Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Nauka Preporuka Zdravlje

Kako napraviti tradicionalni biljni melem i balsam

Prirodni biljni melem i lekovita krema

 

PRIRODNI BALSAM – Kako napraviti biljni melem kod kuće

Recept za tradicionalni prirodni biljni melem za rane i oštećenja kože. Balsam od lekovitog bilja

.

Kako napraviti biljni melem kući?

BioBalsam melem krema za oštećenja kože Kako napraviti tradicionalni biljni melem i balsam Kada je njenom najmladjem i 9-om detetu, petogodišnjem sinu Ratku sekira odsekla prst, njegova majka, Milijana rodjena Karadžić, iz sela Palež na Durmitoru, Severna Crna Gora, brzo je nabrala svežu hajdučku travu pored kolibe u kojoj su živeli, izgnječila je u avanu i napravila najprostioji biljni melem, spojila odsečeni prst sa šakom, stavila smešu oko odsečenog dela, fiksirala malim daščicama i zavila.

Svaki dan je menjala zavoj i stavljala novu smešu i novi lekoviti melem izgnječene hajdučke trave. Kada se posle nekoliko dana rana na prstu zagnojila, nabrala je bokvicu, takodje je izgnječila i privila na ranu, da izvuče gnoj. Prst je tako detetu spašen zahvaljujući hajdučkoj travi i bokvici, skromnim lekovitim biljkama koje svuda rastu kao korov. Ostao je samo bledi ožiljak na mestu gde je prst bio odsečen. Tako se nekada pravio biljni melem u pasivnim krajevima.

Travarski biljni melemi koji su lekoviti

U narodu je vekovima unazad poznata upotreba biljnih krema sa lekovitim biljem za vidanje i lečenje rana, čireva, otoka i svih drugih povreda, oštećenja i promena na koži. U Bosni se odomaćio turski naziv za tu lekovitu kremu mehlem – biljni melem, što je kasnije prihvaćeno na širim prostorima Balkana.

U latiniziranim krajevima je naziv bio malo drugačiji i isceljujuća biljna krema se nazivala balsam – balzam. Ipak, ma kako da se krema nazivala, ona je uvek i na svim prostorima Balkana imala sličan način pripreme, dosta sličnu formulaciju i različite efekte. Ceneći uspeh koji imaju pojedini prirodni melemi i želju korisnika da se vrati prirodnim metodama nege i iscelenja tela, mi smo se u farmaceutskoj kompaniji Priroda na Dar prihvatili zadatka da pažljivo i bez predrasuda istražimo tu narodnu mudrost i tradiciju i stvorimo preparate što približnije originalu.

Vekovima unazad dinarci, planinci ili ravničari, mahom seosko stanovništvo koje vrlo često nije imalo za života susret sa lekarima i pravim doktorima, bilo je prinudjeno da se leči kako zna i ume. Mahom su seoski nadrilekari, šamani, vračevi i iskusniji poznavaoci lekovitog bilja bili ti koji su spravljali domaće lekove za bolesne i prepisivali im terapiju. Sastojci za meleme koji su se upotrebljavali su bili samo oni koji su bili dostupni, koji su se mogli naći na licu mesta – lokalno lekovito bilje, voće i povrće, mast i loj, vosak, med, propolis, šećer, mleko, kreč, minerali, rakija i vino, tamjan, smola sa zimzelenog drveća, prirodni asfalt, delovi životinja.

Iskustvo sa stvaranjem uspešnih lekovitih biljnih melema se sticalo teškom mukom, probom i pokušajem kreativnih iscelitelja. Obično su narodni vidari i iscelitelji posmatrali životinje i kako se one leče, i pokušavali da ih imitiraju, što se nekada završavalo i fatalno, jer se ispostavljalo da su neke trave koje krave, svinje i ovce pasu otrovne za čoveka. Ipak, bilo je i uspešnih prepoznavanja. Setimo se samo macine trave, matičnjaka, medvedjeg groždja. Takodje, posmatrali su znakove u prirodi i pokušavali da u simbolici lista, korena, cveta ili ploda neke biljke pronadju uputstvo i znamenje za šta se neka biljka upotrebljava – na primer biljke vidac, steža, srčanik. Od te prakse posmatranja su nastala i mnoga danas poznata imena lekovitog bilja – stolisnik, gorocvet, salep, konjski rep, i mnogi preparati i recepture. Treba napomenuti da i pored velike maštovitosti i pronicljivosti narodnih lekara, mnoge biljke svojom simbolikom i imenom nisu uvek lečile ono za šta se činilo da su namenjene. Bilo je i potpunih zastranjivanja u eksperimentima. Posebno u tom smislu mislimo na upotrebu životinjskih sastojaka, koje su šamani, vračevi i veštice često stavljali u lekove verujući da će duh ili svojstvo dela životinje preći na čoveka – zmijina koža, petlova krv, medvedje kandže i tako redom.

