Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek Istorija

Zdrav razum masonerije i vladavine prava čoveka – Tomas Pejn

Redakcija Bloga

* * *

.

Čovek koji je nadahnuo Američku revoluciju i Novi svetski poredak

.

Tomas Pejn je bio pisac, radikal, revolucionar, filozof i pronalazač. Njegove ideje su snažno uticale na dve velike revolucije sa kraja osamnaestog veka, američki rat za nezavisnost i francusku revoluciju.

Takodje, Tomas Pejn predstavlja vrlo cenjenog društvenog ideologa savremene masonerije, barem za onaj njen deo mišljenja koji se odnosi na svetovni aspekt života i civilne ciljeve.

Njegove ideje su glavni stožer i predstavljaju nastavak Francuske Revolucije u više od dva veka u Novom Svetu (Sjedinjene Američke Države) za stvaranje Novog Svetskog Poretka baziranog na vladavini prava čoveka, barem po mišljenju masona.

.

Zdrav razum oca Američke revolucije za novo doba vladavine prava čoveka

Tomas Pejn je rođen u malom gradu Tetfordu u Engleskoj, gde je pohađao lokalnu gimnaziju od 1744. do 1749. godine. U trinaestoj godini šegrtovao je kod svog oca koji je bio krojač i kasnije je usavršio ovaj zanat razvivši privatni biznis u kojem se specijalizovao u izradi korseta. Pored privatnog biznisa Pejn je radio i kao akcizni službenik a nakon preseljenja u London i kao nastavnik. U gradu Luis, Pejn je bio član lokalne intelektualne elite koja se sastajala dva puta godišnje da raspravlja o građanskim pitanjima.

Prvi politički rad, Pejn je objavio 1772. godine, kada je pridruživši se protestu akciznih službenika napisao 21 stranu dugačak tekst apelujući na Parlament da obezbedi bolje plate i radne uslove za službenike.

1774. Tomas Pejn se ponovo preselio u London gde upoznaje Bendžamina Frenklina koji ga savetuje da se preseli u britansku koloniju Ameriku. Poslušavši ovaj savet, Pejn je u novembru emigrirao u Ameriku i stigao u grad Filadelfiju.

1775. godine postaje urednik časopisa Pensilvanija pokazujući zavidnu sposobnost na toj funkciji.

Zvanje oca revolucije, Pejn je zaslužio 1776. godine kada je objavio pamflet “Zdrav razum”. Pamflet je objavljen anonimno, a Pejn se potpisao samo kao Englez. U „Zdravom razumu“ on se zalagao za nezavisnot američkih država i oštro kritikovao englesku krunu.

Pejn je po svom stilu pisanja bio pionir. Trudio se da političku misao približi prosečnom građaninu i insistirao na jasnoći i konciznosti što je bilo veliko odstupanje od formalnog stila njegovih savremenika. Pamflet „Zdrav razum“ se brzo širio među opismenjenim stanovništvom i dosegao cifru od 100.000 prodatih primeraka, što ga čini najprodavanijim delom osamnaestog veka u Americi. Pejn je imao ogromne zasluge za podsticanje javne debate o nezavisnosti jer do izdavanja njegovog pamfleta ona praktično nije ni postojala. Početkom rata Tomas Pejn je izdao još jedan značajan pamflet pod nazivom “Kriza” koji je se toliko dopao Džordžu Vašingtonu da ga je on naglas čitao vojnicima kako bi ih inspirisao.

Bilo je i onih kojima se Pejnovo pisanje nije dopalo, i koji su javno kritikovali njegov “suviše radikalan pristup demokratiji“. Među njima su najglasniji bili Džon Adams i Džejms Čalmers.

Prema Danijelu Vileru, koji je napisao “Život i dela Tomasa Pejna” Pejn je 1781. bio jedan od članova delegacije američkih boraca za nezavisnost koja se sastala sa francuskim kraljem i dogovorila se o novčanoj pomoći za revoluciju.

Nakon rata Tomas Pejn se vratio u London gde je živeo povučeno dok ga nije zaintrigirala još jedna velika revolucija koja je 1789. godine otpočela u Francuskoj. Pejn piše “Prava čoveka”, apstraktni politički traktat u kojem kritikuje monarhije i evropske društvene institucije. Vlastima se ovo delo nije nimalo dopalo i vršen je konstantan pritisak na Pejna koji se zbog toga, na savet Vilijama Blejka preselio u Pariz.

Nakon objavljivanja knjige 1792. godine Pejn je optužen za krivično delo ‘buntovnička kleveta’’. Na ovu optužnicu Tomas Pejn je odgovorio: “Ako je razotkriti prevaru, i nametnutost monarhije, promovisati sveopšti mir, civilizaciju i trgovinu, slomiti okove političkog sujeverja, i uzdizati degradiranog čoveka do njemu prikladnog nivoa, ako su sve te stvari klevetne, neka onda ime klevetnika bude upisano na mojoj grobnici.

