Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo Duhovnost

Grčka i Srpska pravoslavna crkva protiv masona i slobodnih zidara – proglas i anatema protiv masonerije

Grčka Pravoslavna Crkva

 

Proglas Grčke Pravoslavne Crkve protiv masonerije i anatema SPC protiv slobodnog zidarstva kao posebne okultne religije

Masonska propaganda ubedjuje javnost i stanovništvo da u njenim redovima ima i da je bilo pravoslavnih sveštenika, pokušavajući da dokaže da Pravoslavna Crkva nema ništa protiv masona, što nije istina. S druge strane, SPC – Srpska Pravoslavna Crkva je anatemisala masoneriju i svako ko se uključi u rad slobodnih zidara odstupa od hrišćanstva. Pročitajte u nastavku proglas Grčke pravoslavne crkve protiv masonerije.

. . .

Arhijerejski sabor Grčke crkve je na svom zasedanju 12. oktobra 1933-e godine jednoglasno usvojio sledeći proglas:

„Slobodno zidarstvo nije obično filantropsko udruženje ili filosofska škola, već predstavlja mistični sistem koji podseća na antičke paganske misterijske religije i kultove iz kojih i sama vuče korene, a čiji je nastavljač i obnovitelj.

Ta veza između slobodnog zidarstva i antičkih idolopokloničkih misterija pokazuje se u svemu onome što se događa i izvodi tokom inicijacija. Kao i u ritualima drevnih idolatrijskih misterija, ponavlja se drama delovanja i smrti magijskog boga, kada inicijant umire zajedno sa zaštitnikom religijske magije, a koja je uvek mitska osoba koja simbolički predstavlja Sunce prirode, koje umire zimi, a ponovo se rađa u proleće.

Isto tako, u inicijaciji trećeg stepena, gde je zaštitnik slobodnog zidarstva Hiram, na izvestan način ponavlja se njegova smrt kada inicijant pati zajedno sa njim i, čak, biva udaran istim predmetima, po istim delovima tela, kao i Hiram. Prema priznanju uglednog učitelja slobodnog zidarstva, Hiram je, kao Oziris, kao Mitra i kao Bahus – jedna od personifikacija Sunca.

Tako je slobodno zidarstvo, kako je već rečeno, magijska religija, potpuno različita, odvojena i strana hrišćanskoj veri. Činjenica da poseduje sopstvene hramove sa oltarima – skida svaku sumnju sa ove tvrdnje … Ovo ima svoje religijske ceremonije … Ima svoje inicijacije, sopstvene rituale, hijerarhijski poredak i strogu disciplinu.

Kao što se može zaključiti iz masonskih Agapa i proslava zimske i letnje ravnodnevice sa religijskim obredima i opštom radošću – ono je fiziolatrijska religija. Zaista se, na prvi pogled, čini da se slobodno zidarstvo može izjednačiti sa svakom drugom religijom, zato što ono nije direktno zainteresovano kojoj veri inicijant pripada.

Ovo se, međutim, objašnjava njegovim sinkretičkim karakterom i dokazuje nam da je, u ovoj tački, ono samo plod i nastavak antičkih idolatrijskih misterija, a koje su među inicijante primale obožavaoce svih bogova. Ali, kako magijske religije, i pored tobožnjeg duha tolerancije i prihvatanja drugih bogova, teže sinkretizmu koji potkopava i postepeno ruši poverenje u druge religije, tako danas masonerija, koja želi da u sebi postepeno sažme celo čovečanstvo, obećavajući da će doneti moralno savršenstvo i poznavanje istine – uzdiže sebe na poziciju nad-religije, gledajući na sve ostale (uključujući i hrišćanstvo) kao na sebi nedorasle …

A sama činjenica da slobodno zidarstvo stvara bratstvo koje isključuje sva druga bratstva (koja slobodno zidarstvo smatra „neobučenim“, čak i kad su hrišćanska), jasno govori o njegovim pretenzijama da bude nad-religija. Ovo znači da masonskom inicijacijom hrišćanin postaje brat muslimanu, budisti ili bilo kom racionalisti, dok mu hrišćanin, koji nije uveden u masoneriju, postaje stranac.

S druge strane, slobodno zidarstvo se, naglašeno izdižući znanje i pomažući slobodno istraživanje, odnosno „razmicanje granica u potrazi za istinom“ (prema njegovim ritualima i ustavu), a još više usvajajući „prirodnu etiku“ – oštro se suprostavlja hrišćanskoj veri. Jer, hrišćanska religija uzdiže veru iznad svega, omeđujući ljudski razum granicama postavljenim Božijim otkrivenjem i vodeći do svetosti kroz natprirodnu (Božju) blagodat.

Drugim rečima, dok hrišćanstvo, kao religija Otkrivenja, poseduje svoje racionalne i nadracionalne dogme i istine, i traži prvo veru, a moralnu strukturu zasniva na natprirodnoj Božjoj blagodati, dotle slobodno zidarstvo ima samo naturalnu istinu i svoje inicijante uči slobodnom mišljenju i istraživanju isključivo putem razuma. Svoju moralnu strukturu zasniva samo na prirodnim snagama čoveka i ima samo zemaljski cilj. Zato je potpuno jasno da su hrišćanstvo i slobodno zidarstvo dve nespojive suprotnosti. Prirodno je stoga da su različite crkve zauzele negativan stav protiv slobodnog zidarstva.

