’Odlično, tu bi inekcija bila nepotrebna.’’ Dakako, on je i sam bio zagovornik švedskog bilja. Kad bih i došla u njegovu ordinaciju, čula bih samo: ’’Tebi neću ništa prepisati jer imaš svoje švedsko bilje.’’ Objasnio mi je i mnoga druga lekovita bilja i njihovo značenje. Jednom je kod mene došla stara žena, koja je godinama hodala uz štap zbog gihta (upala zglobova) i reume sva je bila povijena, nikakva medicina joj nije pomogla i bila je na rubu živčanog sloma. Tri puta dnevno je popila kafenu kašičicu švedske grenčice u čaju od koprive i nakon tri sedmice sam čula da već hoda bez štapa.

Poznato je da za ’’Sliječnicu’’ ima više pogreba. Jedna članica iz crkvenog pevačkog zbora se je u to vreme povredila na klizanju. Pošto nas je u zboru bilo malo, jako nam je falila. Kada sam se vraćala iz crkve, srela sam je u gradu. Zbog nepokretnog kolena nije mogla da se popne strmim stepenicama na hor. Malo kasnije sam navratila kod nje sa svojom opremom za obloge. Kao žena lekara, moje pripreme je gledala sa nepoverenjem koje je nestalo kad je već nakon nekoliko trenutaka mogla bez napora da savije koleno i sledeći dan je takođe bez napora savladala stepenice do crkvenog hora. Nažalost, falila je još jedna pevačica, koja je na klizanju uganula članak. Saznali smo da se već nalazi na lečenju u bolnici. Poznanica, koju sam izlečila zamolila me je da pomognem i kod tog uganuća. Zbog bolničkog lečenja to nisam želela da uradim, ali kako ne bi ostala sama u crkvenom zboru, konačno sam odlučila da pomognem. Povređena je ležala s jako natečenim člankom na kauču. U bolnici su joj savetovali samo da drži podignutu nogu. Osećala je jake bolove. Oblog od švedske grenčice je skoro u trenutku doneo olakšanje. Sledećeg dana je došla na hor, iako je na ulicama bila jaka poledica. Bolovi su nestali, otekli članak je bio normalan a naš rekvijem je bio spašen.

Za vreme posete mestu Mihlvirtelu, u gostionici sam kod susednog stola opazila muškarca koji se svijao od bolova. Takve napade je imao više puta a lekovi mu nisu pomagali. Uzela sam svoje kapljice, izlila jednu kašiku grenčice u malo mlake vode i dala mu da popije. Dok je ispijao iz čaše, na njegovo lice se vraćala boja i uskoro je osetio da su bolovi popustili. Kroz pola godine ponovo sam boravila u tom kraju. Slučaj sam skoro zaboravila i tek me je na njega potsetio jedan gospodin, neizmerno mi zahvaljujući. Na očigled se je podmladio za nekoliko godina… Koristio je švedsku grenčicu u kapljicama i upotrebljavao obloge. Sve teškoće zbog trbušne slinavke i akutnog gastritrisa (upala želudačne sluznice) su nestale. Pored toga što izleče slinavku, kapljice preporučujemo i bolesnicima od šećerne bolesti. Takođe nestaju mladeži, bradavice i pege, nestaju i jagodasti mladeži i lojne bradavice, ako ih više puta namočimo kapljicama, čak što više s švedskom grenčicom možemo lečiti kurje oči i hemoroide. Nestaje šum i zvonjenje u ušima, ako u njih uložimo komadić vate natopljen kapljicama. Kapljice osvežavaju pamćenje, ako s njima namažemo teme na glavi, pročišćavaju krv i pospešuju krvotok, leče kolike i slabu probavu, glavobolje, sva dugotrajna oboljenja želuca i teškoće s žuči, oboljenja jetre i bubrega (takođe, ako je zabranjeno uživanje alkohola). Kod tromboze i upale vena namažemo za debljinu noža mast od nevena i preko toga stavimo obloge od švedske grenčice. Po ozdravljenju, zbog bolje prokrvljenosti, radimo kupke za noge od koprive. Kapljice ozdravljuju lenjost creva, nesvestice, čak oduzetost. Kod svih bolesti su dragocena pomoć. Pomažu čak kod oboljenja od raka. Kod akutnih bolova uzmemo kašiku kapljica s malo vode ili biljnog čaja. Ako tri puta dnevno, ujutro, u podne i uveče popijemo kafenu kašičicu kapljica s malo vode ili biljnog čaja, očuva ćemo zdravlje i stvaralaštvo do duboke starosti. Zbog toga što ih bez izuzetaka koristimo kod svih vrsta oboljenja, slobodno možemo govoriti o ponovnom uspostavljanju ili održavanju čovekovog zdravlja. Obnavljaju životni duh i jačaju životnu snagu, koja nam u današnje vreme itekako treba. Očuvajte svoje zdravlje tim čudotvornim eliksirom, očuvajte radni elan, radost do vašeg radnog zanimanja, do svoje porodice i ostalih ljudi.

