Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Tajna – The Secret, popularna knjiga i film o uspehu i sreći

 


Kako je nastao Zakon privlačnosti a potom film i  knjiga Tajna o sreći i uspehu u životu

Knjiga i film o sreći i uspehu u životu Tajna – „The Secret“ by Rhonda Byrne

 

film i knjiga Tajna Ronda Birn i zakon privlačnosti Globalna popularnost koju je postigaao film i knjiga Tajna„The Secret“ dodirnula je i naša srca i naše umove pre par godina. Vrlo brzo je i kod prosečnih srpskih tragača za srećom i uspehom ponudjena Tajna našla svoje mesto, počela da se prepričava a i mnogi su počeli da žive u skladu sa pravilima koja knjiga preporučuje, ne bi li postali zdravi, bogati, voljeni i uspešni pre svega.

Analizirajmo o čemu se tu radi. Pronadjimo tajnu iza Tajne. To je uzbudljiva avantura za zdrav razum, zar ne?

Kada sam uzeo knjigu „Tajna“ svojevremeno da čitam, pod uticajem mojih new age prijatelja, koji su inače večito u potrazi za nečim novim čudesnim i spasonosnim, vrlo brzo sam shvatio nekoliko bitnih stvari. Prvo, razumeo sam o čemu se tu radi u samoj knizi, što i nije tako teško shvatiti ako znate sva slova i ako znate da čitate napisano, drugo, prepoznao sam odakle sve te ideje iz knjige  dolaze, što je već malo teže za shvatanje prosečnom čitaocu, osim ako niste istoričar motivacionih teorija i sistema uspeha. A nekako se desilo da imam neka iskustva na tom planu motivacije i sličnih knjiga.

U samoj knjizi i u istoimenom filmu Tajna autorka, inače postarija platinasta plavuša Rhonda Byrne, na početku priča svoju gorko slatku autobiografsku priču. Kaže kako je bila sva slomljena i na dnu životnih drama, ona situacija kada se ne vidi svetlo na kraju tunela, sva slomljena i depresivna, a onda, čudo, dobila je od svoje ćerke na poklon knjigu koja joj je promenila život. Knjiga ju je preporodila. I načinila je uspešnom. Čudo! Alelujaaaa, zapevali bi crnci iz hora.

Videćete kroz čitanje knjige da platinasta autorka nigde u tekstu ne spominje naslov te knjige koja ju je preobrazila u pobednika, ali ne brinite, mi znamo koja je to knjiga i objasnićemo na kraju. Pročitavši knjigu i primenivši je, naša junakinja je shvatila moć velike Tajne koja u njoj postoji, i poželela je da tu tajnu podeli sa svim ljudima sveta i zauzvrat uzme od njih novac i pažnju, što je zaista i uspela. Tajna je kod nje delovala.

A šta je zapravo Tajna?

Tajna je jedan jednostavan zakon, Zakon privlačnosti. Zakon koji kaže da se slično sličnom raduje i privlači. On u okultnim i new age krugovima predstavlja onu magijsku i magnetnu silu kojom navodno privlačite stvari, ljude i dogadjaje koje zamišljate i želite, i koju okultisti pokušavaju da aktiviraju ritualima, talismanima, bajanjima, meditacijama, orgijama, žrtvovanjima i čime već sve ne.

Da bi od svega toga napravila posao, autorka Ronda Birn, koja je inače profesionalac u medijima, novinar i producent, okupila je iskusnu ekipu saradnika, napisala knjigu i snimila klasičan motivacioni film koji su uz snažnu marketinšku kampanju postali globalni hit. S obzirom da ona nije nikakav autoritet i njoj niko ne bi poverovao da poseduje tajnu uspeha, u knjigu i film su uključeni neki od najpopularnijih motivacionih govornika i prezentatora Amerike, kao što su Bob Proktor, Dr Joe Vitale i ekipa. Zahvaljujući njima, to je i postalo uspešno, inače da nam je sama platinasta Rhonda Byrne to ponudila, publika bi je ignorisala. Osim ako ne živite u Srbiji i verujete da su voditeljke na televiziji temeljni mislioci i ozbiljni pisci ljubića preporučenih za Nobelovu nagradu od strane Facebook fanova.

Knjiga mi se nije dopala, moram odmah reći, jer je toliko očigledno prepisana od ranijih autora, da je bilo malo degutantno. I uz to, nekako je sve bilo napadno sa iskazima motivatora. Tipično je američki koncipirana: „Postoji tajna koja donosi moć i bogatsvo ljudima i koju su ONI skrivali vekovima, ali eto MI je otkrivamo i delimo svetu„. Njak & Bljak new age junk. Poklonio sam je prvom prijatelju i new age zaludjeniku koji ju je hteo.

S druge strane, nakon par godina sam, sa velikim zakašnjenjem odgledao film, i moram priznati, nerado priznati, film mi se više dopao. A dopao mi se jer je smišljeniji i bolje objašnjava neke finese teorija sreće i uspeha, nego što to čini knjiga. I deluje kvalitetnije ušećeren od same knjige. Ali u svakom slučaju je mentalni kalorijski atak na vaš sistem za varenje. Od ovakvih filmova se dobija dijabetes ili se zaglavi u Lazi Lazarević od vere u stvaranje čuda.

Priroda-na-Dar-Sve-je-Prirodno

Tajna koja stoji iza filma i knjige Tajna

No, sada zapravo treba da kažem koja je to tajnovita knjiga sa tajnom uspeha, i o čemu se tu zapravo radi. Biću brz. Moram da žurim da se obogatim, usrećim, skinem kilograme i udovoljim svim obožavateljkama.

Nauka bogaćenja Volas Vatles je ukradena ideja za knjigu TajnaPomenuta knjiga i film „The Secret“ su nastali na osnovu knjige „Nauka bogaćenja“ (The Science of Getting Rich)  autora Volasa Vatlesa (Wallace Delois Wattles), koje sam već pominjao na ovom blogu. To je kultna knjiga pokreta „Nova Misao“ (New Thought) koji je nastao tokom prelaza iz 19-og u 20 vek, i predstavlja jedan od temelja New Age misli danas.

Izvorište mislilaca koji su vodili Novu Misao, kao što su William Walker Atkinson, Emma Curtis Hopkins, Wallace Delois Wattles, Elizabeth Towne, leži zapravo u indijskom i tibetanskom magijskom misticizmu koji je prvo promovisala na Zapadu neurotična ruska okultistkinja Madam Blavatski, a zatim socijalni aktivist, mističarka i masonka Ani Bezant sa Teozofskim društvom. Suština svih njihovih stremljenja je objašnjiva u par teza magijske prakse:

„Privuci ono što želiš vizuelizacijom lepih misli i upornim emotivno psihičkim prizivanjem željenog, kao da si već došao do toga što želiš“

To su sve okultne tehnike pokušaja ovladavanja onostranim silama koje treba da ti služe i donesu sreću, zdravlje, uspeh, ljubav, moć. To je onaj dobri Duh iz Aladinove čarobne lampe. Stim da mladim ljudima niko ne objasni da je ta praksa zapravo pokušaj ovladavanja podnebeskim entitetima, nego ih ubedjuju da su oni, ljudi, ti koji kreiraju čuda svojim zamislima i ljubavlju. Na takvim pokušajima se najlakše gubi duša, i čovek postaje opsednut maštarijama i neutemeljenim vizijama, što je sasvim očigledno kada pogledate koliko miliona ljudi je čitalo takvu literaturu i pokušavalo da uspe, bez uspeha. Nakon takvih pokušaja mnogi postanu još veći gubitnici nego što su bili. Većina izgubi vreme, energiju i novac.

Slična okultna tehnika kreativne vizuelizacije „Silva Metod“ jednog meksičkog radio mehaničara je početkom 90-ih bila popularna i u Srbiji. A od domaćih autoriteta na tom polju istakli bi belog gnostičkog maga Živorada Žiku Slavinskog i njegove tehnike Excalibur 1 i 2, kao i školu šamanizma samoproklamovanog srpskog šamana Dr Vuka i tako dalje. To polje okultnih metoda i vizuelizacija je nepregledno i ima more sekti koje ih upražnjavaju. I sve neuspeh do neuspeha.

Jer, ne treba ni da napominjem da niko od njih, što autora što sledbenika, nije stekao bogatstvo, sreću i zdravlje. Na primer, sam Volas je umro relativno mlad i siromašan, iako je napisao dve kultne knjige „Nauka bogaćenja“ i „Nauka zdravlja“. Priznajem, jedno je uspeo, postao je slavan.

