Aleksandar Parezanović

 

Odmaralište, akvapark, otvoreni i zatvoreni bazen sa geotermalnim vodama


Znate li gde je Banja Ždrelo?

Statistika kaže da velika većina nas ne zna ni da li je to u Srbiji, a kamoli u kom delu Srbije, ili, još zahtevnije, pored kog mesta.

Pa, hajde zato da baš od lokacije krenemo, iz ugla putnika koji gleda kroz stakla svoga automobila ili minibusa „Beorent International“-a.

.

Požarevac

Dakle, subota je ujutru, negde 8:30, a Vi ste u Beogradu, ili recimo u Novom Sadu. Napolju hladnjikavo, rominja neka kišica, ništa posebno, prilično destimulativno. Krenete iz Beograda, (ili brzo dođete do Beograda, ako ste iz Vojvodine) vozite se autoputem do izlaza za Požarevac, pa onda brzo stignete do ovog grada. Tu malo stanite, obiđite galeriju Milene Pavlović-Barili, čak iako ste tamo već bili i pogledajte slike ove zagonetne dame, u kojoj su se pomešali talenti i tuge jednog italijana i jedne dame iz Stiga. Popijte u Požarevcu i dobru kafu i krenite put Petrovca na Mlavi.

.

Praznina

Nećete biti srećni dok putujete ovim putem, jer odiše pražnjenjem kuća, pošto je ostala navika da se u ovom kraju ne rađa puno dece, a druge i treće generacije gastarbajtera više ne dolaze, niti se takmiče u zidanju kuća i postavljanju labudova i lavova na ograde istih. Sa druge strane, ljudi koji nisu otišli u insotranstvo, krenuli su ka Požarevcu ili Beogradu, tako da ovaj kraj prosto vapi za projektima i ulaganjima, uz nadu da nije kasno, jer – nema dovoljno ljudi. Valjda nije napravljena „kvaka 22“, nadam se da šanse ima i da su moguće investicije koje bi dovele nove ljude, da uz stare, ožive ovaj lepi kraj. Kao što je ideja – Banje Ždrelo.

Tako stignete do Petrovca na Mlavi, a onda prođete još par kilometara i – stignete do same Banje.

.

Banja Ždrelo

 

Nemojte se iznenaditi, tu nema nekog naseljenog mesta, nema velikog kompleksa, kao što su banje sa višedecenijskom tradicijom, postoji samo veliki plac i od pre par godina, izgrađeni kompleks, gde je jedan hrabri čovek napravio pravu atrakciju, baziranu na fenomenalnom izvoru geotermalne vode.

Namerno neću da se pripremim za ovaj tekst, da pronađem imena, datume, površine, pričaću samo ono što sam tamo video, pa ću možda i pogrešiti u nečemu, rečima slikajući to što i vas čeka, da ga sami otkrijete.

Nemojte strogo ocenjivati kreatore kada ponešto od onoga što budete videli prozovete „kičericom“. Ko zna zašto je glavni objekat u formi zamka i zašto je morao biti naslonjen na bazenski kompleks, a u okolini nema nikakvih zamaka, čime bi se uspostavila veza sa nekom starom pričom.

Sve u svemu, dominira taj zamak, švajcarska i srpska zastava na ulazu, uredan parking, zanimjljivi ljubavni burići na ulazu, prodaja meda i dobre rakije i ulaz u kompleks.

.

Bazeni

 

Hajde prvo da ispričamo zbog čega ćete tamo i doći, zbog bazenskog kompleksa. Na raspolaganju Vam je lep zatvoreni bazen sa poprilično vrućom vodom od 38C, koji smo mi odmah zaobišli, jer je bilo pretoplo za naš ukus. Zato smo iz tog zatvorenog kompleksa, kroz providni tunel odplivali u otvoreni kompleks i to je bila, ta, prava zabava.

Naime, tamo postoje dva otvorena bazena, jedan koji služi za vaše „dinstanje“ i gde je npr. 34C, gde vas ispod vode kljucaju masažeri i prskalica iznad glave. Drugi bazen liči na one „lenje reke“ iz aqua parkova, gde kroz neke izuvijane kanale plivate i čekate da na krivinama ili malim kružnim kadicama dobijete i džakuzi utisak.

Gde god da napolju uđete, a volite vodu i želite da se „dinstate“ u toplom, ostaćete unutra satima, ne slušajući pisana upozorenja da je najbolji ritam 15-20 min u vodi, pa izlazak napolje. Prosto pomislite, kad se vratim kući, slušaću uputstva, a ovde ću se prepustiti onom što mi prija. Iz razglasa će vas zabavljati Zdravko Ćolić, Dino Merlin, nećete čuti mnogo muzike koja ide uz „Farmu“ i „Dvor“, a za one koji su se „rodili u džakuziju“, postoje i dugmići za poziv domaćinima da vam u bazen donesu kafu, čaj, pivo, vino ili neki jači alkohol.