Prilikom posete nekom seoskom imanju saznala sam da bi dvanaestogodišnji vlasnikov sin trebao da ide na operaciju uha. Iza bubnjača se zbog upale, stvorila gnojno žarište. Bila sam protiv operacije, jer je u sličnim primerima ponekad došlo i do gubljenja sluha. Komadić vate natopljen švedskom grenčicom smo mladiću ugurali u uho. Tako smo iz uha svaki dan izvadili toliko gnoja da su bolovi uskoro prestali i operacija nije bila potrebna.

Kod neizlečivog raka na crevima, radilo se o mladoj majci petoro dece – lekar joj je predvideo samo još nekoliko dana života. Savetovala sam joj obloge u blizini creva ujedno i čaj od podanaka iđirota (mirišljivi šaš), koji napravimo preko noći (šoljica hladne vode, poravnana kafena kašičica podanka mirišljevog šaša), procedimo i popijemo po jedan gutljaj pre i posle jela. Savetovala sam joj i čaj za pročišćavanje krvi: neven, stolisnik i koprive pomešamo u jednakim delovima; kroz dan u gutljajima popijemo bar dve litre tog čaja. Danas je ženi toliko dobro da se nadamo potpunom ozdravljenju.

Neka žena iz Hejilborna (Nemačka) piše: Moj četrdesetjednogodišnji nećak mi je pre približno deset meseci pisao iz Sakrementa u Kaliforniji, da svaki dan krvari iz creva i da je lekarska dijagnoza sigurna: rak na crevima. Zbog toga bi bio potreban izlaz blata sa strane. Odmah sam mu poslala Vašu knjigu ’’Božja apoteka’’, švedsku grenčicu, podanke mirišljavog šaša i druga bilja kao što su neven i kopriva. Poslušao je savete iz Vaše knjige. Nakon jedne godine je moj nećak mogao normalno raditi. Jaka krvarenja iz creva su prestala četvrti dan nakon što je počeo uzimati navedeno bilje. Takođe umor i mršavljenje su polagano nestali.

Jednog 52-godišnjeg muškarca su već deset godina lečili od srčane astme. Dnevno je trošio po osam tableta, već više od deset godina je mogao da spava samo sedeći, kod svakog koraka je morao ruke da podigne visoko u vazduh da dođe do daha pri čemu je hroptao. Zaključila sam da teškoće prilikom disanja ne izviru zbog srca, već od jetre. Muškarcu sam iznad jetre položila oblog od švedskog bilja. Svako jutro i svako veče je morao da pije čaj od lisičjaka (zmijina mahovina) s kafenom kašičicom švedske grenčice. Koliko je tačna bila moja dijagnoza pokazalo se već prve noći. Konačno je ponovo mogao da spava ležeći. Jake teškoće kod disanja mu već dosta godina nisu dozvoljavale da izađe pred kućna vrata. Švedske grenčica i lisičjak su tako brzo prouzrokovali poboljšanje da je tri dana kasnije već dva puta na dan šetao vrtom oko svoje kuće. Sada se polako oporavlja.

Rana, koja nakon operacije nije mogla da zaraste, preko noći je zarasla kada je pacijent popio dobar gutljaj švedske grenčice. Taj jedini gutljaj je uticao je na zaceljenje rane, koja je bila otvorena tri godine uz svakodnevnu brigu i pomoć.

I druge višegodišnje upale s gnojenjem, do kojih je često došlo zbog nesreća, a lečili su ih operacijama ili punktiranjem, su nestale s unutrašnjom ili spoljnom upotrebom švedske grenčice kao što su me izveštavali. Jedna piljarka iz komšiluka u Gradišću ispričala mi je kako njena 23-godišnja nećaka ima slušnu manu još od rođenja. Po razgovoru na univerzitetskoj klinici objasnili su joj da u tom slučaju operacija ne bi donela uspeh. Zato je nećaki savetovala upotrebu švedske grenčice u slušnom kanalu. Svi su bili jako iznenađeni kada je nakon četrnaest dana upotrebe (švedska grančica) nećaka dobro čula.

Dragi moji čitaoci, ne smem da vas uskratim za sledeće pismo iz Graca: ’’sasvim slučajno, ili još bolje zbog Božje predvidivosti sam razgovarala u autobusu s presrećnim 74-godišnjim muškarcem. Njemu se preko noći povratio sluh, jer je upotrebljavao švedsku grenčicu. Sluh je izgubio 1944. godine za vreme rata nakon teške povrede glave i mozga. U uho je tri puta stavljao komadić vate namočenu švedsku grenčicu.

Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti - Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam
Zlatni veliki Šveden biter eliksir dugovečnosti – Golden Grosse Schwedenbitter Elixir Ad Vitam Longam

. . .

’’STARI RUKOPIS – Švedska Grančica’’

Prepis o lekovitim dejstvima Švedske gorčice

1 Ako ih više puta udišemo ili pomirišemo, ovlažimo teme glave, na glavu stavimo navlaženu krpu, nestaju bolovi i vrtoglavica, osvežavaju pamćenje i mozak.

2 Pomažu kod mutnih očiju, smanjuju crvenilo i bolove. Pomažu čak i kod upaljenih, mutnih i zalivenih očiju. Nestaju takođe pege i siva mrena, ako pravovremeno navlažimo uglove očiju ili stavimo namočenu krpu na zatvorene oči.

