Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Himna ljubavi – Preobražaj Svetim Duhom od Savla u Pavla

Sveti Luka Evandjelista

* * *

.

Pavle i Savle – od progonitelja hrišćana do apostola

.

Sveti Apostol Pavle - RubljovSveti apostol Pavle se pre preobraćenja zvao Savle, bio je vatreni protivnik hrišćanstva. Polazi za Damask kako bi gonio tamošnje hrišćane. Međutim, na putu za Damask se na njega spušta Sveti Duh po promisli Božijoj i javlja mu se Gospod Isus Hrist obraćajući mu se čuvenim rečima:

„Savle, Savle, zašto me goniš?“

Od tog momenta Savle će se pod dejstom Svetog Duha preumniti i sam postati hrišćanin Pavle i biće uvršćen među apostole i najveće propovednike Jevanđelja, i to ne samo među Judejima već i među mnogobošcima.

Apostol neznabožaca i prostog naroda, Apostol Pavle je napisao 14 Poslanica koje ulaze u kanon Svetog pisma Novog zaveta, a u gotovo svim antologijama ljubavne poezije naći ćete i njegovu Himnu ljubavi (1 Kor 13), koju mnogi pogrešno tumače vezujući je za zemaljsku, telesno emotiovnu ljubav, neku vrstu milosrdja prema drugim bićima. A tu je zapravo reč o ljubavi hrišćanina koji je ispunjen blagodati Svetog Duha koji mu otvara kanale spoznaje večnog života i spasenja.

Ljubav o kojoj Sveti Pavle govori je ispunjenost Svetim Duhom a ne emotivnim stanjem simpatije prema nekome ili nečemu. Tako da kada kaže da „ljubavi nema“ pre svega misli da „blagodati Svetog Duha nema“, čak i kada se živi moralno ili asketski ili se dobiju moći proroštva, ako Svetog Duha nema u čoveku, sve je bezvredno jer samo on daje večni život biću. Spuštanjem Svetog Duha na čoveka on stiče celovitost, mudrost, skromnost, trpeljivost, postojanost kojom razumeva svet i svoje mesto u njemu.

Zato na kraju himne i kaže, da od vere, nade i ljubavi (Svetog Duha) ono treće je najveće i najspasonosnije.

.

Himna ljubavi

Ako jezike čovečije i anđeoske govorim, a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje ječi, ili praporac koji zveči.

I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu veru da i gore premeštam, a ljubavi nemam, ništa sam.

I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam telo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi.

Ljubav dugo trpi, blagotvorna je, ljubav ne zavidi, ljubav se ne gordi, ne nadima se,

Ne čini što ne pristoji, ne traži svoje, ne razdražuj se, ne misli o zlu,

Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini,

Sve snosi, sve veruje, svemu se nadaj, sve trpi.

Ljubav nikad ne prestaje, dok će proroštva nestati, jezici će zamuknuti, znanje će prestati.

Jer delimično znamo, i delimično prorokujemo;

A kada dođe savršeno, onda će prestati što je delimično.

Kad bejah dete, kao dete govorah, kao dete mišljah, kao dete razmišljah; a kada sam postao čovek odbacio sam što je detinjsko.

Jer sad vidimo kao u ogledalu, u zagonetki, a onda ćemo licem u lice; sad znam delimično, a onda ću poznati kao što bih poznat.

A sad ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; ali od njih najveća je ljubav.

. . .

Dan svetog Pavla i Svetog Petra – Petrovdan

U Pravoslavnoj crkvi proslavlja se dan apostola Pavla zajedno sa sv. apostolom Petrom na Petrovdan.

Iz Novog Zaveta, Dela apostolskih, koja je napisao Sveti Luka prenosimo vam glavu br.22 u kojoj se opisuje probraćenje Savla u Pavla na putu za Damask pod dejstvom „ljubavi“, odnosno kada se blagodet Svetog Duha spustila na njega i kada mu se Gospod Isus Hrist u svetlosti Svetog Duha obratio, on se preumnio.

Jer, blagodet Svetog Duha nas oslobadja predrasuda, neznanja i sujete, otvarajući nam srce za ljubav.

. . .