Onaj lek koji spase pacijenta ili mu pomogne, i koji se pokaže uspešan u većini slučajeva, takav kakav je napravljen, postaje stalni domaći lek i tradicionalna praksa. I tako nepromenjen traje decenijama ili čak i vekovima, prenoseći se sa kolena na koleno, ako se u medjuvremenu ne zaboravi, jer ga nosilac recepture odnese u grob.

Uvodjenje pak novih formula lekova, melema i krema se dešavalo eksperimentom i transferom znanja, koje su mahom donosili trgovci i vojnici, bilo da je lokalni seljanin išao u vojsku i vojnu i tamo saznavao za neli lekoviti melem i recepte za masti i kreme iz drugih krajeva, bilo da su vojnici osvajači donosili svoje recepture. Tako se nekada širila medjunarodna medicinska znanost i farmacija. I ne zaboravimo, možda najznačajniji izvor tradicionalne medicine, manastire. U manastirima i samostanima, zahvaljujući znanju čitanja i pisanja, stranim jezicima i prepisci sa svetom, monasi i sveštenici su imali stare knjige i recepture o tradicionalnim lekovima iz raznih delova sveta i iz antičkih vremena. I zapisivali su lokalne formule. Zapravo, danas najpoznatiji biljni melemi i preparati koji su sačuvani potiču iz manastira i samostana, posebno u Zapadnoj Evropi gde je ta tradicija neprekidna. Nadamo se da će kompanija Priroda na Dar uspešno oživeti i vratiti u život tradiciju narodne medicine Balkana.

Biobalsam je najbolja biljna krema za opekotine Priroda na Dar
Moćna i delotvorna biljna krema za opekotine, fistule, fisure i rane

Kako se pravi lekoviti biljni melem kod kuće

Receptura izrade tradicionalnog biljnog krema ili melema je jednostavna, i u većini predela Balkana je slična, uz neke lokalne specifičnosti i dodatke. Mahom su meleme i biljne balzame pravili iskusniji travari, koji su znali kako da sačuvaju aktivne sastojke lekovite biljke u preparatu a da sve vredno iz biljke ne sagore u pripemi.

Ne treba zaboraviti da u prošlim vekovima narodni um nije znao ni za aktivne sastojke, ni za aktivne principe u biljkama, njihovu koncentraciju, doziranost, uslove delovanja, već je sve bilo svedeno na posmatranje spoljašnjih efekata.

Osnova pravljenja melema je uvek ista i može se prikazati na sledeći način:

–          zagreje se pola kilograma do kilo svinjske masti dok se ne otopi i postane vrelo

–          (u primorju je umesto masti zagrevano maslinovo ulje ili neka druga masnoća)

–          nabere se sveže bilje po izboru, za povredu koja se tretira – dve šake bilja i stavi u mast

–          mast i bilje se kuva nekih 10-ak minuta stalno mešajući i ne na prejakoj vatri

–          pred kraj mešanja dodaje se parče loja, komadić voska i malo borove smole

–          (na ovom mestu su od sela do sela i zavisno od namene preparata, dodavani i med, kreč, mleveni kamen, tamjan, bogojavljenska vodica, pepeo, sol, začini, životinjski sastojci, itd)

–          sve se dobro promeša, i dok je još tečno procedi kroz platno ili gazu u posude

–          ostavi se u posudama da se ohladi i dobije tvrdju konzistenciju

Često se u pripremi melema bajalo ili su se izgovarale molitve koje su trebale da poboljšaju dejstvo melema.

.