3 Izleče boginjavost i različite izrastke, takođe kraste u nosu i bilo gde na telu, ako ih više puta dobro navlažimo.

4 Kod zubobolje dodamo jednu kašiku kapljica u malo vode, te tu rastopinu zadržimo nekoliko trenutaka u ustima ili bolni zub namočimo ovlaženom krpom. Bol prestaje i dalje gnojenje s vremenom takođe.

5 Mehuriće na jeziku ili druge povrede, često vlažimo a kapljicama i ozdravljenje će biti brzo.

6 Ako imamo upaljeno ili ranjeno grlo, toliko da hranu i piće teško gutamo, uzmemo kapljice ujutru, u podne i naveče, te ih lagano gutamo.

7 Ako imamo grčeve u želucu, uzmemo kod napada jednu kašiku kapljica.

8 Kod kolika uzmemo tri pune kašike kapljica lagano jednu za drugom i uskoro ćemo osetiti olakšanje.

9 Kapljice nam u telu rasteraju vetrove i hlade jetra, rasteraju sve želučane teškoće i teškoće creva i pomažu kod zatvora creva.

10 Odlično su sredstvo za želudac, kada taj slabo probavlja i ne zadržava hranu.

11 Pomažu kod bolova žuči. Ujutru i naveče uzmemo punu kašiku kapljica, preko noći stavimo obloge s kapljcama i bolovi nestaju.

12 Kod zadržavanja vode u raznim delovima tela, šest nedelja za redom uzimamo ujutro i naveče po jednu kašiku kapljica u belom vinu.

13 Kod bolova i šuma u ušima s kapljicama navlažimo komadić vate i stavimo ga u uho. Jako dobro pomažu i ponekad vraćaju izgubljeni sluh.

14 Ako žena ima bolove u materici, tri dana uzastopno joj ujutru dajemo kašiku kapljica u crvenom vinu, nakon toga pola sata šetnje, sledi doručak bez mleka. Kapljice ne uzimamo s mlekom niti na mleko.

15 U zadnjih 14 dana trudnoće uzmite ujutro i naveče i po jednu kašiku kapljica, što će ublažiti i ubrzati porođaj. Rodilji dajemo svakih dva sata malu kašiku grenčice, toliko dugo da lakše i bez bolova izađe posteljica.

16 Ako se posle porođaja kod dojenja pojave upale, one će nakon vlažnih obloga iz grenčice brzo nestati.

17 Deci pospešuju izbijanje vodenih kozica. Deci dajemo kapljice u zavisnosti od starosti, razređene s vodom. Kad se kozice počnu sušiti, češče ih navlažimo s kapljicama i ožiljci neće ostati.

18 Deci i odraslima isteraju gliste, čak i trakavicu. Deci ih dajemo u zavisnosti od starosti. Na pupak pričvrstimo navlaženu krpu i brinemo da bude uvek vlažna.

19 Kod žutice će sve teškoće brzo nestati ako uzimamo tri puta dnevno po jednu kašiku kapljica, a na otečenu jetru stavljamo obloge.

20 Leče sve hemoroide, leče bubrege, pomažu kod umišljenih bolesnika bez dodatnih kura, oslobode vas depresija i melanholije i pospešuju i metabolizam.

21 Takođe leči i unutrašnje hemoroide, ako ih na početku češće ovlažimo i popijemo švedsku grenčicu, posebno pre spavanja, na spoljnoj strani treba položiti navlažen komad vate. Suvišnu krv potisne u opticaj i smanji osećaj pečenja.

22 Ako čovek leži u nesvesti, po potrebi mu otvorimo usta, ulijemo kašiku kapljica i bolesnik će doći k sebi.

23 To sredstvo ako ga popijemo odstrani i bolove kod tihe padavice (grčevi). Grčevi će brzo nestati.

24 Kod plućne tuberkuloze uzimamo kapljice ujutro na prazan želudac. Kura nek traje šest nedelja

25 Ako je ženi izostao mesečni ciklus ili ako je preobilan, uzima kapljice tri dana i to ponovi dvadeset puta. Kapljice uspostave pravilnu ravnotežu.

26 To sredstvo pomaže i kod belog pranja.

27 Ako ga muči padavica (epilepsija), kapljce mu se moraju dati odmah. Bolesnik neka potom uzima samo taj lek, jer okrepljuje napadnuti živčani sastav kao i telo i čuva nas pred svim bolestima.

28 Leče oduzetost, odstranjuju vrtoglavicu i slabost.

29 Leče takođe vodene kozice i šen.

30 Ako čovek ima groznicu, vruću ili hladnu, i potpuno je slab damo mu jednu kašiku kapljica i bolesnik će ubrzo doći k sebi, ako nije telo opteretio drugim sredstvima. Puls će postati normalan. Ako je groznica bila i previsoka, bolesnik će se osećati bolje.

31 Kapljice leče takođe i rak, stare vodene kozice i bradavice, kao i ispucale ruke. Ako je rana stara i gnojna ili ako ima izraslina, sve dobro isperemo belim vinom i pokrijemo krpom omočenom kapljicama. Odstrane čireve, bolove i izrasline i rana počinje da zaceljuje.

