Jagoda  Kljaić

* * *

.

PRIČA  O  ULJU  OD  KANTARIONA

 

Tetka Zora je sada blizu osamdesete. Zna što govori i o čemu zbori. Od nje sam, prije desetak godina, čula isječak iz jednostavnoga i mukotrpnoga života.

Zbog  problema s nogama, bolje rečeno venama, završila je, prije nekoliko desetljeća, u bolnici grada sa 40 000 – 50 000 hiljada stanovnika, dakle, nije obična varoška bolnica. Kad je trebala biti otpuštena, prišao joj je doktor i kroz prozor bolesničke sobe pokazao na rascvjetanu livadu, posebno je upozorivši na žutoću, odnosno stabljike sa žutim cvjetovima. Uputio ju je da stavlja te obične i proste cvjetiće u ulje, pa kad odstoji i dobije najljepšu crvenu boju, ocijedi i s tim uljem maže noge, vene, krsta kad bole, prste kad se opeče, rane kad se zareže oštrim nožem. Od tada pravi po nekoliko litara ulja svako ljeto. Ima veliku familiju, a još brojniji stočni fond.

Nakon što sam čula njeno kazivanje, kojemu sam bezrezervno povjerovala, eto i mene nauljene sa željom da pouljim sve oko sebe.

Zato i ova priča. O ulju od kantariona. Nije važno to što sam više puta pročitala mišljenje austrijske travarke Marije Treben o ulju, što se često vraćam na knjižicu Larija Kacenstajna o tajnama kantariona, sve napisano može i ne mora biti tako. Ali, apsolutno vjerujem u ono što sam čula od dobrih prijatelja i dugogodišnjih poznanika.

Sveto je kao dječak stigao s bratom i majkom u Budvu. Danas je oženjen, već ima i kćer. Sportaš, jako pazi što i kako jede. Prije nekoliko godina, tko bi ga znao zbog čega, počeli problemi sa želucem. Što god pojede, ne paše i uzrokuje bol. Starija domaća žena dade mu ulja od kantariona uz naputak da svako jutro natašte pije po nekoliko jačih gutljaja. Pitam ga: – Koliko si pio – odgovor originalan – čep. Vrlo brzo teškoće su se počele smanjivati i potpuno nestale. Pa i sada, čim osjeti neke sumnjive simptome, ulje u čep i proguta. Nije ukusno, ali je korisno.

Jovanka je visoko obrazovana u području prehrambene tehnologije. Što ne pomaže u problemima sa hemoroidima. Kad ju je jednom prilikom doslovno uhvatila panika, uletjela je u privatnu ordinaciju vrsnoga specijaliste. Pregledao, te konstatirao da nije za operaciju. Uz opasku da mu je žao, znajući da bi prestrašena pacijentica pristala na operaciju u njegovoj ordinaciji, zbog straha od čekanja reda u državnoj bolnici. Vratio ju je, umirenu, kući, bez ikakvoga lijeka i skupih masti. Samo s preporukom da problematično mjesto natapa uljem od kantariona. Svaka čast, doktore!

Milica živi u selu, ima kokoši, svinje i nekoliko krava. Prodaje mlijeko velikom otkupljivaču i to je sav novac koji mjesečno dobije. Uvijek su rashodi veći od prihoda. Njena Šarova joj zato jako puno znači. Daje dnevno blizu 30 litara mlijeka. Ali, zna Šarova biti i nestašna, pa je tako naletjela na bodljikavu žicu komšijske zasijane njive. Otvorila se rana veličine šake. Skupo je Milici da zove veterinara i plaća masti, pa  krene natapati ranu crvenim uljem. I gledati kako se, iz dana u dan, rana smanjuje i stišće, dok nije sasvim zarasla.

Mogla bih pisati i o onim običnijim, tojest, jednostavnijim situacijama u kojima je ulje pomoglo. Kod bolova u zglobovima, koljenima i ramenima, pri zarastanju ožiljaka od operacija, u olakšavanju tegoba sa sinusima i začepljenim nosom, već spomenutim opekotinama i porezotinama. Čitam da je kantarion čudotvorna ljekovita biljka koja otklanja depresiju i ublažava simptome anksioznosti i nesanice, ali, o tome ništa ne znam i ni od koga nisam čula istinitu priču.

Za slučajeve koji su ukratko opisani garantiram svojim imenom i prezimenom, a s tim se, vjerujte mi, ne šalim. I samo sam željela podijeliti to saznanje s ponekim šetačem kroz Baštu Balkana.

.

PRIPREMA ULJA OD KANTARIONA

Maria Treben u knjizi „Zdravlje iz božje apoteke“ kaže ovako:

Cvjetovima kantariona (bogorodičine ili gospine trave), ubranima po suncu, rastresito napuniti bocu do grla i preliti s maslinovim uljem. Ulje mora prekriti cvjetove. Dobro zatvorenu bocu ostaviti nekoliko nedjelja na suncu ili blizu peći. Nakon izvjesnog vremena ulje poprimi crvenu boju. Procijedimo ga kroz krpu i ulje pohranimo u tamnu bocu.

.