Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka

Lekovito ulje od Kantariona – crveno ulje žute Gospine trave

Jagoda  Kljaić

* * *

.

PRIČA  O  ULJU  OD  KANTARIONA

 

Tetka Zora je sada blizu osamdesete. Zna što govori i o čemu zbori. Od nje sam, prije desetak godina, čula isječak iz jednostavnoga i mukotrpnoga života.

Zbog  problema s nogama, bolje rečeno venama, završila je, prije nekoliko desetljeća, u bolnici grada sa 40 000 – 50 000 hiljada stanovnika, dakle, nije obična varoška bolnica. Kad je trebala biti otpuštena, prišao joj je doktor i kroz prozor bolesničke sobe pokazao na rascvjetanu livadu, posebno je upozorivši na žutoću, odnosno stabljike sa žutim cvjetovima. Uputio ju je da stavlja te obične i proste cvjetiće u ulje, pa kad odstoji i dobije najljepšu crvenu boju, ocijedi i s tim uljem maže noge, vene, krsta kad bole, prste kad se opeče, rane kad se zareže oštrim nožem. Od tada pravi po nekoliko litara ulja svako ljeto. Ima veliku familiju, a još brojniji stočni fond.

Nakon što sam čula njeno kazivanje, kojemu sam bezrezervno povjerovala, eto i mene nauljene sa željom da pouljim sve oko sebe.

Zato i ova priča. O ulju od kantariona. Nije važno to što sam više puta pročitala mišljenje austrijske travarke Marije Treben o ulju, što se često vraćam na knjižicu Larija Kacenstajna o tajnama kantariona, sve napisano može i ne mora biti tako. Ali, apsolutno vjerujem u ono što sam čula od dobrih prijatelja i dugogodišnjih poznanika.

Sveto je kao dječak stigao s bratom i majkom u Budvu. Danas je oženjen, već ima i kćer. Sportaš, jako pazi što i kako jede. Prije nekoliko godina, tko bi ga znao zbog čega, počeli problemi sa želucem. Što god pojede, ne paše i uzrokuje bol. Starija domaća žena dade mu ulja od kantariona uz naputak da svako jutro natašte pije po nekoliko jačih gutljaja. Pitam ga: – Koliko si pio – odgovor originalan – čep. Vrlo brzo teškoće su se počele smanjivati i potpuno nestale. Pa i sada, čim osjeti neke sumnjive simptome, ulje u čep i proguta. Nije ukusno, ali je korisno.

Jovanka je visoko obrazovana u području prehrambene tehnologije. Što ne pomaže u problemima sa hemoroidima. Kad ju je jednom prilikom doslovno uhvatila panika, uletjela je u privatnu ordinaciju vrsnoga specijaliste. Pregledao, te konstatirao da nije za operaciju. Uz opasku da mu je žao, znajući da bi prestrašena pacijentica pristala na operaciju u njegovoj ordinaciji, zbog straha od čekanja reda u državnoj bolnici. Vratio ju je, umirenu, kući, bez ikakvoga lijeka i skupih masti. Samo s preporukom da problematično mjesto natapa uljem od kantariona. Svaka čast, doktore!

Milica živi u selu, ima kokoši, svinje i nekoliko krava. Prodaje mlijeko velikom otkupljivaču i to je sav novac koji mjesečno dobije. Uvijek su rashodi veći od prihoda. Njena Šarova joj zato jako puno znači. Daje dnevno blizu 30 litara mlijeka. Ali, zna Šarova biti i nestašna, pa je tako naletjela na bodljikavu žicu komšijske zasijane njive. Otvorila se rana veličine šake. Skupo je Milici da zove veterinara i plaća masti, pa  krene natapati ranu crvenim uljem. I gledati kako se, iz dana u dan, rana smanjuje i stišće, dok nije sasvim zarasla.

Mogla bih pisati i o onim običnijim, tojest, jednostavnijim situacijama u kojima je ulje pomoglo. Kod bolova u zglobovima, koljenima i ramenima, pri zarastanju ožiljaka od operacija, u olakšavanju tegoba sa sinusima i začepljenim nosom, već spomenutim opekotinama i porezotinama. Čitam da je kantarion čudotvorna ljekovita biljka koja otklanja depresiju i ublažava simptome anksioznosti i nesanice, ali, o tome ništa ne znam i ni od koga nisam čula istinitu priču.