32 Bez opasnosti zaceljuju sve rane, posekotine i ogrebotine, ako ih češće navlažimo s kapljicama. Uzmemo krpu, namočimo je u kapljice i njom prekrijemo rane. Kroz kratko vreme bol nestane, spreče nastanak infekcije i gnojenja, leče takođe stare prostrelne rane. Ako su u tkivu rupe, nalijemo kapljice u ranu, koju pre toga nije obavezno očistiti. Redovnim stavljanjem obloga, doći će do ozdravljenja u kratkom vremenu.

33 Odsrtanjuje sve ogrebotine, iako su stare, i zastarele otvorene rane, ako ih namočimo 40 puta. Posle rana koje izlečimo tim kapljicama, ne ostaju ožiljci.

34 Do kraja leče i sve fistule, iako se čine neizlečive. Povreda može biti neograničeno stara.

35 Leče sve povrede zbog opekotina koje su nastale zbog vatre, vrele vode ili masti ako povređeno mesto istajno mažemo s kapljicama. Ne nastaju plikovi, oduzimaju vrelinu i gnojni mehuri u potpunosti nestaju.

36 Odstranjuju kvrge i pege, koje su nastale zbog različitih udaraca.

37 Ako čovek nema apetita, kapljice mu vrate izgubljen čulo ukusa.

38 Kod teške slabokrvnosti, kapljice vrate izgubljenu boju ako ih jedno vreme uzimamo svako jutro. Čiste krv i stvaraju novu i pospešuju krvotok.

39 Reumatski bolovi u zglobovima nestaju ako kapljice uzimamo ujutro i naveče i ako na bolno mesto polažemo krpu ovlaženu kapljicama.

40 Leče ozebline na rukama i stopalima ako su i otvorene rane. Ako je moguće, što češće stavljamo ovlaženu krpu, posebno preko noći.

41 Na kurje oči položimo kapljicama omočen komadić vate i brinemo da je vata na bolnom mestu uvek vlažna. Kroz tri dana oči ispadaju ili ih bez bolova izljuštimo.

42 Leče i ugrize besnih pasa i drugih životinja. Koprive popijemo i tako deluju lekovito unštavajući sve otrove. Rane prekrijemo vlažnom krpom.

43 Kod kuge i drugih zaraznih bolesti je dobro da više puta na dan uzimamo kapljice, jer leče zarazne tvorevine i izraslilne ako su već i prisutne u vratu.

44 Ko po noći ne može da spava, neka uzme kapljice pre spavanja. Kod nervozne nesanice položimo krpu namočenu s razređenim kapljicama na srce.

45 Pijanog čoveka s dve kašike tih kapljica možemo u trenutku otrezniti.

46 Ko svaki dan ujutro i naveče uzima te kapljice, ne trebaju mu nikakvi drugi lekovi. Kapljice krepe telo, osvežavaju živce i krv, sprečavaju tremor ruku i nogu. Ukratko, deluju protiv svih bolesti. Telo ostaje čvrsto, lice mladoliko i lepo.

*** Važno: Sve navedene količine kapljica koje pijemo moraju biti razređene s vodom ili čajem.

NAČIN UPOTREBE Švedenbiter

Unutrašnja:

Za sprečavanje bolesti (preventiva) uzimamo po receptu iz ’’Strarog rukopisa’’ ujutro i naveče po jednu kafenu kašičicu razređenih kapljica. Kod raznovrsnih bolesti uzimamo po tri kašike dnevno ovako: po jednu kašiku kapljica razređenih u 1,8 litre biljnog čaja, razdeljeno na pola sata pre svakog jela.

Oblozi iz mešavina švedskog bilja

Uzimajući u obzir bolno mesto, uzmemo veći ili manji komadić vate ili krpu koju namočimo švedskom grenčicom i položimo na lečeno mesto koje smo pre toga namazali svinjskom mašću ili mašću od nevena. Preko toga stavimo plastičnu foliju da se ne umažemo rublje. Nakon toga povežemo krpom ili zavijemo zavojem. Oblog pustimo da deluje dva do četiri sata, u zavisnosi od bolesti. Ako pacijent izdrži, slobodno pustimo oblog i preko noći. Nakon odstranjenja obloga, kožu napuderišemo. Ako bi se kod osetljivih osoba uprkos tome pojavile kožne upale ili crvenilo, trebalo bi obloge držati kraće vreme ili ih za potrebno vreme potpuno odstraniti.

Osobe koje su alergične neka odstrane foliju i upotrebljavaju samo krpu. Nikako ne smemo zaboraviti na mazanje kože! Ako bi se pojavio svrab, trebalo bi da se namažemo mašću od nevena.

Iz knjige Marije Treben: ‚‚Zdravlje iz Božje apoteke‚‚

Cena za Golden Grosse Schweden bitter eliksir za dugovečnost je: 1700 dinara + standardni ptt troškovi dostave brzom poštom.

 

Golden Grosse Schweden bitter eliksir za dugovečnost može se kupiti u apoteci Mediflora u Beogradu na sledećoj adresi:

Apoteka „Mediflora“, Bulevar Kralja Aleksandra 228, 11000 Beograd

ili

Naručite artikal pozećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065-970-7777

E mail za naručivanje:  [email protected]

http://prirodanadar.rs/

. . .

 

303 komentara

 • Da li svedska grancica leci isijas jer ste napomenuli da je vama skidala bolove? Zanimljiva je tema, jer je preparat do sada meni bio nepoznat. Samo se nadam da nije neka marketinska prica.

