Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Filmovi

Propast Vizantije i velike imperije – kako je propalo Istočno Rimsko carstvo

Filmski kritičar

 

Film Propast Vizantije o toma kako je propalo Istočno Rimsko Carstvo

Poučan istorijski film Propast Vizantije


 

Vizantijski grb Propast Vizantije kako je propalo Istočno Rimsko carstvoPropast velike imperije – Vizantijska lekcija

Dokumentarni ruski film koji se bavi temom pada Konstantinopolja i propasti Istočnog Rimskog Carstva, odnosno Vizantijskog carstva.

To je zanimljiva priča kako velike imperije propadaju usled unutrašnjih konflikata, moralnog slabljenja i društvenog rasula.

U svakom slučaju dobra istorijska lekcija koju treba znati i proučiti.

Film za celu porodicu i sve generacije. Pogledajte ga ako ga do sada niste već videli na TV programu.

Klasično istorijsko štivo.

Vizantijsko carstvo ili Istočno rimsko carstvo je istorijski termin i pojam koji se koristi kako bi se opisalo helenizovano Rimsko carstvo iz doba Pozne antike i srednjeg veka na jugu Evrope i Bliskog istoka.

Prestonica Vizantije bila je u Konstantinopolju (Carigrad, današnji Istanbul) i vizantijski carevi su vladali carstvom kao direktni naslednici rimskih careva antike. Ne postoji konsenzus u istorijskoj nauci kada počinje istorija Vizantijskog carstva, odnosno kada se završava istorija Rimskog carstva.

S obzirom da je naziv Vizantija nastao u 16. veku zahvaljujući zapadnoevropskim humanistima, kao ključni datumi se smatraju 330. godina kada je Konstantinopolj inaugurisan kao glavni grad, zatim godina 395. kada je car Teodosije I podelio carstvo na dva dela i 476. godina n. e. kada je Zapadno rimsko carstvo prestalo da postoji.

Vizantijsko carstvo se danas smatra jednom od najvažnijih civilizacija u istoriji, iako je termin i naziv Vizantija dugo vremena bio sinonim za propast i društvenu dekadenciju. Hrišćanska religija, rimska politička ideja i grčka civilizacija se smatraju stubovima Vizantijske civilizacije.

Vizantija je dala veliki doprinos modernom svetu u mnogim poljima diplomatije, arhitekture, književnosti, umetnosti a poseban doprinos je dala u očuvanju klasične književnosti. Opstanak klasične književnosti u Vizantiji je ključno doprineo u potonjem razvoju Renesanse u Zapadnoj Evropi.

Vizantijsko carstvo je trajalo hiljadu godina sa svojim obrascem vere koja se temelji na hrišćanskoj državnosti, na čijim izvorima je stajao ravnoapostolni car Konstantin Veliki.

Vizantijska istorija završena je sredinom 15. veka osmanskim osvajanjima, pre svega padom prestonog grada Carigrada 1453. godine.

.

Propast Vizantije film

httpv://www.youtube.com/watch?v=fQ02TEfgIyY

. . .

5 komentara

 • 30.08.2013., petak
  PARTIZANI I KOMUNISTI NEPOSREDNO RADE ZA ŽIDOVSKE MASONE

  NIJE SLUČAJNO ŠTO OVIH DANA: ODJEDNOM SE JE MILAN BANDIĆ I STJEPAN MESIĆ SJETILI STAVITI NA PRSA BEDŽ SA LIKOM JOSIPA BROZA TITA, NAJVEĆEG \"KOLJAČA\" HRVATSKOG NARODA I IZDAJNIKA,.., KOJI JE BIO \"POTRČKO\" VELIKE BRITANIJE I SAD-a.

  PAPA Pavle IV. s TITOM u Vatikanu 1971. godineMilan Bandić

  OVA \"LJEVIČARSKA HRVATSKA\" JE POVEZANA SA RIMOKATOLIČKOM CRKVOM I DRUGIM POLITIČKIM I RELIGIJSKIM KRŠĆANSKIM DOMINACIJAMA*, NEMA ŠANSE DA TAKVA HRVATSKA OPSTANE; JER GUŠE JE UNUTRAŠNJI KONFLIKTI, I TEŠKO MORALNO SLABLJENJE I GOSPODARSKO DRUŠTVENO RASULO…

  Branko Stojković, na (mnogo ne skriven) način, govori o svemu što se dešava u današnjoj Hrvatskoj, o problemima sa kojima se ona suočava, ali i onima koji joj se svakodnevno nameću od strane \"Židovskog lobija\".

  Sjedište ZLA – Pentagon SAD-e

  Ovo se odnosilo na sve sfere delovanja države – od političkog, pravnog i socijalnog sistema, do stvaranja uskog kruga oligarha ili razbijanja prave nezavisne države Hrvatske (NDH). I danas življenja na lažim \"hrvatskim temeljima.\"

  EUROPSKA UNIJA JE OBNOVA ŽIDOVSKE IMPERIJE – OKUPLJENE OKO DVANAEST ŽIDOVSKIH PLEMENA – OCA JAKOVA (IZRAELA).

  Nije slučajno što je 2013., nastao žestoki rat u Siriji, koja je nekada spadala pod Vizentijsku imperiju, ili bolje rečeno pod \"Kršćanske zemlje\", ova obnova Rimsko-Židovskog carstva, hoće preuzeti i eliminirati islamske Muslimane u Siriji. Te, nije čudno što ih truju i sa \"bojnim otrovima\" i drugim kemijskim sredstvima,.., hoće ih istrijebiti…

  ————————————-
  HRVATSKI POKRET “ŠTIT”
  BRANKO STOJKOVIĆ
  ————————————–
  Adresa: Đurđevačka cesta 159
  Bjelovar / 30.08.2013. (Petak)
  HRVATSKA / CROATIA
  Kućni telefon: 00 385 433 520
  Mobitel: 00 385 (0)95 814 82 90,
  092/1870486
  Žiro-račun: 2340009-1100203086
  Privredna banka Zagreb
  http://crostojkovic1958.blog.hr
  [email protected]

  URED: Masarykova 8
  http://istinazanarod.blog.hr
  http://www.crostojkovic1958.blog.ru
  ————————————–
  1623. Članaka

 • Ja samo znam da nevini kršćani godinama tamo bivaju ubijani a o tome ni spomena, pale se crkve, muči ih se i ubija od muslimana i meni se čini da je situacija obrnuta. Isto Egipat. Braća kršćani stradaju ali to nije važno.

 • – Mi smo tu najveća žrtva, ali to nitko ne pita. Ubijaju nas samo zato što smo kršćani, ruše nam crkve… Dvije godine nismo proslavili ni Božić ni Uskrs. Veliki kršćanski blagdan Uskrs obilježen je u razrušenim domovima jer crkve više nemamo – govori Toni koji je bio svjedokom napada džihadista na dolinu Crack des Chevaliers (dolinu Kršćana).

  …..

  http://www.vecernji.hr/vijesti/nas-reporter-homsu-preostali-krscani-bore-se-opstanak-siriji-clanak-559730

 • u Siriji živi 1,526.997 kršćana pripadnika 11 različitih crkvi od kojih su:

  Pravoslavna 545.250 (broj pripadnika 2000. godine)
  Armenski pravoslavci 342.123
  Rimski katolici 180.372
  Armenski katolici 61.911
  Aramejci 57.873
  Protestanti 37.605
  Ašurci 35.280
  Latini 21.237
  Kaldonski katolici 17.169
  Surjanski pravoslavci 166.029
  Surjanski katolici 62.148

  http://pev.com.hr/krscani-u-siriji/

Ostavite komentar