Neke biljke koje preporučujemo za pripremu melema – jedna glavna biljka ili mešavina biljaka gde glavna biljka nosi pola količine smeše:

– za rane koje teško zarastaju, za duboke rane, stalno vlažne rane – cvet nevena (kao dodatak mogu i hajdučka trava i rusomača)

– za rane i povrede koje treba da što pre zarastu i da se smanji ožiljak – hajdučka trava (+kamilica + latice ruža)

– za opekotine – kantarion (+zova + lavanda)

– za crveni vetar, herpes, ekcem, psorijazu – neven ( + kamilica + žalfija)

– za čireve, gnojne rane – bokvica (+ kantarion + maslačak)

Biocalendula je najbolja biljna krema za ekceme, psorijazu i ojede
Vrhunska biljna krema od nevena za ekceme, psorijazu i ojede

Najveći problem kod tradicionalnih melema su kontaminacija prljavštinom, uvek neujednačen kvalitet, odnos upotrebljenih supstanci, često i manjak aktivnih sastojaka, kao i održivost samog melema kroz vreme. Tada nije bilo frižidera, niti su stari vidari mogli da dodju do prirodnih konzervansa kakve danas farmacija poznaje. Higijenski standardi često u izradi nisu bili visoki i zato se kod vidara u želji da sačuvaju trajnost preparata koristilo previše prirodnih konzervansa – meda, šećera, propolisa i voska, koji su često svojom koncentracijom umanjivali efekat samog melema. Ta praksa je i danas prisutna kod velike većine prirodnih melema koji se prave po malim radionicama i kod kuće.

Takodje, u nekim krajevima je bilo jako bitno na koji dan se bere lekovito bilje, da li za Djurdjevdan, Jovandan, Petrovdan, da li za puna meseca ili uštapa, kako se bere bilje i kako se tretira. Ovaj deo se vezuje za pseudonaučnu ili magijsku praksu narodnih iscelitelja, koja se u naučnim istraživanjima pokazala samo delimično opravdanom, jer je uočeno da je narodni vidar ponekad intuitivno pogadjao datume za branje biljaka, dane kada one imaju najviše aktivnih lekovitih sastojaka u sebi. Danas je to sve uredjeno biljarskim rasporedom branja, jer se zna kada koje bilje ima najbolja svojstva i najveću koncentraciju aktivnih materija u sebi, ili se stalnim labaratorijskim probama ispituje pravi momenat za branje kod plantažnog uzgoja bilja u kontrolisanim uslovima.

U samim recepturama kod starih vidara postoji još jedna tajna, koja nije bila uvek jasna istraživačima, a to je par – nepar, odnosno koje biljke u recepturu ulaze u parnim merama a koje u neparnim. Kod uspešnih iscelitelja se to smatralo vrlo bitnim i suštinskim, jer se verovalo u numerološka svojstva aktivnih materija, i to svojstvo smo pokušali da sačuvamo u svim preparatima kompanije Priroda na Dar, i tako naši preparati imaju u sebi sačuvane te zlatne proporcije lekovitih biljaka.

Druga tajna uspešnih vidara je bila u poznavanju sadejstva različitih biljaka. Nekoliko lekovitih biljaka u jednom preparatu je trebalo složiti kao jedinstvenu porodicu, da bi melem imao dejstva. Neke biljke su se medjusobno isključivale, uticale jedna na drugu da slabije deluju. Takve kombinacije biljaka je trebalo izbeći. U tom delu je nauka napravila veliki progres vršeći farmakološka i farmakodinamička istraživanja sa lekovitim biljkama, izdvajajući aktivne sastojske i njihovo delovanje, što je dovelo do bolje kategorizacije biljaka i mnogo boljeg poznavanja njihovog dejstva i moguće sinergije. Medjutim, nauka nije uspela da pronikne u mehanizam rada nekih uspešnih biljnih mešavina, ni da ih u potpunosti objasni. A taj melem i dalje jednostavno deluje.