 • @ Ratko

  Švedska grančica pomaže kod išijasa time što smanjuje upalu nerava i mišića na bolnom mestu. Nekada, u slabijim slučajevima išijasa pomogne u potpunosti, ali kod ozbiljnijih slučajeva i pomeranja pršljena, može samo da delimično pomogne, ostalo mora da uradi lekar ili sama priroda. Ubrzava oporavak definitivno, ali nije lek koji rešava pitanje išijasa.

  Ispričaću slučaj jedne gospodje sa skijanja. Došla je u apoteku na skijalištu da joj se nešto preporuči za trtičnu kost koja ju je bolela, jer je na istu pala tokom skijanja. Sumnjala je čak da joj je napukla. Bila je skroz savijena i nije mogla lako da hoda. Slučajno sam se našao u apoteci i preporučio joj da kupi Švedsku grančicu i stavi obloge na obolelo mesto, možda joj umanji bol ali da svakako ode na rentgen snimanje. Poslušala je savet i kupila eliksir. Sutra ujutru se pojavila na doručku potpuno opravljena zahvaljujući mi se sa „Hvala doktore! Sve teškoće su nestale““ što je izazvalo opšte zezanje na moj i račun moje supruge, koja je inače lekar pa se društvo počelo šaliti na temu zamene uloga. Odgovorio sam joj: „Ne lekar, nego nadrilekar“ 🙂

 • A da li svedska grancica u poznijim godinama dize onu stvar i znatno poboljsava kvalitet semene tecnosti radi sprecavanja radjanja dece sa Daunovim sindromom?

  Da li to isto vazi i za zene u poznijim godinama?

 • @ centar

  Stvarno ne znam. U tekstu sam izneo samo naša porodična iskustva. Druga svojstva nisam upoznao, tim pre što još nisam u tim godinama/stanju da bih ispitivao dejstvo Švedske grančice na polni život 🙂

 • Moze li engleska verzija? Latinska su imena biljki.

  THE SWEDISH BITTERS RECIPE

  10 gm. Aloe*

  6 gm. Myrrh

  2 gm. Saffron

  10 gm. Senna leaves

  10 gm. Camphor**

  10 gm~ Rhubarb roots

  10 gm. Manna

  10 gm. Theriac venezian

  5 gm. Carline Thistle roots

  10 gm. Angelica roots

  10 gm. Zedoary roots

  This mixture is put into a wide-necked 2 liter bottle and 1.5 liter of 38% to 40% rye or fruit spirit are poured over It. The bottle is left standing in the sun or near the stove for 14 days arid shaken daily. The liquid is then strained and poured into small bottles, well-stoppered and stored in cool place, This way it can be kept for many years. The longer it stands, the more effective it becomes! Shake well before use! Alternatively, some of the liquid can be strained into a small bottle and the rest left in the bottle until required.

  *Instead of Aloe, Genetian root or Wormwood powder may be used.

  **Only natural Camphor should be used.

 • a da znate u njemu ima i gustera, i zmija, to jest u Terijaku koji je glavni sastojak Sveden bitera, barem onog pravog, procitajte:

  Što je teriak i kako su ga nekada pripremali?

  Teriak je u prošlosti bio iznimno tražen i pomalo tajanstven lijek kojem se pripisivala natprirodna moć liječenja i kojeg se upotrebljavalo čak za liječenje zmijskih ugriza. Teriakov prethodnik je nastao u 1. stoljeću prije Krista kao Midriatov elektuarij koji je imao između 40 i 50 različitih sastojaka uglavnom biljnog porijekla (biljke s karminativnim i aromatičnim djelovanjem, biljke koje sadrže gorke sastojke, te smolu i opijum) ali i životinjskog porijekla, scincus i castoreum. Midriat je bio pontski kralj koji se, osim vladanja, bavio i probavanjem otrova i traženjem protuotrova. Scincus je sušen gušter, skink, koji živi u Africi i kojeg su uporabljali kao protuotrov i afrodizijak (za stimulaciju potentnosti). Slovenski povjesničar farmacije, prof. Franc Minarik, mag. farm., koji je živio i radio u Mariboru, je u svojim djelima o povijesti ljekarničke umjetnosti zapisao da bi se lijek moglo kupiti koncem devetnajstog stoljeća u našim ljekarnama. Teriak je bio dragocjen proizvod kojeg su čuvali u cvjetovima lavande.
  Castoreum je izlučevina dabra koja se upotrebljavala ‘protiv različitih otrova, grčeva i živčanih napadaja’. Andromah, liječnik rimskog cezara Nerona, je recept Midiratovog elektuarija promijenio i dopunio pa je novi pripravak sadržavao čak 66 vrsta ljekovitog bilja i zmijsko meso. Teriak je bio tako važan lijek da je stoljećima ostao sačuvan u ljekarničkoj literaturi, posebice u farmakopejama tj. zbirkama recepata o pripravljanju i ispitivanju lijekova. U njemačkoj farmakopeji se teriak spominje već 1882 godine, naravno bez zmijskog mesa i s malim brojem sušenog ljekovitog bilja. Kvaliteta teriaka bila je vrlo važna, zato je samo pripravljanje bilo pod strogim nadzorom i često poprimalo oblik pravog svečanog obreda. Teriak su upotrebljavali protiv mnogih bolesti, čak i onih zaraznih, protiv kuge, protiv zmijskih ugriza i ostalih otrova. U tradicionalnoj medicini su se grenčice koristile kao tonik za opće poboljšanje raspoloženja i vraćanje snage.

