Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka

Treći put u fizici – put Nikole Tesle

Dr Velimir Abramović

* * *

TREĆI PUT U FIZICI

U teorijskoj i eksperimentalnoj fizici 20. veka mogu se jasno uočiti tri različita puta mišljenja. I kvantni mehaničari, i relativisti, i “tradicionalista” kao Tesla, (u stvari još uvek neprepoznat naučnik budućnosti) pokušavali su da dokuče istinu o pravoj prirodi vremena i prostora, energije i materije, a naročito, da objasne suštinu kretanja.

 

Pre nego što se upustimo u Teslinu metafiziku, to jest u svet fundamentalnih principa Tesline fizike, pokušajmo da što tačnije  odredimo Teslino mesto u korpusu  savremenih naučnih koncepcija.

 

Plankova konstanta, Hajzenbergova relacija neodredjenosti, Paulijev princip i Šredingerova talasna funkcija bili su glavni teorijski instrumenti kvantno-mehaničkog pristupa kosmičkim dogadjajima. Glavni cilj kvantne mehanike, da se otkrije i imenuje osnovna opeka gradje materije, i danas je neostvaren. I pored velikih uspeha u izazivanju nuklearne lančane reakcije i razvoja fizike atomskog jezgra, fuzija lakih elemenata periodnog sistema u teške, ostala je tajna i van tehničke kontrole.

 

Razvojno gledano, može se zaključiti da je pokretačka snaga osnovnih pojmova kvantno mehaničke fizike iscrpljena. Pokazuje se da pojave kao što su vreme i prostor moramo ponovo istražiti i  definisati  na dubljem nivou saznanja, na nivou ontologije, da bi smo pomoću njih adekvatno odredili prirodu fizičkih procesa.

 

Specijalna teorija relativiteta Alberta Ajnštajna nastala je u Bernu, u Švajcarskoj i objavljena je 1905. Godine u nemačkom časopisu Annalen der Physic. Ovo je označilo prekretnicu u teorijskoj fizici. Koristeći četvorodimenzionalni prostorno vremenski kontinuum Minkovskog kao model fizičke realnosti, Ajnštajn je uspostavio funkcionalnu relaciju brzine kretanja i vremenske koordinacije. Logička posledica uslovljavanja lokalnog vremena brzinom kretanja samog posmatrača, bila je akauzalitet. Dogadjaje koji su se dogodili kasnije, po ovoj novoj teoriji bilo je moguće videti pre, to jest, spoznati posledicu pre njenog uzroka. Kao glavnog informatora kosmičkih zbivanja Ajnštajn je označio svetlost i postulirao konstantnost i konačnost njene brzine u vakuumu.

 

Teorija relativnosti filosofski je zasnovana na tvrdnji Imanuela Kanta da su vreme i prostor apriorne forme ljudskog iskustva. I budući da nema ni jednog fizičkog sistema u kosmosu koji apsolutno miruje, a svetlost se kreće odredjenom konstantnom brzinom, posmatrači na svim fizičkim sistemima koji se kreću brzinama različitim od svetlosti imaće svoje karakteristično lokalno vreme. Tako ni jedan od njih neće objektivno  percepirati dogadjaje, već samo relativno. Koristeći radove čuvenog irskog matematičara Hamiltona, Ajnštajn je stvorio takav sistem izračunavanja stvarnih parametara fizičkih dogadjaja, koji su prevazilazili varijante subjektivnih utisaka i matematički tačno opisivali realnost.

 

U Opštoj teoriji relativnosti objavljenoj 1919. Godine Ajnštajn je pomoću tenzorskog računa i pretpostavke o zakrivljenosti prostora uspeo da zameni Njutnov pojam sile i izračuna  putanju planete Merkur oko Sunca tačnije nego li da je koristio Keplerove zakone kretanja nebeskih tela i Njutnov zakon gravitacije.

 

U svom čuvenom ”epistemološkom defektu”, na samom početku Opšte teorije relativnosti, Ajnštajn pokazuje mogućnost da se kugla koja miruje spljošti bez primene ikakve sile, samo na osnovu pretpostavke o brzom rotiranju druge kugle na kojoj je posmatrač koji prati proces. Zakrivljenjem prostora i uvodjenjem tako zvanih svetskih linija kretanja on je uspeo da dobije ubrzanje tela samom promenom pravca kretanja, bez dodatnog impulsa. Takodje, izjednačavanjem inercione i gravitacione mase on je objasnio lebdenje nebeskih tela t.j. njihovu dinamičku ravnotežu bez koncepcije sile, samo na osnovu zakona akcije i reakcije. Samu materiju Ajnštajn je smatra prostorno vremenskim dogadjajem. Čuvena je njegova kritika Njutnove koncepcije odeljenosti apsolutnog vremena, apsolutnog prostora i grube materije: ”Ako bi smo iz kosmosa izbacili svu materiju, ne bi u njemu ostali ni vreme ni prostor”.

 

Treći pristup razumevanju fizičke realnosti bio je Teslin. Oslanjajući se na radove Faradeja i Aragoa, s jedne, i Galvanija i Volte sa druge strane, Tesla je na osnovu Helmholcove teorije akustičkih rezonatora i modifikovanog modela etra Lorda Kelvina, uspeo da izgradi svoju originalnu koncepciju sveta koja je u eksperimentima davala zapanjujuće rezultate. Njegov glavni aksiom bio je ”da celokuna energija jednog fizičkog sistema potiče iz spoljne sredine”. Po njemu,  ekscitacija, odnosno medjusobna komunikacija fizičkih sistema zasniva se na zakonima rezonantnog vibriranja, t.j. na simultanom oscilovanju delova sistema. Smatrao je da se koncept etra nikako ne može izbeći u fizici, jer se materija i prostor ne mogu apsolutno razdvojiti. Elektricitet je za Teslu bio fluidna supstancija obdarena moći percepcije i svešću. U matematici bio je pobornik realističkih gledišta, po kojima postoji identitet matematičkih i fizičkih objekata, odnosno postvarenost matematike. U načinu postavljanja problema uzor mu je bio grčki mehaničar Arhimed, koji je tvrdio ”da vreme treba izbaciti iz fizike” kao suvišan pojam. (Još u devetnaestom veku naučnici Hajnrih Hertz i D” Alamber pokušali su da stvore teorijsku fiziku bez pojma sile, ali je taj pokušaj okončan neuspehom; ruski naučnik N.A. Kozirev bio je u tome daleko bolji, ali ni njegova teorija nije dovedena do stepena mikro-eksperimenta, tj. laboratorijske primene. Substitucija sile principom delovanja samog vremena u fizici  je i dalje nerešen problem.)

 

 

Teslina eksperimentalna tehnika sastojala se isključivo u otkrivanju dubinskih zajedničkih karakteristika fizičkih sistema koje treba uvesti u rezonanciju. Primer za to je njegov kompleksni elektromagnetski oscilator – Kula Vordenklif, (izgradjena na Long Ajlendu kod Nju Jorka 1901-5), kojom je mogao da uspostavi zajedničko vibriranje jonosfere i planete Zemlje. I u matematici i u fizici Tesla je bio pristalica strogog determinizma. Iz njegovog realističkog shvatanja matematike proističe da se fizički proces može ne samo matematički opisati, nego u potpunosti izraziti i kontrolisati. Kontrola procesa po Tesli vrši se predvidjanjem, a tačno predvidjanje omogućava tempirano upravljanje, t.j. svesno izazivanje budućih dogadjaja. Ova njegova teorijska pozicija sasvim je suprotna teoriji relativiteta, po kojoj je objektivna spoznaja nemoguća, već se stvarno stanje mora pretpostaviti na osnovu matematičkog opisa.