Ne samo da je Zapadna crkva, iz svojih razloga, žigosala masonski pokret brojnim papskim enciklikama, već su luteranske, metodističke i prezviterijanske zajednice, takođe, objavile da je on nespojiv sa hrićanstvom. Pravoslavna crkva, je, u celini, zadržala bogastvo hrišćanske vere, borila se protestujući protiv slobodnog zidarstva, kad god bi se to pitanje postavilo.

Nedavno je među-pravoslavna komisija, koja se okupila na Atosu i u kojoj su bili predstavnici svih autokefalnih Pravoslavnih Crkava, okarakterisala slobodno zidarstvo kao „lažni i antihrišćanski sistem“.

Sabor episkopa Grčke crkve doveo je sledeće zaključke, koje je, na gore pomenutom zasedanju, izvukao iz pretresa i rasprave Njegove Svetosti arhiepiskop atinski Hrizostom:

„Slobodno zidarstvo nikako ne može biti u skladu sa hrišćanstvom, dok god je tajna organizacija i dok god deluje i podučava magijama, tajnama i bogoboračkom racionalizmu. Slobodno zidarstvo za svoje članove prihvata ne samo hrišćane, već i Jevreje i muslimane. Shodno tome, sveštenicima se ne može dozvoliti da učestvuju u ovom udruženju.

Smatram da treba raščiniti svakog sveštenika koji su u slobodno zidarstvo ušli bez dovoljno razmišljanja i bez provere – da prekinu svaku vezu sa njim, jer je jedino hrišćanstvo religija koja uči apsolutnoj istini i ispunjava sve religiozne i moralne potrebe čoveka. Svi episkopi Grčke Crkve su, složno i jednoglasno odobrili prethodno rečeno, i mi objavljujemo da sva deca verna Crkvi, moraju da se odvoje od slobodnog zidarstva…

Nekanonski je pripadati u isto vreme Hristu, a tražiti iskupljenje i moralno savršenstvo izvan Njega. Zbog toga je istinsko hrišćanstvo nespojivo sa slobodnim zidarstvom.

Zato, svi koji su umešani u inicijacije masonskih misterija moraju, od ovog trenutka, da prekinu sve veze sa masonskim lažima i aktivnostima, i neka budu sigurni da će na taj način obnoviti sponu sa našim Jedinim Gospodom i Spasiteljem, a koja je oslabila zbog neznanja i pogrešne procene vrednosti …“

. . .

11 komentara

 • Masoni su prošlost, ne bih im pridavao značaj. Ta okultna sekta bogataša je 30-ih godina prošlog veka imala duplo veći broj članova nego danas, kada ima 3 puta više stanovništa na planeti. Hoću reći u minusu su 6 puta. Odumiru. Nestaju. Kaput!

  Jedino gde su ozbiljniji i uticajniji i gde ima ozbiljnih ljudi su Velika Britanija odakl su i potekli, Sjedinjene Američke Države gde su se uvukli u elitu, Francuska gde su dobili idejno gorivo sa francuskim misliocima Francuske revolucije i Italije gde su u dilu sa mafijom. U svim drugim ozbiljnijim zemljama kada kažeš da si mason gledaju te sa nelagodom kao prokuženog.

  U zemljama Istočne Evrope su bili popularni nakon ujedinjenja Nemačke i pada Berlinskog zida kao što je i sve sa Zapada što dolazi bilo popularno, ali pošto su mahom selektovali ološ u svoje redove i odradjivali finansijkse špekulacije i kradje putem banaka lanaca sreće, na lošem su glasu kod pristojnih ljudi.

  A da su anatemisani od Crkava, to jesu, nije tajna, jer su jevrejska kabalistička sekta.

  No, Srbi vole jagnjeće brigade, pa su sada dobili priliku i da marširaju kao pravi vukovi misterija u jagnjećim suknjicama. Znate kako naš narod kaže: „Čime se budala ponosi toga se pametan stidi“.

 • Toooo! Bravo za Vas koji ste ovo objavili! Nadam se da je moj komentar tome doprineo a ako i nije nema veze. Svaka čast na hrabrosti! U današnjoj Srbiji čiji su mediji strogo kontrolisani jako je teško doći do kvalitetnih informacija jer je sve laž, manipulacija i prevara!!!!!!
  Ovo treba svako da pročita kome masoni pridju i počnu da mu prodaju maglu!