 • @ Gorky

  Prva receptura koju ste objavili je verovatno iz knjige Marije Treben, a za priču o terijaku sigurno znam odakle je. To je isečak iz brošure koja se dobije kupovinom slovenačke Švedske grančice.

  @ selena

  Ne znam i nemam recept na švedskom. Na slovenačkoj verziji je za 100 ml eliksira nabrojano sledeće:

  Ekstrakt Aloa 0,652 g
  Koren sleza 0,309 g
  Koren Andjelike 0,480 g
  Kora gorke pomorandže 0,302 g
  Koren Idjirota 1,589
  Cvet Šafranike … i tako redom, ukupno 25 sastojaka.

  Ako mislite da sami pravite tinkturu, moj savet vam je da to ne činite, bolje da kupite gotovu, jer ćete teško napraviti Terijak koji je suština priče.

 • centar

  Iz mog iskustva. Dize onu stvar. Poboljsava prokrvljenost tela a samim tim i bolji rad nadbubreznih zlezdi, pa se stvar po definiciji bolje dize. Ali nije afrodizijak da odmah odreagujes, nego sistemski poboljsava stanje. To sam osetio kao nusefekat koriscenja svedske grancice za neke druge probleme.

 • Interesuje me da li Svedska grancica leci perianalnu fistulu,i kako da je koristim za ovaj problem.Unapred hvala!

 • @ Srdjan
  Morao sam da pitam suprugu hirurga koja se upravo bavi vašom problematikom i to leči operacijom, da li je moguće da Švedska grančica pomogne kod vaše dijagnoze. Odgovor je sledeći:

  – fistula je fibrozni kanal, tako da ona ne nestaje tretmanom već samo hirurškom intervencijom
  – moguće je da Švedska grančica pomogne u smislu da ne dolazi do upalnih procesa, gnoja i sličnih nezgoda i da fistula miruje toom vremena, ali neće nestati
  – jedino moja supruga upozorava da se fistule u toj regiji ne tretiraju alkoholom zbog osetljivosti sluzokože, čega ima u Švedskoj grančici, tako je preporuka da se Švedska grančica razblaži vodom da vas alkohol ne bi pekao pri primeni, ako se odlučite za njenu primenu
  – možete pokušati i sa kantarionovim uljem

 • Hvala na odgovoru.Mada u tacki 34 pise:kapi lece sve fistule iako se cine neizlecivim.U svakom slucaju probacu sa Svedskom grancicom.Ja sam iz Aleksinca i u apotekama nisam uspeo da nadjem Slovenacki Sveden Bitner,ima samo Pervivo.Da li da uzmem taj preparat ili da trazim dalje.Hvala jos jednom!

 • @ Srdjan
  Napisao sam da treba biti oprezan oko onog što je pisala Marija Treben i oko učinka preparata. Nemojte uzimati Pervivo, mislim da nije mnogo funkcionalan preparat. Tražite dalje. Ako nadjete u apotekama kupite Dr Theiss -ovu Švedsku grančicu. Ili kantarionovo ulje kao što reče moja supruga.

 • […] Upala krajnika – Alternativa ForumKod išijasa mnogo brže umiruje bol i leči upalu nerava od bilo koje farmaceutske kreme (izuzimam inekcije protiv bolova). – kod upale grla, u početnoj fazi nekoliko kapi Švedske grančice na samo grlo vrlo često (ali ne baš i uvek, …Detaljnije […]

 • @ snezana jovanovic

  Iskreno govoreci ne znam. Lično nemam takvih iskustava a s obzirom da je to vrlo ozbiljna bolest za koju pitate, u svakom slučaju se morate konsultovati sa lekarom oko bilo kakvih preparata i njihove primene, jer oko takvih stanja ne teba eksperimentisati.

 • Hvala, a da li pomaze kod smanjenja iritacije i bola u grlu i da li pomaze kod prosirenih vena? Danas sam kupila sveden biter a u apoteci su mi dali pervivo….Da li je razlika velika?

 • @ Maja

  Kod iritacije grla može da pomogne, ali treba obratiti pažnju da ima alkohola u sebi. Mislim da vam za proširene vene može pomoći kod upale kao obloga, i napomenuo sam u tekstu da pijenjem krv postaje fludnija, pa je bolja prokrvljenost perifernih krvnih sudova.

  Pervivo nije moj izbor, razlika je velika. U svakom slučaju ga isprobajte, kada ga već imate.

 • […] Kašalj u djece -e-beba.comKod išijasa mnogo brže umiruje bol i leči upalu nerava od bilo koje farmaceutske kreme (izuzimam inekcije protiv bolova). – kod upale grla, u početnoj fazi nekoliko kapi Švedske grančice na samo grlo vrlo često (ali ne baš i uvek, da se precizno razumemo) ….. Upala moždane opne, povrede glave zbog udarca ili pada, mucanje i teškoće u govoru, mogu se uspešno lečiti s oblozima od švedske grenčice, stavljajući ih na potiljak. I kod upala polipa su ti oblozi uspešni. … Detaljnije […]

 • Se izvinuvam ako mozete da mi kazate so treba da napravam imam oziljak na usta star 19 godini koga sum bil malecok sum padnal na stolce dali ke moze so sveden biter celosno da se ostrani i za kolku vreme t.e sto vsusnost treba da napravam ve molam pomognete mi !!!!!!!Unapred hvala!!!!