Razlike Tesle i Ajnštajna u stavovima o fizičkoj realnosti su fundamentalne:

 1. za Ajnštajna je svet akauzalan i relativan, a za Teslu strogo kauzalan i determinisan;

 

 1. za Ajnštajna, ljudsko iskustvo je sasvim nepouzdano i ne odgovara fizičkoj realnosti, a za Teslu fizička realnost je univerzalna i prožima sve nivoe kosmičke egzistencije, t.j. spoznaja istine ne može se izbeći ni na koji način;

 

 1. za Ajnštajna svet je dualan, sastoji se iz ljudskog privida i objektivne kosmičke stvarnosti, a matematika je čist gnoseološki intrument kojim se ljudska empirija privodi fizičkoj realnosti; za Teslu, svet je jedinstven i materija koja proističe iz duhovnosti jeste emanacija vremena i prostora;

 

 1. za Ajnštajna etar ne postoji kao stvarni entitet, već je to plod pogrešnih mišljenja kroz istoriju nauke; za Teslu etar je jedinstveno polje neizdiferenciranog vremena, prostora i energije i rezonantnim procesima u etru nastaje materija;

 

 1. za Ajnštajna sila je svojstvo prostora koje se ispoljava njegovom zakrivljenošću, za Teslu sila je niz matematičkih operacija koje imaju realno dejstvo koje se manifestuje stanjima fizičkog sveta; za Teslu matematika ima prirodu sile, dok za većinu drugih naučnika, kao i za Ajnštajna, obrnuto, tj. sila ima matematički karakter;

 

 1. za Ajnštajna vreme je samo poredak dogadjaja, ne postoji kao fizički entitet, već se utvrdjuje merenjem od sistema do sistema; za Teslu vreme je realni algoritam hipostazirane matematike koja zakonom rezonancije komponuje fizičke sisteme iz etra i ponovo ih dekomponuje u etar.

 

 1. Za Anštajna je najveća brzina u vakumu brzina svetlosti od 300.000 km/sec, za Teslu brzina elektromagnetskih talasa nije ograničena; njegova merenja i eksperimenti pokazuju da je u principu moguć trenutni prenos talasa i energije na bilo koju distancu, a da brzina mehaničkih i električnih talasa kroz Zemlju uveliko prevazilazi Ajnštajnovu brzinu svetlosti u vakuumu.

 

U razgovorima sa prijateljima Tesla je često pobijao mnoge Ajnštajnove tvrdnje, najčešće onu o zakrivljenosti prostora. Smatrao je da je time povredjen zakon akcije i reakcije: “Ako se u prisustvu velikih gravitacionih masa prostor zakrivljuje, usled sile akcije, onda bi reakcija samog prostora morala biti takva da se on ispravlja”.

 

Ajnštajn je bio čovek čiste teorije a Tesla prevashodno eksperimentator. Nije poznato da su se sreli i razgovarali. Ipak, Ajnštajn je Tesli čestitao njegov 75. rodjendan, ističući kao glavnu njegovu zaslugu u nauci polifazni sistem  generatora i motora naizmenične struje, što su po svemu sudeći Teslina manje značajna otkrića.

 

. . .

Nastavak u sledećem tekstu … Teslina ideja Novog svetskog poretka

. . .

 

 

44 komentara

 • Postoji verzija pomirenja Pupina i Tesle pukovnika Milosa Tosica, vojnog atasea kraljevine Jugoslavije godine 1935.Puk. Tosic bio je predsednik Udruzenja Albanskih boraca kada mi je ispricao PRAVU VERZIJU pomirenja, koju sam objavio u Amsterdamu, na holandskom 1987,g, u caospisu BRES. Kada sam osnovao TESLIANU,javila se gospodja Jankovic sa svojom verzijom,koju sam takodje stampao kao njen licni tekst. U pomenutom tekstu objavljenom u kulturnom dodatku politike, Zeljko Saric je bez navodjenja izvora i bez navoda, kao svoj, preneo od reci do reci poslednje dve strane teksta Vidosave Jankovic: Tesla i Pupin prema porodicnim secanjima, originalno objavljenog u casopisu TESLIANA, br. 2-3, str. 10-11, g.1994. Pretpostavljam da je ovo najnovija akcija nasih vlasti da Zeljka Sarica, inace zeta kriminologa Zike Aleksica, postave za novog direktora Teslinog Muzeja. Alal vera , sluzbo !!!!

 • Velimire svaka CAST NA ISTKRENOM TRUDU…POSTUJEM VAS ISKRENO!!!!!!!!!!!IMALI NeGDE NEKIH PREDAVANJA?A PRIMETIO SAM DA JE ZBOG VASE ISKRENOSTI …MOZDA?UKINUT ATLANTIS…JER STE REKLI „KOD VAS NEMA CENZURE“KAD ONO BAS IMA.STETA,BAS VELIMIRE MOJ!!!!!!!!!!!

 • Dragi prijatelju Skulja,

  trenutno je kod nas sve zabranjeno… samoubilacka autocenzura, a ja se spremam za predavanje na Lomonosovu u oktobru mesecu o Novom konceptu simultanosti zasnovanom na kritici specijalne teorije relativnosti… stalno je sadasnjost i moja matematika za to je nula i tacka…Ajnstajn tvrdi da se od tacke do tacke u prostoru vreme razlikuje, ali to nije tacno, ako iz beograda krenem u kragujevac u dva sata, i putujem dva sata, kada dodjem u kragujevac bice 4 sata u kragujevcu, ali koliko ce u to9m trenutku biti sati u beogradu ? naravno isto 4 sata, i prema tome 4-4=0…sadasnjost je konstatno nula JER JE VREME NEZAVISNO OD KRETANJA TELA…

 • Poštovani profesore,
  Da li ste upoznati sa sadržajem knjige „Souls of distortion awakening – a convergence of science and spirituality“ Jan Wicherink-a (hrvatski prevod „Budjenje duša distorzija – konvergencija znanosti i duhovnosti“.
  Pošto sam laik za veći deo naučno-stručno izrečenog sadržaja, zanima me Vaše mišljenje o saopštenim „istinama“ i realnosti i osnovanosti teorija koje imaju dodira sa Teslinim radom.
  http://www.soulsofdistortion.nl/download/soda.pdf

 • Ono što mi vidimo od svemira je suštinski osnovni matriks koji se sastoji od elektromagnetnih talasa koji se svi u opadajućim skalarnim vrednostima implodiraju u ono što mi vidimo kao materiju. Sam matriks se sastoji od geometrije protkanih trajnih struktura koji su zarotirani ovim talasima. Kada se svi ovi talasi poređaju u grupe i uklope jedan u drugi, od ekstremno dugih do ultrakratkih dužina, sve postane međusobno povezano – galaksije, planete, molekuli, atomi i subatomske čestice iz plazme. Plazma je zato „nulta tačka energije“ i čitav svemir je tako ispunjen energijom.

  Ovaj implodirajući kovitlac mi posredno, kao u ogledalu, vidimo u kadi sa vodom kada izvučemo čep. Tada se stvori vorteks koji privlači sve u sebe. On ne nastaje zato što s Zemlja okreće, nego zato što se energija uvrće. I to čini energija u čitavom svemiru. Ovaj vorteks usisava materiju i stvara fenomen koji se naziva gravitacija.

  Ruski naučnici su ovo nazvali poljima implodirajuće elektromagnetne energije i ta polja uvrtanja se nazivaju torziona polja. Talas koji se uvija u nultu stojeću tačku energije je torzioni talas. A nulta tačka energije se nalazi u svemiru gde sićušne čestice pulsiraju na jedva primetnoj frekvenciji.

  Zahvaljujući ovim trodimenzionalnim geometrijskim formama koje prave molekuli onoga što nazivamo materija, ti molekuli su u stanju da rezoniraju (odjekuju) u skladu sa energijom univerzuma (nulte tačke energije) jer ih ta energija na sićušnoj ultravisokoj frekvenciji stalno „zasipa“, pa ih tako naučnici u Rusiji nazivaju i pasivnim generatorima torzionog polja.

  S obzirom na ovu energetsku povezanost, pobuđivanjem energetskih talasa u jonosferi mogu se ovi energetski vorteksi stvarati i ubrzavati, čime oni povlače ka sebi sve veću količinu energije, pri čemu se ona transferiše od energetskih talasa veoma visoke frekvencije do talasa veoma niske frekvencije. Ono što je važno jeste da se sve pokreće od energije koja postoji u plazmi od nulte tačke energije.