Ipak, njihove teorije iako većim delom neupotrebljive, i dalje raspaljuju maštu naroda, jer sve deluje tako lako i obećavajuće, dovoljno je samo sebe podesiti na pozitivne misli i stvari će se neočekivano i blagonaklono dešavati. Tim pre što je sada izdata nova knjiga – Tajna mladosti. I niko ne pomisli najlogičniju stvar, ako ti teoretičari sreće i uspeha sami nisu uspeli, kako ćemo mi koji do takvih ideja nismo ni stigli.

Dakle, manite se „ćorava“ posla. Motiku u ruke. Korov neće da čeka.

Zlatko Šćepanović

.

Film Tajna – The Secret movie

httpv://www.youtube.com/watch?v=_b1GKGWJbE8

. . .

142 komentara

 • Zlatko,ono što pokušavam reći moj je lični doživljaj sveta u kome živim,dakle da izuzmemo sveštenstvo koje je uvek tema za rasprave-gde je nakon dvadeset vekova Hrist u čoveku? Ima li mu odraza? Idu na Liturgiju,mole se,poste,čitaju svete knjige,mali obični ljudi.Ima li refleksije ta njihova praksa na ono što zaista žive? Oseća li se dobrobit u bilo kom delu njihovog života,šire društvene zajednice,planete?Kada ste poslednji put od nekog čoveka osetili tu smirenost,tu blagodat kojom je ispunjen,a da živi običnim,svetovnim životom?
  Otac Tadej kaže:“Ništa ne vredi molitva dok se ne spoji sa onim u srcu.“
  Mislim da su nas upravo u tom segmentu uskratili oni koji su prekrajali Pismo.Iako se u mnogim hrišćanskim knjigama nailazi na pojam Srca kao centra,sumnjam da je ljudima danas jasno kako da sjedine reči i osećaje u ono što bi trebala da bude molitva.

 • @ Petkana
  Cini mi se da je Isakovic rekao kad je krenulo ono zlo devedesetih nesto poput toga da je to sto se desava dobro za pisce,da ce imati o cemu da pisu .
  Nesto slicno bih rekao kao odgovor na ovo pitanje( koje niste meni postavili 🙁 ).
  U dijagnozi ovog trenutka se skoro potpuno slazem s vama , ali to moze i da se gleda kao izazov , kao iskusenje . Koliko smo spremni boriti se da budemo iskreni i posteni u ovom i ovakvom svetu ? Koliko zaista iskreno verujemo ? Koliko smo spremni podneti zrtve zarad svoje vere ?
  Uspeh te borbe ,uglavnom sa sobom, smatram i jedinim nacinom da nesto ucinimo konkretno da svet bude bolji .

 • Petkana, samo mogu da vam preporučim da gledate i trebite zlo u sebi a ne da gledate mnogo u druge i njihove grehe. Više ćete sebi pomoći a na kraju i njima.

  Da, imao sam susrete sa blagočestivim osobama, koje su širile blagodat. Jedna od tih osoba je bio i prepodobni otac Tadej još u vreme dok nisam ni bio hrišćanin. Tu sam shvatio silu pravoslavnog monaha. Druga osoba od koje sam osetio blagodat je bila poznata TV voditeljka. Na proslavi jedne poznate privatne TV stanice sedeo sam u foajeu i u jednom trenutku osetio neko čudno umiljenje (tako se naziva osećaj blagodati) iza sebe. Okrenuo sam se i video poznato TV lice koje mi se nasmešilo, kao što se smeši i sa TV dnevnika 🙂

  Posle sam saznao od prijatelja da je dotična voditeljka vrlo revnosna hrišćanka, požrtvovana i dobra osoba, i imali su samo reči hvale. Priznajem, jeste mi bila dopadljiva na TV-u ali nikada ne bih pomislio da je Božiji blagoslov na njoj 🙂

  A bilo je još sličnih susreta sa takvim ljudima, što monasi, mirjani a što sveštenici.

  Opet ću da se raspišem ali mislim da je potrebno, jer je stvar koja se mnogima dogadja a i odgovor je na vaše pitanje. Naime, kada sam počeo da redovnije odlazim u crkvu stalno mi je smetalo guranje, primitivizam, brbljanje u crkvi, neadekvatno ponašanje, juriš na svete darove kada je čas pričešća, nepažljivo rukovanje osveštanim hlebom, varanje da se ide preko reda, ostavljanje novca na ikonama, itd. Brrr, sve mi je to bilo grozno. Tim pre što svet koji dolazi u moju crkvu zna da bude dosta primitivan i grub.

  I tako sam ja prezrivo gledao na njih, udeljujući im epitete od „jadnici do …“

  A onda jednom na liturgiji dok sam gledao nekog polusvesnog dedicu kako se lakta i gura da bi došao pre svih do pričešća, sinu mi misao iz Biblije, kada je Isus Hrist rekao jednoj ženi koja ga je zbog isceljenja dodirnula za haljinu i iscelila se, a rekao je ono čuveno: „Vera tvoja spasla te je“

  I tada ja postadoh svestan da će se taj divlji dedica sa pola razuma spasti jer ima vere, niti ima manira, niti ima znanja, niti ima mnogo razuma, ali ima veru koju ja nemam. Tada sam se postideo sebe i svoje gordosti, šta ja to umišljam.

  I tada sam dokučio koliko je hrišćanstvo široko i duboko, svakome namenjeno. Nekome daje znanje da se kroz znanje spašava, nekome daje podvig, a od nekoga samo traži veru, svakome po sposobnostima. Od tog trenutka sam shvatio koliko je greh osudjivanja i gordosti duboko u nama, pa ga se uvek setim na ispovestima. I od tada mi je manje stvari smetalo na liturgijama.

  Ništa nije u Pismu ni promenjeno ni sakriveno, sve je na svom mestu. Samo što ništa ne dolazi molitveniku brzo ako nije svoj duh očistio. Kako možete duhovno napredovati ako mislite da ste uskraćeni 🙂

  Eto, otac Tadej i vi čitate istu Bibliju i on se i ne usudjuje da pomisli da je u njoj nešto lažno, istrgnuto ili promenjeno, i dospe do Carstva Nebeskog. Pa Sveti Vladika Nikolaj, Sveti Justin, Patrijarh Pavle, čitali su isto što i vi, i nisu imali zamerke.

  Čitajte Psalme, nekoliko njih, po redu, svakodnevno.

 • Otac Tadej je i sam nekoliko puta bio pred nervnim slomom,ispričao je to u razgovoru sa Veljom Pavlovićem i hvala mu na tome. U moru onih koji svakodnevno rade na čišćenju svoga duha,čitaju psalme i ne sumnjaju ni malo,samo je po neki Tadej.Verujem da je ono do čega je došao bilo proizvod(pored nesumnjivo i čitanja svetootačke literature)spoznaje važnosti sopstvenih misli,ujedinjenih sa emocijom,a usmerenih naravno ka Gospodu.A to opet neodoljivo podseća na neke druge prakse i tradicije,i.. neću više o tome.
  Tema je bila „Tajna“,odlično je što ste je pokrenuli,jer se(kako primećujem)sve više ljudi za nju hvata,kao za slamku spasa.Čist đavolizam reče Lazarev.Ali prečice su oduvek bile privlačnije od pravih,dosadnih puteva,pa će ovom krenuti armije ljudi.Ništa novo,bilo je takvih prečica i ranije,jedino što brine je sve lošija pozicija onih koji bi na put trebali da vraćaju.

 • Jedna lepa misao svetitelja – primenite je na sve koji vam smetaju i jede vas 🙂

  „Onaj ko se moli za one koji mu nanose nepravdu, pobeđuje demone. Onoga, pak, koji im se suprotstavlja, ranjavaju demoni.“

  To će reći, neki sveštenik te nervira, misliš da je lopov i zao, itd (Bože me oprosti), onda se moli za njega i njegovo zdravlje i spasenje. Od te molitve će njemu biti bolje, možda ga i preumniš, a od tebe će odstupiti demoni zlobe koji te huškaju na osudu.

  U protivnom, što više sudiš i osudjuješ demoni zlobe ti više i bliže pristupaju. I onda postaneš gorka, napeta i čemerna osoba. A kako se da primetiti, većina je takva. Jer, niko se ne moli ni za sebe a kamoli za neprijatelje.

  P.S. Ima na jednom mestu navedeno da Gospod ispunjava prvo molbe i želje onima koji se mole za neprijatelje. Ko za neprijatelja moli, pokazuje širinu duše svoje, njemu će se odmah i dati 🙂

  Velika je dubina i lepota pravoslavlja, samo kada se odškrinu duhovni horizonti našeg slepila i zavedenosti. Daće Bog!