 • @ Daniel

  Ne verujem da Švedska grančica može da vam odstrani takav ožiljak, pogotovo na usni, i te starosti. Biljke mogu mnogo da pomognu u ranoj fazi, kod svežih rana i ožiljaka, ali ne uvek i ne za sve, pogotovu ne kod starijih fizičkih oštećenja kože.

  Ukoliko vam je ožiljak veliki i uočljiv, najbolje je da se obratite plastičnom ili estetskom hirurgu da vam skinu ožiljak i naprave mnogo manji i manje uočljiv ožiljak. Verujte, bićete iznenadjeni pozitivnim rezultatom.

 • @ Miki
  Uglavnom da, jer je u obliku tinkture. Postoji i kao čaj, ali to samo da bi se napravila alkoholna tinktura u nekom alkoholnom piću kroz potapanje i stajanje u piću. Obično ima 40-50% alkohola u sebi. Ima pokušaja da se od ekstrakata napravi i krema.

 • @ milan kg

  Ne bih rekao da se polipi mogu izlečiti drugačije do hirurškim putem. Švedska grančica svakako ne može to izlečiti, čak zapravo može i napraviti štetu ako se stavlja u sinuse gde je sluzokoža osetljivija od spoljne kože.

  Znam osobu koja je pokušala homeopatijom da izleči polipe u sinusima, ali i to je bio neuspeh. Na kraju se sve to završi na nožu.

  Napomenuo bih da se sa tim ne eksperimentiše, jer polipi iako benigne tvorevine mogu da se transformišu u zloćudnije forme ako se eksperimentiše sa njima, nagrizaju se i tretiraju sredstvima koja ih iritiraju. Razmislite o tome.

 • da li znate gde u novom sadu mogu da nabavim original sweden bittner i koliko oziljci treba da budu stari da bi mogli da se uklone.imam oziljke na nogama od cedjenja bubuljica stari su oko 3 godine.

 • i zaboravila sam da pitam da li bih mogla tim da uklonim i strije jer je i to po mom misljenju neka vrsta oziljaka?samo me brine to sto original ne mogu da nadjem nigde.

 • Ja sam ipak za karlovacki bermet..i tu je ,kazu, glavni sastojak (osim grozdja,naravno) gorcica…pa ako mi i ne produzi vek trajanja -ucinice ga lepsim…

 • @ milana an

  Ne postoji originalan Sweden bitter. Postoje proizvodjači koji više ili manje izradjuju taj preparat po originalnoj recepturi, više ili manje kvalitetno. Potražite madjarski, nemački ili austrijski (samo ne Pervivo Sweden bitter) preparat ako nemate slovanačku verziju u apotekama.

  Da li će vam ukloniti ožiljke i strije? Sumnjam u ovoj fazi jer Sweden bitter je alkoholna tinktura koja najefikasnije deluje kod svežih rana i ožiljaka. Pokušajte, samo budite uporni, to će mazanje potrajati nedeljama i sve vreme ćete biti obojeni od tinkture. Bolje je da uzmete neki prirodan melem ili balsam za ožiljke i strije.

 • @ Antonija

  Mislim da ne u pravom smislu reči. Ukoliko su vodene ciste idite na post i uzimajte po malo Švedske grančice (otvara apetit pa je sa njom teško postiti) i stavljajte obloge noću na donji deo stomaka. Možda vam poomogne, jer znam jednu meni dragu osobu koja je 6cm velike ciste na taj način izlečila, mada se napatila postom. Post je strogo medicinsko makrobiotički, bez soli, bez masnoća, samo kuvana žita i povrća. Slatkiši, slano, konzervirano, mleko i voće zabranjeno, i tako jedno 20-30 dana, pa ako imate volje, napred. Ne može da škodi a može da pomogne. Ukoliko su ciste kalcificirale, pravo kod lekara na terapiju.

 • postovani,jasam serifi iz tetovo,r.makedonije,moram da ga prijavim i dase zalim o mojata tegoba,o mene se radi koja sledi.za mojoto levom UVO.sta se tice.imam osteceno sluha u levom uvo,od,97,god.do dan danas imam i zvojanje,u levom uvo,ako ima nekoi lek za dase izleci ovo prokleta zujanje na uvo,broj neka me se javi,na moj broj tel bobil,0038970655844.makedonija,sve troskove bice plateno preku vestern uniona.moja e-imail adresa je,[email protected] neka mise javi na mojata emal poste.ali cu ga platimo sta prije,hitno dobice novac prku saat vreme,na kraj vi zahvalujemo,ko moze meni pomagaju,i ga zelimo sve najdobro u zivotu,u napred,pozdrav serifi.tetovo/

 • Draga Abdulla,

  Ovde nema iscelitelja koji bi vam prepisali terapiju. U svakom slučaju morate da odete kod lekara da se utvrdi o čemu se radi u vašem slučaju.