Pejn je bio veliki entuzijasta i pobornik francuske revolucije i uz Džordža Vašingtona, Aleksandra Hamiltona i Benždamina Frenklina dodeljeno mu je zvanje počasnog građanina Francuske. On je izabran u Nacionalnu skupštinu Francuske iako nije govorio francuski ali je ubrzo došao u sukob sa montanjarima i Robespjerom jer se protivio smrtnoj kazni za kralja Luja XVI za koju je smatrao da je preoštra. Zbog svojih stavova on se brzo našao u nemilosti montanjara i proteran je iz skupštine a zatim i zarobljen.

Pre zarobljeništva Pejn je napisao “Doba Razuma“, delo u kojem je kritikovao organizovanu religiju i propagirao deizam. On je napravio kompilaciju nelogičnosti koje je pronašao u Bibliji i apelovao na racionalno ispitivanje svega, a posebno religije.

Napoleon je bio toliko oduševljen pisanjem Tomasa Pejna da mu je prilikom njihovog susreta 1800. godine tvrdio da spava sa kopijom „Prava čoveka“ i da bi trebalo izvajati statuu od zlata za Pejna u svakom gradu u kosmosu.

Izbegavši giljotinu Tomas Pejn je nastavio da živi u Francuskoj da bi se vratio u Ameriku 1802. godine.

Preminuo je u Grinvič Vilidžu u Njujorku 8. juna 1809. godine.

. . .

Tekst prenesen sa FaceBook naloga Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković

9 komentara

 • Tomas Pejn nije nikakav ideolog masonerije. Ako je i bio mason on je samo kanalisao vekovne ideje masonerije nastale jos u staroegipatskim misterijama.

 • „Zdrav razum masonerije?“
  Od kad je tako opskurna sekta sa svojim bizarnim kultom i naivnim ucenjem poistovecena sa zdravim razumom?
  U zadnjih 200 godina su stekli uticaj i popularnost medju visokim krugovima zbog svoje mistike i magijskih rituala koje su izvodili u svojim lozama. Medjutim zadnjih dvadeset godina im popularnost dramaticno pada jer je napisano dosta knjiga koje ih prikazuju u pravom svetlu i jasno opisuju njihovu deciju nauku i naivne konstrukcije, zbog cega su izgubili svaki kredibilitet kod ozbiljnih ljudi. Samo naivni i ambiciozni ulaze u masoneriju, ozbiljan covek ih se stidi.
  Uticaj im se rusi i za par decenija ce biti samo jedna karnevalska sekta puna maskarade i suvoparnih govora baziranih na zbrci okultizma, misterija, plitke filosofije i isecaka iz mnostva religija. Ko je ozbiljno izucavao masone video je da su oni mix egipatskih simbola, jevrejskih znakova i kabale, zoroasterskih ideja, srednjovekovne filosofije i rituala, te opasne magijske prakse.
  Srecom, vreme im prolazi.

 • Zvezda je simbol masonerije, jel da? A da li su 12 zvezda na EU zastavi, 52 zvezde na USA i 5 zvezda na China zastavi njihov simbol, 1 zvezda na zastavi USSRi bivse SFRJ?

  A 3 zvezde iznad grba FC Milano, zvezda u grbu FK Partizan i FK Crvena Zvezda, etc.

 • @ Victor↲
  Pricate gluposti. Da bi nesto stvarno razumeli, morate biti ukljuceni u to. Samo ste izlupali niz pausalnih zakljucaka bez dokaza.

 • Ovo je jedno razmisljanje svestenika o.Dusana Kolundzica (u inostranstvu je i bavio se pedagoskim radom ) koji govori o komunistima koji su jedna varijanta masonske filozofije, pokazane na delu. Ovo su dva pisma jedno o srbima a drugo o Vladici Danilu, blazenopocivsem.

  ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
  Није у Србији за време комунизма било ништа горе него у Румунији.
  Ниједна црква у Србији (сем дворске капеле на Дедињу и Светог Ђорђа на
  Опленцу) није била затворена. Недостатак свештеника (побијених од
  усташа, партизана, браће Бугара, балиста и других) полако се
  надокнађивао рукополагањем кандидата који су завршавали богословски
  курс, призренску и раковачку богословију, двогодишњу богословију у
  Манастиру Крка и монашку школу у Острогу и Овчару, па чак и појаца и
  црквењака (на пр. у браничевској епархији). Међутим, комунисти су
  успели да у своје редове приме највише Срба, далеко више него што су
  то били припадници осталих нарада и народности. И не само то. Срби су
  комунизам примили најрадикалније, без остатка. Цркву су српски
  комунисти идентификовали са четништвом, а четнике су оцрнили као
  највеће зло у Србији. И најтеже стање за Цркву је било у Србији, од
  Срба комуниста.
  За Србе се још пре рата говорило да су непобожан народ. Владика
  Николај је кроз богомољачки покрет настојао да ту слику поправи, али
  дође рат, Срби се поделише, једни на друге заратише, а после их Тито
  уведе у братство и јединство, у коме Срби изгубише и оно мало што су
  имали националног и православног поноса. Зато је данас Србима најтеже
  да се покају и врате Православљу и Светосављу. Читаве генерације су
  изгубљене. Уздајмо се у нове нараштаје.
  Румуни имају срећу да живе као огромна православна већина у држави, да
  се нису делили, а ни много страдали. Румунска црква је била тесно
  везана и са комунистичком државом, свештеници су били на платном
  списку државе. И страдања народа доводе, нажалост, до атеизације.
  Највеће отпадништво од Православља било је у крајевима Хрватске где је
  било и највеће страдање. Преживели су роптали на Бога и псовали Га што
  је дозволио покољ у Глинској цркви, спаљивање у Кусоњској цркви, клање
  у Јасеновцу.
  Ако има неког оправдања за неверне Србе, онда је то сплет разних
  историјских околности, али то је уједно потреба и разлог да се сада
  међу Србима проповеда Јеванђеље, да се Срби приводе Богу.
  Да нам Баскрсли Господ буде у помоћи!
  о. Душан

  ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
  Само један мали коментар у вези Владике Данила. Он није био убачен у
  богословију. Завршио је гимназију и био скојевски активиста. Као такав
  послан је у Париз на студије. Тамо је срео православне Русе са
  Института Светог Сергија и његово покајање је већ тада било коначно,
  ту је доживео преображај. Одлазак у Америку, опет код Руса, запечатио
  је његов прилазак Православљу. Ако је три пута јавно изнео свој
  тегобни пут у Православље, то показује снагу његове личности и
  чврстину вере. А можда је и он чуо трократно питање Христа: Данило,
  љубиш ли ме? И он је на то питање јавно одговорио. Епархијска
  администрација му није лежала, то се показало и док је замењивао
  оболелог Владику Методија у Зајечару, све време боравка у Београду као
  викарни епископ, а и у Мађарској, као епархијски архијереј. Штета што
  није остао да предаје на Богословском факултету. Суденти су од њега
  много научили.
  Имао сам част да осветим његово прво архијерејско одјејаније, поклон
  чланица ВДС при Патријаршији, а он да освети нашу богомољу у
  Нирнбергу, као изасланик Патријарха Германа, на празник Светих Кирила
  и Методија 1980. године.
  Упокој Господе душу блажене успомене Епископа Данила и исвих наших
  упокојених сродника и пријатеља, а поводом дана Побусаног понедељка!
  о. Душан

 • Slobodni zidari ili masoni nisu moj svet obicnih zdravorazumskih ljudi. Zar se mora raditi nesto tajnovito, skriveno i neobicno da bi ljudi normalno ziveli u skladu sa prirodom i u drustvu? Ovo mislim i za sva ostala tajna drustva.

 • O teminesto vise znaju visi stepeni, a ovi nizi pojma nemaju, jer informacije dobijaju na kasicicu, i zato vjeruju da su u necem cistom, moralnom i nevinom…

  Nije jednom bilo da su necije dobre ideje i talenti i vjestine bile zloupotrebljene od lukavih, manipulativnih i zlih ljudi…

  Tajnim drustvima kao npr masonima vrijeme uopste nije proslo nego su jaci nego ikad, sto se vidi iz trenutnog razvoja situacije… Tajna društva = ljudi koji su zainteresovani da dođu, što brze mogu do većeg novca i što veće vlasti = u posebnim prostorijama, koje nazivaju “lože”, obavljaju rituale pomoću kojih njihovi clanovi polagano, korak po korak (stepen po stepen) ulaze u svet okultizma, ili kako to vec oni sami zovu. Rezultati tih udruzenja su fantasticni: Npr, advokati dobijaju informacije koje malo ljudi zna i tako dobiju skoro svaki sudski proces. Takođe, biznismeni dobijaju informacije koje ih čine superiornim u vođenju poslova, u odnosu na one koji nisu članovi tajnog društva.1

  Da bi saznali kakva je to organizacija, procitajte nešto od masonske literature (npr knjige Albert Pike-a “Liturgy of the Ancient and Accepted Scottish Rite of Freemasonry”, ili „Morals and Dogma“ – bista Alberta Pajka se nalazi ispred Vrhovnog saveta 33. stepena masonerije u Vašingtonu, najvišeg tela masonerije) ili neke od drugih knjiga spomenutih dole ispod:

  ”Masoni su najmoćnija organizacija u zemlji.” – Manly P. Hall, mason 33. stepena, Lectures on Ancient
  Philosophy, str. 451.