 • @ Zlatko Šćepanović

  Ne pišem ovo da bih te odvraćao od tvoji verovanja budući da su tvoja verovanja tvoja svetinja po kojoj ti živiš i operišeš. Postoji duhovni zakon koji kaže da da ne činimo ništa dobro, tačnije ne činimo ništa što je u skladu sa Zakonom Ljubavi, ako pokušavamo promeniti nečiji stav i odnos prema životu (verovanje) pa makar i na bolje…
  Medjutim, ovde se ne govori o tome da neko želi promeniti tebe već se tiče toga što ti želiš anulirati svako drugo i svako drugačije vidjenje, razumevanji i pristup životu.
  U skaldu sa time hoću reći da niakada ne bih svoju ljubav poklonio Bogu koji bi samo moju religiju (ECKANKAR) voleo i koji bi voleo samo sledbenike moje religije i koji bi voleo makar samo mene.
  Ali znajući da Bog voli jednako svako biće – svaku Dušu – nezavisno od svega onoga što mi ovde trabunjamo – ja ga utloki više volim.
  Istovremeno, Bog koji bi samo jednoj religiji davao za pravo ili koji bi lišio sve prethodne generacije a samo sačekao one koji su prihvatili Hrišćanstvo – ne bi mu dao ni malo svoje pažnje. Na sreću, takvo vidjenje su samo ljudi utuvili sebi u glavu jer nisu kadri voleti druge različite od sebe, pa ni same sebe, jer nisu kadri dati i drugima za pravo jer samo oni žele biti u pravu…
  Povrh svega, Isus (koji je nazvan Hrist po stanju svesti koje je dosegao, jer mu to nije ime niti prezime) nije jedini niti prvi Sin Boga. On je jedan od mnogih koji su i pre njega i posle njiga tabanali ovom planetom i iznosili učenja i to živa učenja Suštine Života (Reči Boga a koju ti zoveš Svetim Duhom).
  Podsetimo se da su tada živa učenja Reči Boga razumeli samo njih nekoliko tzv. apostola a da je cela rulja jurila ne za duhovnim saznanjem i duhovnom hranom već za čudima od kojih su trebali izlečenja svojih problema.
  Danas, kada su ta duhovna učenja izgubila svaki sjaj i svaku istinu prihvatila ih je masa. U njima danas nema prave duhovne hrane za one ljude koji se žele napojiti. Daleko ranije sam shvatio da mnogi proglašeni sveci po mnogim religijama pa i u tvom Pravoslavlju jesu bili daleko od istine i oni nemaju nikakav validni autoritet a pre svega ni znanje da govore o čistim i ispravnim duhovnim saznanjima.
  Bilo kakve liturgije, krštavanja, slave i proslave i još sijaset različitih slikovnih zabava za decu a i odrasle nemaju ništa zajedničkog sa onim što je čoveku potrebno da bi se približio Bogu. To može učiniti ljubav i samo ljubav u srcu osobe. Mentalističko tumačenje i prepričavanje nemaju nikakvog smisla niti mesta.
  Zato, ostavi isticati šta je ko rekao od bilo koga iz prošlosti već pričaj o onome što ti znaš i razumeš svojim srcem. Um je pun nepotrebnih informacija koje ničemu ne služe ali ono što mi jesmo (Duša) ono što mi kao Duša znamo i razumemo jeste najvažnije.

  Ovo sam postavljao ali ga ponavljam ne zbog tebe, jer je za tebe sve drugo rad nečistih sila i demona osim onoga što su ti rekli popovi i crkvenjaci.

  Ono što nas podstiče da istražujemo jeste tzv. Zov Duše, ono što mi jesmo jer je došlo vreme da spoznamo svoju pravu prirodu i došlo je vreme da se vratimo svom Kreatoru – Bogu i da dosegnemo Carstvo Nebesko te osvojimo duhovnu slobodu o kojoj se u tvojoj religiji govori kao o „Spasenju“.
  (Naravno, ti veruj u svoje svece i spasitelje jer ja nemam protiv zato što ja duboko jesam ubedjen da mi moramo dosegnuti totalnu odgovornost za sve što mislimo, činimo i govorimo ako želimo ostvariti duhovnu slobodu i viša stanja svesti, ljubavi i milosti.)

  http://www.scribd.com/doc/35176360/TRAGANJE-ZA-BOGOM#source:facebook

 • Moj Louise pa ja vam i pišem sve iz iskustva ličnog koje potvrdjuje ono što su svetitelji pisali i govorili. Ne otkrivam rupu na saksiji, nego da ne bih pisao „JA da vam kažem“, jer ja nisam nikakav duhovni autoritet a ni učitelj, pozovem se na reči stvarnih duhovnih veličina. Oni pisali, ja doživeo napisano, i kažem to je zaista tako, ali kažem njihovim rečima, jer njihove reči su svete. Doduše, ne citiram citatima i mislima apsolutno, ali se držim učenja i reči prilagodjavam publici koja i nema versko obrazovanje i ne zna pojmove.

  Vi ste napomenuli da ste izučavali hrišćanstvo, ali zaista ne znate ni njegove osnove. Vidi se makar iz zadnjeg komentara o Bogu, ljubavi i izabranom narodu. Jer da ste ga izučili i spoznali, znali bi da je u hrišćanstvu Bog svima ljudima i da sve ljude voli, a da je izabrao jevrejski narod da ljudima prenesu istinitu veru i istinit put spasenja. Taj Bog pravedno sudi i neznabošcima. Ne znaate da je Gospod Isus Hrist sišao u had da sve ljudske duše koje su tamo bile pre Njegovog dolaska odvede na nebo, sve koji ga u hadu prihvate verom. Tako da ni jedan čovek od postanka sveta nije lišen ni ljubavi a ni pažnje pravoslavnog Boga, da se tako izrazim.

 • Помаже Бог браћо и сестре
  Златко,свака реч вам је на правом месту а Луис има још много да учи да би спознао Бога и Сина и Духа Светог.

 • Kamo sreće da te od svetih staraca pozajmljene reči prate i moja revnosna dela spram tih pouka. Ali, kako i sveti starci kažu „nije problem pogrešiti, već je problem ako se greh ne ispravlja ili ako se osoba ne daj Bože preda, jer lukavi će stalno napadati i odvraćati nas od borbe sa grehom, a naša je dužnost da se svojom voljom uz Božiju pomoć borimo celog života“.

  Nikad se ne zna za Louisa, i pored njegove romantične zanesenosti neopaganskom sektom kojoj pripada, ako zaista ima čisto srce i dobre misli, od Savla će postati Pavle. Bitno je reći mu da troši život uzalud u okultnim zabavama i duhovnim stranputicama, što dakako nije medjureligijskim govorom korektno rečeno, ali mu može spasiti život kada se seti izrečenog u trenutku kada se susretne sa stvarnošću onostranog za kojim žudi.

  Čudni su putevi Božiji.