  Ima mnogo razloga za zaujanje u ušima. Moguće je da imate okoštavanje ušnih kostiju, na primer, zbog čega slabije čujete i imate zujanje. U tom slučaju morate ići na operaciju, nema sredstava koja bi to moglo da reši. Možda imate visok pritisak, arteriosklerozu, oštećenje unutrašnjeg uha, itd, spisak mogućih uzročnika je veliki. Stoga prvo kod dobrog lekara da izvrši dijagnostiku, da znate šta lečite.

 • Pozdrav,gosp.Zlatko,paostovanje,jasam serifi od tetovo,roden sam ,u 1961 god.mart meseca vo tetovo,definitivno moje slucaje vam dopisujemo detalno rezultate,za levom uvo,sledi,u 97,god,mart meseca.dobiosam vospalenje,u levom uvo,pa isaosam u kontrolu kot nasi lekara,orl vo tetovo,i dalisu mi prvi put pet inekcije penicilina,a tog peta sam zavrsio,pak povtorno mi produzio jos pet penicilina,inekcije,kada sam uzeo sesta inekciji,paosam u nesvestu,neznam koliko je bilo vreme,ali kadasam se razbudio nesto mi zvojaju leviot uvo.cuvaj mi boze,posle togas traziosam za orl za skopje,audiloska klinika,poceo sam sa terapijom sa raznim tabl,nista ne pomaze,isaosam dase snimim u rengena,u kliniku u skopje,koja kaze.Zbisana pneumatizacija na celule mastoide levo,obostrano naglasena skleroza okolu meastus internus,naod vo prilog na otitis medija chr, bil. Dr,joseva,ovaj RTG,je snimeno 2000 god,a sada sledi drugi rezulte posle operacije u PRISTINI u 2002 god,u maj meseca, kot DR,PROF,REFIK RAMKU,u svoju ordinacije rezultat kaze,Dg.Otitis media chr,cum cholesteatomate l,sin.HIPACUSIS mixtra.pp.sin.Tympanoplastika lat sin.Aticuantrotomia et plastika parietis posterior meati acustici externi.ovo je del operacije,nisam imoa zvojanje vo uvo,posle5 god,mise javio zvojanje u levom uvo,diagnoza kaze,Dg,st,post typl,lat.sin. TINITUS auris lat,sin.,od mislenje Prof,dr,REFIK RAMKU,u pristini.a sta se tice,naj noviot nasiot Rtg,u datum 14-04-2010 vo teovo kaze,reducirana pneumatizacija,osobeno levo,a najnova kontrola u audioloska klinika vo skopje mislenje od dr,Valentina ivanovska kaze,namalen sluh i busenje vo usi od 97,god,otoskopija desno inkrustracija,levo chr,TL a-umerna precepcorna redukcia na sluhot desno i teska mesana redukcija na sluhot na levoto uvo.dg,Qtitis media chr,l,sin,afaction cochlearis,l,dex,ovo je od audioloska klinika ORL SKOPJE,terapija je bio za dva meseca posle redovna kontrola vo skopje. nisam otisao vec je bio dosadan,gosp,dr,VELIKI ZLATKO,ova je bio moj rezultate od 97,god,i dan danas se mucim za izlecenja tinitus mojom u levom uvo,sada cekam vase mislenje,i dali imas nekoi mogucnoste dami pomozite o mojo izlecenja dignoza siptome o tinitus.na kraj puno ti zahvalujemo sta ste interesirali i mi odgovori liste o mojo tegobe,za uvo,pozdravljam te puno puno i hvala vama,ako mozete neki preparate dami ga pomozite o izlecenje mene hvala serifi od tetovo,28-09-2010 tetovo,

 • @ abdulla

  Pa šta da vam kažem, rado bih vam pomogao da znam kako. Medjutim, ja nisam doktor, a posebno ne URL. Ovaj tekst je bio o uticaju Švedske gorčice i njenoj primeni.

  Koliko mogu da vidim iz vašeg pisanja vi ste prošli ozbiljan put i imate dijagnozu. Najbolje da nadjete nekog vrhunskog URL doktora u regionu koji vam može dati dobar savet šta i kako dalje. Uostalom, danas vam internet pruža mogućnost da doktorima i preko interneta pošaljete rezultate i konsultujete se sa njima. Tu pre svega mislim da lekare u inostranstvu, koji su specijalizovani za probleme URL-a. Na žalost, nemam predstavu o tim problemima pa ne znam ni na koga da vas uputim.

 • Postovanje i pozdrav puno.Gosp.ZLatko, jasam SERIFI,.vi zahvalujemo puno vama za vasu odgovara na mene za mojom problema uhom,jasam mislio dace mozete ucinite nesto o vase znanje oko problema uha,na kraj vi zahvalujemo puno,i pozdravljam te za vase infomisanje oko meni problema uhom.zelimo te puno zdravje,i sve najbolje u dalje vasu zivota.pozdrav.SERIFI.Tetovo hvala vama,i prijatan dan,

 • Postovani,
  imam problem vec godinu i po dana sa perianalnom fistulom koja se proteze od testisa do cmara, da li moze pomoci svedska grancica?

Ostavite komentar