Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

O Antihristu, djavolu i demonima – Sveti Jovan Damaskin iz „Tačno izloženje pravoslavne vere“

Sveti Jovan Damaskin

 

O Antihristu

 

Moramo znati da treba da dođe Antihrist.

Doduše, svaki onaj koji ne ispovijeda da je Sin Božji u tijelu došao i da je On ‐ savršeni Bog koji je postao savršeni čovjek, ostajući uz to Bogom, (svaki koji Bogočoveka ne ispoveda, nap.prev.) ‐ jeste Antihrist.

Pa ipak, naročito i po preimućstvu Antihristom se naziva ‐ onaj koji treba da dođe pred kraj svijeta.

Judeji nisu primili Onoga, Koji je bio Sin Božji, Gospoda Isusa Hrista i Boga, a varalicu će, koji samoga sebe bude Bogom nazivao, čovjeka bezakonja, sina‐pogibli, koji se protivi i preuznosi iznad svega što se zove Bog ili svetinja, tako da će sam sjesti u hram Božji kao Bog, tvrdeći za sebe da je Bog (II Sol. 2, 3‐4).

U ʺhram Božjiʺ‐ to znači ne u naš, nego u drevni ‐ judejski. Jer on neće doći nama, nego Judejima! Doći će ne radi Hrista, niti za onog koji je Hristov. Zato se i naziva Antihristom.

Ne postaje sam đavo čovekom, slično očovečenju Gospoda, ‐ da ne bude! ‐ nego se rađa čovek od bluda i prima sve „dejstvo satanino“. Jer Bog, znajući unapred bezočnost njegove buduće volje, dopušta da se đavo u njega useli. Tako se on, kao što smo govorili, od bluda rađa i biva tajno vaspitavan i iznenada podbunjuje, i ustaje i caruje.

U početku svog carevanja, bolje reći – tiranije, on će pritvorno na sebe uzeti ličinu (obrazinu, izgled) svetosti. Kad bude pobijedio, goniće Crkvu Božiju i pokazaće svu svoju zlobu.

Biće poslati Enoh Ilija Tesvićanin i oni će obratiti srca oceva k djeci, to jest ‐ Sinagogu Judejsku (tj. Jevreje) Gospodu Isusu Hristu i propovjedi Apostola, a on (Antihrist) će ih ubiti.

I doći će Gospod s neba, onako kako su ga sveti Apostoli videli da ide na nebo (D‐Ap. 1.11); savršeni Bog i savršeni čovjek, sa slavom i Silom, i ubiće sina pogibli, Duhom usta Svojih.

Zato neka niko ne očekuje Gospoda sa zemlje, nego sa neba, kako je On Sam to zapovijedio.

.

O đavolu i demonima

Iz tih angelskih sila, angel, koji je stajao na čelu nadzemnog čina, i kome je Bog poverio čuvanje zemlje, nije bio stvoren zlim po prirodi, već je bio dobar i stvoren za dobro, i nije dobio u sebe od Sazdatelja ni trunke zla.

Ali on nije podneo svetlost i čast, koje mu je darovao Tvorac, već se po slobodnoj želji odvratio od onoga, što je saglasno sa prirodom, prema onome, što je protivprirodno i uzgordio se protiv svog Tvorca – Boga, poželevši da ustane protiv Njega i prvi je, odstupivši od dobra, upao u zlo. Jer zlo nije ništa drugo, do lišavanje dobra, slično, kao što je i tama lišavanje svetlosti, jer je dobro, duhovna svetlost; a isto tako je i zlo duhovna tama.

I tako, budući sazdan od Tvorca svetlim i dobrim, jer – „tada pogleda Bog sve što je stvorio, i gle, dobro beše veoma“ (Post. 1:31) – on se po slobodnoj volji učinio tamom. Njime povučeno, sledovalo mu je i sa njim bilo zbačeno, bezbrojno mnoštvo anđela, njemu potčinjenih. Na taj način su oni, imajući istu prirodu sa Anđelima, učinili sebe zlima, po svojoj želji, svojom voljom se uklonivši od dobra ka zlu.

Zato oni nemaju ni vlasti, ni sile protiv nekoga, ako ne dobiju dozvolu od Boga u cilju domostroja, kako se desilo sa Jovom i kako je napisano u Jevanđelju o svinjama (gadarinskim). Pri Božijem popuštanju, oni su jaki, primaju i menjaju, kako žele, oblik, saglasno sa svojim namerama.

Ni Anđeli Božiji, ni demoni, ne znaju na taj način budućnost, ali ipak mogu da predskazuju; Anđeli – kada im Bog otkriva i zapoveda da predskažu; zato se i događa ono, što oni govore. Predskazuju i demoni – ponekad prozrevajući u udaljene događaje, a ponekad samo nagađajući, zato oni često i lažu. Ne treba da im se veruje, iako oni, kako smo rekli, mnogo puta govore i istinu. Osim toga, oni znaju i Pismo.

I tako, svi poroci su izmišljeni od njih, a takođe i nečiste strasti; i iako im je dozvoljeno da iskušavaju čoveka, oni ne mogu nikoga da prinude; tako od nas zavisi – izdržati ili ne izdržati njihov napad; zato je đavolu, njegovim demonima i sledbenicima pripremljen neugasivi oganj i večno mučenje.