 • @ G-dine Zlatko Šćepanović,
  Postoji nešto što čovek ne shvata. Kada kažem čovek ne mislim ni na jednog posebnog iz bilo koje specifične religije. Svet u okruženju osobe odslikava njegovo stanje svesti dajući mu potvrdu da je on sa svim svojim shvatanjima i verovanjima uvek u pravu i zato uvek ima bezbroj dokaza da je njegovo verovanje a to znači i njegova religija pa i njegova nacija jedino ispravna i jedino na praom putu.
  To je jedan od razloga da svi veruju da slede baš pravu religiju, da je njihova nacija najispravnija a da je on kao jedinka taj koji je centar sveta. To je ono što je zavodilo i zavelo i one koji su prihvatani kao tumači volje Boga a da nisu ni shvatili koliko su daleko od ispravnog razumevanja sebe a da ne govorimo o Bogu i Njegovoj volji.
  Postoji jedan važan detalj koji takodje dodatno zavodi ljude a to je da je svaki živi duhovni učitelj govorio svojim sledbenicima da su Bogom odabrani jer praktično t o i jeste istina. Ali odabrani su bili samo oni koji su sledili njega dok je još bio u fizičkom telu ali nije važilo niti važi za one koji su prihvatali njegova učenja pošto je on napustio ovaj svet. To danas ne važi niti za Hrišćane, niti Hinduse koji slede učenja ntakodje duhovnog velikana Rame ali ni za bolo koje druge.
  Budući da je Bog u vek imao i ima svog predstavnika u ovom svetu onda je uvek važilo i važi da treba slediti učenja živog duhovnog učitelja jer on iznosi sveža i živa učenja suštine života ili Reči Boga koja odgovaraju trenutku i vremenu u kojem živi i sama osoba.
  Ovaj detalj je zaveo mnoge generacije koje su sledile i slede mrtva slova na papiru.
  U skladu sa rečenim ne postoji nikakav izabrani narod koji bi trebao širiti učenja Boga. Učenja može širiti samo onaj koga je Bog postavio za Njegovog predstavnika u nižim svetovima.
  Danas je to Harold Klemp koji je Mahanta, Živi ECK Master a to je ono što narod zove Bog-Čovekom.
  I pored svega rečenog, nema ništa pogrešno što će neko slediti bilo koju drugu religiju ili učenje jer sve postoje po planu i sa dopuštenjem Boga. Nije na nama da ijednu anuliramo jer u svakoj od njih žive ljudi koji svojom brzinom uče život i duhovno sazrevaju. Niko od nas neće mimoići životni cilj jer će svako od nas u njemu najpogodnijem trenutku spoznati i sebe i Boga. Nijedna Duša (ono što jesmo) nije niti će ikada biti izgubljena.
  Zato za tvoje znanje i razumevanje ako ikome pomogneš da sebi nadje ono učenje ili reliogiju koja će mu u ovom trenutku pružiti za njega najpotrebniju duhovnu hranu pomogao si mu u najvažnijem životnom cilju a time si pomogao i sebi. Suprotno tome, ako bilo koga zavodimo, usporavamo ili ometamo to upravo činimo sebi jer Zakon Uzroka i Posledica je egzaktan i ne zaobilazi nikog – pa ni tebe ali ni mene.
  Za tvoje saznaje, ECKANKAR jeste Religija o Svetlosti i Zvuku Boga koja nudu najkraći i najdirektniji put Duši (ono što jesmo) da još za vreme ovog života može dosegnutu ono što u tvojoj religiji nazivaju „spasenje.“
  ………………………………………………………………………
  @ Miroslave,
  Mi u ECKANKARU imamo kontakt sa dvojnim aspektima suštine života (Reči Boga)tj. Svetim Duhom odnosno ECK-om, Sin Božji jeste uvek sa svakim svojim sledbenikom pa i sa mnom a do spoznaje Boga jesi u pravu, imam učiti i trudim se. Jer nisam ni rekao da sam to dosegao niti mi je bio cilj da to govorim. Jer ovo i ne pisah da bih anulirao druga učenja ili isticao svoja već da bi neko, ko ima potrebu za direktnim i živim učenjima mogao prepoznati ono što mu treba. Bog nikome nije okrenuo ledja pa ni meni ni tebi ali je na nama da se potrudimo vlastitim naporima da otkrijemo svoju pravu prirodu i suštinu. Ako mi to ne učinimo neće niko umesto nas a nećemo ništa ni dobiti kao poklon. Samo da podsetim da je Sveti Pavle rekao; „Iako nisam sa vama u fizičkom ja sam sa vama uvek u duhu (duhovnom telu).“ Ovo je detalj koji je stožer živih učenja duhovnih velikana a to je da su uvek uz svakog svog sledbenika svih 24 sata dnevno u svom duhovnom telu i da na taj način svakog direktno podučavaju!!!
  Od ispravno predstavljene istine svi mogu imati koristi a od pogrešne interpretacije bukvalno niko.

  https://www.facebook.com/events/502318923198134/

  Da naglasim da bi Zlatko ne bi grešio u klasifikaciji da je ECKANKAR religija o Svetlosti i Zvuku Boga i da je to direktno učenje ili jedino živo učenje danas na ovoj planeti.

 • @ Louis
  Zanimljiva ova teorija o tome da Bog uvek ima ‚‚ambasadora‚‚ na zemlji . Da li se oni !“nizu“ kad jedan umre da se drugi rodi ili postoje periodi ‚“vakuuma“ ? Mozete li navesti imena nekih koji su to bili posle Isusa ?

 • Uze mi Vojsije reč iz usta. Eto slaganja 🙂

  Dakle, Louis je poklonio poverenje jednom amerikancu koji je obuzet okultnim učenjima napisao svoje „učenje“ jer mu se tako činilo da je ispravno, i stvorio svoj kult. Louis veruje da je taj amerikanac izabrani, kao što ima hiljade takvih samoproklamovanih proroka širom sveta, iako nemaju nikakvo nasledje a ni potvrdu svoje duhovne loze. Naravno većina tih sekti kompilacijom raznih prethodnih učenja i biranim povezivanjem sličnosti sastavi nekakvo učenje i izmisli svoje korene.

  Ko u to poveruje vrlo je lakoveran i naivan, tim pre što nikakvih konkretnih dokaza za takve proroke i njihovo ispravno duhovno dejstvo ne postoji, počev od Sai Babe, Štajnera, itd. Takve osobe znaju da čine neka čuda i da stvaraju zanose kod svojih sledbenika, ali je očigledno da su to demonski uticaji, jer Božija čuda idu uvek u saglasnosti sa Božijim učenjem i vernicima, prorocima ili sveštenicima Božijim. Zato samo pravoslavni starci koji su prozorljivi, i to više njih, mogu da daju potvrdu da li je neko čudo od Boga ili od Satane. Nije svako čudo koje se desi pri crkvi od Boga, i pravoslavni sveštenici su zbog toga jako oprezni kada neko čudo treba da priznaju kao Božije.

  S druge strane sektaši sve vide kao potvrdu učenja gurua iako ne mogu da vide ko čudo pravi, a to su najčešće demoni. Najčešče se demoni javljaju u vidu svetlosti i zvuka kada inicirana osoba u neki kult iugubi duhovnu zaštitu, odnosno kada astralni podnebesnientiteti počnu da ovladavaju dušom poklonika kulta. To je ono što Louis ne razume, a ne može ni da razume jer je njegova duša pod jakim uticajem tih duhova zlobe, koji ga čak ubedjuju da je i on sam prorok i da treba da piše knjige i objavljuje ljudima novu religiju svetlosti i zvuka.

  Nadam se da će Gospod jednog trenutka otvoriti duhovnu maglu u kojoj je Lousi zaveden, da vidi ko mi i šta rovari po duši, ko mu šalje fenomene zvuka i svetlosti uz slatkaste misli o ljubavi, jedinstvu sveta, zajedništvu svetske duše. Jrr satana se služi svim mogućim prevarama da ljude zavede a najlakše to radi preko pojmova ljubavi, ravnopravnsti, jednakosti, relativnosti, ljudske dobrote itplerancije prema svemu, pa i prema grehu.

  Ne osudjujem Louisa, ko zna kakve su ga okolnosti uvukle u mračni svet sekti, nekada to budu i najbolje namere i želja da se pomogne, da se sazna nešto novo, osećaj pripadnosti, lepa reč, uticaj prijatelja i omruženja, ali brate Louise beži iz tog demonskog sveta!

  Spasi dušu svoju, lutaš u beskonačnom lavirintu koji ako u njemu ostaneš, otkriješ tek pred smrt, jer tada te djavo napušta srećan što te je obmanuo pa njegova opsena nestaje i onda prazna duša ostane suočena sa ispraznošću i bez nade. Odrekni se tih besmislica i vrati u blagi svet Duha Svetoga i Gospoda Oca i Sina NJegovog, koji su dali nepromenjen i jasan put spasenja preko apostola i preko Svete crkve apostolske koja traje i do dana današnjeg.

 • Pozdrav svima,

  Knjigu Tajna sam pročitala, film odgledala i ono što želim svima da kažem , da ja živim po principima koje su izneti u knjizi već 25 godina, i metodi pomenuti od strane autora knjige nazivali vi njih kako hoćete funkcionišu.Ja sam veoma srećna , uspešna i bogata iz jednog prostog razloga “ to je moja želja“.Knjiga je samo potvrdila ono što sam znala i bez nje , čitajući je samo je bio „aha“ efekat -ja to već znam. Preporučujem je svima , ne boli , ne košta , a otvara vam oči ,dušu ,srce.

 • @ Vojsije,
  Očigledno je da je čovek na ovoj planeti polako ali sistematično zavodjen i udaljavan od istine.