 • Pa da kazem i ja nesto o velikim majstorima loža i crkvi.Direkni sam potomak velikog majstora lože.To je bio moj rodjeni deda u vreme kralja Aleksandra.Moj deda je bio najobičniji poslovni čovek,moj otac takodje posle 1945god.Oba su smrtnici i umrli kao i svi drugi ljudi.Sva tajna drustva kao i tajne organizacije stvaraju same drzave i to narocito u vreme njenog propadanja jer,“navodno uvek postoji neko zbog koga nesposobni i sumnjivi politicari ne mogu da srede stanje u zemlji koja propada zbog njihovog raskalasnog zivota.“Sve verske pokrete i sekte stvaraju same crkve kako bi ubedile narod da se bore za njihovo dobro a ustvari se bore za njihov lagodan zivot.Dali ovaj narod toliko ne vidi spregu drzave i crkve.I sami smo svedoci da patrijarh Irinej ni jednom recju nije podrzao one mucene radnike koji su strajkovali gladju zbog svojih gladnih porodica.Da moj svekar nije zavrsio bogosloviju na Cetinju poverovala bih u suprotno.Danas se fizickim radom bave samo „budale“ a pametni filozofiraju.

 • Dopuna: velikog majstora velike nacionalne lože/u vreme kada je i moj deda bio veliki majstor/ ustoličili su crkveni velikodostojnici,upravo oni koji se bore protiv tako“velikog zla“.Mnogi od Vas,sudeći po Vašim komentarima čekaju da im dodje Bog i Hrist da rade za njih a oni će da stvaraju svoj RAJ oko sebe.Ja sam penzioner i proputovala sam svet a mnogi će se od Vas nekada pitati u šta im je prošao život.Unuka velikog majstora lože i snaha svršenog cetinjskog bogoslova,profesora

 • Dopuna: Velikog majstora Velike nacionalne lože kralja Aleksandra,ujedinitelja/u to vreme je i moj deda bio veliki majstor lože/ustoličili su Veliki crkveni Velikodostojnici,upravo oni koji se bore protiv ovog velikog zla.Sudeći po mnogim Vašim komentarima koje sam pročitala mnogi od Vas čekaju da dodju Bog i Hrist da rade umesto njih a oni da stvaraju svoj Raj oko sebe.Ja sam penzioner dok će se mnogi od Vas nekada pitati u šta im je prošao život.Unuka velikog majstora lože i snaha svršenog cetinjskog bogoslova,profesora

 • ** ONE GOD – ONE WORLD ** ROYAL WORLDWIDE ** BOG ** KRUNA ** NAROD ** GRADECI SLOZNO – STECEMO POVERENJE ** KAKO TE KOLEVKA ZALJULJA – TAKO TE MOTIKA ZAKOPA ** BEZ BOGA NI PREKO PRAGA ** BOG JE <3 LJUBAV ** KRUNA <3 SPASA **

 • Знам да су и Карађорђе и Милош били верујући и црквени људи и никакав војни потез не би изводили без благослова свештеника. А чисто сумњам да би трпели да им се масони мешају у посао. Поготово што их је тада било међу Турцима. Онима на власти и богатима, наравно.

 • Jedinu i Apsolutnu Istinu Hristovu čuva i poseduje Pravoslavna Crkva Hristova. Sa druge strane zna se šta se zbiva i gde idu ti veliki majstori umobolničkog pokreta masonerije i smrtnici..sluge antihristove, turisti na putu za neugasivo ognjeno jezero koje je Gospod pripremio za sve takve majstore i njihove šegrte.

  Neko će se zapitati što? Ju ju ju..šta se može reći za te smrtnike..koji su svaki dinar nepravedno stekli a koji je Božiji, koji su pobili tolike Božije Ugodnike zarad njihovih destruktivnih fantazija..koji svoju decu imaju a i njih bi za pakao i sebičluk prodali i žrtvovali. Koji misle da su neko i nešto kao i taj isti antihrist glupi a Gospod Hristos će ih jednim dahom usta Svojih sve kao sardine u ognjeno jezero strpati.

  Srbija je zemlja Slavnih Nemanjića bogoljubivih bratoljubivih i rodoljubivih vitezova Hristovih i Srpskih Pravoslavnih duša koje su znale da cene Gospoda Svedržitelja koji nas voli neiskazanom ljubavlju i Koji je naveće dobro koje čovek može da ima u domu svoga srca i svoje porodice kako kućne tako Srpske i sve Pravoslavne.

  Kamen koji zidari odbaciše Taj posta Kamen od ugla – Krajeugaoni kamen. Ko se saplete i padne na Njega, razbiće se. A na koga On padne, satrće ga. Tako će biti i sa vama masonima..pogotovo onim koji su nekada bili Pravoslavni.

 • Bolje bi bilo da se suoče sa bahatim ljudima u svojim redovima. Slučajevi pedofilstva, kupovina skupih limuzina itd. sigurno nisu karakteristični za slobodne zidare već za određen broj nedodirljivih vladika naše crkve. Slobodni zidari nisu ti koji su blagosiljali oružje za vreme ratova 90ih. Na kraju krajeva, Kneževina i kasnije Kraljevina Srbija kao plod rada Masonerije, bila je mnogo perspektivnija od današnje Srbije iz koje su oni gotovo sasvim proterani posle drugog svetskog rata.

Ostavite komentar