Treba znati, da je pad za anđele, isto što i smrt za ljude. Kao što posle pada za njih nema pokajanja, tako je i za ljude nemoguće pokajanje posle smrti.

. . .

Odlomak iz spisa „Tačno izloženje pravoslavne vere“ autor Sveti Jovan Damaskin (676 – 749 g.n.e)

3 komentara

 • Ostavit ću nešto tek toliko pa tko želi neka pogleda, čini se da sam i ja u nekim razmišljanjima pogriješila (što se tiče ekumenizma). Ovo je sa katoličke stranice ,tek dio,ostatak tko želi neka čita ovdje

  https://sites.google.com/site/molitedragadjeco/dolazak–antikrista

  Blažena Ana Katarina Emerick ( * 1774 + 1824) bila je u samostanu Augustinki, imala je Isusove Rane. Uz viđenja Isusove muke imala je i proročka viđenja Crkve.
  Tako je 13. svibnja 1820. izjavila: „…Još vidim jedanput Petrovu Crkvu potkopanu planom tajne sekte, dok je oluje uništavaju… Viđenje 12. rujna 1820. je ovako objasnila:“Vidjela sam čudnu crkvu koja je bila izgrađena protiv svakog pravila. To je vjerojatno ljudska crkva koja slijedi posljednju modu, kao i novu krivovjernu rimsku crkvu, koja je jednako tako izgledala. Opet sam vidjela veliku čudnu crkvu koja je bila izgrađena tamo (u Rimu). U njoj nije bilo ništa sveto…Tamo je sve rađeno mehanički, i u skladu s ljudskim razumom… Vidjela sam sve vrste ljudi, stvari, doktrina i mišljenja. U tom je bilo nešto oholo, drsko i nasilno, izgledali su veoma uspješno…“

  A 4. listopada 1820. Katarina je izjavila:
  “ Kada sam vidjela crkvu Svetog Petra u ruševinama i način na koji su mnogi svećenici zauzeti na ovom poslu razaranja – nijedan od njih nije htio to otvoreno raditi pred drugima…“
  Izjava o Crkvi od 1. lipnja 1821.: „Zatim sam vidjela da sve što pripada protestantizmu postepeno dobiva na cijeni, a Katolička Vjera tone u potpunu propast. Većina svećenika je privučena blistavim ali krivim učenjem mladih učitelja koji pridonose propadanju. U tim danima vjera će pasti veoma nisko i sačuvati će se samo u nekim mjestima, u nekoliko kućica i u nekoliko obitelji koje je Bog zaštitio od razaranja i od ratova.“ Slične su i ove riječi Katarine Emerick: „Vidjela sam da su mnogi svećenici poneseni idejama koje su štetne za Crkvu. Oni grade veliku, čudnu i neuravnoteženu crkvu. Svakoga će pustiti u nju u namjeri da budu ujedinjeni i da imaju jednaka prava: evangelici, katolici, sekte svih vrsta. Takva će biti nova crkva…Ali Bog ima druge planove.“ (22.4.1823)

  Na farmi kraj Marmore ukazala se Majka Božja ukrajincu Josipu Terelji 13. rujna 1992. oko 16. sati i rekla o Crkvi ove riječi:
  „Dijete moje, kažem ti, posljednja vremena su blizu. Vi ste na pragu Dana suda….Znajte da se sotona uvukao u samu nutrinu Crkve i širi ideju o svojem ekumenskom kršćanstvu, o svojem novom predstavljanju vjere. Ovo vodi u današnju ravnodušnost i i popuštanja religioznog odgoja djece i mladih. To smanjuje svjesnost o pravoj katoličkoj Vjeri.
  Širi se opasna ideologija modernog ekumenskog kršćanstva. Satanisti nastoje uništiti svetu nedjelju, tako da moderni kršćani ne mogu razlikovati dobro od zla. Nedjelja je najveći dan u Kristovoj Crkvi. Branite je od sotone…“

  Sveta Hildegarda ( +1179) poznata je u Crkvi i po karizmi proroštva. O posljednjem antipapi i Antikristu je izjavila:
  „Jedan musliman će se obratiti i postati svećenik, biskup i kardinal, pa kad novi papa bude izabran (neposredno prije Antikirsta), ovaj će ga kardinal ubiti iz ljubomore
  prije nego što papa bude ustoličen, jer će sam htjeti postati papa. Kada kardinali zatim izaberu novoga papu ovaj će se kardinal proglasiti protupapom
  i 2/3 kršćana će slijediti njega. On kao i Antikrist potječu iz izraelskog plemena Dan.“

 • „Jedan musliman će se obratiti i postati svećenik, biskup i kardinal, pa kad novi papa bude izabran (neposredno prije Antikirsta), ovaj će ga kardinal ubiti iz ljubomore
  prije nego što papa bude ustoličen, jer će sam htjeti postati papa. Kada kardinali zatim izaberu novoga papu ovaj će se kardinal proglasiti protupapom
  i 2/3 kršćana će slijediti njega. On kao i Antikrist potječu iz izraelskog plemena Dan.“
  ја верујем у ово откровење. Говор Ахмединеџада у УН ми личи на ово откровење. Ко преживи причаће. Зато нека ово моје упозорење буде за век упамћено.

Ostavite komentar