  Tissot Leins je bio Živi ECK Master u drugoj polovini sedamnaestog veka u Francuskoj u vremenu kada su Protestanti bili proganjani.
  Janos Moneta je bio Živi ECK Master. Živeo je blizu Stokholma u Švedskoj i on je u 18 veku uticao na Svedenborga. Svedenborg naravno nije dosegao duhovne visine ali je nešto malo stekao uvida i razumevanja.
  Ahmad Qavani koji je bio za vreme potpisivanja Magna Carte za vreme Kralja John-a……
  Jedan od njih je bio i sami Sveti Pavle koji pošto je bio pogodjen Svetlošću na putu za Damask u narednih desetak godina pripreman od strane tadašnjeg ECK Mastera. Sam Sveti Pavle je namerno govorio ono što je govorio da bi raspaljenu iskru duhovnosti mogao razvijati dalje pa nije iznosio istinu o sebi.
  Inače se niko nikada nije radjao već pripremljen sa visokom svešću već se morao polako pripremati. Ljudi su uneli mnogo neznanja kako bi veličali svoje odabranike onako kako navijači veličaju svoje timove i igrače.
  Trenutni predstavnik Boga bi pripremao svoju zamenu, tačnije pripremao bi više njih od kojih bi jedan bio odabran od strane samog Boga.
  ECK Master kojeg vredi pomenuti je Zadok jer je mladog Isusa počeo podučavati osnovama ECK-a, ono što u Hrišćanstvu zovete Svetim Duhom.
  Isus je, nadam se da ti je poznato, posle dačakih dana otišao na podučavanje i duhovnu nadogradnju, kao što to uvek jeste slučaj. Jedan od njegovih učitelja koji mu je dao Drugu Inicijaciju bio je Fubbi Quatz, veliki ECK Master, koji je u svoje vreme bio Mahanta, Živi ECK Master a onda je imortalizovao svoje telo tako da je u istom fizičkom telu već više od 2.500 godina (dve ipo hiljade).
  Od imortalizacije svog tela ostao je u Manastiru Katsupari na Himalajima gde je u ulozi Zaštitnika jednog dela knjige SHariyat-Ki-Sugmad. Zarad razumevanja – on ne štiti knjigu već štiti one koji dodju da je čitaju a ne dolazi se u fizičkim telima već u duhovnim. Knjiga se takodje ne čita kao što to činimo u fizičkom već se direktnmo utiskuje Božanstveno znanje u nas kao Duše. Ovaj ECK Master vodi računa da pojedinac ne pretera sa upijanjem ovog znanja da ne bi ispao iz duhovne ravnoteže i postao nepodoban za život u društvenoj zajednici.
  Najveća zabluda je što su ljudi iz neznanja (i to navodni duhovnjaci i tzv. Sveci) toliko udaljili Isusa od realnosti da su ga u svojim glavama ljudi načinili bogom što niti je bio niti je sam govorio da jeste. Štza više on nije ni dosegao najviši nivo sbvesti, svest svojih učitelja, ali je ipak imao svoju misiju pa je otišao medju ljude da ih podučava.
  Još jedan od poznatijih i današnjim aktivnim sledbenicima je i Rebazar Tarzs koji je preko 500 godina u istom telu. Živi u kolibi na padinama Hindu Kuš planine.
  Takodje dobro poznati ECK Master je Yaubl Sacabi. Poreklom je sa prostora današnje grčke. U mladosti je bio čobanin ali je odabran, to mu je i bila misija, pripreman i dosegao najvišu Mahanta svest. On je preko 4.500 godina u istom telu na vrhovima Himalaja u duhovnom gradu Agam Des. Kod njega se takodje odlazi u čistom duhovnom telu. U tom gradu ima veliki broj ECK Mastera i njih sa pravom zovu „Jedačima Boga“ zato što ne koriste ni malo fizičku hranu već direktno upijaju energiju….
  Gopal Das je bio Mahanta, Živi ECK Master u Egiptu 3000 godina pre Hrista. Danas je Zaštitnik knjige Shariyat-Ki-Sugmad u Hramu Zlatne Mudrosti na Astralnom svetu gde se odlazi u duhovnom telu.
  Tindor Saki je takodje bio Mahanta, Živi ECK Master a danas je na prvom čisto duhovnom svetu tzv. Duša nivo. Takodje je Zaštitnik Shariyat-Ki-Sugmada u Hramu Zlatne Mudrosti koji se zove Param Akshar. Samo oni koji dosegnu dovoljnu duhovnu pročišćenost dolaze u ovaj Hram Zlatne Mudrosti.
  Tomo Geshig je bio učenik Gopal Dasa u Egiptu, dosegao je najviši duhovni stadijum Mahanta, Živi ECK Master a danas je na drugom po redu čisto duhovnom svetu tzv. Alakh Lok. U hramu Param Akshar je Zaštitnik Shariyxat-Ki-Sugmada knjige Božanstvenog znanja i mudrosti.
  Tomo Geshig je bio učitelj iza sebe dolazećem Mahanti koji se zove Lai Tsi a koji je danas u Hramu Tamanata Kop na Eteričkom svetu koji je iznad Mentalnog a ispod čisto duhovnog Duša nivao.
  Nezavisno gde su prihvatili služiti Bogu u pomaganju Dušama da se vrate nazad kući u Božje Carstvo oni su svi u najvišim stanjima svesti.
  Towart Managi je bio Mahanta, Živi ECK Master u nekadšnjoj Abisiniji – danas Etiopija. Danas je na Mentalnom svetu u gradu Mer Kailash takodje Zaštitnik knjige Shariyat-Ki_Sugmad.
  Valja reći da svaki naredni Shariyat-Ki-Sugmad na višim svetovima nosi dublja znanja, razumevanja i mudrosti. (Ne iznosim ih po redu.)
  Masi Gokaritz je bio Mahanta u ranim danima Grčke. Danas je Zaštitnik Shariyat-a u Hramu Z.M. AQnakamudi na trećem po redu čisto duhovnom svetu koji se zove Alaya Lok.
  Evo dodirnuo sam nekolicinu njih u novijem vremenu i nekoliko njih iz ranijeg perioda. Ova plejada ECK Mastera je zadužena da vodi računa o ispravnom duhovnom razvitku ljudi (Duša) i da im pomognu da i sami dovrše sa odradom svoje karme te uzdignu sebe do čisto duhovnih svetova i time dovrše svoje školovanje u nižim svetovima.
  Čovek bi se mnogo bolje i jednostavnije postavio prema životu kada bi odbacio sve natačnosti o minulim duhovnim učiteljima.
  Jedna od njih je izneta u datom linku pa ko bude mogao da se izvuče iz svojih pogrešno prihvaćenih razumevanja.
  Inače Zlatko meni neće niti može nauditi ništa osim što svojim pričama i teorijama nanosi sebi težinu na vrat. To je njegov izbor.

  http://www.youtube.com/watch?v=0CDaN-xhrKI

 • Mala ispravka, ako će nekome značiti;

  Hram u kojem je Tomo Geshig zove se Tamanata Kop dok je hram u kojem je Lai Tsi je pod imenom Dayaka.

 • Evo nekoliko priča o susretima sa popjedinim ECK Masterima čak i pre nego se saznalo za njih:

  http://www.eckankar.org/Masters/Gopal/index.html

  Iako su neke religije izopštile ženu od vodećih uloga ovaj slučaj kaže da su ljudi pogrešno razumeli ravnopravnu ulogu žena i muškaraca:

  http://www.eckankar.org/Masters/Kata/index.html

  Evo priče o ECK Masteru kji me je podigao iz fizičkog tela na viši svet čak pre nego sam saznao za ECKANKAR I njegovo postojanje.

  http://www.eckankar.org/Masters/Yaubl/index.html

  Sve počinje sa snovima i ljubavlju prema ljudima, životinjama i biljkama i naravno prema Bogu. Da bi snovi bili jasniji, da bi se osoba osećala ispunjenijom treba početi sa laganom duhovnom vežbom a to je pevušenje HU (čitaj Hju).

  http://www.eckankar.org/Video/play.php?name=Miracles+in+Your+Life

 • Помаже Бог браћо и сестре
  Пар коментара уопште не могу да разумем.Брате Луисе шта значи појам „ECKANKAR“ или „Mi u ECKANKARU“,какво је то удружење и какве везе имају са Хришћанством или Православљем ???Да ли је то уопште удружење верника или нека нова религија или некакав нови покрет ?Често се наводи постојање Св.Духа али нигде и Свето Тројство,још чешће се наводе речи Св.Апостола али се не уважава библијско учење,користе се речи из Св.Писма само онда када то одговара а када не одговара иде се у сасвим другом правцу.Ништа ми није јасно.

 • Na Tibetu je izgleda prebukirano sa duhovnim učiteljima, jer jedno 100-ak sekti iz celog sveta tvrdi da su im tamo bogovi, duhovni učitelji, vanzemaljci, a da ne pominjem tajne gradove Šambalu i Lemuriju gde žive tajni duhovni vladari.