  Tako je Nikola Tesla zaključio da radioaktivni elementi, kao što je to radijum, imaju specifičnu strukturu koja koncentriše ovu energiju nulte tačke i onda je emituju na drugačijoj talasnoj dužini. Ako bi se ovi radioaktivni elementi na neki način mogli zaštititi od dejstva talasa koji dolaze iz svemira, oni ne bi pokazivali znake radioaktivnosti, jednostavno bili bi isključeni sa energetskog napajanja. Da li neka specifična frekvencija doprinosi radioaktivnosti radijuma, za sada je za nas laike tajna. I to je verovatno neko već otkrio. Jer ako se ona eliminiše, nema radioaktivnosti.

  Ali, kvantna fizika nas uči da su atomi ovakvih čestica nabijeni energijom koja se oslobađa raspadanjem njihovog atomskog jezgra i to raspadanje može da traje milionima godina. Nažalost, čitava nauka o energiji je vekovima u raljama jezuitskih mozgova. Zato se nemojte čuditi što na snimcima koje je mesec dana nakon havarije nuklearne elektrane u Fukušimi, koje su ljudi napustili, i dalje opstaju žive i zdrave domaće životinje – koje će umreti od gladi, a ne od radijacije. Jer mnogo je misterija oko radijacije, toliko da se skoro svaki čovek logično zapitao kako se monstrumi koji pune vojna skladišta širom sveta atomskim oružjem ne plaše za svoje živote. Ako se zemlja stotinu puta može uništiti nagomilanim atomskim oružjem, koju korist ovo bratstvo ima od toga?

  Odgovor je: ne plaše se jer znaju neke stvari koje mi obični smrtnici ne znamo ili smo pogrešno naučeni. A oni mogu prodavati i maglu, kao što nam prodaju novac (običan papir), a uzimaju vrednu imovinu i rad kao zalog. I tretiraju nas kao svoje robove.
  PROFESORE VELIMIRE IMATELI VI DA DODATE NESTO NA OVAJ TEKST…POZDRAV

 • Dragi Skulja,

  znam za taj tekst potpisan imenom Ivona Živković…mislim da je to pseudonim nekoga iz ruskog opereativnog centra, koji nas gura u Evroazijsku uniju…nema za nas ni Evrope ni NATO-a

 • Mnogi ljudi od nauke do sada dotakli su po koje zrno istine ali su imali mnogo više zrna promašaja verujući da su baš na tim poljima dosegli nešto značajno.
  Ovde pominjani naučnici i njihove teorije, hteli mi ili ne, ostaće sa onim sićušnim delićima saznanja koja su se već do sada pokazala isprtavnim. Sve ostalo će biti samo naša želja da su bili u pravu.
  Da bi se došlo do parcijalnih ili saznanja pojedinih delova na nivou MEVP (Mateije,Energije,Vremena i Prostora) neophodno je posmatrati na sve to sa pozicije celine.
  Ako se ima u obzir da je Fizički svet kreiran postupno po nivoima, počev od najvišeg Eteričnog Sveta pa naniže preko Mentalnog, Kauzalnog, Astralnog pa tek onda Fizički svet i to tako što je spajana duhovna Svetlost datih vibracija (talasnih dužina) sa duhovnim Zvukom datih talasnih dužina te da je sa svakim kaskadnim spuštanjem vibracija kreiran niži svet ali uvek tako da su dva pomenuta talasna kretanja spajana sa trećim tzv. neutralnim, koje je poput lepka jer je to sila ljubavi koja je samo izražena u različitim oblicima, onda se može, ali tek onda sagledavati pravi put i način da se pronikne u tajnu kreiranja, funkcionisanja i opstajanja MEVP.
  Ma koliko zanosno izgledale sve one pretpostavke pomenutih i nepomenutih dosadašnjih naučnika to su tako sićušna i nedovolja saznanja da nije više isplativo zadržavati se na njima.
  Pomenuti svetovi nikako nisu razdvojeni i odsečeni ili bez uticaja jedni na druge pa otuda nastojanje čoveka da prodre u suštinu MEVP neće dati zadovoljavajuće rezultate sve dok čovek (naučnik) ne otkrije ove uzajamne unutarnje veze.
  Pogledajmo samo deo toga što može i laik uočiti za šta nije potrebno nikakvo naučno saznanje. Učilo se da vetrovi nastaju kretanjem vazduha usled temperaturnih razlika pa ni dan danas nikome ne pada na pamet da se pita da li je to stvarno tako. Ustvari, vetrovi, naročito „vrtložni cikloni“ koji usisavaju i podižu ogromne težine rušeći sve pred sobom nastaju pokrenutim energetskim kretanjima sa prvog narednog tzv. Astralnog Sveta.
  Što je još gore čovek ne sagledava da je on uzrok ovakvim i mnogim sličnim dogadjanjima.
  Takodje se učilo da voda ima svoj kružni tok u prirodi pa tako nastaju izvori slatke vode…. Niko ne može ni da nasluti da MEVP ima mnogo veći kružni tok uključujući i svetove iznad Fizičkog sveta. Zato će naučnicima u velikim akceleratorima stalno nestajati bez traga a onda se nepredvidivo ni od kuda pojavljivati…
  Ma koliko nam nauka delovala fascinantnom ona se još nije ni probudila a da bi se probudila nauka neophodno je da čovek prvo sagleda i spozna svoju pravu prirodu i shvati da je na prvom mestu ekspanzija svesti gde je svest duhovna veličina a nikako intelektualna.
  Tek pošto svet sagleda na kom polju je prioritetnije poraditi malo više i pošto u tome donekle uspe, moći će da razvije i svoju nauku ali i ekonomiju.
  Danas imamo i naučni i ekonomski i svaki drugi kolaps zato što čovek današnjice odbija da otkrije svoju pravu prirodu i svoj pravi smisao, svrhu i cilj postojanja.
  Najvažnija dimenzija u svim svetovima je duhovnost odnosno ljubav kao jedina nepromenljiva vezujuća sila svih svetova.
  Kda se u tome uspe onda ćemo moći otkriti nove načine putovanja supra-fizičkim nivoom i kretati se brzinama koje nadmašuju i Ajnštajnovu i Teslinu brzinu.
  Kao dečak pet godina bio sam zaljubljenik u otkrića Nikole Tesle a kasnije i same nauke (još uvek mi je bliska i draga) ali uvek treba da bude ono prvo na prvom mestu.
  Uostalom, da li se neko pita zašto su baš uspešni naučnici imali duboke crte duhovnog u sebi koje ljudi vide kao „istočnjačko“, „metafizičko“…
  Sve što je kreirano kreirano u svim nižim svetovima kreirano je od duhovne Svetlosti i Zvuka koji su dvojni aspekt te Velike i nepoznate Reči Boga koja je poznata pod desetina drugih imena a koja je u ovim prostorima najpoznatija kao Sveti Duh.
  Da bi napredovala nauka neophodno je da čovek nadraste strah kojeg su mu usadile minule religije i neodgovarajuću pobožnost.
  Onda kada čovek prestane da postavlja granice izmedju nauke i same suštine života te izmedju svojih misli, reči i dela i dogadjaja koje proživljava tada će čovek početi da lagano postaje gospodarem svog života i znalački će živeti život.
  Isključivost se mora ostaviti iza sebe.
  Lepo je napajati se uspesima i dostignućima drugih pre nas ali je naš zadatak da iskoračimo koji korak napred.

