Redakcija Bloga

 

Izbor najemotivnijih momenata iz atletike na Olimpijskim igrama u Londonu 2012

 

Lista fotografija koje vam predstavljamo su podsetnik na neke od jakih i simboličkih momenata koji su se desili tokom takmičenja u atletici na Olimpijadi u Londonu 2012. Njih je bilo mnogo, bilo je radosti i tuge, suza i radosti zbog poraza i pobeda. Bilo je toliko emocija. Heroja i gubitnika. I simbola.

Svako je na svoj način doživeo Igre, medjutim mi smo napravili selekciju i izbor nekoliko zanimljivih detalja sa ove globalne sportske manifestacije i to sa atletičarima.

Izaberite i vi svoj momenat sa OI London 2012 i sačuvajte ga kao inspiraciju.

. . .

1. Oskar Pistorijus

Južnoafrički atletičar paraolimpijac koji se ove godine prvi put u istoriji OI takmičio kao invalid u trci na 400 metara izazvao je mnogo emocija i podrške u Londonu. Atletičar bez obe noge trči brzo i stigao je do polufinala, dalje nije mogao. Nakon trke razmenjuje bedž sa svojim imenom sa pobednikom polufinalne trke Kirani Džejmsom. Pohvale za ovaj gest zaslužuje Kirani koji je prvi prišao Oskaru i zamolio ga da razmene imena.

 

 

2. Meseret Defar

Etiopska atletičarka Meseret Defar je potpuno neočekivano pobedila u trci na 5000 m i osvojila zlatnu Olimpijsku medalju. Nakon prolaska kroz cilj izvadila je iz dresa sa grudi sliku Bogorodice i pokazala svetu šta joj je dalo snagu za pobedu.

 

3. Sara Atar

Prva atletičarka iz Saudijske Arabije koja se pojavila na Olimpijskim igrama u nekoj atletskoj disciplini. Učestvovala je u trci na 800 m. Njena pojava na borilištu u svojevrsnoj sportskoj burki je izazvala pravu emotivnu buru i pozitivne emocije kod žena u Saudijskoj Arabiji i na bliskom Istoku, a i u samom Londonu, gde je stajaćim ovacijama publike ispraćen njen ulazak u cilj. Iako je stigla daleko iza pobednice trke, njen gest je veliki pomak ka emancipacii žena u islamskim zemljama.

 

4. Mo Farah

Sjajni britanski atletičar i dugoprugaš jedan je do najvećih senzacija i junaka ovih olimpijskih igara. Pobedio je u dve trke, na 5000 m i na 10000 m. Ali više od svega imponovala je njegova bezazlena ličnost i detinje ponašanje koje je pobralo mnogo simpatija širom sveta. Ima poseban i karakterističan pozdrav sa skupljenim rukama na vrhu glave, gest po kojem je poznat kao i Usein Bolt, i na jednoj fotografiji vidimo kako jedan drugog imitiraju.

 

5. Usein Bolt

Jamajčanin i sprinter Usein Bolt je postao legenda. Nakon zlatnih medalja u Pekingu, pokupio je zlatne medalje i u Londonu, i to na 100 m i 200 m kao i u štafeti i tako postao najbolji sprinter svih vremena. Za publiku koja je bila na Olimpijskom stadionu u Londonu te dve trke i ispisivanje istorije Olimpijskih igara svakako će ostati najbolji momenti u njihovim životima. Bravo za Bolta! Bravo za Jamajku!

  

6. David Rudiša

Kenijski atletičar je osvojio zlatnu medalju u trci na 800 metara i oborio svetski rekord. U disciplini koja je nekada bila potpuno pod dominacijom Britanaca, čuvena po Vatrenim kočijama, te nadmetanju dva čuvena britanska trkača lorda Sebastijana Kou-a i Stiva Oven-a, u sred Londona je David Rudiša otrčao jednu fantastičnu trku i pobedio. Svojim ugladjenim i džentlmenskim ponašanjem osvojio je i bele engleze i ostatak sveta.

 

7. Engleska Kraljica Elizabeta i Džejms Bond 007

Za mnoge ljubitelje filma ali i atletike, ovo je sigurno jedan od najemotivnijih i najupečatljivih momenata iako nema veze sa sportom i takmičenjem. Mada je ovaj brzi hod označio početak Olimpijske trke za medalje.

Game over.

New destinatio Rio De Janeiro 2016.

. . .