Novi Zavet, Dela Apostolska, Glava 22.

.

Ljudi, braćo i očevi! Čujte sad moj odgovor k vama.

A kad čuše da im jevrejskim jezikom progovori, još veća tišina posta. I reče:

Ja sam čovek Jevrejin, koji sam rođen u Tarsu kilikijskom, i odgajen u ovom gradu kod nogu Gamaliilovih, naučen upravo otačkom zakonu, i bejah revnitelj Božji kao što ste vi svi danas.

Ja ovaj put gonih do same smrti, vezujući i predajući u tamnicu i ljude i žene,

Kao što mi svedoči i poglavar sveštenički i sve starešine; od kojih i poslanice primih na braću koja žive u Damasku; i iđah da dovedem one što behu onamo svezane u Jerusalim da se muče.

A kad iđah i približih se k Damasku, dogodi mi se oko podne da me ujedanput obasja velika svetlost s neba.

I padoh na zemlju, i čuh glas, koji mi govori: Savle! Savle! Zašto me goniš?

A ja odgovorih: Ko si Ti, Gospode? A On mi reče: Ja sam Isus Nazarećanin, kog ti goniš.

A koji behu sa mnom videše svetlost i uplašiše se; ali ne čuše glas koji mi govoraše.

A ja rekoh: Šta ću činiti, Gospode? A Gospod mi reče: Ustani i idi u Damask, i tamo će ti se kazati za sve šta ti je određeno da činiš.

I kad obnevideh od silne svetlosti one, vođahu me za ruku oni koji behu sa mnom, i dođoh u Damask.

A neki Ananija, čovek pobožan po zakonu, posvedočen od sviju Jevreja koji žive u Damasku,

Došavši k meni stade i reče mi: Savle brate! Progledaj. I ja u taj čas pogledah na nj.

A on mi reče: Bog otaca naših izabra te da poznaš volju Njegovu, i da vidiš pravednika, i da čuješ glas iz usta Njegovih:

Da Mu budeš svedok pred svim ljudima za ovo što si video i čuo.

I sad šta oklevaš? Ustani i krsti se, i operi se od greha svojih, prizvavši ime Gospoda Isusa.

A dogodi se, kad se vratih u Jerusalim i moljah se u crkvi Bogu, da postadoh izvan sebe,

I videh Ga gde mi govori: Pohitaj te izađi iz Jerusalima, jer neće primiti svedočanstvo tvoje za mene.

I ja rekoh: Gospode! Sami znadu da sam ja metao u tamnice i bio po zbornicama one koji Te veruju.

I kad se prolivaše krv Stefana svedoka Tvog, i ja stajah i pristajah na smrt njegovu, i čuvah haljine onih koji ga ubijaju.

I reče mi: Idi, jer ću ja daleko da te pošaljem u neznabošce.

. . .

7 komentara

 • Sta drugo da uradim nakon ovog teksta nego da Vas ponovo pozdravim. Kako ste mi, bastovani!Jesu li cvetale jesenje ruze? Ja se ovih dana bavim bambusom u svim varijantama ,(u cinijama, na podovima, namestaju ),cudesna biljka.

 • Hello Saturn, lepo da si nam se vratila 🙂

  Slabo sam video cveta od mojih ruža ovog leta. Ruže kada nemaju ljubavi ne cvetaju 🙁
  Šalim se, celo leto sam bio van Beograda pa nije imao ko da se bavi ružama, da ih obrezuje, skida precvetale cvetove i podstiče im cvetanje, pa su mi narasli divni i jaki žbunovi ali sa malo cvetova. Bez pažnje nema cvetanja, baš kao i kod žena 🙂

  Bambus je odličan za prut 🙂

 • Pavle kada se prevede na nas jezik znaci Mali. Bio tkac iz grada Tars. I dan danas postoji u tom gradu njegova kuca sa bunarom ispred kuce. Na mestu gde se desilo cudesno vidjenje postoji pravoslavni hram

  http://www.youtube.com/watch?v=593urr3Ek2M&feature=related

  Iz zitija Sv.apostola Pavla.

