Zlatko Šćepanović

 

Chivas regal –  Piće Njenog Kraljevskog Visočanstva

 

Ime Chivas vodi poreklo od gelskog seimh as, što u prevodu znači uzan prostor. Srednjevekovni škotski zamak u oblasti Aberdin (Aberdeen), bio je podignut na jednom baš ovakvom prostoru. Prvi zapisi o gazdinstvu Čivas (Chivas) datiraju iz XIV veka, kada je Škotska bila razorena gradjanskim ratom i strahom od invazije Engleza.

Godine 1836. Džejms i Džon Čivas (James i John Chivas) dolaze u Aberdin, tada već veliku škotsku luku, u potrazi za poslom. Džon se odlično pokazao u poslovima sa tekstilom, dok je Džejms postao pomoćnik Vilijema Edvarda (William Edward), koji je u svojoj piljarnici prodavao hranu, alkoholna pića i vina. Posao je napredovao i radnja se nakon tri godine seli u King Strit, što će ostati sedište kompanije tokom narednih 120 godina.

Nakon smrti Vilijema Edvarda 1841. godine, Džejms preuzima posao i uz partnera, Čarlsa Stjuarta (Charles Stewart), usmerava rad na alkoholna pića i vina. Stewart&Chivas izlaze na tržište sa sopstvenim pićem, Royal Glen Dee, koje je bilo mešavina škotskih viskija, i koje je firmu proslavilo daleko izvan oblasti Aberdin. Tada Džejms počinje da stvara zalihe najboljih škotskih viskija, sa vizijom o stvaranju pića van svake konkurencije.

Tokom posete kraljice Viktorije Škotskoj 1843. godine, velike narudžbine pića za kraljevsku porodicu stizale su u prodavnicu u King Stritu. Zbog ogromne popularnosti, Džejms Čivas kraljevskim dekretom biva imenovan za glavnog snabdevača Njenog Kraljevskog Visočanstva.

Raskidom partnerstva sa Čarlsom Stjuartom, godine 1857. Džejms i Džon Čivas osnivaju kompaniju Chivas Brothers. Džon ubrzo umire, a 1879. Džejms otvara još jednu prodavnicu u otmenom delu Aberdina i prepušta je svom starijem sinu Aleksandru (Alexander). Narudžbine su stizale sa svih strana, posao je cvetao, a kompanija Chivas Brothers je proizvodila viskije koji su prevazišli sva očekivanja.

Nakon smrti Aleksandra Čivasa, posao su preuzeli Aleksandar Smit i Čarls Stjuart Hauard (Alexander Smith / Charles Stewart Howard), čvrsto rešeni da proizvedu mešavinu koja će u potpunosti odgovarati visokim standardima Džejmsa Čivasa. Rezultat njihovog rada je jedan od najpoznatijih viskija u svetu – Chivas Regal.

Tokom Prvog svetskog rata i perioda prohibicije u Americi, kompanija je nastavila sa radom. Medjutim, tokom Drugog svetskog rata, proizvodnja viskija je bila obustavljena zbog nemogućnosti da se održi kvalitet. Osnovni postulat u proizvodnji kvalitetnog viskija – višegodišnje zrenje – pokazalo se od velikog značaja za neometani nastavak rada kompanije. Kako bi obezbedili kontinuirano snabdevanje viskijem uvek jednakog, vrhunskog kvaliteta, godine1950. Chivas Brothers kupuje najstariju i najlepšu destileriju u Škotskoj – Strathisla, koja se smatra samim srcem kompanije. Nedavno restaurirana, ali i dalje u duhu karakteristične škotske arhitekture, postala je turistička atrakcija, koja brojnim posetiocima nudi mogućnost upoznavanja sa tradicionalnim procesom proizvodnje.

Dobro poznat medju pravim ljubiteljima dobre kapljice širom sveta, Chivas Regal je standard za sva alkoholna pića, i bez sumnje, najbolja mešavina škotskih viskija ikada stvorena, koja pre prerade u destileriji mora da odleži najmanje 12 godina.

Pravi poznavalac pića dobro poznaje karaktere viskija koje koristi. Viskiji su jedinstveni, baš kao i ljudi – neki prefinjeni, a neki oštri. Cilj je proizvodnja prepoznatljive mešavine najboljeg kvaliteta, doslednog ukusa i bukea, koja je vredna imena Chivas Regal. Pitkost, pun ukus sa blagom aromom meda i postojanom oštrinom, čine Chivas Regal viskijem bez premca u svetu.

. . .

Tekst je izvod iz knjige „Upravljanje prodajom“ (Izdavač: Privredni pregled i Delta M, 2002 godina). Autor knjige Zlatko Šćepanović