Istražujući temu i prirodnu medicinu, došli smo do zaključka da postoji velika razlika izmedju nekadašnjih tradicionalnih melema i savremenih medicinskih krema. Melemi su mahom bili manje aktivnih svojstava i moći u odnosu na medicinske kreme, koje su fokusiranije. Ali su zato melemi uspevali da reše neke probleme kože koje nijedna medicinska krema ili lek nije uspela. Stoga smo u našim radovima rešili da spojimo prirodni melem i medicinsku kremu, i stvorimo meleme pojačanog dejstva, prirodne tradicionalne preparate sa sve znanjem savremene nauke.

Ono što smo mi za razliku od starih vidara prvo doradili su podloge za meleme. Takozvana masna podloga za melem, bazirana na svinjskoj masti i ovčijem loju, mi smo zamenili prirodnim biljnim uljima i sastojcima – maslinovo ulje, biljna ulja lekovitog bilja, lanolin, ulja semenki, kako bi izbegli smrt životinje. S druge strane, sve ostale prirodne sastojke smo zadržali, vosak, smolu, med, propolis.

I ono što je najvažnije, savremena nauka je mnogo naučila o koži i njenom funkcionisanju, i o dejstvu vitamina i aktivnih sastojaka koji pomažu obnavljanje i regeneraciju kože. Zato su svi naši biljni melemi i lekoviti gelovi Priroda na Dar obogaćeni i pojačani pantenolom, alantoinom, vitaminima i drugim blagotvornim sastojcima prirodnog porekla, ne bi li dejstvo melema bilo maksimalno.

Verujemo da smo stvorili biljne kreme, meleme, balsame i gelove snažnijeg i blagotvornijeg dejstva od originala. Uverite se i sami u našu tvrdnju. Posetite naš sajt i istražite narodnu medicinu Balkana  www.prirodanadar.rs

. . .

30 komentara

 • […] Redakcija Bloga * * * Melem za ranu Kada je njenom najmladjem i 9-om detetu, petogodišnjem sinu Ratku sekira odsekla prst, njegova majka, Milijana rodjena Karadžić, iz sela Palež na Durmitoru, Severna Crna Gora, brzo je nabrala svežu hajdučku travu pored kolibe u kojoj su živeli, izgnječila je u avanu, spojila odsečeni prst sa šakom, stavila smešu oko odsečenog dela, fiksirala malim daščicama i zavila. Svaki dan je menjala zavoj i stavljala novu smešu izgnječene hajdučke trave. Kada se posle nekoliko dana rana na prstu zagnojila, nabrala je bokvicu, takodje je izgnječila i privila na ranu, da izvuče gnoj. Prst je tako detetu spašen zahvaljujući hajdučkoj travi i bokvici, skromnim lekovitim biljkama koje svuda rastu kao korov. Ostao je samo bledi ožiljak na mestu gde je prst bio odsečen. . . . U narodu je vekovima unazad poznata upotreba biljnih krema sa lekovitim biljem za vidanje i lečenje rana, čireva, otoka i svih drugih povreda, oštećenja i promena na koži. U Bosni se odomaćio turski naziv za tu lekovitu kremu mehlem – melem, što je kasnije prihvaćeno na širim prostorima Balkana. U latiniziranim krajevima je naziv bio malo drugačiji i isceljujuća biljna krema se nazivala balsam – balzam. Ipak, ma kako da se krema nazivala, ona je uvek i na svim prostorima Balkana imala sličan način pripreme, dosta sličnu formulaciju i različite efekte. Ceneći uspeh pojedinih melema i želju korisnika da se vrati prirodnim metodama nege i iscelenja tela, mi smo se u farmaceutskoj kompaniji Priroda na Dar prihvatili zadatka da pažljivo i bez predrasuda istražimo tu narodnu mudrost i tradiciju i stvorimo preparate što približnije originalu. Vekovima unazad dinarci, planinci ili ravničari, mahom seosko stanovništvo koje vrlo često nije imalo za života susret sa lekarima i pravim doktorima, bilo je prinudjeno da se leči kako zna i ume. MahomDalje […]

 • Ja sam u Americki i zelim da znam gdje se more kupiti ili nabaviti ovaj melem. Od moje mame prijateljica je donijela domaceg melema iz Hrvatske ali ja to nebi mogla praviti ovde posto nemaju pojedinih stavri sta meni treba, a treba mi za sina koji se jako objede i guza mala mu bude tako crvena i jedi no to pomaze. Molim ako iko zna gdje mogu kupiti vite se!
  Hvala

 • Tina, melemi se kupuju u Srbiji.