 • @Louis
  „Da bi napredovala nauka neophodno je da čovek nadraste strah kojeg su mu usadile minule religije i neodgovarajuću pobožnost.„

  A gde vi to vidite da se ljudi od nauke plasi bilo cega ? Odavno su oni presli sve granice koje je postavila religija , pa i one koje je postavio zdrav razum..
  `

 • Dragi i dobri prijatelju Luis-e,

  verujem da zivimo u vremenu u kome se radja novi vid religioznosti iz spiritualizovane fizike, verujem da se to desava upravo ovde u BEOGRADU I VOJVODINI,verujem takodje da je Tesla bozji izaslanik i osnivac te nove planetarne kulture i vere zasnovane na tehnologiji Svetog Duha olicenoj u aparatima, u nematerijalnim zakonima fizike i kosmologije i u prirodnoj matematici.Svuda je Bog, a svako vreme, ili bolje reci, svaka sadasnjost, jer samo sadasnjost postoji,ima svoj nacin i svoj put do Tvorca, svoj jezik razgovora sa Njim. nas put je sveta matematika i shvatanje prirode vremena u fizickoj realnosti.radim na tome…matematicki modeli konstantne fizicke sadasnjosti su nula i tacka…

 • Kako ce se ta nova religioznost odnositi prema pravoslavlju ? Valjda nece bozje zapovesti kod vas biti u obliku matematickih formula . 🙁

 • NAJSTARIJA POZNATA RELIGIJA JE SUMERSKA MATEMATIČKA MISTIKA, PET HILJADA GODINA PRE NAŠE ERE…PRAVOSLAVLJE JE IZAŠLO IZ NJE I TO TEK U 11 VEKU POSLE HRISTA…KOREN PRAVOSLAVLJA JE MATEMATIKA…PAVLE FLORENSKI, POGLE3DAJTE RUSKI PRAVOSLAVNI KANONIK, KOJI SE POKAZUJE SAMO POSVEĆENIMA…

  VELJA ABRAMOVIĆ

 • A kako da pogledam nesto sto se pokazuje samo posvecenima 🙁 ? Neka meni mog dobrog starog boga, on me nece propitivati matematiku i fiziku…:)
  Salu na stranu…
  A kakav je bio Teslin odnos prema religiji ?

 • Jedan dubokoumni čovek je rekao:
  „Malo para kvari telo a mnogo para kvari dušu. Čovek je na velikoj muci. U čemu da čuva dušu ako pokvari telo? Šta da čuva u zdravom telu ako ostane bez duše?“
  To je ovozemaljska realnost. Zato „pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide“.

  Zanimljive su teorije mnogih naučnika o talasima, vremenu, frekvencijama, etru, električnom svemiru, morfičkim poljima, kolektivnoj svesti, moćima uma, kvantnom mozgu, strunama, haosu, talasnoj strukturi materije, vrtlozima, vortexu, torzionim talasima, DNA programiranju, univerzalnoj ravnoteži, ciklusima u vremenu, kosmičkim uticajima, velikom prasku, crnim rupama i ko zna još o čemu, što pokušavaju da dokažu.
  Dobro je da su shvatili da ne postoji podvojenost izmedju materijalnog i duhovnog domena, ali očigledno još ne shvataju da su mnoge ISTINE za kojima tragaju poznate, ali sakrivene. One su zapisane u porukama prethodnih civilizacija, koje su bile na daleko većeg stepenu razvoja, i brižljivo pohranjene u piramidama, bibliji ili nekim drugim mestima. A upućene su nama.
  Medjutim, poruke drevnih civilizacija izgleda da su ostale delom još neotkrivene, ali i delom prisvojene i sačuvane u svom originalnom izdanju kod onih koji ih falsifikuju i prilagodjavaju svojim potrebama i na tome grade svoju moć i uticaj.
  Nije problem u veri, koja će u saradnji sa naukom ukazati na blagodet molitve, energetskih tokova, pozitivnih uticaja ljudskih osećanja, kroz frekvencije, zvuk, svetlost, ma kako da se to naziva – Bogom, Svetim Duhom, Hristom.
  Problem je u zloupotrebi, u zaglupljivanju, strahu i svemu onome što ima jedini cilj – dominaciju radi sticanja materijalnog bogatstva, u čemu religije kroz svoje „službenike“ vode glavnu reč.
  Da li verujete da su poruke Biblije pravilno protumačene, ili su neke namerno izostavljene ili prilagodjene nekim drugim interesima? Neki novi pogledi u tumačenju zapisa ukazuju baš na tu povezanost materijalnog i duhovnog, što daje prihvatljiv smisao i logiku. Celovita i pravilno protumačena Biblija verovatno će dati odgovore na većinu pitanja za čijim odgovorima tragaju naučnici, kao što odgovore daju piramide, potopljeni gradovi, sveta geometrija, zlatna sredina, Fibonačijev niz i druga „dobra“ koja su tekovina prethodnih civilizacija.
  Savremena nauka, ma koliko da je savremena, nema odgovore na mnoga pitanja, ali isto tako su i mnogi odgovori sakriveni.

 • @ Vojsije

  Tesla je sebe doživljavao kao pravoslavnog vernika, mada je imao i sklonosti ka budizmu.

  Sahranjen je kao pravoslavac zahvaljujući pravoslavnom svešteniku koji nije hteo da čita opelo na komemoraciji kada je čuo da hoće da ga kremiraju. Zahvaljujući tom svešteniku i njegovoj upornosti Teslina duša je dobila „oslobodjenje od telesnosti ovoga sveta“.

  Tek nakon 6 meseci je njegovo telo otkopano po zahtevu Save Kosanovića, kremirano i urna kasnije preneta u Srbiju.

 • Da li je Tesla kao pravoslavni vernik zaveštao za života da bude kremiran? Ako nije, onda se postavlja pitanje zašto i zbog čega je kremiran?

 • @ centar

  Ima objašnjenje za to, ali ga nisam zapamtio u potpunosti. Teslina želja nije bila da se kremira njegovo telo, već je to uradio njegov nećak Sava Kosanović iz nekih „viših“ razloga, koje sam zaboravio. Da li je to bila Kosanovićeva želja da Teslin pepo bude uz njega, što se i desilo, ili zbog lakšeg transporta u tadašnju Jugoslaviju, ne sećam se pouzdano priče.

 • Zlatko Šćepanović…NAdam se PROFESORE DA SE NE LJUTITE STO reagujem UMESTO VAS????….ZLATKO MOJ… PROFESORE „Imam objasnjenje to, ali ga nisam zapamtio u potpunosti“…ON IMA FRAZE ALI NEMA SUSTINU…A to je tvoj problem ZLATKO…NIJE BITNO STA TI CITAS!!!!!!!!!!NEGO JE BITNO STA RAZUMES…A IZGLEDA NISTA!!!!!!!!….IZVINI PROFESORE ovi ROTARIJANCI ,bas …IM DZABA STO SU I TO!!!!!!!!!!MAKAR DA BUDU NEKO I NESTO….A TROSE ENERGIJU UZALUD …A SEBE NE SPASAVAJU…A NISTA ,bre ne razumeju MOJ PROFESORE!!!DAJ POMOZI ZLATKU POSTO SI GA VIDEO…PLEAC!!!!!POMOZI COVEKU VIDIS DA JE ….ZALUTAO….MOLIM VAS!!! SKULJA

 • @ skulja

  „Ima objašnjenje“ a ne kako ste vi napisali „Imam objašnjenje“ gosn Skulja. Pažljivije čitajte.

  I to objašnjenje oko kremiranja Nikole Tesle sam dobio u Muzeju Nikola Tesla na jednom zanimljivom predavanju direktora muzeja i njegovih saradnika o Teslinom životu, ali sam ga eto zaboravio.

  Pošto vi verovatno volite urbane mitove oko Tesle, samo da vam razbijem jedan od njih. Čuvena fotografija Tesle koji sedi u labaratoriji ispod transformatora gde se pojavljuju munje i velika pražnjenja je foto montaža, uradjena još u to doba, sa Teslinom idejom i željom, ne bi li ostavio utisak i privukao sponzore.

  Ne želim mnogo da komentarišem oko Tesle, ali ima mnogo stvari gde se on pokazao sklon preterivanju i svojevrsnim prevarama, što mu mi svi nekako opraštamo zbog veličine njegovih pronalazaka.

