Aleksandar Parezanović

* * *

Iz divlje i neobuzdane gradnje do ludačke administracije. Na putu smo ka totalnoj anarhiji u gradjevini.

Krečenje samo uz dozvolu – Građani koji renoviraju stan moraju da plate i do 400 EUR za potrebnu dokumentaciju.Više ih košta administracija nego sam moleraj.

I koliko radnih dana treba da potrošite za dokumentaciju, koliko nerviranja i maltretiranja treba da preživite da biste okrečili sebi stan ili zamenili prozore? Neke dokumente, kao što su Izvod iz zemljišnih knjiga dobićete tek za godinu dana ako stan nije uknjižen na vaše ime, lokacijsku dozvolu skoro i da ne možete da dobijete zbog neprimenljivog zakona oko konverzije zemljišta, i tako redom.

Očigledno je zbog čega je nacija na bensedinima. Jer, neko pokušava da kao uredi stanje u državi naopačke i skroz uvrnuto, a gradjevinarstvo i urbanizam su u Srbiji oduvek bili poligon  za eksperimente političara i korumpiranih neznalica (prim. Red.)

. . .

Beograđani koji su odlučili da poslednje dane leta iskoriste za zamenu prozora u stanu ili krečenje prostorija, moraju prethodno da dobave dozvolu od države. I za najsitnije prepravke, sugrađani su primorani da zatraže odobrenje od nadležnih opštinskih građevinskih inspekcija, što će ih sve zajedno koštati oko 400 EUR i gomile potrebne dokumentacije.

Da bi se zamenila klozetska šolja ili pločice u kupatilu, građani moraju da angažuju projektanta, koji će napraviti idejni plan. Neophodna je i vlasnička dokumetacija, koja predviđa izvod iz zemljišnih knjiga, zatim kopija plana parcele, ne starija od šest meseci, i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika. Za sve to potrebno je od 150 do 400 evra, u zavisnosti od vrste posla.

Kako većina sugrađana ne zna za ovaj novi Zakon o planiranju i izgradnji, o potrebnim dozvolama bivaju obavešteni tek kada im građevinska inspekcija zakuca na vrata.

– Isplanirala sam da renoviram kupatilo i zamenim kadu – žali se sugrađanka Ivana Marinković iz Zemuna.

– Obavestila sam ostale stanare i radove sprovodila poštujući kućni red. Ipak, već trećeg dana mi je došla inspekcija, koja je tražila dozvolu za sanaciju. Kako je nisam imala, napisali su mi prekršajnu prijavu.

Prema rečima zaposlenih iz Odeljenja za građevinske i komunalne poslove opštine Zemun, na njihovu adresu mesečno stigne tek od pet do šest zahteva za dobijanje dozvole za radove u stanu.

– Sugrađani najčešće misle da ako bilo šta sređuju u unutrašnjosti svog poseda, ne moraju da dobiju dozvolu nadležnih – kaže inspektor Boža Milosavljević.

– Tako, odobrenje traže samo oni kojima je ono potrebno da bi im bio odobren kredit za renoviranje.

Nadležni navode da je za sakupljanje vlasničke dokumentacije potrebno nekoliko dana (čitaj nedelja).

.

Građevinski radovi

Ukoliko se izvode bilo kakvi građevinski radovi, odnosno rušenje zidova, menjanje strukture stana, dograđivanje, pregrađivanje, probijanje novih prozora ili vrata, potrebna je i građevinska dozvola za rekonstrukciju.

Ovaj papir izdaje Sekretarijat za urbanizam, a da bi je građani i dobili moraju da, pored dokumenta koji su potrebni za manje radove, prilože i dopunsku dokumentaciju.

Ona podrazumeva urbanističku dozvolu i saglasnost, kao i saglasnosti svih javnih komunalnih preduzeća i dozvola od arhitekte koji je radio projekat.

.

(Napomena: tekst je preuzet iz lista „Novosti“)

. . .