  Vi možete i u Americi napraviti prirodni melem. Sigurno je da u apotekama možete kupiti nevenovo ulje – Calendula oil, i njime mazati guzu bebi, ili samo pomešati to ulje sa nekom prirodnom kozmetičkom osnovom i napraviti kremu.

  Panthenol krema je takodje dobar izbor za dečije ojede.

  U Americi ima puno prirodnih stvari koje možete naći i kupiti.

 • – za rane koje teško zarastaju, za duboke rane, stalno vlažne rane – cvet nevena (kao dodatak mogu i hajdučka trava i rusomača)

  – za rane i povrede koje treba da što pre zarastu i da se smanji ožiljak – hajdučka trava (+kamilica + latice ruža)

  – za opekotine – kantarion (+zova + lavanda)

  – za crveni vetar, herpes, ekcem, psorijazu – neven ( + kamilica + žalfija)

  – za čireve, gnojne rane – bokvica (+ kantarion + maslačak)

  Ako zelim da napravim melem za herpes,moram li da stavljam sve ove sastojke ili samo ove koji su naznaceni za herpes?
  Hvala! 🙂

 • @ doktor23

  Za herpes samo one biljke koje se preporučuju za herpes: neven, kamilica, žalfija.

  Nevenovo ulje, ekstrakt tinktura žalfije i kamilice, i malo propolisa.

 • Molim Vas da mi pomognete oko izliječenja psorijaze koja se nalazu na desnom stopalu prema zglobu.Napominjem da je držim pod kontrolom nabavlajući kremu nevena i masti koje mi propisuje moj doktor. Zanima me da li vi imate koju mast ii kremu koja bi smanivala ili izliječia moju boest koja me jako opterećuje.

  S poštovanjem i lijep pozdrav iz Zagreba

 • divno sto ovakvi proizvodi postoje. u trudnoci mi se pojavila gomilavirusnih bradavica po vratu grudima i ispod grudi. cime da ih tretiram prirodno ili od vasih proizvoda. Molim za savet

 • @ mirjana

  Virusne bradavice se mogu skinuti samo sa kremom koja ima korozivno dejstvo, što naše kreme nemaju. Preporučujemo da bradavice skinete laserom ili radio talasima a da našu BioBalsam kremu za opekotine, rane i ožiljke koristite za nastale ožiljke, kako vam ne bi ostale fleke.

  Kreme koje skidaju bradavice znaju da ostave ožiljke. Sigurniji pristup je fizički tretman bradavica.

 • Poštovani,

  Hoću da napravim melem sa voskom u kome idu 6 biljaka.Interesuje me koliko količinski ide ulje biljaka i koliko voska na sve to i da li je u redu mešati veći broj biljaka(gavez,neven,kantarion,ruzmarin,bokvica,aloja vera).Takođe bi voleo da znam da li se potapa sveža aloja u ulje koje treba do odstoji.

  Unapred zahvalan.

 • @ Aleksandar

  Postoje dva načina da napravite melem:

  1. kuvanjem svežih ili suvih biljaka u nekoj masnoći – ulje, mast, lanolin, ili

  2. pravljenje melema sa biljnim uljima od lekovitog bilja, npr dodajte u kozmetičku podlogu kantarionovo ulje

  Biljaka treba da bude dovoljno, nema tu generalne mere, zavisi od biljke do biljke, na pola litra maslinovog ulja ide 3 do 5 kašika lekovitog bilja, na primer, i kafena kašičica voska, na primer.

  Mi kada spremamo domaći melem u kućnim uslovima to radimo odokativno, dok kada spremamo kreme za prodaju, to onda ide sve po strogoj recepturi u kojoj se upotrebljavaju standardizovani ekstrakti – zna se koliko ima lekovite materije u biljnom ulju, ekstraktu, propolisu, koliko ide vitamina, minerala, koliko specijalnih tipova ulja i masti, itd.