 • Ne mogu da dokučin u čemu je problem sa porukama @Skulje – da li ne funkcioniše tastatura, pa se CAPS LOCK zaglavljuje (kako skoro reče jedan komentator), ili se zaglavljuju tipke (!?.). Ili je neko uzbudjenje u pitanju kad se pomene profesor, pa se mešaju velika i mala slova i zanemaruje pravopis.
  A ni suština napada (na Šćepanovića) i odbrane (profesora) nije baš jasna.

 • 1. Naravno da je Teslina fotografija iz Kolorado Springsa na kojoj sedi i čita Faradejev dnevnik dok sevaju munje od 20 miliona volti, dupla ekspozicija, to je bio tehnički foto-hit u to doba;

  2. Posedujem originalan dokumenat pisan rukom Save Kosanovića o razlozima kremacije, kao i kopiju Šubašićevog priznanja, datog njegovoj supruzi, pred smrt 1956.g. da Tesla nikada nije ni bio kremiran… Ostavinska rasprava Save Kosanovića nikada nije završena i sve što je u muzeju je još uvek njegovo privatno vlasništvo…O ovome sam pismeno obavestio nadležnu masonsku Ložu Pensilvanija, gde su članovi i moji prijatelji američki teslijanci

  3. Vodi se već istraga oko pravnog vlasništva tesline ostavštine kao i o samozvanom baronu Petru rajačiću, koji pokušava da skrene rad na tesli sa njegovih naučnih ideja na izgradnju tornja sa restoranom…..

 • @ Velimir Abramovic

  Veljo, molim vas, onda nam bar recite šta je razlog za kremaciju Nikole Tesle, po pisanju Save Kosanovića.

  Sad, to da Tesla nije kremiran, vrlo kontroverzno, vrlo kontroverzno, jer su to akcije (kremiranje javnih ličnosti) koje se sprovode pred javnošću, pod nadzorom komisije, policije, sudstva, …

 • Aleksandar Zlatar…Tastatur je u pitanju.A sto se tice profesora nije uzbudjenje nego POSTOVANJE ,zato sto je profesor jedini kojeg znam da prica javno o NOVOM PUTU U FIZICI sa puno ARGUMENTACIJE.SVE NAJ

 • Znate li gde je javno izložena poslednja mumija koja još uvek ima političku funkciju i uticaj…? Lenjin u Moskvi.Kada se spale belančevine, a i Tesla je bio od belančevina, DNK analiza postaje nemoguća.Dakle, ma koji pepeo možete proglasiti za Teslin.Ako želite nekoga da sakrijet, najbolje je da ga pred svima tobože kremirate i njegov navodni pepeo postavite na najvidnije mesto.I naravno, pošto su pred svima spaljene, njegove mošti niko više neće tražiti.A gde je Tesla, tamo je i Sveti Sava, takođe lažno spaljen.

 • BROJ AKTIVNIH CRNIH MAGOVA POČEO NAGLO DA OPADA, EVO LINKA ZA RUSKU EMISIJU U KOJOJ OD JUČE POKOJNI AKADEMIK ALEKSANDAR MARINČIĆ IZJAVLJUJE DA TESLA NIJE MOGAO DA PROIZVEDE TUNGUSKU EKSPLOZIJU 1908, DOK 6 RUSKIH AKADEMIKA IZJAVLJUJE DA JESTE, NARAVNO, NAKON DETALJNOG I NEPRISTRASNOG ISTRAŽIVANJA, KAKAAV SVAKI NAUČNI RAD MORA BITI

  http://www.youtube.com/watch?v=ZpA-GunmlNs
  – Nikola Tesla – Gospodar svijeta (Kompletan film)

 • Dragi Djordje,

  I ISUS HRISTOS IMA ČETIRI VERZIJE STRADANJUA, JEVANDJELJA PO MATEJU, LUZKI, MARKU I JOVANU…. PA I TESLINO POMIRENJE SA PUPINOM IMA BAR DVE VERZIJE, PO TOŠIĆU I PO JANKOVIĆKI…stavljajući se na jankovićinu stranu, autor se stavio na stranu engleske i mI6…verovatno nesvesno…U pismu Paje Radosavljevića Tesli kritikuje se Pupinovo nastojanje da amričke Srbe stavi pod Anglikansku crkvu…NE VREDNUJEM, SAMO NAVODIM ISTORIJSKU ČINJENIOCU…

 • Poštovani,
  Nikako doći do Uvaženog prof. Velimira. Da ga upitam za zdravlje i neke „Naučne Istine“. Odavno me muči pomisao da mi gredimo nekud nebu pod oblake, i nekud dalje, u Vasionu, a ne vidimo kuda ćemo stati sledećim korakom. Nikako da rasčistim sa osnovnim postavkama i istinama, bilo u mojoj, bilo u tuđoj glavi. Kada upitam uljudno ljude da li postoji NIŠTA? Dobijam svakojake i svakakve manjeviše nakaradne odgovore. Ne bih da sada spominjem persone od naučnog ugleda, da ne ispadnem geak i „promašim temu“. Obično sam se njima i obraćao, računajući da su oni najmerodavniji da mi kažu pravu istinu. Dobijao sam recimo odgovor : da je to u mojoj glavi, da bi i ništa moglo da bude nešto, pa da je to prekidač Off, pa da imaju preča posla jer pišu neke naučne disertacije, ili memoare. Ili mi uopšte ne odgovore. Ćutanjem postanu pametniji od mene! A dobio sam i velikodušno preporuku da se obratim nekom nižerazrednom fizčaru pa će on da mi objasni što me interesuje iz fizike! A kada mi je jedan glasno i jasno rekao da on ima bolje preokupacije i da kao naučnik jako voli ženske, meni je odjednom sve postalo jasno – da mi ništa nije jasno!
  Zamolio bih i Vas, ako neko nešto zna da mi potanko objasni, bio bih Vam zahvalan. Radi se na prvi pogled o nevažnoj stvari ali jako bitnoj jer povezuje OVOSTRANO sa ONOSTRANIM. Hvala na odgovoru. Pozdrav Kamenko

 • Kremenko,imam ja da tebe pitam nesto.Kako moze da postiji NISTA?AKO „POSTOJI NISTA“ ZNACI DA JE …-NESTO-… A NE NISTA POSTO POSTOJI…RAZUMES?POGRESNO POSTAVLJENO PITANJE,PITAJ KREMENKA DA TI BOLJE FORMULISE PITANJE…Sve najjj

 • Dragi prijatelju istine Kamenko,

  Naučniciu, ako nisu I bogotražitelji, nisu ništa… Savremeni fizičari igraju ulogu srednjevekovnog sveštenstva, proizvodeći sholastičku fiziku bez ikakve saznajne vrednosti I veze sa realnošću…To je CERN koji traži Božjeg Hiksovog Bozona… česticu kojom je Bog stvorio tamnu materiju, za njih – Svet. U poslednjem Politikinom dodatku mogli smo da pročitamo, u navodu Dr Krunoslava Subotića, I da Hoking tvrdi kako je Svet stvorern naučnim zakonima ni iz čega… naravno, on ne definiše Ništa, što je najvažnije. Ako zanemarimo činjenicu da Hokingove knjige piše najbolji engleski naučni tim,pa je sramota da ti ljudi pišu kosmologiju bez ozbiljnog uvida u metafiziku, a s obzirom na vaše dragoceno pitanje: ŠTA JE TO NIŠTA, želim da vam direktno odgovorim…
  NIŠTA je zapravo nemerljiva SADAŠNJOST, to je vreme koje konstantno postoji kao vančulni zakon svekolike kosmičke promene….čovek se rodi u sadašnjosti, čitav život provede u sadašnjosti I umre, takodje u sadašnjosti… jedino vreme ljudskog iskustva je sadašnjost…NIŠTA ima svoje matematičke modele, to su Nula (broj bez količine) I Tačka (ono što nema delove – neprostorno, a postoji)… Samo vreme je prirodni zakon po kome nastaju, odnosno menjaju se prostor I materija, ali sam zakon promene, samo vreme, nema tok…vreme se ne kreće, kao što se ni jedan zakon kosmosa ne kreće… Ne kreće se zakon gravitacije nego planete oko sunca, a Njutnova matematička formula nije zakon, nego samo njen jezički izraz… DUH je izbačen iz naučnog saznanja pa je priroda fizičkih zakona postala neshvatljiva I zato SAVREMENA FIZIKA NE ZNA ŠTA JE VREME… svakodnevnim jezikom rečeno, vreme je NIŠTA KOJE JESTE, to je DUH…