  I paradoks situacije je da su svi oni zapravo u pravu, jer taj demonski svet verovatno i obitava tamo u hladnoći i tami podnebeskog sveta. Zapravo, nije uopšte čudno, s obzirom na crnomagijsku reputaciju Tibeta i tibetanaca.

  Louisa nisam hteo da povredim nego da mu pomognem, ali nejake mi snage.

 • @ Borise
  Samo tebi priznajem jer si tako promućuran i prozirljiv; Ta tajna služba se zove Vairagi Red u koji spadaju svi ECK Masteri od početka vremena tačnije od pojave prvog čoveka. Medjutim, oni nisu napravili ECK jer je ECK napravio sve što je napravljeno pa i nas dvojicu i bez kojeg ne bismo ni postojali niti opstajali i koji vodi računa da svako od nas u svakoj fazi duhovnog razvitka dobija ono što mu je neophodno. Kada bude vreme sam ćeš otkrivati i saznavati.
  Ako već nisi, pročitaj ovde kako sam vrbovan:

  http://www.scribd.com/doc/35176360/TRAGANJE-ZA-BOGOM#source:facebook

  @ Miroslave

  Bog pomaže mnogo više nego što čovek to raspoznaje, sagledava i razume. Već rekoh da bez te Njegove skrivene pomoći ne bismo opstali.
  ECKANKAR znači put totalne svesti, put svih stvari; to je Religija o Svetlosti i Putu Boga; znači „Sa-radnik sa Bogom“; Učenja koja daju znanje o Svetlosti i Zvuku Boga koja sadrže sveukupnu sumu svih učenja koja iztiču iz Boga; Temelj svih sistema nauke; Ključ uspeha u razvitku svih duhovnih snaga; Drevna Nauka Duša Putovanja; Projektovanje unutarnje svesti koja putuje kroz niža stanja dok se ne uzdigne u ekstatička stanja gde oseća da poseduje SVEST regijskog iskustva BIVANJA; Doseže se preko serije duhovnih vežbi poznatim samo sledbenicima ove nauke.
  Već rekoh da je ECKANKAR Religija o Svetlosti i Zvuku Boga a ne udruženje. Naravno da imamo svoje udruženje u Srbiji u kojoj Pravoslavni drže „pravo upravljanja nad slobodom drugih i pravo da oni procenjuju šta je istina a šta laž pa smo registrovani pod njima prihvatljivim nazivom.
  Da si pročitao gornje postove već bi video da sam rekao da su sve religije proistekle iz nekada živih učenja ECK-a ali pod mnogobrojnim i raznovrsnim imenima pa su otuda sve religije proistekle iz njega. Veza sa svakom religijom pa i sa Hrišćanstvom odnosno Pravoslavljem je ta što u svima njima postoji po koji deo sveukupne istine koja je sadržana u ECK-u (ECK je Reč Boga). Otuda je ECKANKAR najstarija religija koja je ponovo izašla u javnost sa živim učenjima ECK-a koja se pružaju u izvornom obliku za današnju svest ljudi koji žele lično znati i iskusiti ali i ostvariti svoj životni cilj – dosezanje duhovne slobode koju u Hrišćanstvu zovu „Spasenjem.“
  Sveto Trojstvo, kako ga zovu u Hrišćanstvu postoji i to je BOG, ECK ili Sveti Duh i Mahanta što je najviša svest koja se u ovim nižim svetovima pojavljuje posečno svakih pet do nekoliko hiljada godina.
  Apostole sam pominjao samo radi objašnjenja ali oni nemaju nikakvo mesto u ECKANKAR učenjima (sa izuzetkom da je Sv. Pavle sebe nazivao apostolom samo da bi započetu iskru duhovnog razvitka mogao rasplamsati iako on nije bio apostol…)
  Otuda, jesam pomenuo nekoliko stihova iz Biblije koji su zadržali istinu koja je bila takvom oduvek i takvom će ostati zauvek inače Biblija nema nikakvu ulogu ovde budući da je učenje koje je iznosio Isus samo jedan delić ECK učenja – baš kao što je slučaj sa svim drugim religijskim učenjima.
  ECK sadržu sumu svega što je Bog ikada pomislio, izgovorio i uradio pa je shvatljivo da ECK učenja obuhvataju sve što je čoveku već poznati i neshvatljivi mnogo više što mu nije poznato. ECK učenja ili ECKANKAR ne treba Bibliju ili bilo koju drugu knjigu iz ma koje religije osim da bi se ljudima poput tebe pokazala veza i pružilo objašnjenje.
  Danas, ljudi širom planete iz svih religija i ateizma imaju iskustva sa Svetlošću i/ili Zvukom Boga kao i sa nekim od mnogih ECK Mastera mnogo pre nego što u spoljašnom svetu saznaju za ECKANKAR ili ECK Mastere.
  Ako pročitaš gornji link biće ti jasnije.

  Kakv bi to bio Bog koji da istinu samo jednom i to jednoj generaciji a svim ostalim uskrati Svoja učenja u direktnom i čistom obliku? Bog voli podjednako sve nas i zato nijednoj generaciji nije uskratio prisustvo svog predstavnika u nižim svetovima.

  @ Zlatko
  Tebi nemam šta reći jer ti već sve znaš jer si ti kreirao i ovaj svet i postavio sva učenja i odredio šta je pozitivno a šta negativno. Tvoja presuda je temelj života.
  Za tebe ipak jedan link da se ne osetiš uskraćenim: Klikni na sliku da pogledaš video.
  http://www.eckankar.org/Seminars/major.html

 • Ispravka;
  U obraćanju Miroslavu rekao sam: „to je Religija o Svetlosti i Putu Boga,“ a trebalo je: to je Religija o Svetlosti i Zvuku Boga.

 • Zanimljiva teorija Louse.Sto se Zlatka tice ovo je tipican stav za Pravoslavca-Djavo,obmane? Samo jedna religija..U svijetu Pravoslavac kažu Ortodox ..ako znate značenje.

 • Imam pitanje za Zlatka, jer shvatam o čemu piše, do samog teksta sam došla jer sam imala sumnju u vezi Tajne… Ovako, sumnja da nešto nije kako treba nije došla čitajući knjigu Tajna, već druge koje se bave istim. U jednoj knjizi, autorka je rekla (nakon što je sve lepo objasnila), kako ona u svojim vizijama može da priča sa Duhom Svetim, ali i sa Sai Babom…????!!! Tu sam prvo videla koliko je nesvesna šta piše! Drugo, čitajući knjigu Traži i dobićeš, tamo se navodi da je u stvari čitava knjiga nastala preko priče sa medijumom, u stvari, taj medijum je „ušao“ u autorku nakon seansi prizivanja kod neke vračare, a onda je žena meditirala dugo vremena, i ruka je sama počela da piše tekst! Dakle, jasno je o čemu je tu reč!
  Ali ja sam opet jako zbunjena. Čitajući sve te knjige, razum me je negde opomenuo, ali moje pitanje se odnosi na to „Kako onda živeti?“, zar nije Bog rekao da nema sudbine, mi odlučujemo? „Kakve su ti misli, takav ti je život.“
  Zar nas neimaština ne tera na najgore? Je li vam teško da gledate vašu nemoć kada ne možete da imate pare kojima bi vratili svojim roditeljima ono što su u vas uložili, da oni mogu mirno da provedu starost? Da svom detetu obezbedite mirno detinjstvo? Da možete da putujete? Ili da živite ogorčeni zbog ograničenja koja imate?? Da li Bog od nas hoće da ga kunemo jer smo siromašni? Što ne možemo da razvijamo potencijale jer nemamo novac? Da li vi volite da gledate emisije o beloj kugi? Gde onda treba da idemo?? Jer, ako smo sada u fizičkom telu, normalno je da se pitamo:“Šta sada?“ Jer postoje fizičke potrebe koje imamo. Da li treba da odustanem od svojih snova i da verujem da ja ne mogu ništa tu da učinim? I ako verujem pozitivno, i ako mi se to nešto ostvari, da li to znači da su to neki entiteti radili u moju korist?
  I par puta, kada sam iskreno želela nešto, to sam i dobila. Kao što to funkcioniše u tom zakonu. Kako je to moguće? Privukla sam materijalne stvari, a nisam radila ni meditaciju, ništa…. Ako nam je Bog ostavio slobodnu volju, i bezgranične potencijale, zašto je loše sanjati, želeti? Meni lično se desilo da sam dobila identične materijalne stvari i događaje koje sam želela. Da li možda mislite da je istinu najlakše sakriti kada je javno pokazujete? Da li ima istine u toj Tajni..? U svemu mora biti granice, jedno je biti gord, materijalista, a drugo je kada želimo novac za svoju dobrobit, za svoju decu, za neki normalan život bez briga… Nadam se da shvatate moje pitanje, jer me to jako muči. Ne znam koja je poenta svega…? Kako mislite da u stvari treba živeti i čemu onda težiti? Veliki pozdrav!