Ima tu još bazena, jedan je veliki, ali se puni samo leti, a drugi vam je na raspolaganju i sada, u zimu, pri čemu treba da budete prilično hrabri. Naime, unutra je voda baš hladna, ko iz slavine za hladnu vodu u vašem stanu, a slana je ! Domaćini je dovoze sa izvora iz Ovče kod Beograda. Dobro zvuči, al za mesece koji nemaju „r“ u svom imenu. Sada je taj bazen, za mene, smrzotinu, atraktivan samo kao, atraktivna priča.

.

Ognjište

 

Da se vratimo na početak ovog putopisa, kada ste ušli u kompleks.

Recepcija je malo nabijena, ali stvar popravlja osmeh domaćina i ognjište gde se krčka kupus u zemljanom loncu, suše se neke butkice, a u pepelu je zavučena posuda za „jagnjetinu ispod sača“.

Tada ćete čvrsto rešiti gde ćete da ručate posle prvih par sati kupanja.

.

Smeštaj

Odlazite u pripremljene sobe, koje su iznad bazena. Na ovom mestu treba napomenuti da ako idete na kupanje bez noćenja u ovom kompleksu, onda možete krenuti bez najave, ali ako želite da spavate tamo, obavezno rezervišite mesta, jer imaju samo 25 ležajeva u, mislim, 12 soba (najbolje su na drugom etažu).

Sobe su lepe, čiste, opremljene uobičajenim sadržajima (lcd televizori, satelitski program, dvd, bade mantili, peškiri za bazen (plavi) i za sobu (beli). Stvarno su fine sobe, bićete zadovoljni (pričam o drugom spratu, tamo sam bio).

Domaćini vam nude i sprave za vežbanje, masažu, stoni tenis, lekovito blato, saunu, tursko kupatilo…

Na vrhu zamka je nudistička terasa, verovatno za letnje mesece namenjena, za one koji žele takvo, initimno sunčanje, sakriveni od pogleda ostalih, osim možda onih koji nekim jakim dvogledom gledaju tamo negde, sa Homoljskih planina.

.

Ručak

Posle podnevno/popodnevnog dinstanja u bazenu, istuširajte se lepo u sobama, pa pravac restoran, da vidite šta su uradili sa onim što se krčkalo na ognjištu. Lepo ćete jesti, nemojte se ljutiti na kelnere ako se ne snađu u svakoj situaciji i ofanzivi gostiju, ali će se truditi i time nadoknaditi poneku greščicu. Probajte i njihove rakije i vina, dobro idu uz pomenutu hranu.

.

Šetnja

 

Posle ručka se bacite malo u sobu, mada medicina ne bi rekla tako, a onda protegnite noge, šetajući pored asfaltnog puta, kojim automobili retko prolaze. Ništa tamo nećete videti, ali ćete se razdrmati.

Planine u daljini će vas mamiti, ako volite da se pentrate sa planinarima, pa razmislite da možda to i ne bi bila loša kombinacija za vikend turu sa nekim društvom, u kombinaciji sa ručkom i kupanjem u Banji Ždrelo.

.

Večernje kupanje

 

Vreme je za kasno poslepodnevno/večernje kupanje i to je još bolji „gušt“ nego ono dnevno, jer narod kupački iz okoline ode svojim kućama, bazeni se solidno isprazne, a sve je pod diskretnim nadzemnim i podvodnim reflektorima, napolju je još hladnije, pa je osećaj sigurnosti u onoj toploj vodi još atraktivniji. Brčkajte se dok vam prija, mislim da bazeni rade dok vam ne dosadi, a lepo je kada se kupate, a u restoranu počne da svira neki fini orkestar iz Bora, koji svira lepu kombinaciju starogradskih i pesama Azre, Bijelog dugmeta, Bore Čorbe, Bajage…

.

Drugi dan

Šta ćete raditi u nedelju ujutru?

Isto što i u subotu po podne, sve do 12:00, kada će vas zamoliti da ispraznite sobe, jer novi gosti dolaze.

Pitajte domaćine za neko dobro mesto za drugi ručak na ovom izletu i dobićete od njih dobar predlog, a onda krenite ka svojim kućama, mirni i opušteni kao bebe, kad im ništa ne fali.

.

Umesto zaključka

 

Otićićete pod ustiskom da je jedan hrabri čovek napravio nešto zanimljivo, da za relativno malo novca i vremena sebi možete priuštiti jedno lepo zadovoljstvo, da gazda čvrsto drži svoje zaposlene pod kontrolom, da ne popuste u higijeni i uslužnosti, zažmurićete sigurno pred nekim manama i biće vam to lep poklon sebi i svojim najmilijima, sa kojima ste na ovaj put i krenuli.

Posetite i manastir Gornjak, a ako rešite da krenete na ovaj put, posetite sajt www.ruczdrelo.rs

. . .

Promotivni film – Wellness Centar Ždrelo

. . .