 • Dragi moja ŠKULJA,
  U Bogu postoji samo DA… Kao što si I sam lepo zapazio, NIŠTA JE RELATIVAN POJAM, u odnosu na nešto koje postoji I koje prethodi… NE-Biće mora postojati I u tome je njegova negacija, dakle aporija nebića, nerešivi problem…Isto kao I izjava JA LAŽEM…Lagati je logički nemoguće u apsolutnom smislu značenja tetvrdnje, jer ako zaista lažćeš, onda u stvari govoriš istinu, pa je paradox…
  Ili, ako kažemo ovo: Ja lažem da govorim istinu… onda je laž relativna, samo u odnosu na istinu, inače, bez oprethodno utvrdjene istine, nemoguće je slagati… Apsolutna laž je nemoguća, kao I apsolutno nepostojanje…TO NAM GOVORI I PRIRODI SVETA… PROŠIRIMO POJAM POSTOJANJA I NA ONO ŠTO NIJE NI PROSTOR, NI MATERIJA I NEMA NIKAKVU DIMENZIONALNOST NEGO ČISTO DUHOVNU, TO JEST MATEMATIČKU PRIRODU I SHVATIĆEMO VREME KAO OSNOVU REALNOSTI…LOVE

 • Poštovanje Uvaženom Profesoru Velimiru,
  Kaže meni moja Kuma, Ceca, ako tražiš odgovor na svoja pitanja, jer si dosadio i Bogu i narodu, obrati se prof. Velji. On je erudita, ekspert i doktor o toj oblasti znanja. Sada sam shvatio da nije pogrešila. A ja tražio sagovornike kao što ćorava koka traži. I ona nađe, pa što nebi i ja pronašao nekog ko je kapacitet od znanja. U životu treba imati ideju, nadahnuće, strpljenje i upornost u neograničenim količnama. Sve je jako prosto u životu, kada se zna. Sve je onako kako kažete sa komparacijama. I ja navođen indukcijom i dedukcijom shvatio sam da je sve ovo što nam pričaju samo šarena laža i priča za malu decu. Da li se to tako namerno radi, ili je to tako – baš trebalo da bude? Previše je pseudonaučnika i njihovih sledbenika i kerbera, argusa i hidri kao i đavola, pa bljuju silnu vatru i žuč iz čista mira. Neznam zašto hoće na takav način napred da napreduju. Pa još u startu odmah koče a nije ni krenulo, a treba ići uzbrdo. Ili možda ne misle svojom glavom? Ili možda inkvizicija još i dalje radi zaogrnuta plaštom istine. Nisu odmakli dalje od početka. Možda nema „čorbe“. Temelji ne postoje, zidovi se ljuljaju pa je uzalud otišla mast u propast. Ručao je već i onaj ko je ovce pogubio…
  A to sa prostorom je odgovor na moje pitanje. Ujedno ja poistovećujem da je prostor i vreme jedno te isto, kao i to da su to samo deo, komponente, materije i energije kao Velike Tajne. Iako se ne može da razluči, odvoji, ni prostor ni vreme ni materija ni energija jedno od drugog ono se mora tretirati i uvažavati – sve zajedno i odjednom. Što bi zadovoljilo sve pohlepne naučne hipoteze. Prostor nam razređuje materiju, amorfnu masu, da bi mogli da se krećemo, živimo (kao što se vidi i da pišemo). Iz kretanja, brzine, proizilazi funkcija vremena. Sve zajedno čini ovaj realni svet. Pa mi se nameće misao : Što je manje nečega to je više ničega (Manje nešto – više ništa!). Učio sam ja iz „Politikinog zabavnika“ i crtaća puno toga. Otvorili su mi širom oči pa vidim i što se na prvi pogled ne vidi. Eto kada se nešto, animirano, neki lik umanjuje onda mi treba da „shvatimo“ da se on udaljava. A to je samo privid. Što smo sitniji Kosmos je sve veći. Da smo dva puta manji Svemir bi bio dva puta veći. Odnos proporcije površine prema zapremini je obrnut. Pa otud i sva ova „nezgodacija“ u naučnoj misli.
  Živimo samo u Sadašnjosti, samo sa malom dopunom – na temeljima prošlosti. Primamo i vidimo slike iz prošlosti koje nam dolaze iz otvorenog prostora. Pa smo i mi u neku ruku delimično iz prošlosti. Večni fotoni, atomi pa i mi sa njima! Sve je pomešano i zbilja i šala. I istina i laž. I stvarnost i privid. I realnost i apstrakcija. I pojave i pojmovi. I praksa i teorija. Ja sam za ozbilnu reformu naučne misli. Pa fino reći popu – pop a bobu – bob. Zašto mešati, brkati i babe i žabe i kruške i jabuke i što se jede i što se ne jede? Da bi bilo više znanja ili je kojim slučajem sve, koncepcija naopako postavljena?
  Zahvaljujem se i Skulji što me uznapredio u Kremenka. Osećam da mi to više godi. Kremen – kamen!
  Pisao bih i više ali ceneći da smo uvek u nekom cajtnotu, kao oni na televiziji što nemaju kade, nego se tuširaju pa nam puštaju da gledamo spotove, marketinge i koješta. Ujedno Vam se puno zahvaljujem na utrošenom trudu i vremenu što ste odvojili malo pažnje da pročitate moje pisanije i što mi ekspeditivno odgovorite. Cenim Vaše znanje koje kao altruista i kosmopolita delite nesebično sa nama smrtnicima. Pozdrav Kamenko

 • Poštovani, admini i mediatori,
  Znate, mi smo neki čudan narod, od negacije napravimo gaciju time što ćemo da ponovimo negaciju. I to se može. Pogotovu kada mediokriteti vladaju i kontrolišu slobodnu misao. Pošto smo mi nebeski narod ništa me ne čudi da okrenemo Zemlju naopako. Pričati o slobodnoj naučnoj misli je još daleko bar za neke. Pozdrav od Kremenka odnosno Kamenka

 • Kamenko Sledeće godine prvi Srbin leti u svemir. Tako ćemo i u praksi postati nebeski narod.SVE NAJ

 • Meni je drago što je @Kamenko konačno dobio odgovor sa merodavnog mesta o NIŠTA što povezuje OVOSTRANO i ONOSTRANO i što sad nema nedoumica, ali mi se čini da je to verbalno zaludjivanje samo dokaz neznanja i nerazumevanja, a pogotovu želje da se kroz neutemeljenu originalnost napravi nešto, što u stvari predstavlja ono što želi da definiše @Kamenko – NIŠTA.
  Ako vreme posmatramo kao i svaku drugu jedinicu mere (metar, litar, i sl.) koje ima svoje duže ili kraće intervale, odnosno trajanje (sekund, minut, sat i sl.) i ako trajanje sadašnjosti izjednačimo sa najmanjim merljivim vremenom, onda „operativno“ sadašnjost ne postoji – postoji samo prošlost.
  Ako vreme uzmemo kako ga definiše profesor Abramović, onda sadašnjost nije merljiva veličina, već uopšten pojam koji može trajati različito, prema potrebi odnosno kontektstu u kome se koristi.
  Za razliku od profesora ne verujem da je Tesla bio „bozji izaslanik“ i da bi njegov rad trebao da bude osnova planetarne kulture i vere. Da bi se bolje razumeli, NE ŽELIM DA NA BILO KOJI NAČIN OSPORIM TESLINA NAUČNA DOSTIGNUĆA.Ali,
  Tesla očigledno do svojih saznanja nije dolazio na „uobičajen“ način. Da li je svoje vizije preuzimao na, za nas, neobjašnjiv način iz etra, morfičkih polja, svesne energije, „kolektivne pameti“ zapisane negde u „kosmosu“ putem torzionih ili skalarnih talasa, ne znamo i ne možemo da objasnimo i shvatimo.
  Možda je svojim „natprirodnim“ sposobnostima čitao zapise civilizacija koje su bile na daleko većem stepenu razvoja nego što smo mi sada, i te „vizije“ pretvarao u opipljiva naučna dostignuća u, prema sadašnjim kriterijumima, primitivnim uslovima.
  Ali taj isti Tesla „koketirao“ je sa opasnim izumima i nudio ih Englezima, Nemcima, Amerikancima, što je i rezultiralo da se mnogi njegovi izumi tajno doradjuju i danas čine osnov najopasnijeg oružja koje ima čovečanstvo.
  Po mom mišljenju, svaka mu čast kao naučniku, ali je to sve daleko od neke planetarne kulture ili religije. Ko će se odupreti veštački izazvanim zemljotresima, uticajem na ljudsku svest putem usmerenih talasa, energetskim poremećajima, i sl. A „rodonačelnik“ svega toga bio je sam Tesla.