 • Imam pitanje za Zlatka, jer shvatam o čemu piše, do samog teksta sam došla jer sam imala sumnju u vezi Tajne… Ovako, sumnja da nešto nije kako treba nije došla čitajući knjigu Tajna, već druge koje se bave istim. U jednoj knjizi, autorka je rekla (nakon što je sve lepo objasnila), kako ona u svojim vizijama može da priča sa Duhom Svetim, ali i sa Sai Babom…????!!! Tu sam prvo videla koliko je nesvesna šta piše! Drugo, čitajući knjigu Traži i dobićeš, tamo se navodi da je u stvari čitava knjiga nastala preko priče sa medijumom, u stvari, taj medijum je \"ušao\" u autorku nakon seansi prizivanja kod neke vračare, a onda je žena meditirala dugo vremena, i ruka je sama počela da piše tekst! Dakle, jasno je o čemu je tu reč!
  Ali ja sam opet jako zbunjena. Čitajući sve te knjige, razum me je negde opomenuo, ali moje pitanje se odnosi na to \"Kako onda živeti?\", zar nije Bog rekao da nema sudbine, mi odlučujemo? \"Kakve su ti misli, takav ti je život.\"
  Zar nas neimaština ne tera na najgore? Je li vam teško da gledate vašu nemoć kada ne možete da imate pare kojima bi vratili svojim roditeljima ono što su u vas uložili, da oni mogu mirno da provedu starost? Da svom detetu obezbedite mirno detinjstvo? Da možete da putujete? Ili da živite ogorčeni zbog ograničenja koja imate?? Da li Bog od nas hoće da ga kunemo jer smo siromašni? Što ne možemo da razvijamo potencijale jer nemamo novac? Da li vi volite da gledate emisije o beloj kugi? Gde onda treba da idemo?? Jer, ako smo sada u fizičkom telu, normalno je da se pitamo:\"Šta sada?\" Jer postoje fizičke potrebe koje imamo. Da li treba da odustanem od svojih snova i da verujem da ja ne mogu ništa tu da učinim? I ako verujem pozitivno, i ako mi se to nešto ostvari, da li to znači da su to neki entiteti radili u moju korist?
  I par puta, kada sam iskreno želela nešto, to sam i dobila. Kao što to funkcioniše u tom zakonu. Kako je to moguće? Privukla sam materijalne stvari, a nisam radila ni meditaciju, ništa…. Ako nam je Bog ostavio slobodnu volju, i bezgranične potencijale, zašto je loše sanjati, želeti? Meni lično se desilo da sam dobila identične materijalne stvari i događaje koje sam želela. Da li možda mislite da je istinu najlakše sakriti kada je javno pokazujete? Da li ima istine u toj Tajni..? U svemu mora biti granice, jedno je biti gord, materijalista, a drugo je kada želimo novac za svoju dobrobit, za svoju decu, za neki normalan život bez briga… Nadam se da shvatate moje pitanje, jer me to jako muči. Ne znam koja je poenta svega…? Kako mislite da u stvari treba živeti i čemu onda težiti? Veliki pozdrav!

 • I da li možete da mi objasnite, ako želimo nešto jako, ako smo pozitivni u vezi toga, kako je to pokušaj ovladavanja onostranim silama?? Kako onda biti uspešan? Šta onda to znači – da ako smo postigli veliki materijalni uspeh, onda je to rezultat delovanja raznih demona?
  Ranije sam želela neke stvari, recimo od garderobe ili pak kako želim da izgleda moja soba.. To su bile neke želje… Dok sam to intenzivno želela, naravno nije ništa bilo.. Kada sam prestala da razmišljam o tome i kada sam se „pomirila sa tim“, to se ostvarilo! I to nakon nekoliko godina! Ali isto kao što sam želela! Stvari potpuno iste kao one koje sam videla u novinama, na net-u… Slično je bilo i u vezi nekih događaja… Da li vam se desilo da imate jak osećaj da će nešto da se desi? Ili da želite negde da budete, i onda se nakon nekoliko godina dese stvari koje vam nikada ne bi ni pale na pamet, i vi se nađete tu… Meni jeste… Zato i mislim da tu ima „nešto“ više, nije čovek stvoren da bi bio pasivan, da bi sve dobro i loše pripisao nekoj drugoj sili, ima nešto i do nas.. Šta mislite u kojoj meri utičemo na svoj život? P.S. I šta mislite o čitateljki koja vam je napisala da to kod nje funkcioniše, koja je rekla da 25 godine živi jako dobro? Da li verujete da je to moguće bez ikakvih maditacija, Silva metode i ostalog?? Da li mislite da je to tako jednostavno, i moguće, a da nam ga razni gurui pod delovanjem demona predstavljaju na svoj način i zagovaraju te okultne radnje? Unapred hvala! 🙂

 • @ Sonja

  Stvari su jednostavne i očigledne ako imate pravoslavni pogled na svet. Želite li nešto pozitivno, molite se za to i radite na tome i … uspete ili ne uspete. Ako ne uspete, mogli bi reći da vam Gospod nije dopustio ostvarenje neke vaše želje za vaše dobro ili nečije tudje dobro. I onda samo kažete sebi: Neka bude volja Tvoja Gospode!

  Posle nekog vremena, naučite da je ispravniji put ne želeti i ne žuditi, jer time raspaljujete strasti kod sebe i razvijate slabosti, već živeti što pravednije i ispravnije po zapovestima Božijim, i pustiti da vas sam Gospod vodi. On zna bolje šta vama zaista treba i zbog čega, i tada dobijete više i bolje (ne mora biti doslovno u materijalnom smislu), nego što ste i sanjali.

  Ali da biste došli do tog duhovnog stanja da vas Bog vodi a ne vaše želje, morate sebe dovesti u stanje smirenoumlja, u koje dolazite kroz molitvu i život po zapovestima, da bi vas blagi Bog očistio od greha i strasti. Posledica tog bogougodnog procesa je da sve manje želite i žudite a sve više sledite volju Božiju.

  To je potpuno drugačiji koncept od Tajne u kojoj se vi upinjete, emotivno nadražujete, raspaljujete, fiksirate na svoje želje i strasti, koje uopšte ne moraju da budu dobre za vas i korisne za dušu. A da ne govorimo o tome koliko je ljudi nalik Faustu, spremno je da dušu proda zbog novca, slave, titula, poseda, izgleda. A zli duhovi samo čekaju takve osobe, da bi se probili kroz njihove duhovne pukotine, kao što se desilo tim guruima koji su počeli da razgovaraju sa onostranim entitetima. Razgovarati sa Svetim Duhom, kakva besmislica!

  Rekoh, želeti i raditi na želji, nije greh. Samo je pitanje kako i zašto.

 • Hvala na tako brzom odgovoru. 🙂 I još bih samo dodala: kada bi čovek stvarno mogao sve sam, da potpuno utiče na svoj život, da ostvaruje sve svoje želje… on bi smatrao da mu Bog ne treba, izjednačavao bi se sa njim, smatrao bi sebe svemogućim. To je ono što uče te knjige. A to je valjda i djavo mislio, pa se udaljio od Boga….

 • Tačno tako Sonja. A koliko je čovek uspešan u konceptu Tajne i „sve mogu ja sam“ valjda je očigledno svima kada se okrenu oko sebe.

 • @ aaa

  Sasvim saglasan sa vašim komentarom, samo što ljudi toga nisu svesni, hoće prečicu i brzo rešenje, pa upadnu u zamku.