  “Masonerija ustoličava kraljeve. Njena ruka oblikuje sudbine svetova.” – Manly P. Hall, mason 33. stepena, The Lost Keys of Freemasonry, str. 100.

  “Svet će nam doći na noge zbog svojih suverena (vladara) i pontifikata (religijskih vođa). Mi
  ćemo uspostaviti ravnotežu u svemiru i biti vladari nad vladarima sveta.” Albert Pike, mason 33. stepena, Morals and Dogma, str. 815.
  p.s. A ko je bog masonerije iz pera masonskih pisaca:
  “Svaka masonska loža je hram religije, a njena učenja predstavljaju versko upustvo.” Albert Pike, mason 33. stepena, Morals and Dogma, str. 213

  ”Masonska ideja će uvek biti vezana za Vrhovno Biće – nazivamo ga Velikim Arhitektom Univerzuma – jer Univerzum smatramo njegovim najznačajnijim hramom i savršenim delom
  arhitekture.” Albert Pike, mason 33. stepena, Magnum Opus, str. 42

  “Lucifer, Svetlonoša! Čudno i tajanstveno ime za duha Tame!… Lucifer, Sin jutra! Da li on
  nosi Svetlost? Ne sumnjajte u to!” Albert Pike, mason 33. stepena, Morals and Dogma, str. 321

  „Da, Lucifer je bog, a na nesreću i Adonaj je takođe Bog… Istinska i čista filozofska religija je verovanje u Lucifera koji je jednak Adonaju… Ali Lucifer, bog svetlosti I bog dobrote se bori za čovečanstvo protiv Adonaja, Boga mraka i zla.” Albert Pajk, mason 33. stepena Instructions to the 23 Supreme Counsils of the World, July 14, 1889

  “Kada mason nauči da je ključ ratnika odgovarajuća primena pokretača žive moći, naučio
  je tajnu svog Zanata. Uzavrela energija Lucifera nalazi se u njegovim rukama i pre nego što
  uzmogne da kroči tamo ili napred, mora da dokaže svoju sposobnost da pravilno primenjuje
  tu energiju.” Manly P. Hall, mason 33. stepena, The Lost Keys of Freemasonry, str. 48

  “Ako vas supruga, dete ili prijatelj nešto pita o vašem posvećenju – na primer, da li ste skidali
  odeću, da li su vam povezivane oči, da li su vam stavljali konopac oko vrata i tome slično, morate
  prećutati… To spada u vaše dužnosti.” Jim Shaw and Tom McKenney, The Deadly Deception: Freemasonry Exposed… By One of Its Top Leaders (Lafayette, Louisiana: Huntington House, Inc.) str. 137.

  P.S.2: III sv. rat ce biti izmedju tajne sile koja radi na preuzimanju kontrole nad planetom, i sile koja to nece dopustiti… obe organizacije moraju ostati tajne, do konacnog obracuna…

 • @ 25 stepen
  Toliko ima knjiga i tekstova i samih masona i bivsih masona koji govore o tome kome sluze a kako je to gospodin Cyber lepo predstavio citatima.

 • Tomas Pejn –

  ubica Grofa sen Žermena.Grof sent Žermen najavio je francusku revoluciju koju je opisao kao zamenu dve teze-

  rekao je da će plemstvo koje se zamerilo običnom narodu zameniti beskrupulozni kojima će u interesu biti

  isključivo sticanje materijalnog bogatstva i crpljenje resursa, drugim rečima najavio je pojavu novog “Boga“ zvanog

  novac.Francuska revolucija donela je još efikasnije rabljenje potlačene mase koja je bukvalno jedan istorijski period

  umirala iscrpljena i otrovana pod čizmom novog boga neopravdano zvanog Liberalizam koji je Libertad isključivo

  za novopečene lažne masone kojima je jedini bio cilj izrabiti sve resurse pa i ljudske u cilju da tako stečenim sredstvima

  dođu do svetog Grala-tajne koju je znao Sen Žermen-kako postati nadčovek.Međutim tu su se upravo prevarili.On je bio

  svečovek a ne nad čovek.Od momenta kad su spoznali da je jedini način da se to postigne čistota i čestitost sopstvenog duha

  koja treba čoveka da sprovede do kraja takve inicijacije, rešili su se na jedan crn korak …a o čemu je reč ostaviću da sami

  spoznate,jer koga interesuje sam će istraživati dalje.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280