 • Aleksandar Zlatar je napisao:

  „Po mom mišljenju, svaka mu čast kao naučniku, ali je to sve daleko od neke planetarne kulture ili religije. Ko će se odupreti veštački izazvanim zemljotresima, uticajem na ljudsku svest putem usmerenih talasa, energetskim poremećajima, i sl. A „rodonačelnik“ svega toga bio je sam Tesla.“

  Sve što je Tesla, kao altruista i humanista, izumeo i patentirao služio je i služi isključivo za dobrobit čovečanstva i nikad mu nije ni na kraj pameti bio da svoje izume zloupotrebi kao najstrašnije oružje protiv čovečanstva.

  Problem su drugi sebični neljudi koji su Tesline izume iskoristili i zloupotrebili u korist sopstvenih materijalnih interesa (HAARP, SURI,…..).

 • Poštovani, zaista mi je drago što najzad imam posla, odnosno mogu da razmenim pametne misli, reči, sa ljudima koji misle svojom glavom. Hvala Vam što interferiramo na istim talasnim dužinama. I govorimo istim jezikom. Što se tiče mojih spornih problema radi se o jako naivnim, prozaičnim stvarima. U pitanju je VAKUM, praznina, otsustvo svega realnog, hoću reći materijalnog. Da stvar bude zanimljivija nije moglo da se ovakav život stvori bez dovoljne razređenosti one tvari koji je nepoznati tvorac ovaplotio – izmislio. Nebih da oponiramo i da se hvatamo „u koštac“ sa naučnim postavkama, ali i ja sam istovetnog mišljenja da između prošlosti, koja je inertna i stalna, krčka se u loncu, i budućnosti koja je sasvim neizvesna nalazi sadašnjost podložna promenama, kretanju i brzinama koje su iracionalne, nedefinisane. Sadašnjost je toliko nedefinisana, irelevantna, da je teško o tome i razmišljati, ona je smicanje između prošlosti, opipljive, i budućnosti koja je kauzalna ali nedefinisana, može da bude ali ne mora. Ako uzmemo nas i u odnosu na nas – tako je kako je. Izgleda da je sve irelevantno i nedefinisano i u odnosu na druge. Oni verovatno imaju svoje parametre, pra uzorke. Kažu da je Vasiona velika, izmerili su, 13,7 milijardi svetlosnih godina. Čudni zaključci od merodavnih. Ako pogledamo da je u drugom smeru od centra Big Bena isto takva veličina, onda ispada da je 27,4 milijardi svetlosnih godina. Isto se to događa i sa prostijim, prozaičnijim primerima : Kada informacija, svetlo sijalice dopre do mene ono je pobočno prešla dva puta veće rastojanje. Ali i na to pitanje Nauka ima svoj odgovor – GEOMETRIJSKI PARADOKS! I to je naučno objašnjenje. Puno je još toga preko čega se olako prelazi. Podrazumeva se. A rezultati svakako nisu meritorni ni pravi. I ja se slažem sa gledištima na naučne reuzltate koje je ostvario Nikola Tesla. Svaka mu čast i hvala! Ali naš, odnosno njegov rod pati, ima zlehudu sudbinu. Svi , čitava civilizacija ima koristi od njegovih izuma i pronalazaka jer on je bio svetski čovek – Kosmopolita. A mi dobijamo po glavi zahvalnice od moćnika kao tantijeme koje smo sa pravom očekivali. I ON, jadan, nije ni on dočekao svetska priznanja. Oteli su i prisvojili sve to kao tekovine čovečanstva i civilizacije. Izostalo je, možda sa pravom na autorsko pravo priznanje jednom narodu. Nama, tako majušnom narodu, siromašnom i kinjenom od vajkada, ostaje da se jedino idejom, istinom borimo protiv sila zla. A imamo i snage i duboke porive kao najstariji među narodima sa svojom viševekovnom kulturom i civilizacijom i prošlošću. Jedino nismo imali narodne vođe koje bi nas pretstavljale i zastupale. Ako pogledamo bolje, možda je to ono što nas je inspiriralo i nadahnulo da postižemo nadnaravne rezultate. Što se priteže jače – sve više i višlje otskače!
  Budi se i nacinalni ponos. I to je plaćena čast – Prvi Srbin izbačen u orbitu oko Zemlje! U susret Vanzemaljcima. Da im ukažemo dobrodošlicu. Ako nam oni ne pomognu neznam ko bi na Zemlji mogao da nam pomogne osim Boga. Pozdrav od mene

 • @Centar
  Ne želim da „osudjujem“ Teslu. Duboko verujem da su mu namere bile usmerene u pravcu ljudskog blagostanja, ali kad se neko „igra“ sa takvom moći i potencijalnom destrukcijom, onda se ne može reći da je to bilo nesvesno. Možda je zato i prestao, kako se govori u tekstovima o Tesli, da eksperimentiše u Vonderklifu, jer je spoznao do čega može sve to dovesti. Ne znamo, samo možemo da pretpostavimo.
  Medjutim, njegov dalji rad vezuje se i za filadelfijski eksperiment, odbrambene štitove i druge „problematične“ izume koji u sebi nose mnogo veću potencijalnu destrukciju i ne bi se baš mogli podvesti pod prioritet ljudskog blagostanja.
  Kad se kaže da je fizika u drugoj polovini 20-tog veka bila zapostavljena u odnosu na druge nauke, mislim da to i nije baš najtačnije. Pre bih rekao da je bila sa namerom potisnuta u skrivenije tokove, jer da su obelodanjena sva dostignuća i izumi mnoge teorije bi bile demistifikovane, a to ne bi baš odgovaralo onima koji zaradjuju na njima.

  @Kamenko
  Naša razmena mišljenja je samo individualno iznošenje činjenica, koje nam se čine logičnim i smislenim, a informacije smo „pokupili“ u obilju iznetih teorija onih koji misle da su došli do neke istine. Zato je i ova „rasprava“ uglavnom lišena prave naučne podloge, i svako ko više zna dobrodošao je da pruži neko objašnjenje, ali ne na „naučno fantastični“ način, već jezikom razumljivim za većinu onih koji se pojavljuju na ovom blogu.
  Mnogo je teorija koje naročito u prethodnoj deceniji sustižu jedna drugu, nadovezuju se ili osporavaju. Raskrstilo se sa teorijom podvojenosti materijalnog i duhovnog, što je oduzelo „ekskluzivitet“ religiji da brine o stanju duha, a time i uklonilo mnoge dogme i zablude. Odustalo se i od teorija koje su „dokazale“ put od amebe do čoveka i to putem evolucione slučajnosti, što je jedan pametan čovek uporedio sa slepim čovekom koji rešava Rubikovu kocku. Da bi slučajno došao do rešenja bilo bi mu potrebno mnogo više vremena nego što se pominju godine starosti planeta i univerzuma, iako ni to ne znam kako su izračunali.
  Da se ne bi udaljili od teme, dao bih samo jednu opasku na izrečeno „da nismo kao narod dobili priznanje, odnosno autorsko pravo“ na Teslu. Šta je to što je imalo najveći uticaj na Teslu da bi po tom „srpskom“ osnovu bio „prisvojen“? Otac, odnosno njegovo poreklo, ili majka i njeno poreklo, mesto u kome mu se majka porodila, ili gde je on najviše boravio ili sredina koja je na njega uticala? U svakom slučaju, lepo je reći da je Tesla bio srbin, ali i kako opredeliti tu pripadnost.