 • Svaka vam čast na dobrim odgovorima ja sam kroz slučajnost došao do toga da je ta knjiga dobra posto imam anksioznost i fobije visina i zubara gde navodno pomaže ta knjiga moram da priznam kada sam video da se radi o materijalnim stvarima kako ih možemo privući nije mi se poklapalo ni u kakvom smislu jer meni bogatstvo ne treba a i mnogim dobrim ljudima to ne treba već normalni uslovi za život kojeg nema na ovome svetu imaju ga samo ti ljudi koji imaju previše novca ali siguran sam da baš ti ljudi nisu srećni , možda ova knjiga ima prava da ne treba da se misli negativno jer se dešavaju negativne stvari bar znam iz iskustva jer sve potiče iz glave naših misli ali da mislim o nekom bogatstvu mislim da nije to to nismo mi za to stvoreni svaki čovek na ovome svetu zaslužuje da zna kako treba živeti da ne bih bili bolesni,nesrecni i sva ova nepravda u kojoj nažalost živimo evo moje lične teorije : zamislite samo jedno a to je život na ovoj planeti da je sve kako treba da nema ratova i svih poroka , da nema laži , kradja. Ma da je jednostavno onako kako bi našem srcu i duši najbolje pasovalo a to je da svako na ovoj planeti voli jednog drugog da se druže pomažu jedne druge kada.bih se išlo ovim putem ne bih bilo bolesti i tako dalje i tako dalje sve što je lepo nema granica a što je loše zna se gde su granice : slušajte vaše srce šta kaže i idite uvek srednjim putem

 • Ajte vi meni objasnite, kako je moguce da telefon koji sam zeleo sam i dobio, a polovan kosta 190e. Uporno sam zeleo taj fon i razmisljao o njemu. Za nekih 2-3 meseca mi se pruzila prilika da kupim taj isti, ali za cenu od samo 60 evra. Shvatio sam da je moguce, jer sam ga jako zeleo. Inace to je LG Nexus 4.

 • Odgovoriću vam kontra pitanjem: Kako to da vaš život i miliona onih koji veruju u zakon privlačnosti nije jedna bajka?

  Samo treba da ga zamislite i mislite, mislite, mislite, želite, želite, želite … i on će se stvoriti, onako sam od sebe, baš kao i taj vaš telefon 😉

  Eh.

 • Interesantno…motiku preporučuje gospodin,a pi[e poput verskog fanatika.Motiku verovatno nikad i nije držao…a ubedjivanje naroda da je nemoćan je izraz neznanja…a kad nešto ne poznaje pokušava ceo svet ubediti u jedinu i njegovu istinu. Sramno!
  Bacati se anatemom na sav svet koji drukčije misli je sramno ! To rade verski fanatici!

 • Zlatko ti si pisao ovaj tekst u veoma negativnom i sarkasticnom maniru , je l to mozda sto bog zeli od tebe ? i ako zaista verujes kako kazes , zasto onda postoji negativnost u onome sto pises , to je osnovni problem verovanja , Vera je emocija , verovanje nije , verovanje je ono sta mislis da je tacno i zbog toga ti branis svoje verovanje , da li si se pitao da je tvoje verovanje zaista ono sto ti “hrani dusu“ jer prema tvojoj negativnosti o ovoj knjizi ne potvrdjujes da jeste , kao prvo sve sto zelis da stvoris u realnom svetu “motikom“ moras prvo da stvoris u mislima , kao sto ja pisem ovaj komentar ja sam prvo stvorio u mislima sliku da zelim da komentarisem pa sam tek onda pisao , isto tako ti ne mozes da stvoris ono sto zaista zelis ( ne radi se o parama i statusu jer to je samo lazno ja ili ti ego) i sto te ispunjava da budes na ovom svetu jer imas svoj zivot a ne ogranicen svojim verovanjem , to je mozda i glavni problem verovanja , bog zeli da ti dobijes sve sto zelis od zivota a ne da radis po strogim principima koje ni ne znas ko je izmislio , ko moze da garantuje to ? mozda je covek u 10 veku napisao neko pravilo crkve da bi kontrolisao narod i ti ga danas koristis kao bozije ? ova knjiga je univerzalna Zakon privlacnosti je realan svima i ne moze se izbeci , kao sto ti svojim negativnim postom nisi mogao izbeci kritike drugih , tako i covek koji konstanto u mislima zamislja svoju zelju i kasnije je sprovodi kroz fizicku stvarnost cak iako izgleda “nerealno“ mi cemo je privuci naravno jer to su nase misli u toku dana , sta tu nije jasno ja ne znam stvarno . Ako mislis o vratima ceo dan , znaces ubrzo nakon nekoliko dana/nedelja od cega su sastavljena koliko su teska visoka znaces sve vrste vrata kljuca itd , jer Dominantna misao su ti vrata na primer , to samo ogranicenim verovanjem ne mozes videti , budi slodoban covek radi ono sto zelis nema nicega lose ili glupog ili nepravilnog u tome , zivot je jedan ako ces ostati u kutiji ogranicenog verovanja to je tvoj izbor ja ti kazem da su ti mogucnosti mnogo vece , Imaj lepa dan .

 • Zlatko ti si pisao ovaj tekst u veoma negativnom i sarkasticnom maniru , je l to mozda sto bog zeli od tebe ? i ako zaista verujes kako kazes , zasto onda postoji negativnost u onome sto pises , to je osnovni problem verovanja , Vera je emocija , verovanje nije , verovanje je ono sta mislis da je tacno i zbog toga ti branis svoje verovanje , da li si se pitao da je tvoje verovanje zaista ono sto ti \’\’hrani dusu\’\’ jer prema tvojoj negativnosti o ovoj knjizi ne potvrdjujes da jeste , kao prvo sve sto zelis da stvoris u realnom svetu \’\’motikom\’\’ moras prvo da stvoris u mislima , kao sto ja pisem ovaj komentar ja sam prvo stvorio u mislima sliku da zelim da komentarisem pa sam tek onda pisao , isto tako ti ne mozes da stvoris ono sto zaista zelis ( ne radi se o parama i statusu jer to je samo lazno ja ili ti ego) i sto te ispunjava da budes na ovom svetu jer imas svoj zivot a ne ogranicen svojim verovanjem , to je mozda i glavni problem verovanja , bog zeli da ti dobijes sve sto zelis od zivota a ne da radis po strogim principima koje ni ne znas ko je izmislio , ko moze da garantuje to ? mozda je covek u 10 veku napisao neko pravilo crkve da bi kontrolisao narod i ti ga danas koristis kao bozije ? ova knjiga je univerzalna Zakon privlacnosti je realan svima i ne moze se izbeci , kao sto ti svojim negativnim postom nisi mogao izbeci kritike drugih , tako i covek koji konstanto u mislima zamislja svoju zelju i kasnije je sprovodi kroz fizicku stvarnost cak iako izgleda \’\’nerealno\’\’ mi cemo je privuci naravno jer to su nase misli u toku dana , sta tu nije jasno ja ne znam stvarno . Ako mislis o vratima ceo dan , znaces ubrzo nakon nekoliko dana/nedelja od cega su sastavljena koliko su teska visoka znaces sve vrste vrata kljuca itd , jer Dominantna misao su ti vrata na primer , to samo ogranicenim verovanjem ne mozes videti , budi slodoban covek radi ono sto zelis nema nicega lose ili glupog ili nepravilnog u tome , zivot je jedan ako ces ostati u kutiji ogranicenog verovanja to je tvoj izbor ja ti kazem da su ti mogucnosti mnogo vece , Imaj lepa dan .

 • Dragi čitaoci,
  Nisam još u potpunosti „ovladala“ Tajnom, ali se dosta toga promenilo u mom životu od kad sam je pročitala i nastavila da čitam druge knjige koje govore o Zakonu privlačnosti. Malo je ljudi koji mogu da slede upustva i savete iz knjige u potpunosti, ne mogu ni ja, jer su ubeđenja koja nosimo sa sobom još iz detinjstva – kako Zlatko kaže „Motiku u ruke korov neće da čeka“, veoma jaka. Ne kažem da se može sedeti i želeti i sve će samo doći, ali ono što se kod mene sigurno dogodilo jeste da sam nakon pročitne knjige tu „motiku“ držala sa voljom, nadom i ljubavlju, a „korov“ nije bio korov već posao koji meni i mojoj porodici obezbežuje sredstva za život.
  Kad sam počela na taj način da gledam na svoj posao i sve ono što sam morala da radim, odlazila sam na posao s voljom, raspoložena izahvalna što ga imam. Prestala sam biti zavidna i ljubomorna na ljude koji imaju lepše poslove i više novca (to su oni – ovo sam ja). Na poslu sam se bolje osećala, bolje sarađivala s kolegama a kući dolazila raspoložena. Prestala sam da se svađam s mužem i okrivljujem ga za sve jer sam, poučena savetima iz knjige, uspela da sagledam sebe i svoje ponašanje itd, da ne dužim.
  Nisam privukla novu kuću, novi posao ili dobitak na loto-u (bar ne do sada 🙂 ), ali sam zasigurno srećnija, opuštenija i bolja osoba, bolja koleginica, bolja supruga i majka.
  Poenta knjige nije – zamisli da si milioner i postaćes to preko ko noći, već da budemo zadovoljni sobom i onim što imamo. Da volimo i cenimo sebe i druge, pa će i oni ceniti nas. Da radimo u svakom danu najbolje što umemo, da budemo SREĆNI, i uspeh će doći sam.

Ostavite komentar