Zlatko Šćepanović

 

Nesquik zeka za čokoladno mleko i cerealije –  Njega zna i voli svako

 

Nesquik je prvi čokoladni napitak u svetu. Nastao je još davne 1948. godine u Americi. Osnovna ideja njegovog nastanka je bila potreba majki da deci mleko učine ukusnijim. No, pored ukusa, istraživanja u okviru korporacije Nestle su se fokusirala na to da se napravi kakao prah koji će se odmah topiti u toplom ili hladnom mleku. Poznato je koliko su deca nestrpljiva kada hoće svoj omiljeni napitak. Zbog toga je napor Nestle-ovih stručnjaka upravo i bio na brzoj topljivosti.

Uspeh je bio potpun. Stvoren je napitak koji je prvobitno dobio ime Quik, što na engleskom jeziku znači brzi. Kasnije je naziv Quik udružen sa imenom korporacije Nestle i tako je nastao Nesquik. Bitna osobina i velika prednost Nesquika je u tome što je njegov osnovni sastojak Nestle čokolada, koja mu daje jedinstven ukus i obezbeđuje vrhunski kvalitet.

Nesquik se odlikuje izuzetnim čokoladnim ukusom, izuzetno brzom pripremom i sjajnim vizuelnim elementima, zbog čega je postao globalni lider u klasi čokoladnih napi-taka. Više od 1 šolje čokoladnih napitaka od 5 šolja koje se popiju širom sveta otpada na Nesquik. No, pored ukusa Nesquik ima i nešto više, maskotu zeke koja ga promoviše širom sveta.

.

Elementi gradjenja Nesquik marketinga i brand-a

Nesquikov zeka, maskota koja je obeležila istoriju branda nastao je u Americi 70-ih godina. Zove se Quicky.

Zeka Quicky je svojim dopadljivim i šarmantim likom vrlo brzo osvojio srca dece širom sveta i stekao neverovatnu popularnost. Zahvaljujući njemu poznatost branda je skoro 100%.

Zeka Quicky je postao ličnost sa kojom deca veselo komuniciraju. On je pre svega:

 – vrlo pozitivan

– pun entuzijazma

– veseo

– pun života

– onaj koji ohrabruje

– nezavisan.

Karakteristika zeke Quckyja je da on uvek ima 11 godina i da razmišlja i komunicira sa decom na tom intelektualnom nivou. Tako se i ponaša, uvek je spreman na razne vragolije i na potpunu zabavu. Zato on jako dobro razume decu i zbog toga Nesquik deca vole više od ostalih čokoladnih napitaka.

Zahvaljujući svom duhu, izgledu i ideji, brend Nesquik je idealna podloga za neverovatan broj kreativnih rešenja u komunikaciji sa decom i odraslima, za nastanak mnoštva fantastičnih priča, igara i događaja koji pod imenom Nesquika oduševljavaju decu širom sveta. Nesquik deci pruža više od samog pijenja čokoladnog napitka, on pruža detinjstvo ispunjeno maštom.

Danas je linija proizvoda Nesquik razvijena i sa drugim ukusima koji nisu čokoladni, kao što su čokolada, banana, jagoda. No, bez obzira koji ukus vaše dete najviše voli, sva deca sveta vole isto – brand Nesquik i zeku Quickyja.

Najslađi je Nesquik zeka u čaši mleka.

. . .

Tekst je izvod i PR članak iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina). Autor knjige Zlatko Šćepanović