 • Uvaženi Aleksandre,
  Ima neka Nauka Geneologija, pa ona bistri tu temu. I mislim da ona drži, ceni više stranu majčinstva. (To Feministkinje kao da neznaju, pa se stalno bore za neka svoja prava koja već imaju u rukama, ali nije na meni da ja to njima objašnjavam.) Putem Mitohondrija ženske strane mogu se odrediti genetske, nasledne osobine i poreklo individue, pre nego očinstva. Ovo je jedan narod koji je vekovima tlačen i cepkan na „sastavne i rastavne“ delove. Jedna zemlja tri gospodara, tri vere a sada još i tri jezika. Kako je počelo svako selo će da ima svog pretsednika, svitu i svojtu. Spuštamo se na lestvici egzistencije, opstanka dok ne dođemo do dna. Ovo što pravimo „mešung“ samo osvežava naše gene i hromozome pa učvršćujemo snagu i kalimo otpornost na ovoj balkanskoj vetrometini. Ujedno i postajemo rodbinski povezani hteli mi to ili ne. Sigurni smo da neće da bude „plave krvi“. Može nas neko deliti i svojatati koliko god hoće ništa mu ne vredi, ne može da mu pomogne. Mi smo tu gde jesmo i to smo – što smo. Pozdrav Kamenko

 • Mene je od malena mučilo to postoji li NISTA . Kad god bi se otac vracao s posla pitao sam ga šta mi je doneo – važno je odgovorio – NIŠTA . Ja bi se dao u potragu da pronađem to NIŠTA. Ispod kreveta, iza šporeta , ispod miljea i gondole na TV-u i dohvatio bih se svih ladica sa escajgom na kredancu i pregradama sa šerpama. Onda bi me cale pitao šta tražim a ja bi mu iskreno rekao – NIŠTA . On bi ozbiljnije ponovio pitanje a ja još ozbiljnije odgovor. onda bi sav crven u licu rekao da me zadnji put pita šta tražim a ja sav srećan što je igri kraj odgovorio – NIŠTA . E tad bi se desilo NEŠTO zbog čega sam digao ruke od istraživanja zašto ne mogu da pronađem NIŠTA . Cesto je i mama isto prolazila kad bi bila iskrena pa rekla da nema ručka jer u frižideru nema NIŠTA . Sreća da ga nismo našli jer je tata jednom došao sav modar i izgreban . Kad je mama pitala šta se desilo , odgovorio je – NIŠTA . Iz tog sam izvukao nauk za ceo život i znam da je čovek najsrećniji kad nema NIŠTA .

 • Cenjeni,
  Nemam nameru da se vraćam na početak početka. Ali da napomenem da je ozbiljnost teme suštinska – bazna. Hvala Voji na prozaičnom i slikovitom objašnjenju pojma i „pojave“ značenja reči NIŠTA. Prateća pojava koju i ne osećamo da nam to „ništa“ znači mogućnost da imamo „nešto“. Za mene je to zanimljiva zapetljancija, pogotovu kod nas što nam jezička dvostruka negacija stvara utisak, dojam da zapravo imamo „nešto“. Odomaćila nam se ta šeretska šala i šega pa se zezamo do mile volje. Da nam se „oni“ ne dosete! DVOSTRUKA NEGACIJA ZNAČI GACIJU! Ali ko za to mari, bar ne kod nas. Ionako nemamo jezičke, lingvističke stručnjake. Pa nam je pismenost na NIŽOJ visini. Samo pogledajmo Internet pa da NAM sve bude jasno. Ni dva posto! A i prosek siromaštva u jeziku odrazio se i na ostalo u životu : Svoj hleb jedu, a tuđu brigu vode. Do zla boga uboga sirotinja. I dobra je ta konstatacija da od NEMANJA TVRĐEG GRADA NEMA! Pa da povežemo ovu našu priču sa temom na blogu : Nije ni čudo što je Nikola Tesla morao da ode u tuđinu da bi mogao da realizuje svoje ideje. Da je ovde ostao mogao bi da bude EVENTUALNO, SA SVOJIM IDEJAMA samo dežurni dispečer na nekoj trafo stanici. Ujedno i da zadovoljimo MODERATORE da nam ne zameraju da se ne držimo date teme na BLOGU. Obavezan Pozdrav Prijateljima Kamenko

 • Postovanom gospodinu doktoru Velimiru Abramovicu

  Postovani gospodine doktore,nalazim da je vase tumacenje vremena jako zanimjivo,pa ipak nebih se mogao sloziti sa tim u potpunosti.Moje misljenje,koje je naravno mozda netacno, je sledece ja se slazem da vreme kao fizicka velicina nezavisna od kretanja tela,ali se nemogu sloziti da je nula .Moje misljenje je da je jedna beskonacnost tj prostor,kao i jedno vreme(beskonacno kao i prostor)te stoga smatram da je vreme =1.Takodje vec je opsteprihvacena teorija o neunistivosti energije vec o menjanju oblika,takodje smatram da je i materija kao takva neunistiva.Smatram da je nemoguce prenosenje energije bez materije, smatram da energija ni u kom slucaju nemoze biti posmastrana bez materije.Ja licno mislim da je energija zapravo samo produkt materije,i da zapravo neunistivost energije prati neunistivost materije.Hocu reci da svaka materija u sebi sadrzi odredjenu kolicinu energije koja je konstantna za tu materiju.Smatram da je kolicina materije i energije proporcjonalna u beskonacnom prostoru i nalazi se u vremenu cija je konstanta 1.Takodje mislim da iz toga proizilazi da je materija kao i energija beskonacna.
  U prilog mom misljenju ide i teorija da je prostor beskonacan,e sad imamo razne oblkike energije koja tezi da se izjednaci jedino sto je sprecava je materija .Prema tome postoji jedan jedna energija u jednoj materiji u jednom prostoru koji je u jednom vremenu.Iz toga proizilazi da je sve oko nas jedan deo te materije u jednom delu prostora koji zauzima deo prostora u datom delu vremena.Te stoga jedno telo ,koje predstavja jedan deo beskonacne materije i jedan deo beskonacne energije,u datom prostoru koji predstavlja deo od jednog beskonacnog prostora energije i jednog dela vremena koji je 1 od jednog beskomacnok vremena koje je takodje 1,pri kretanju gubi ili dobija energiju i stoga ono predstavlja drugo telo sa drugom energijom a cesto i materijom u drugom delu beskonacnog prostora i drugom delu vremena koje je 1 od beskonacnog vremena koje je takodje 1.
  Na kraju neiskljucujem mogucnost da sam izneo i krajnju glupost.pa makar cu vas nasmejati.Moje postovanje dragi doktore

 • Uzbrdo je teško ići. Izgleda da smo se i umorili. Ono NIŠTA bi bio Vajni i ne definisani Prostor iliti Razmak, rastojanje. Vidim da imate i druga, pametnija posla. Uzgred samo da napomenem da nije isto – uzbrdo kilometar i nizbrdo kilometar. Kao što nije isto odraslom čoveku ni malom detetu a nekmolio mravu. Ustrojstvo materije i energije sa zamešateljstvom praznine dobili smo to što jeste -potrebnu prazninu, životni prostor, ŽIVOT. To je specifična razređenost, gustina. Frakcionom destilacijom, sticajem okolnosti dobijen postulat. Bez te razređenosti i ova slova bi bila jedno na drugom, pa se ne bi mogla pročitati. Tada bi samo pojedini mogli da znaju šta je to što je napisano. A ja znam koji su to ljudi. Ostavljamo sve za bolja vremena i bolje ljude. Kamenko iliti Kremenko.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280