  Када Савле на путу већ беше близу Дамаска, одједанпут га обасја светлост с неба, и паднувши на земљу он чу глас где му говори: Савле, Савле, зашто ме гониш? – А он запрепашћен упита: Ко си ти, Господе? – А Господ рече: Ја сам Исус, кога ти гониш; тешко ти је противу бодила праћати се. – А он дршћући од страха, упита: Господе, шта хоћеш да чиним? – И Господ му рече: Устани и уђи у град, па ће ти се казати шта ти треба чинити (Д. А. 9, 3-6). А и војници који иђаху са Савлом беху запрепашћени, и стајаху чудећи се, јер чујаху глас који говораше Савлу а никога не виђаху. А Савле устаде са земље, и отвореним очима својим никога не виђаше: јер телесне очи његове ослепише, али духовне очи његове стадоше прогледати. Водиоци његови узеше га за руку и уведоше у Дамаск. Ту он проведе три дана слеп, и не једе, нити пи, него се непрестано мољаше (Д. А. 9, 7-9). У Дамаску пак бејаше свети апостол Ананија; [7] њему се Господ јави у виђењу, и нареди му да потражи Савла који настава у дому неког човека Јуде, да му телесне очи просвети додиром, а душевне – светим крштењем. Ананија одговори: Господе, ја чух од многих за тога човека колика зла почини светима твојим [8] у Јерусалиму; и овде има власт од главара свештеничких да веже све који призивају име твоје. А Господ му рече: Иди без страха, јер ми је он сасуд изабрани да изнесе име моје пред незнабошце и цареве и синове Израиљеве. А ја ћу му показати колико му ваља пострадати за име моје (Д. А. 9, 10-16).

 • To je bilo sa Svetim Pavlom a šta je sa ljudima današnjice? Koja je pouka primerom i iskustvom Svetoga Pavla?
  Svaki čovek prošlih i sadašnjeg vremena ne može razumeti život i znati istinu ako se ne otvori prema Reči Božjoj a to je sami Sveti Duh. Tačnije prema Svetlosti i Zvuku Svetoga Duha koji su Njegov dvojni aspekt.
  Svest je duhovna kategorija pa otuda se živet ne može razumeti i naučiti intelektualnim naporima već čisto duhovnim razvitkom. Tek onaj ko svoje srce otvori prema (Svetlosti i Zvuku) Svetom Duhu pred sobom prestaje imati bilo kakvu tajnu. Takav ima ljubav Svetog Duha i takav prestaje biti duhovno slep.
  Sveti Duh je samo iskoristio matricu Isusa da bi govorio sa Svetim Pavlom. U dolazećih desetak godina Sveti Pavle je dobijao pouku od pravih Bog-ljudi kada je i sam dosegao visoki nivi svesti Bog-Svest posle čega je krenuo u svoju misiju. Dosegnutim stanjem svesti je nadmašio i samog Isusa i time je stao u neprekidni red Vairagi ECK Mastera ili pravih predstavnika Boga u nižim svetovima.

 • Gdine Louis iz vasih komentara se vidi da se bavite savremenom demonologijom. Sveti Duh je iskljucivo hriscanski koncept i vrlo jasno opisan u delima svetaca. Vase poimanje toga je proizvod demonskog dejstva. Molite se Svetom Pavlu za pomoc, da se resite umisljanja.

 • Ne vidim razliku u tome da se hriscani mole svetom ovom i onom da im nesto pomogne i toga sto je Louis apostola Pavla uvrstio u neku bozju reprezentaciju . Ako sveti obitavaju kod boga pa im se mi molimo – oni valjda to zavrsavaju preko veze kod boga ?
  Mislim da Louis preteruje s tim dostignutim stanjem svesti , valjda se do bozje milosti stize cistim srcem i cisatom dusom.

 • @ Louis Krstic

  Mislim da vaš pristup hrišćanstvu i njegovim dogmama nije hrišćanski. Pre je New Age varijanta. No, vi imate pravo da verujete u to što pričate, mada mislim da su vam teze vrlo subjektivne, neproverene i hipotetičke. Tim pre što tumačite hrišćanske termine na način na koji oni nisu priznati. Eto, prosto razmislite o tome.

Ostavite komentar