Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ekonomija Zdravlje

Zdravlje i zdravstveno osiguranje – budućnost komercijalnog lečenja koja je počela

Redakcija Bloga

.

Životno i zdravstveno osiguranje

.

Zdravlje počinje da nas košta. Moraš da platiš da bi bio i ostao zdrav.

Toga sve više i više postajemo svesni i u našoj zemlji. Polako ali sigurno iza nas ostaje besplatno zdravstveno osiguranje. Odnosno, ono i dan danas postoji kroz državne bolnice i PIO – Penziono i zdravstveno osiguranje, ali se kvalitet medicinskih usluga sve više pomera ka privatnoj usluzi u zdravstvu.

I to se dešava neumitno. Država nije više u stanju da izdržava zdravstveni sistem. Procena je da će 2020 godine na jednog zaposlenog u Srbii dolaziti 3 nezaposlena, odnosno deca i penzioneri. Zdravstveni fond neće moći da pokrije tu disproporciju u prihodima od zaposlenih i troškovima lečenja i nege nezaposlenih. Zato država nizom mera i forsira privatne zdravstvene usluge.

Privatne bolnice bi trebalo da imaju bolju opremu, tehnologiju i uslugu, trebalo bi da angažuju za ozbiljniji novac vrhunske lekare i bolje se brinu o pacijentu. Kod njih se manje čeka, dobijete bolji smeštaj, hranu, pažnju i osmeh. Time nas privlače. Ali to sve košta. I još uvek, PIO ne pokriva ni mali deo usluga koje privatne bolnice pružaju. Zato se pojavljuje nova industrija, privatno zdravstveno osiguranje.

Predstoji nam suočavanje sa dilemom platiti ili ne privatno zdravstveno osiguranje za sebe i svoju porodicu i koliko. Koju polisu i koju osiguravajuću kuću izabrati. U tom smeru nas čeka puno edukacije i kalkulacije. SAD i Evropske zemlje su odavno prošle kroz tu fazu uvezivanja medicinske zaštite i osiguravajućih kuća. Mi kasnimo, jer smo siromašni, nemamo novca da izdvajamo za privatnu zdravstvenu zaštitu i osiguranje.

Zato na pitanje šta nas čeka po pitanju zdravlja i zdravstvenog osiguranja, pogledajte na jednoj od strana kompanije Adobe-a nagradjenu powerpoint prezentaciju koja objašnjava sve vrlo slikovito o čemu se tu radi.

Zdravlje je business. Pogledajte zanimljivu slikovitu priču na sledećem linku;  Zdravlje i osiguranje

. . .

5 komentara

  • Pre svega nama lekarima treba profesionalno osiguranje. Radimo bez opreme i lekova i kada neko od pacijenata zbog toga strada kriv je lekar a ne zdravstveni sistem i ministarstvo koje se kiti kupljenim skupim skenerima i renoviranjem bolnica a lekova nigde! Sad gledaju i da nam smanje plate a mi se bavimo partizanskom medicinom i improvizacijom samo da nekako pomognemo! Skandal!

  • Tako vam i treba!!! Neljubazni ste, nehajni, boli vas uvo za bolesnike, uzimate poklone i mito i radite samo veze. Znam da nisu svi doktori takvi, ima sjajnih ljudi i medju vama ali ste vi sami stvorili takav sistem, dozvolili ste da korupcija medju vama cveta. Zato ste neefijasni, skupi i neorganizovani.

  • Neumesan komentar. Provedite par dana u nekoj zdravstvenoj ustanovi da vidite i osetite stres rada u ovakvim uslovima, pa onda recite neku suvislu.

  • Ništa nije bolje ni u Hrvatskoj.Nažalost,sve se prebija na pacijentu.Sve se plaća i sa dopunskim osiguranjem,svaki recept.Skidanje jedne bradavice,male virusne sa iskaznicom dopunskog osiguranja 40 kn, a bez valjda 200, pa sad ako imaš deset bradavica na vratu…Bio je i kod nas skandal u Rijeci.Mališani nisu dobili kemotreapiju.Plač roditelja.Bolnica nije platila ljekarni,a ljekarna nije dala ni u hitnosti lijek.Na kraju je došla televizija,valjda da nije došla ne bi od toga bilo ništa.Liječnici su platili sa sredstvima koja sučuvali za medicinsku tehnologiju.Ne znam,osuđjem i ljekarnike,toliko male unesrećene djece od raka,svima je najvažniji novac a ne humanost.Doktori su posebna priča,svi sebe štite ko da su posebna vrsta ljudi.Bila je emisija o greškama koje učine na pacijentu;poznati je slučaj dečka koji je zbog sljepog crijeva ostao bez noge.Trudnice koje umiru na porodu,nekima slome i rebra…Čast izuzecima,hoću reći,svugdje je loše,korupcija i kriminal, nemar i nestručnost. O starcima se u bolnicama ne želi ni voditi briga o nekoj operaciji npr.mozga,jer se ide od razmišljanja, ta ionako je star,dosta je živio(ne izmišljam),čovjek ne može gutati a došao zbog sasvim drugog problema,prebačen u ustanovu gdje čeka smrt.Iskreno,toliko je loših slučajeva sa trudnicama, da ono što bi ttrebalo biti prirodno postaje opća opasnost.Samo sam dodala činjenično stanje,a nedaj Bože da trebamo i mi doktora,onog malo dalje od opće prakse.Liječnici opće prakse su potplaćeni.Dakle,zdravlje je privilegija bogataša.

Ostavite komentar