  Aloja vera nije biljka koja se stavlja u ulje, jer ima suviše vode u sebi, pa će ulje koje pravite užegnuti. Od nje je najaktivniji sveži sok, koji se specijalnim postupcima može konzervirati. Retko ko može od Aloja Vere da napravi upotrebljiv preparat. Ona jedino daje rezultate kao sveža, kada se svež sok ili mesnati deo biljke stavlja na kožu.

  Možete mešati veći broj biljaka, mada je pitanje šta ćete dobiti. Biljke moraju medjusobno da se slažu i da njihova koncentracija bude dovoljno jaka da podstakne isceljujući proces. Ako stavite od svega pomalo, često ne dobijete ništa.

  Na primer, u vašem receptu od 6 biljaka, Aloja Vera ne ide uopšte, Gavez uvek ide samostalno ili kao većinska biljka sa jednom do dve manje biljke, Bokvica deluje na kožu mahom samo kao sveža, ruzmarin može da pravi problem u kombinaciji sa nevenom i kantarionom, a sami neven i kantarion imaju delom suprotna delovanja na kožu 🙂

 • Postovani,
  Zanima me mogu li zajedno staviti lavandu i ruzmarin, te mogu li napraviti smjesu bez voska i bez smole. Unaprijed hvala!

 • Draga Mia, ne razumemo potpuno vaše pitanje. Biljke možete mešati, to nije problem, ali melem ne možete dobiti bez voska, jer ćete dobiti dosta tečno stanje pripravka.

 • @ Rada

  Kako se pravi melem je već objašnjeno u tekstu i komentarima, pa se ne bi ponavljali.

  Pratite taj proces i kada se dodaje biljka dodajte svež koren gaveza, očišćen i iseckan na komadiće ili još bolje krupno izrendan.

 • Ovi me odgovori oduševljavaju, jer sam sama travar.
  Jedna gospođa postavila vam je pitanje, kako skloniti virusne bradavice na koži. Ako poznajete aloe arborescens, neka pokuša sa tim. Otkine se jedan list, maknu se bodiljke na rubu, otsjeće se recimo do 2 cm, podeli na pola i otvorenu stranu položiti na bradavicu i prilepiti flasterom. Ostaviti da deluje preko noći, a onda skinuti i sledeći dan ponoviti, sve dok bradavica ne otpadne. Na kraju ostane mala krastica, koja se osuši. Meni je pomoglo.

 • Poštovana Lols, melem za strije mi ne pravimo i nismo se bavili tim stanjem, jer kod velikih strija ne postoji prirodna metoda koja bi mogla da značajno popravi stanje kože – takva stanja kože popravlja samo plastična hirurgija.

 • Poštovana Bojana u tekstu i komentarima je objašnjeno kako da sami napravite melem za ekceme. Koristite neven, kamilicu i hajdučku travu, ako niste alergični na te biljke

  Ili kupite našu BioCalendula nevenovu kremu, jer za razliku od domaćih melema ona u sebi ima još mnogo toga što deluje blagotvorno na kožu – pantenol, alantoin, vitamini i poneki tajni sastojak.

 • …izuzetni, zaista izuzetni …
  …i sam se bavim spravljanjem pripravaka, i moram reći da sam pročitao doista korisne savete…
  Hvala Vam…

 • Mina, slagali bi se ali ne znamo za šta bi vam koristila takva kombinacija. Gavez je za kosti i hrskavicu, delom za neke rane, dok je zova za negu i omekšavanje kože i blage upale.

 • Poštovani, moja majka ima ranu na preponi,odnosno limfnu žlezdu koja curi i tu se bukvalno formirala rana. Da li preporučuje neki melem za to? I kako ga napraviti?

 • da li se smije jesti melem ako je u melem obicni, maslinovo ulje, vosak, kokosovo ulje i smola su u pitanju, dodano jelove smole, za lijecenje tumora, ako neko zna da mi odgovori

 • Danijela, nek vaša majka uzme našu BioBalsam kremu, brzo će pomoći. Osim ako nije tumor limfne žlezde u pitanju.

  Animeza, ima melema koji su jestivi ali nema svrhe jesti ih. Pojeden melem ne može da deluje na rak jer se u želudcu svari i razloži na prostije sastojke. Neki lekoviti sastojci iz melema prodju do tkiva ali vam za to ne treba melem, on ne može da maže i podmazuje telo kad se jede.

Ostavite komentar