Za slučajeve koji su ukratko opisani garantiram svojim imenom i prezimenom, a s tim se, vjerujte mi, ne šalim. I samo sam željela podijeliti to saznanje s ponekim šetačem kroz Baštu Balkana.

.

PRIPREMA ULJA OD KANTARIONA

Maria Treben u knjizi „Zdravlje iz božje apoteke“ kaže ovako:

Cvjetovima kantariona (bogorodičine ili gospine trave), ubranima po suncu, rastresito napuniti bocu do grla i preliti s maslinovim uljem. Ulje mora prekriti cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostaviti nekoliko nedjelja na suncu ili blizu peći. Nakon izvjesnog vremena ulje poprimi crvenu boju. Procijedimo ga kroz krpu i ulje pohranimo u tamnu bocu.

.

9 komentara

 • Mali dodatak ovoj lepoj priči.

  Na ovim prostorima je ustaljena pogrešna praksa mazanja tela kantarionovim uljem pri sunčanju. To je pogrešno. Ne mazati telo i kožu kantarionovim uljem kada se sunčate jer su efekti suprotni od očekivanih. Hipericin, glavni sastojak kantariona izaziva fotosenzibilnost, osetljivost na sunčeve zrake.

  Stoga, korišćenjem kantarionovog ulja tokom leta možete samo pre izgoreti i dobiti opekotine, bilo da se njime mažete ili da ga pijete zbog stomačnih tegoba.

  Kantarionovo ulje je dobro za opekotine, kada ih dobijete, pa da se upala brzo smiri. Ali nije dobro kao preventiva za sunčanje.

 • Od Jagode sam dobila bočicu kantarionova ulja kad sam prvi puta operirala hallux na stopalu. Premazivala sam ranu od operacije čim je bila dostupna nakon skidanja čvrstoga poveza i rana je vrlo brzo zarasla. Učinila sam isto i nakon druge operacije. Ožiljak od prije godinu dana danas je gotovo nevidljiv, a ove godine, samo dva i pol mjeseca nakon operacije, nosim normalnu zimsku obuću.

 • Kako je ovo lep tekst! Čim procveta, ima na tone da ga donesem sa planina i pravim ulje.
  Ko hoće može da naruči. Berem i donosim besplatno 🙂 , sa 2000 metara nadmorske visine, gde je najčistiji.

 • Dragana, da nisam tako daleko, rado bih vam se pridružila. Ipak, svoj snop kantariona prepuštam nekome drugome.

 • Dragani pozdrav, molim te kako možemo stupiti u kontakt kupio bih kantarionovo ulje par litara ako ga praviš?

 • Pozdrav poštovani Miroslave,

  ja ne prodajem kantarionovo ulje 🙂
  Meni je ovaj tekst samo dao ideju da ponekad berem kantarion kad sam u planini i potrudim se da napravim sebi ulje, a usput sam ponudila da i drugima uberem ovu korisnu biljku.

  Za kantarionovo ulje je najbolje da kontaktirate gospođu Jagodu.

 • Miroslave, na pitanje upućeno Dragani u vezi ulja od kantariona, stiže sljedeći odgovor: Pozdrav postovani Miroslave, ja ne prodajem kantarionovo ulje.
  Meni je ovaj tekst samo dao ideju da berem kantarion kada sam u planini i potrudim se da sebi napravim ulje. Tako sam ponudila da i drugima uberem ovu korisnu biljku.

  Autorica teksta podsjeća da je uz tekst objavljen i recept za pravljenje ulja.

 • Zahvalan na odgovorima.
  Uspeo sam naći tu biljku i ovde i napravio sam ulje koje koristim.
  Potrebno je kvalitetno maslinovo ulje to je bitno i ostavio sam u flašama na suncu sve puno biljki i ulja dok nije tamno crvena boja stigla a potom procedio i držim u tamnom prostoru.

Ostavite komentar