Miodrag Stošić

* * *

.

Internet pokret – put do poslanika i Skupštine preko Interneta

 

„Svaki napredak tehologije donosi mojoj deci novi način da budu perverzna“. Ovaj pančlajn deo je sitkoma „Gadosti mog tate“ i dolazi iz scene u kojoj se sedamdesetogodišnji otac tvrdoglavo protivi želji svog sina da uvede Internet. Ipak, u realnosti je danas teško naći nekog ko čak i u tim godinama ne razume da značaj Interneta odavno prevazilazi okvire zabranjene zabave.

Internet, kao komunikacijski medij, danas predstavlja arenu svih društvenih odnosa. Na Internet se odlazi u potragu za svežim vestima, sportskim rezultatima, filmovima i serijama, naučnim inovacijama kao i za najnovijim apdejtom kanala nekog od aktulenih terorista Al Kaide. Jednom rečju, moderni društveni odnosi ne mogu više da se zamisle bez Interneta i njegove sveprisutnosti. To je upravo idejna potka projekta „Internet pokret“ čiju prezentaciju možete naći na sajtu www.esrbija.org

Tvorac ovog projekta, Vlado Čučković, kaže da građani danas žive u vremenu u kojem politika više ne sme da bude privilegija bogatih i moćnih. I pored toga što se još ne može tvrditi da demokratija u politici potpuno postoji, demokratija u informisanju postoji već odavno. Danas vesti putuju brzo a samim tim se i ideje u duštvu formiraju bez posezanja za krutim elementima predstavničke demokratije. Prošla su vremena u kojima mali čovek iz naroda mora da čeka četiri godine da bi mogao da utiče na vlast, što bi opet činio samo činom izlaska na izbore nakon čega bi se vraćao apsolutnoj pasivnosti.

U poslednjih deset godina Srbija nije doživela obećani opseg promena najavljenih „Petooktobarskom revolucijom“. Saldo protekle decenije nedvosmisleno pokazuje da lideri stranaka ostaju uporno na vlasti bez obzira na uspeh obećanih reformi. Svaka nova ideja redovno doživljava poraz jer ne može da prevaziđe prepreke uvreženih načina razmišljanja i rada koji joj stoje na putu. „Pravi smisao demokratije nije u biranju onih koji će vladati umesto nas već u slobodi da svako od nas kaže šta misli i da za to odgovara svojoj savesti“ ističe Čučković. Rešenje koje on nudi je „Internet pokret“ – spoj modernog poimanja politike sa upotrebom naprednih informacionih tehnologija.

 Ono što je suština „Internet pokreta“ je promena načina plasiranja ideja, promena forme organizovanja i na kraju novi oblik političkog delovanja. Građani više neće morati da budu članovi stranaka. Sastančenja u zamračenim stranačkim prostorijama u lepljenje plakata, kao i obavezna tuča sa pripadnicima suprotnog tabora, mogu da budu veoma lako prevaziđeni. „Internet pokret“ ima ideju da građani svoje ideje iskazuju na Internetu. Takav vid delanja ne košta ništa, može se obavljati čak i za vreme štrajka putara i dostupan je svima. Sajt „esrbija.org“ je mesto na kojem mogu da se sretnu svi građani koji mogu da pričaju o svojim problemima i da predlože rešenja. Nema krute partijske discipline, nema članskih karata i članarina. Jedina vrsta restrikcije koja postoji je zabrana tema koje raspiruju verski i nacionalnu mržnju i urušavaju pravni i ustavni poredak republike Srbije.

Za razliku od brojnih foruma koji ne idu dalje od iskazivanja stavova korisnika, „Internet pokret“ je polje praktične akcije. Šta to konkretno znači?

Svaki član „Internet pokreta“ ima pravo na čuvanje kutija za vreme izbora. Internet pokret na svako biračko mesto (8.241) može da postavi po dva člana proširenog sastava izborne komisije koji će dobiti po 2.000 dinara od Republičke izborne komisije. Ovaj novac se isplaćuje direktno vama na ruke i „Internet pokret“ ne uzima procenat. Na ovaj način Pokret će zaposliti 16.482 člana izborne komisije za čuvanje kutija u vreme izbora. Pošto se u isto vreme održavaju parlamentarni i lokalni izbori moguće je predati dve liste, i na taj način broj potrebni članova komisije se duplira na 32.964.

Takođe, mogućnost koja vam se pruža je i čuvanje kutija u inostranstvu. Glasanje se održava i u inostranstvu, i glasačke kutije se čuvaju u 76 gradova u 42 države. Po rečima Čučkovića, 152 člana komisije koja budu najaktivnija i u Internet pokret privuku najviše članova biće nagrađena sa besplatnim putovanjem u neku od 42 država. Od „Republičke izborne komisije“ dobiće avionsku kartu, plaćen smeštaj u hotelu i dnevnice u iznosu od 85€ (+/-) zavisno od države. Lista će biti napravljena na osnovu broja članova koji se preko vašeg poziva učlane u Internet pokret. Onaj ko dovede najviše članova bira prvi gde želi da putuje, pa sledeći po broju glasova i tako svih 152 člana sa najviše registrovanih građana. Izbor putovanja će biti javan uz prisustvo svih članova.

Ono što je jedinstveno u okviru ove ideje je i šansa običnog građanina da bez skupe partijske mašinerije, svojim zalaganjem na Internetu, postane aktivan političar. To može da ostvari kroz posao narodnog odbornika i poslanika.

U Srbiji na svim listama za lokalne izbore može da se prijavi ukupno 6.687 odbornika. Svaka lokalna lista dobija od Izborne komisije novac za kampanju. Dobijeni iznos se deli ravnomerno na svakog odborničkog kandidata sa liste. Visina dobijenog iznosa razlikuje se od opštine do opštine i broja prijavljenih lista. Ukoliko ste zainteresovani za funkciju narodnog odbornika možete se registrovati na sajtu ove organizacije i od početka biti usmereni ka tom cilju.

„Internet pokret“ može biti i vaš put ka Parlamentu i direktnom uticaju na vlast putem rada na mestu narodnog poslanika. Iz svake opštine na listu se stavlja jedan kandidat za poslanika koji dobije najviše glasova od građana sa područja svoje opštine. Ostatak liste se popunjava sa kandidatima koji u Internet pokret na osnovu svojih preporuka učlane najviše članova. Za predaju poslaničke liste od Republičke izborne komisije se dobija značajan novac koji se ravnomerno deli na 250 poslanička kandidata.

I na kraju, ukoliko „Internet pokret“ sakupi dovoljan broj potpisa steći će pravo da se kandiduje na izborima. Samim tim, „Republička izborna komisija“ će mu isplatiti 1.000.000€. Ideja pokreta je da, pošto nema nikakvih troškova kampanje jer dela na Internetu, sav novac podeli svojim članovima, javno i ravnomerno.

Ukoliko ste željni da promeniti makar nešto u svom okruženju registrujte se na sajtu esrbija.org i izaberite način i stepen svog aktivizma. Internet je tu i treba ga iskoristiti za nešto više od igranja igrica, online pokera i posete sajtovima sa početka ove priče.

. . .